Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Σενάρια διάσωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ πυροδοτεί δήλωση του Τζανακόπουλου

Σενάρια διάσωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ πυροδοτεί δήλωση του Τζανακόπουλου

4700719

Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ερμηνεύεται ως προάγγελος αλλαγών στον κανονισμό της Βουλής ώστε είτε να μη διαλυθεί η ΚΟ του Πάνου Καμμένου, είτε να διατηρήσει τα δικαιώματα του πολιτικού αρχηγού, τόσο εκείνος, όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης

Σενάρια για πιθανή δρομολόγηση αλλαγών στον κανονισμό της Βουλής, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο ώστε να μην διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ μετά την προαναγγελθείσα για αύριο παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου τον οποίο διαδέχεται στη Βουλή ο Τέρενς Κουίκ, πυροδότησε μια δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου. Σύμφωνα με τα σενάρια που πυροδοτήθηκαν είναι πιθανό, ακόμη κι αν διαλυθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος να διατηρήσει τα δικαιώματα του πολιτικού αρχηγού- πράγμα που θα ισχύσει και για τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως αναμένεται να ανοίξει συζήτηση στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, προκειμένου τα κόμματα που έχουν εκλεγεί στη Βουλή να μην διαλύονται κοινοβουλευτικά, εάν εκπέσουν των πέντε βουλευτών, όπως ισχύει με τον παρόντα κανονισμό της Βουλής. Από εκεί και πέρα, όπως πρόσθεσε, δεν υπάρχει διαβεβαίωση για κάποια άλλη πρωτοβουλία.



Το μήνυμα αφορά κυρίως τον Πάνο Καμμένο, το κόμμα του οποίου - μετά την παραίτηση του κ. Παπαχριστόπουλου- μένει με τέσσερις βουλευτές ΑΝΕΛ, αλλά και προς το Ποτάμι, του οποίου η Κ.Ο. διαλύθηκε πρόσφατα με την αποχώρηση δύο βουλευτών. Η ασαφής αυτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει αφήσει περιθώριο για πολλές ερμηνείες για το ποιά θα είναι η κίνηση της κυβέρνησης, ειδικά, όταν το εν λόγω θέμα αφορά τον κανονισμό του ελληνικού κοινοβουλίου, ο οποίος δύσκολα μπορεί να αλλάξει. Η μυστικοπαθεια από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου έχει σαφώς πολιτική στόχευση, σε μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με τον πρώην κυβερνητικό εταίρο, ο οποίος απειλεί και ζητά να μη διαλυθεί η Κ.Ο. εξαπολύοντας βέλη κατά του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση.



Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο και στην απειλή του ότι δεν θα προλάβει η κυβέρνηση να κάνει παρέλαση είπε: «οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, αλλά κυβερνούν και θα κυβερνήσουμε έως το τέλος της συνταγματικής μας θητείας». Κατά τον κ. Τζανακόπουλο, πολιτική θέση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν είναι ηθικό ή πολιτικά ορθό να διαλύουμε κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων που στις εκλογές εξασφάλισαν την είσοδό τους στο κοινοβούλιο, παρά το ότι βουλευτές, για λόγους συνείδησης-άποψης, μπορεί να αποχωρούν». Όπως είπε το επόμενο διάστημα θα ανοίξει αυτή η συζήτηση, χωρίς να δώσει εξηγήσεις, παρά το καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε από τους δημοσιογράφους.

Παρά τα σενάρια και τις ερμηνείες, ωστόσο, πηγές από τη Βουλή δήλωναν άγνοια για οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση της αλλαγής του κανονισμού του κοινοβουλίου.

