ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΡΘΡΟ 19 Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΡΘΡΟ 19 Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης
Καμπανάκι κινδύνου για την Τουρκία έκρουσε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της, στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, σε λόγο που εκφώνησε στην τελετή για την επέτειο ίδρυσης της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που έγινε την Τρίτη 30/5 στην Άγκυρα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αρχιστράτηγος, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι απειλές προς την Τουρκία από πολλές πλευρές, ενώ ο κίνδυνος ακόμα και για ην ίδια την ακεραιότητα της χώρας είναι ορατός.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Χουλουσί Ακάρ στις λεγόμενες ασύμμετρες απειλές, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς όπως δήλωσε θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια και η Τουρκιά θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό δύσκολο και ακαθόριστο εχθρό μέσα στο ίδιο της το έδαφος, προφανώς εννοώντας την τρομοκρατία, δηλαδή το κουρδικό και… «άλλα». .
Όσον αφορά την τουρκική πολεμική αεροπορία, ο Χουλουσί Ακάρ έπλεξε το εγκώμιο της αναφέροντας ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία θεωρείται από τις καλύτερες του κόσμου, ( φυσικά και δεν ανέφερε ότι… εκπαιδεύτηκε από τους Έλληνες στις ατέλειωτες αερομαχίες στο Αιγαίο), και ότι επιτελεί άριστα το έργο της στην υπεράσπιση του εθνικού εναέριου χώρου και στη καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Μαζί με τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, αρχιπτέραρχο Abidin Ünal, θα κάνουμε τα πάντα για να υπερασπίσουμε την πατρίδα, είπε τελειώνοντας τον λόγο του ο Τούρκος αρχιστράτηγος.
Die Welt: Σε αδιέξοδο ο Σόιμπλε – Η Αθήνα έχει μαζί της ΔΝΤ, ΕΚΤ!
«Στον αγώνα για τις ελαφρύνσεις του χρέους η Αθήνα έχει τώρα στο πλευρό της τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη δύσκολη θεση να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις πριν από τις εθνικές / ομοσπονδιακές εκλογές», γράφει η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα «Die Welt» στην ιστοσελίδα της. «Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν στο συνέδριο της Φρανκφούρτης (σ.σ. το οποίο συνδιοργάνωσαν το βρετανικό περιοδικό Economist και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο), εν τούτοις ήταν ωσεί παρών στις συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση τη ελληνικής οικονομίας, διότι διάφοροι ομιλητές απευθύνθηκαν, χωρίς να τον κατονομάζουν, στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών περισσότερο ή λιγότερο άμεσα. Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα πραγματικό αδιέξοδο», τονίζει η γερμανική εφημερίδα. «Το ότι ο κ. Τσακαλώτος τάσσεται υπέρ των ελαφρύνσεων είναι κατανοητό. Μη αναμενόμενη ήταν η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σχολιάζει η Welt, η οποία παραθέτει τη σχετική φράση του μέλοuς του Διοικητικού Συμβουλίου του Μπενουά Κερέ: «Λυπούμαστε που στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών δεν έγινε καμία δήλωση για τις ελαφρύνσεις του χρέους». Ο κ. Κερέ, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα, «έκρουσε μάλιστα ρητά τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η απόφαση αναβληθεί ακόμα ένα έτος, κάτι με το οποίο ο Σόιμπλε θα συμβιβαζόταν, διότι θα είχαν περάσει οι εκλογές. κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε πιθανόν περισσότερο», όπως είπε. «Γι αυτό είναι μεν δύσκολο να το αποδεχτεί τώρα, αλλά η στιγμή είναι ώριμη», πρόσθεσε ο κ. Κερέ. Επίσης, η Welt σημειώνει ότι «η Ελλάδα πέτυχε σε δύο χρόνια όσα δεν πέτυχαν σε 20 άλλες κυβερνήσεις πριν, υποστήριξαν ομιλητές του συνεδρίου. Ο Τσακαλώτος ζητά λοιπόν τώρα να οριστικοποιηθεί η μορφή τους. Με την απαίτησή του αυτή βρίσκεται σε αρμονία με το ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά την περαιτέρω υποστήριξή του στο πρόγραμμα από αυτές», καταλήγει δε ως εξής: «Kαι αυτό είναι πρόβλημα για τον Σόιμπλε. Εάν και πως θα βγει από τη δύσκολη θέση θα αποδειχτεί στις 15 Ιουνίου.
Άσχημη εξέλιξη: Ο Τραμπ υποβαθμίζει τον Πρίμπους και τον στέλνει πρεσβευτή στην Ελλάδα
Τετάρτη, 31 Μάιος 2017 13:12
Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Μια πολύ άσχημη για τον Ελληνισμό εξέλιξη φαίνεται πως διαδραματίζεται στις ΗΠΑ καθώς έντονες φήμες αναφέρουν ότι ο Έλληνας ομογενής Ράινς Πρίμπους που κατέχει την θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου υποβαθμίζεται στη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια εποχή κατά την οποία ο Ελληνισμός βάλλεται πανταχόθεν και ιδιαίτερα από τον τουρκικό παράγοντα. Σημειώνεται ότι η θέση του προσωπάρχη παγκοσμίως θεωρείται ως ο νο 2 της εκάστοτε εξουσίας.
Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι για την ξαφνική αυτή «δυσμένεια» έχει βάλει το δάκτυλό του ο τουρκικός παράγοντας. Εάν τελικώς αυτή η πρόθεση γίνει πραγματικότητα αυτό φανερώνει μια αρνητική στροφή του αμερικανικού παράγοντα υπέρ των τουρκικών θέσεων.
Άλλωστε ο εξοπλισμός των Κούρδων και η προώθηση δημιουργίας ενός κουρδικού κρατικού μορφώματος προϋποθέτει και την απόδοση από τους Αμερικανούς κάποιων ανταλλαγμάτων, διότι τον Ερντογάν δεν τον θέλει κανείς αλλά την Τουρκία την θέλουν ΟΛΟΙ.
Στο πλαίσιο ενός ριζικού ανασχηματισμού στο Λευκό Οίκο, η εφημερίδα Washington Post, αποκαλύπτει ότι ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε σημαντικές αλλαγές στο υψηλόβαθμο προσωπικό του στον Λευκό Οίκο και να καθαρίσει, μεταξύ άλλων, τον προσωπάρχη του.
Αφού ολοκλήρωσε το πρώτο επίσημο ταξίδι του στο εξωτερικό, ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ καλείται να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά προβλήματα που ταλανίζουν την κυβέρνησή του, εν μέσω του θορύβου που έχει προκληθεί αναφορικά με την παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές των ΗΠΑ και της εμπλοκής έμπιστων προσώπων σε συνδιαλλαγές με τη Μόσχα.
Όπως αναφέρει το protothema, ορισμένοι συνεργάτες του Τραμπ ανέφεραν ότι υπήρξαν συνομιλίες τη περασμένη Παρασκευή σχετικά με την πιθανότητα να υπηρετήσει ο Πρίμπους πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα- η μητέρα του είναι ελληνικής καταγωγής- ως ένας τρόπος για να τον απομακρύνει από τον Λευκό Οίκο χωρίς πολλές επιπτώσεις.
Ωστόσο, ένα 24ωρο αργότερα, υπήρξε μία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου που αρνήθηκε έντονα αυτό το ενδεχόμενο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της "Washington Post". Ο Τραμπ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από συμβούλους του
H κατάσταση στον Λευκό Οίκο είναι πολύ ρευστή με τον πρόεδρο Τραμπ να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από συμβούλους του που του ζητούν να προβεί σε μεγάλες αλλαγές στο κοντινό του πολιτικό περιβάλλον. Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με το ρωσικό ζήτημα και τους πιθανούς προεκλογικούς δεσμούς του Τραμπ με την Μόσχα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα την ώρα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, συνεργάτες του προέδρου προετοιμάζουν την λειτουργία "μιας αίθουσας κατάστασης ανάγκης". Υπάρχουν όμως και κάποιες πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι στην προσπάθεια να βγάλει από πάνω του τη ρωσική "ρετσινιά", ο Τραμπ ζητά την βοήθεια μιας αμφιλεγόμενης προσωπικότητας που τον περιέβαλλε στο παρελθόν υπό την ιδιότητα του συμβούλου του κατά την προεκλογική εκστρατεία: τον Κόρεϊ Λεβαντόφσκι. Ο Τραμπ τον είχε απολύσει τον περασμένο Ιούνιο γιατί φέρεται να μην είχε καλές σχέσεις με το ζεύγος Κούσνερ.