Αύξηση των θανάτων από τη γρίπη στην Ελλάδα με 12 νεκρούς σε μία εβδομάδα

Ιατρικό στηθοσκόπιο

Αύξηση των θανάτων από τη γρίπη στην Ελλάδα με 12 νεκρούς σε μία εβδομάδα

CC0
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Στους 18 ανέρχονται συνολικά οι θάνατοι από την εποχική γρίπη στη χώρα, με τους 12 θανάτους να σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, 21 - 27 Ιανουαρίου, όπως προκύπτει από τα δεδομένα που δημοσιεύει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Αύξηση των θανάτων από τη γρίπη καταγράφεται στα στατιστικά που δημοσίευσε το απόγευμα της Πέμπτης το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σε 18 ανέρχονται συνολικά οι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη στη χώρα, εκ των οποίων οι 12 θάνατοι σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, 21 — 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Την ίδια περίοδο, 40  άνθρωποι εισήχθησαν σε ΜΕΘ, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό αυτών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με γρίπη σε 112.
Από την αρχή της εποχικής γρίπης μέχρι και τις 27 Ιανουαρίου έχουν καταγραφεί 117 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης. Εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 20 (18%).
Από τους 18 θανάτους, οι 14 αφορούσαν σε ασθενείς με νοσηλεία σε ΜΕΘ και 4 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ, σημειώνεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για 14 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 25 έως 90 έτη, μέση ηλικία 65,1 έτη και διάμεση 66 έτη. Επισημαίνεται ότι όλα τα κρούσματα «ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας».
Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα, περαιτέρω αύξηση παρουσίασαν οι ιατρό για γριπώδη συνδρομή, ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών.
Με βάση όλα αυτά, «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα», τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Επικρατών υπότυπος είναι ο Α (Η1Ν1) pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη».

Η Ιταλία επιστρέφει σε ύφεση και επαναφέρει τα «σύννεφα» πάνω από την Ευρωζώνη

Ιταλική σημαία

Η Ιταλία επιστρέφει σε ύφεση και επαναφέρει τα «σύννεφα» πάνω από την Ευρωζώνη

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης επέστρεψε η οικονομία της Ιταλίας το τέταρτο τρίμηνο του 2018, λειτουργώντας ως «βαρίδι» για το σύνολο της Ευρωζώνης που είδε το ΑΕΠ της να κατεβάσει ρυθμούς την προηγούμενη χρονιά.
Σε ύφεση «διολίσθησε» η Ιταλία, μετά από τέσσερα χρόνια αφ'ότου η οικονομία της χώρας συρρικνώθηκε, όπως έδειξαν σήμερα τα επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, πυροδοτώντας νέες ανησυχίες για τις προοπτικές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, η οικονομία της Ιταλίας γνώρισε συρρίκνωση 0,2% το δ' τρίμηνο του 2018, μετά από την υποχώρηση 0,1% που είχε σημειώσει το προηγούμενο τρίμηνο.
Η Ιταλία, άλλωστε, είναι και ένας εκ των λόγων που επιβραδύνθηκε η οικονομία της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν συγκεκριμένα ότι η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2018, με την ανάπτυξη για το σύνολο του έτους να διαμορφώνεται στο 1,8%. Πρόκειται για πιο αδύναμε επιδόσεις από αυτές που αναμένονταν, μετά από την ισχυρή ανάπτυξη του 2,3% που κατεγράφη το 2017.
Η Ιταλία αποτέλεσε βασική πηγή ανησυχιών τους τελευταίους μήνες, εξ αιτίας της αντιπαράθεσης που είχε ξεσπάσει με τις Βρυξέλλες για το σχέδιο προϋπολογισμού και τον στόχο του ελλείμματος που έθετε αρχικά η Ρώμη, κόντρα στις εκκλήσεις της ΕΕ για περιορισμό των δαπανών.

τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και τι θα πρέπει να προσέξει

τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και τι θα πρέπει να προσέξει

Τι να περιμένουμε από την επίσκεψη Τσίπρα στην Τουρκία και τι θα πρέπει να προσέξει
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
Η θετική ατζέντα που θα μπορούσε να επενδύσει η ελληνική πλευρά με την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα αφορά το προσφυγικό και την οικονομική συνεργασία, εκτιμά ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Διαβάστε επίσης

«Δεν θα πρέπει να περιμένουμε κάτι θεαματικό» σημειώνει μιλώντας στο CNN Greece. «Θα είναι άλλη μια συνάντηση αλληλοενημέρωσης» συμπληρώνει.
«Από αυτές τις συναντήσεις δεν αναμένουμε να αλλάξει άρδην το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών. Είναι πάγια πρακτική της Άγκυρας μέσω δηλώσεων πριν από τέτοιες συναντήσεις να ανεβάζει τον πήχη κάνοντας ενός είδους ανατολίτικο παζάρι. Προσπαθούν να πάρουν ό, τι είναι δυνατόν και κυρίως να φέρουν την Ελλάδα σε μια διμερή διαπραγμάτευση. Αυτός είναι ο διακαής πόθος της Τουρκίας» εξηγεί ο Σωτήρης Ρούσσος σχολιάζοντας τις δηλώσεις για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, συμπληρώνοντας πως «η συνάντηση δεν σημαίνει διαπραγμάτευση».
527842 4350802323789 1953428408 nΣύμφωνα με τον καθηγητή, «σήμερα η ελληνική πλευρά, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σε διεθνές επίπεδο έχει ανεβασμένες μετοχές. Ο πρωθυπουργός πηγαίνει στην Τουρκία με αυξημένη αυτοπεποίθηση και κατά μία έννοια με αυξημένη επιρροή στα ευρωπαϊκά ζητήματα. Η Τουρκία αναζητά γέφυρες με την Ευρώπη αυτή τη στιγμή».
«Η Τουρκία ακολουθεί μια αναθεωρητική, επεκτατική πολιτική τα τελευταία 45 χρόνια. Ή θα έπρεπε να διακόψουμε πλήρως τις σχέσεις μας, κάτι που θα ήταν ανόητο , ή θα πρέπει να πηγαίνουμε εκεί και να κάνουμε κάθε φορά απολύτως σαφές πως η συνάντηση δεν είναι διαπραγμάτευση. Υπάρχουν ζητήματα που θα συζητήσουμε, υπάρχουν χώροι συνεργασίας αλλά η διαπραγμάτευση είναι τελείως διαφορετικό πράγμα» εξηγεί ο Σωτήρης Ρούσσος ενώ διευκρινίζει: «Μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία αυτή την περίοδο περνάει μια φάση όχι ευτυχή. Δεν της βγαίνει το θέμα επιρροής στη Βόρεια Συρία, η Ρωσία δεν της κάνει το χατίρι όσον αφορά τους Κούρδους της Συρίας, έχει ακόμα δύσκολες σχέσεις με τις ΗΠΑ, δεν έχει ομαλές σχέσεις με τη Γερμανία. Άρα είναι μια φάση που θα ήθελε να αναπτύξει γέφυρες. Ο Ερντογάν είναι ένας αυθόρμητος παίκτης αλλά η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δεδομένη».
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις περί γαλάζιας πατρίδας που επαναλαμβάνονται από την Άγκυρα, εξηγεί σε τι αποσκοπούν αλλά και τι σημαίνουν σε πρακτικό επίπεδο. «Η Τουρκία θα επιχειρήσει να αναπτύξει την ναυτική της δύναμη στην περιοχή» εκτιμά και συμπληρώνει πως «αυτή τη στιγμή δεν έχει συμμάχους στην περιοχή».

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ να λυθεί σε μια αμοιβαίως αποδεκτή βάση

Το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ να λυθεί σε μια αμοιβαίως αποδεκτή βάση

© Sputnik / Natalia Seliverstova
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 20
Μια κοινώς αποδεκτή λύση τόσο από τα Σκόπια όσο και από την Αθήνα θα πρέπει να βρεθεί στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, τονίζει η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ πρέπει να επιλυθεί σε μια αμοιβαίως αποδεκτή βάση και για τα δύο μέρη τονίζει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Η εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, τόνισε χαρακτηριστικά πως η λύση του συγκεκριμένου ζητήματος θα πρέπει να είναι «αμοιβαίως αποδεκτή».
«Η Μόσχα έχει πάντα υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το αμφιλεγόμενο ζήτημα του ονόματος αυτού του κράτους πρέπει να διευθετηθεί σε αποδεκτή βάση τόσο για τα Σκόπια όσο και για την Αθήνα», ανέφερε η εκπρόσωπος.
Αθήνα και Σκόπια υπέγραψαν τον Ιούνιο τη Συμφωνία των Πρεσπών με την οποία επιθυμούν να διευθετηθεί το επί πολλά χρόνια ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ.
Η Συμφωνία έχει ψηφιστεί από τα κοινοβούλια και των δύο κρατών.
Λίγο μετά την ψήφιση της Συμφωνίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είχε κάνει λόγο για ανάγκη να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στο ζήτημα η οποία δεν θα είναι επηρεασμένη από «εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό».
Ακόμη, είχε τονίσει πως θα πρέπει η λύση αυτή να έχει ευρύ λαϊκό έρεισμα ενώ επισήμανε πως το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στα παραπάνω σχόλια της Μόσχας ζήτησε από τη Ρωσία να σεβαστεί τη Συμφωνία και «τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία».