Επιπλέον, ο Τραμπ φέρεται να έχει ζητήσει και από τον Ντέιβιντ Μπόσι, επικεφαλής της συμβουλευτικής Citizens United, να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο. Ανανεώνοντας την ομάδα που τον πλαισιώνει, ο Τραμπ θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει "κατά μέτωπο" το ρωσικό ζήτημα, το οποίο να αμαυρώσει την προεδρία του. Σύμβουλοι του Τραμπ δήλωσαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με δικηγόρους μέχρι την επόμενη Κυριακή, προκειμένου να εξεταστούν νομικά ζητήματα γύρω από το θέμα που έχει προκύψει, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times».Η κατάσταση έγινε πιο δύσκολη μετά τις αναφορές δημοσιευμάτων για την προεκλογική εμπλοκή του Κούσνερ στην υπόθεση και σχετικά με επαφές του με την Μόσχα τον περασμένο Δεκέμβριο για την οργάνωση ενός μυστικού δικτύου επικοινωνίας με την Ρωσία.
Ο ανασχηματισμός στο επιτελείο Τραμπ ξεκίνησε με την παραίτηση του διευθυντή επικοινωνίας του
Ο διευθυντής επικοινωνίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Μάικ Ντάμπκι, πρόκειται να αποχωρήσει ύστερα από τρεις μήνες στη θέση αυτή στον Λευκό Οίκο, δήλωσε χθες η σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κελιάν Κόνγουεϊ.
Ο Ντάμπκι, ιδιοκτήτης μιας εταιρίας επικοινωνίας ο οποίος εισήλθε στη διοίκηση Τραμπ τον Μάρτιο, παραιτήθηκε στις 18 Μαΐου, αν και δεν έχει ορίσει ποια θα είναι η τελευταία ημέρα του στη δουλειά και φεύγει σε καλές συνθήκες
Ήρθε η ώρα της αλήθειας για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες!
Τετάρτη, 31 Μάιος 2017 19:11
Ελπιδοφόρα κίνηση
Κατατέθηκε σήμερα η αίτηση των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η οποία, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, αφορά δύο θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης.
Η αίτηση κατατέθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Θα ακολουθήσει η προκήρυξη διαγωνισμού με στόχο -σύμφωνα με το καταρχήν χρονοδιάγραμμα- να υπάρξει κατακύρωση έως το τέλος του χρόνου και έναρξη των σεισμικών ερευνών στις αρχές του 2018.
Η περιοχή ενδιαφέροντος των εταιρειών καθορίστηκε με βάση τα δεδομένα από προηγούμενες έρευνες, τα οποία επεξεργάστηκαν με νεότερες μεθόδους οι τρεις εταιρείες.
Σύμφωνα με τις αναλύσεις των αποτελεσμάτων από σχετικές έρευνες, που διεξήγαγαν οι εταιρείες PGS και Spectrum νοτιοδυτικά της Κρήτης στα ανοικτά του Κόλπου της Σίρτης και μέσα στην αβυσσική πεδιάδα του Ιονίου πελάγους υπάρχουν δύο τεράστια «αντίγραφα» του κολοσσιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ», όπου το πρώτο βρίσκεται στην επαφή των ορίων της ΑΟΖ (ή υφαλοκρηπίδας) μεταξύ Λιβύης και Ελλάδος και σύμφωνα με την Spectrum είναι 10 φορές μεγαλύτερος από το «βόρειο Κυπριακό ΖΟΡ» καλύπτοντας μία επιφάνεια 5.000 km2. Το ελληνολιβυκό κοίτασμα περιέχει τουλάχιστον 1.500 Tcf ή 43 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (Tcm)!
Εάν λάβουμε υπόψιν ότι το μεγαλύτερο κοίτασμα του κόσμου είναι το South-Pars του Κατάρ-Ιράν με 1.235 Tcf ή 35 Tcm με επιφάνεια 7.500 km2, τότε νοτιοδυτικά της Κρήτης βρίσκεται το Νο.1 κοίτασμα στον κόσμο Βιογενούς Φυσικού Αερίου!
Πρόκειται για μια ανακάλυψη που μπορεί να αλλάξει τη τύχη της χώρας και να ανατρέψει όλα τα δεδομένα της οικονομίας αν οι πολιτικές ηγεσίες αξιοποιήσουν το κοίτασμα προς όφελος της χώρας. Μόνο αυτό το κοίτασμα ή για την ακρίβεια μέρος αυτού του κοιτάσματος, περίπου το 60%, φαίνεται να βρίσκεται μέσα στην ΑΟΖ της Λιβύης και αρκεί για την αποπληρωμή ολόκληρου του χρέους σε βάθος 15ετίας! Αντίθετα με τα κοιτάσματα του Αιγαίου και της Ανατολής Μεσογείου που βρίσκονται μέσα στην δυνητική ελληνική ΑΟΖ, αυτό απέχει από τις περιοχές «γεωστρατηγικής τριβής» με την Τουρκία!
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό «Η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας. Πρώτον, γιατί ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι βασικό εργαλείο για την αναπτυξιακή πολιτική και την προσέλκυση επενδύσεων και, δεύτερον, γιατί αναβαθμίζει τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας μας, η οποία έχει την τύχη να βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση.
Έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα πάρα πολύ σημαντικό, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε, που είναι η τοποθεσία μας στο χάρτη, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, σε μια περιοχή που γύρω-τριγύρω, βεβαίως, είναι εύθραυστη, αλλά εμείς έχουμε την τύχη να έχουμε συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας. Και αυτό νομίζω ότι πρέπει να το αξιοποιήσουμε ιδιαίτερα». Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι «Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστεί η Ελλάδα πολλαπλός ενεργειακός κόμβος, ταυτόχρονα, όμως, και πόλος ειρήνης και σταθερότητας, σε μια περίοδο, όπως είπα προηγουμένως, περιφερειακών αποσταθεροποιήσεων. Αυτός είναι ένας τρίτος στρατηγικός στόχος: να αξιοποιήσουμε αυτό το μεγάλο πλεονέκτημα της γεωγραφικής μας τοποθεσίας. Και στο πλαίσιο αυτό, ο στόχος – στρατηγικός στόχος και όραμα – είναι η Ελλάδα να γίνει ένα διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο (HUB).
Και όχι μόνον σε ό,τι αφορά τις μεταφορές. Και στην Ενέργεια. Ένα διεθνές ενεργειακό HUB. Αντιλαμβάνεστε ότι οι δρόμοι της ενέργειας του 21ου αιώνα, οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος, δεν μπορούν να παρακάμπτουν την Ελλάδα, περνούν από την Ελλάδα.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της στρατηγικής μας στην εξωτερική πολιτική και στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή, η ενεργειακή συνεργασία είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και κατέχει περίοπτη θέση: τόσο σε ό,τι αφορά τις τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, όσο όμως και σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με γειτονικές χώρες, είτε τη διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει το Σεπτέμβριο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία, είτε στις σχέσεις μας και με τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, αλλά και με τις χώρες της Βαλκανικής».
Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό τα μεγάλα ενεργειακά έργα είναι τα εξής:
Ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, για τον οποίο πρόσφατα υπογράφηκε κοινή συμφωνία με το Ισραήλ . Ο Αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα στη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου προς την Ευρώπη.
Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο λεγόμενος κάθετος άξονας IGB, επίσης έργο υψηλού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Η ηλεκτρική διασύνδεση Euro Asia Interconnector, που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, με σκοπό τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από και προς την Ευρώπη μέσω της Κρήτης και από εκεί, από την Κρήτη, καλώδιο, το οποίο θα μεταφέρει ενέργεια στην Αττική. Σε ό,τι αφορά το καλώδιο της Κρήτης, ο πρωθυπουργός δήλωσε, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Αττικής-Κυκλάδων και Κρήτης-Πελοποννήσου, με έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και εξαιρετικής αναπτυξιακής σημασίας, για τα οποία ο κ. Τσίπρας δήλωσε, ότι «θα δώσουν τη δυνατότητα και να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα, αλλά και να αξιοποιήσουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που είναι το πλεονέκτημα που έχει η χώρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και για εξαγωγή, ενδεχομένως, ενέργειας, αν αυτό μπορεί να δώσει μια προοπτική μαζικής παραγωγής»
Οι εξελίξεις παρακολουθούνται με ενδιαφέρον από την Περιφέρεια Κρήτης, καθώς ως άμεσα ενδιαφερόμενη Αρχή, επιθυμεί την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών προς όφελος της ανάπτυξης και της οικονομικής σταθερότητας.
Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, αρμόδιος για θέματα ενέργειας και περιβάλλοντος δήλωσε, ότι «Είναι γνωστό ότι υπογράφονται συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και το γεγονός, ότι αρμόδιοι υπουργοί και ο πρωθυπουργός κάνουν δηλώσεις γύρω από αυτό το θέμα, δείχνει, πως οι διαδικασίες μπαίνουν σε καινούργια φάση.