Παραλήρημα Θεοδωράκη υπέρ των «Πρεσπών»: «Αν δεν προχωρούσαμε σε συμφωνία θα χάναμε τα πάντα» – H «Μακεδονία» όμως καλά κρατεί

Παραλήρημα Θεοδωράκη υπέρ των «Πρεσπών»: «Αν δεν προχωρούσαμε σε συμφωνία θα χάναμε τα πάντα» – H «Μακεδονία» όμως καλά κρατεί

Δημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2019, 1:21 μμ pentapostagma.gr
Ο Ζάεφ επιμένει να αναφέρεται σε «Μακεδονία» και «μακεδονική» γλώσσα, αλλά ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνει πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών εμπόδισαμε τους Σκοπιανούς να διαιωνίσουν τον σφετερισμό της ιστορίας μας. Αυτή είναι η απάντηση στις αλυτρωτικές προκλήσεις των Σλάβων;

Την άποψη ότι «αν δεν προχωρούσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα κερδίζαμε τα πάντα, όπως λένε οι λαϊκιστές και οι εθνικιστές, αλλά θα χάναμε τα πάντα» διατύπωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με στελέχη του Ποταμιού στη Θεσσαλονίκη.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Ποταμιού «θα χάναμε συμμάχους και κυρίως θα διαιωνίζαμε τον σφετερισμό της ελληνικής ιστορίας, της μακεδονικής ιστορίας, από τους γείτονές μας».
Επισήμανε, δε, ότι «με τη συμφωνία οι γείτονες μας είναι υποχρεωμένοι να αλλάξουν τα βιβλία τους και να πάψουν να αναφέρονται στην αρχαία Μακεδονία».
«Σήμερα, αυτή η χώρα αποκαλείται »Μακεδονία» από ολόκληρο τον πλανήτη, από 140 χώρες. Και αυτό είναι ντροπή για εμάς τους Έλληνες. Πρέπει να λέγεται »Βόρεια Μακεδονία» για να σκέφτεται αμέσως κάποιος-από την Κίνα μέχρι την Αμερική- ότι από τη στιγμή που υπάρχει »Βόρεια Μακεδονία», υπάρχει και η Κεντρική Μακεδονία, υπάρχει και η Ανατολική Μακεδονία, υπάρχει και η Δυτική Μακεδονία. Δηλαδή, υπάρχει Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Επέμεινε πως η Θεσσαλονίκη μπορεί και πρέπει να παραμείνει η πρωτεύουσα δύναμη σε όλη την ευρύτερη περιοχή. «Είναι στο χέρι μας», είπε, «να αναπτύξουμε τη Μακεδονία μας, είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή των παιδιών μας, έχοντας σπρώξει τους γείτονές μας σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο και όχι σε έναν δρόμο που θα αντιμάχονται διαρκώς τους Έλληνες».
Κάλεσε, δε, τα άλλα κόμματα να μην κλείνονται στα κομματικά τους καβούκια, αλλά να ενισχύσουν το πατριωτικό καλό και να ενώσουν αντί να διχάζουν τους Έλληνες. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν θα μπορούσαμε με κάποιους άλλους χειρισμούς να είχαμε μια καλύτερη συμφωνία ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «εάν οι πολιτικές δυνάμεις, δε νοιαζόταν η καθεμία για τον κομματικό της χώρο και είχαμε μια συνεννόηση, είχαμε ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, θα είχαμε μια καλύτερη συμφωνία».
Μιλώντας, τέλος, για το Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «θα παραμείνει η καθαρή, ορθολογική φωνή που θα παλεύει για το πατριωτικό καλό. Δεν νοιάστηκε ποτέ για το κομματικό κόστος, δεν νοιάστηκε ποτέ για τις απώλειες και αποφασίζουμε μόνο με τη σκέψη στο συμφέρον των Ελλήνων».

Ζάεφ: Κανείς δεν μπορεί να μας αρνηθεί το δικαίωμα να είμαστε «Μακεδόνες» και να μιλάμε «μακεδονικά»

Ο κ.Θεοδωράκης προφανώς δεν παρακολουθεί τα λεγόμενα του Σκοπιανού πρωθυπουργού, ο οποίος μας λέει πως θα παραμείνουν «Μακεδόνες», θα μιλάνε «μακεδονικά» και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό. Καλό θα ήταν να ενημερώνεται προτού προβεί σε τέτοιες αβάσιμες δηλώσεις…
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Η1” της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, ο Ζόραν Ζάεφ επανέλαβε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα αποδέχτηκε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και πως «κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αρνηθεί το δικαίωμά να είμαστε “Μακεδόνες” που μιλούν τη “μακεδονική” γλώσσα σ’ αυτό το έδαφος».
Ο ίδιος εξήγησε πως διαπραγματεύτηκε με την Ελλάδα, χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση η εθνική ταυτότητα των “Μακεδόνων” ως “Μακεδόνες” που μιλούν “μακεδονική” γλώσσα, με τη δική τους παράδοση και ιστορία.
Αποφεύγοντας για μία ακόμη φορά, να αποκαλέσει τη χώρα με τη νέα της ονομασία, ο πρωθυπουργός Ζάεφ δήλωσε περήφανος πως έχει «μία χώρα, για την οποία οι πρόγονοί μας πολέμησαν, και κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό», ενώ επεσήμανε πως το μόνο εκκρεμές πρόβλημα είναι αυτό της σχισματικής εκκλησίας.
Ο Ζάεφ επεσήμανε πως η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν αποτέλεσμα επιμονής πολιτικών από τις δύο χώρες, με μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ε.Ε., ενώ απέδωσε τις αντιδράσεις της Ρωσίας στο γεγονός πως δεν θέλει να δει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. »Θέλουμε μια καλή σχέση με τη Ρωσία. Κατανοούμε τη στάση της αλλά πάνω από το 80% των “Μακεδόνων” πολιτών θέλουν η χώρα να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό».
Όσον αφορά τις αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων σε Αθήνα και Σκόπια, τις απέδωσε αποκλειστικά σε πολιτικούς λόγους.
Σχολιάζοντας τα προβλήματα σε άλλες βαλκανικές χώρες ο Ζάεφ υπεραμύνθηκε της λογικής των «ανοιχτών» συνόρων, λέγοντας πως «στα Βαλκάνια όλα τα κράτη είναι πολυεθνικά και θα ήταν ιδανικό να υπάρχουν ανοιχτά σύνορα, συνεργασία μεταξύ των λαών, εύκολη ροή ανθρώπων και αγαθών».
Ο Ζάεφ διατύπωσε, τέλος, την άποψη ότι δεν θα είναι αυτός που θα λάβει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (σ.σ. μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα) προσθέτοντας ότι «από μόνη της η υποψηφιότητα είναι τιμή για τη «Μακεδονία»»

Καμμένος: Εγώ είπα στον Φωκά να πάει για γκαζόζα

Ο Πάνος Καμμένος

Καμμένος: Εγώ είπα στον Φωκά να πάει για γκαζόζα

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
«Ο Τσίπρας μας πούλησε 100 φορές για αυτό θα πίνουμε γκαζόζα στη βουλή» διεμήνυσε ο Πάνος Καμμένος και προειδοποίησε πως αν διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, «θα έχουμε πόλεμο».
«Απασφάλισε» ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα.
Σε μια συνέντευξη — ποταμό στο ΣΚΑΪ, ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «πούλησε» τους Ανεξάρτητους Έλληνες και προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει την τακτική εμπλοκής σε κυβερνητικά νομοσχέδια στη Βουλή.
«Ο Τσίπρας μας πούλησε 100 φορές για αυτό θα πίνουμε γκαζόζα στη βουλή», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καμμένος αποκάλυψε ότι εκείνος είπε στον βουλευτή Αριστείδη Φωκά να πάει να πιει γκαζόζα επιδεικτικά την ώρα της ψηφοφορίας για το ΑΣΕΠ προκειμένου να στείλει μήνυμα ότι οι δεν μπορούν οι ΑΝΕΛ να απειλούνται με διάλυση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας.
Πόλεμος αν μου διαλύσουν την Κ.Ο.
«Εάν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά, θα έχουμε πόλεμο», ανέφερε ο κ. Καμμένος.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ μίλησε για κυβέρνηση που στηρίζεται σε αποστασίες έναντι ανταλλαγμάτων και κατηγόρησε ξανά τον Αλέξη Τσίπρα ότι του πρότεινε να ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών και να συνεχίσουν μαζί μέχρι το τέλος της τετραετίας και μάλιστα του είπε αν φοβάσαι έλα στο επικρατείας εσύ και οι ΑΝΕΛ ή να κάνουμε μια νέα σύμπραξη.
Εκλογές για να μην εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών
Ζήτησε άμεση προσφυγή στις κάλπες για να ανατραπεί η κατάπτυστη, όπως τη χαρακτήρισε, Συμφωνία των Πρεσπών. Εκτίμησε πάντως ότι η συμφωνία δεν θα εφαρμοστεί και πως η Ρωσία θα προσφύγει στον ΟΗΕ.
«Δεν έχουν υπολογίσει τη θέση της Βουλγαρίας που δεν δέχεται το θέμα της γλώσσας αυτή τη γλώσσα δεν πρόκειται να την παραχωρήσουν», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Θα καθίσω τον Κοτζιά στο σκαμνί
Για την κόντρα του με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο Πάνος Καμμένος είπε ότι ο Νίκος Κοτζιάς θα προφυλακιστεί για τις βίζες και ότι από πίσω του είναι ο Σόρος.
«Θα τον καθίσω στο σκαμνί γιατί έχει παρανομήσει. Τον περιμένω να μου κάνει μήνυση. Ο Κοτζιάς έχει κάνει παράνομες ενέργειες έχω έτοιμους φακέλους για τη δικαιοσύνη», ανέφερε.