Εμείς σαν περιφέρεια όμως δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση. Ξέρουμε μόνο όσα λέγονται από την κυβέρνηση και ότι η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων έχει ανακοινώσει πως θα προκηρύξει το κομμάτι νότια και δυτικά της Κρήτης και να πυκνώσει τις έρευνες εκεί για να έχει πιο αναλυτικά αποτελέσματα και να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αυτό ξέρουμε και αυτά μας έχουν πει προς το παρόν. Είναι γεγονός πάντως ότι Κρήτη γίνεται ενεργειακός κόμβος και γιατί θα γίνει σταθμός στους αγωγούς φυσικού αερίου που προγραμματίζονται, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι, και μακάρι να αξιοποιηθούν οι όποιες πηγές υδρογονανθράκες el.gr
Σε εξέλιξη πυρκαγιά σε νυχτερινό κέντρο στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Ιεράς Οδού στο Γκάζι, δίπλα από το κτίριο όπου στεγάζεται ο ραδιοφωνικός σταθμός «Αθήνα 9.84».
Στο σημείο επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 10 οχήματα.
Ο Μαρινάκης πήρε τον ΔΟΛ – Κέρδισε άνετα τον Σαββίδη
Ο επιχειρηματίας έδωσε 22.892.000 ευρώ, ενώ ο Σαββίδης μόλις… 11 εκατ. ευρώ!
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης φέρεται να έχει κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά για την εξαγορά του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες,μετά το άνοιγμα των προσφορών προκύπτει ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσέφερε 22.892.000 ευρώ για να αποκτήσει τα Μέσα Ενημέρωσης του ΔΟΛ. Η προσφορά του Ιβάν Σαββίδη ανέρχεται στα 11 εκατ. ευρώ. Η κυπριακή εταιρεία Vegata προσφέρει 21 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για την «μητέρα των μαχών» στα media, καθώς ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει αποκτά: ***To 22,11% των μετοχών του MEGA CHANNEL ***Τις εφημερίδες ΒΗΜΑ και ΝΕΑ. ***Τις ιστοσελίδες IN.GR, BHMA.GR, και NEA.GR ***Τον ραδιοφωνικό σταθμό BHMA.FM ***To 50% των μετοχών της “IRIS ΕΚΤΥΠΩΤΙΚΗ” ***Το 41,22% των μετοχών του πρακτορείου διανομής “ΑΡΓΟΣ”
Πρέπει να σημειωθεί οτι ένα ποσοστό 25% του τιμήματος θα διατεθεί για την εξόφληση των εργαζομένων και των προμηθευτών, ενώ η μόνη υποχρέωση που θα έχει ο νέος αγοραστής, θα είναι το κόστος συντήρησης των μέσων ενημέρωσης που θα θελήσει να διατηρήσει, αλλά και η εξυπηρέτηση του υψηλού δανεισμού που έχουν οι εταιρείες ΑΡΓΟΣ και IRIS. Ο ειδικός διαχειριστής του Οργανισμού άνοιξε πέντε φακέλους προσφορών για τους τίτλους και τις συμμετοχές του ΔΟΛ. Προσφορές κατέθεσαν: ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ο Ιβάν Σαββίδης, μία κυπριακή εταιρία, ένα άλλο εταιρικό σχήμα και οι εργαζόμενοι του Οργανισμού. Για τον διαγωνισμό που αφορά στην ακίνητη περιουσία του ΔΟΛ κατατέθηκαν τρεις προσφορές
Παρά τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέλεξαν να ξεκινήσουν τον εξοπλισμό των Σύρων Κούρδων μαχητών με στόχο τη διασφάλιση της νίκης στην επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στην οποία προέβη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταγματάρχης Άντριαν Ράνκιν-Γκάλογουεϊ, οι Κούρδοι μαχητές παρέλαβαν ελαφρύ οπλισμό και οχήματα από τον αμερικανικό στρατό.
Σημειώνεται πως η Άγκυρα εδώ και πολύ καιρό έχει εκφράσει τις διαφωνίες της με την προοπτική οι ΗΠΑ να εξοπλίσουν τους Κούρδους της Συρίας. «Κάθε όπλο στα χέρια Κούρδου είναι απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας», είχε δηλώσει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είχε υπογραμμίσει πως η Άγκυρα δεν μπορεί να ανεχθεί «άμεση ή έμμεση» στήριξη στους Κούρδους του PKK. Μάλιστα είχε προειδοποιήσει πως σε αντίθετη περίπτωση, «το αποτέλεσμα δεν θα επηρεάσει μόνο την Τουρκία: αρνητικές συνέπειες θα προκύψουν και για τις ΗΠΑ».
Θέμα εκκρεμοτήτων στην εκπλήρωση και των 140 προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θέτει με επιστολή του στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όπως αναφέρει,«τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες».
Όπως σημειώνει, αφού πρώτα τα υλοποιήσει η Ελλάδα τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου (Compliance Report) από την Κομισιόν η οποία θα οδηγήσει - μαζί με άλλες ενέργειες - στο επόμενο πακέτο δόσεων.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι αύριο, Πέμπτη, θα μεταβεί στα Κατεχόμενα, για να συζητήσει, όπως είπε, τη διαδικασία για το Κυπριακό. Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην Λευκωσία αναφέρουν ότι μάλλον θα πρόκειται για αποχαιρετιστήρια επίσκεψη, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επίκειται η αντικατάστασή του από τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν.
Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο κ. Ερντογάν θεωρεί ότι ο κ. Τσαβούσογλου υπήρξε «ανεπαρκής» σε αρκετά ζητήματα, ενώ του «χρεώνονται» και χειρισμοί του για την επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ενημέρωση του κ. Τσαβούσογλου προς τον τούρκο πρόεδρο για το Κυπριακό φαίνεται να ήταν «πλημμελής».
Αναφορικά με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, η τελευταία συνάντησή του με τον Αντόνιο Γκουτέρες έγινε στις 5 Μαΐου. Όπως πληροφορείται το ΑΠΕ, ήταν μικρής διάρκειας και ο κ. Άιντε έκανε μια πολύ σύντομη ενημέρωση για το Κυπριακό και για περίπου 20 λεπτά απασχόλησε τον ΓΓ με την επικείμενη υποψηφιότητα του στις βουλευτικές εκλογές στη Νορβηγία. Έγκυρη πηγή ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακοτρείο ότι ο κ. Άιντε δεν θα μπορεί να ασχοληθεί με το Κυπριακό μετά το τέλος Ιουλίου. Ελπίζει ότι θα εκλεγεί βουλευτής και θα υπουργοποιηθεί.
Ωστόσο, δεν απέκρυψε ότι σε περίπτωση που δεν αναλάβει υπουργικό χαρτοφυλάκιο, τον ενδιαφέρει από τον Νοέμβριο να επανέλθει ως ειδικός σύμβουλος για το Κυπριακό. Ο ΓΓ του ΟΗΕ τον άκουσε, αλλά δεν του απάντησε.
Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι ευρωπαίοι διπλωμάτες άρχισαν τις επαφές για να διαδεχθούν τον κ. Άιντε.
Ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αλίμ Σιντίκ, δήλωσε ότι ο Έσπεν Άιντε δεν προγραμματίζει αυτή τη στιγμή να επιστρέψει στην Κύπρο, εκτός κι αν αυτό κριθεί αναγκαίο ή του το ζητήσουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων.
Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σιντίκ είπε ότι δεν μπορεί να αναφερθεί σε λεπτομέρειες για τις περαιτέρω επαφές του κ. Άιντε, μετά τις συναντήσεις του στην Αθήνα και στην Άγκυρα.
Ούτε, προσέθεσε, είναι σε θέση να αναφέρει εάν ο κ. Άιντε θα ενημερώσει τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το αποτέλεσμα των επαφών του σε Ελλάδα και Τουρκία.
Παρ' όλα αυτά, ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δεν απέκλεισε τις επόμενες ημέρες να συμφωνηθεί συνάντηση του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Εδώ και Τώρα», ο κ. Κασουλίδης απέδωσε την εκτίμησή του στο γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης αποδέχθηκε πρόταση του κ. Άιντε, μετά την αποτυχία της διπλωματίας του «πήγαινε-έλα», να συναντηθεί με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο κ. Ακιντζί, προσέθεσε, δημοσίως δεν είπε «όχι» σε μια τέτοια συνάντηση.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι οι συνομιλίες «δεν έχουν καταρρεύσει και ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β». Η ελληνοκυπριακή πλευρά, τόνισε, θα συνεχίσει να προσπαθεί έως ότου οδηγήσει το Κυπριακό σε λύση, η οποία θα τύχει της έγκρισης του λαού».