Καμμένος: Ο Τσίπρας μάς πούλησε 100 φορές για αυτό θα πίνουμε γκαζόζα στη Βουλή

Καμμένος: Ο Τσίπρας μάς πούλησε 100 φορές για αυτό θα πίνουμε γκαζόζα στη Βουλή

Δύο συλλήψεις στους Αγίους Αναργύρους για την επίθεση σε οδηγό λεωφορείου

Δύο συλλήψεις στους Αγίους Αναργύρους για την επίθεση σε οδηγό λεωφορείου

EUROKINISSI
Δύο Ρομά, ένας 18χρονος και ένας 20χρονος, συνελήφθησαν χθες Τρίτη στους Αγίους Αναργύρους για την επίθεση που είχε γίνει το βράδυ της Δευτέρας με στόχο οδηγό λεωφορείου, που εκτελούσε το δρομολόγιο 701 (Καματερό-Ίλιον) στη δυτική Αττική.
Αστυνομικοί της Ο.Π.Κ.Ε, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και εκτεταμένες αναζητήσεις, εντόπισαν δύο από τους πέντε δράστες της επίθεσης και τους συνέλαβαν. Στην κατοχή του 18χρονου βρέθηκε το αφαιρεθέν κινητό τηλέφωνο.
Η ομάδα των νεαρών είχε εισβάλει στο λεωφορείο και είχε αρπάξει το κινητό τηλέφωνο του οδηγού και το κράνος της μηχανής του. Στη συνέχεια, έσπασαν το μπροστινό υαλοπίνακα και προκάλεσαν φθορές στους καθρέπτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τη λήξη της βάρδιας. Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

3+5 «μνηστήρες» για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ - Θα «παίξουν» στον ανασχηματισμό;

ASSOCIATED PRESS
Η «μάχη» για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μπορεί να έφερε ένα «διαζύγιο» για την κυβέρνηση - αυτό με τον Πάνο Καμμένο - όμως πυροδότησε σενάρια για άλλους πολιτικούς «γάμους». Οι υποψήφιοι «μνηστήρες» είναι αρκετοί και ορισμένοι στριφογυρίζουν...όλη χάρη, γύρω από την υπουργική καρέκλα, περιμένοντας έναν ανασχηματισμό που ίσως τους δώσει την ευκαιρία να μπουν στην «πίστα».
Μόνον οι τυχεροί θα έχουν την ευκαιρία - έστω και για λίγους μήνες - να δοκιμάσουν την υπουργική καρέκλα.
Και τί μήνες; Προεκλογικοί!
Ήδη στα κομματικά επιτελεία της αντιπολίτευσης «βλέπουν» «φλερτ» με βουλευτές που στην κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών στήριξαν την κυβέρνηση. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που προεξοφλούν ότι στην κυβερνητική σύνθεση που θα προκύψει, θα υπάρχουν και βουλευτές που εξελέγησαν με άλλο κόμμα το 2016.
Τα σενάρια αυτά φουντώνουν, με αφορμή και το άνοιγμα για συνεργασίες που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Τρεις βουλευτές «φαβορί» για εκλογική συνεργασία 

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Παραμονές της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών είχε γίνει γνωστό από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο ότι θα υπάρξει κάποια συζήτηση με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, χωρίς όμως διευκρινιστεί το πότε και με ποιο ακριβώς περιεχόμενο.
NurPhoto via Getty Images
 Πάντως από το περιβάλλον του κυρίου Θεοχαρόπουλου αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να μπει στην κυβέρνηση και τονίζουν με έμφαση (μέχρι στιγμής) ότι η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Huffpost GR
 Σπύρος Δανέλλης: Η στήριξη του για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν καθοριστική. Πολλοί είναι αυτοί που τον βλέπουν πλέον πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Τι θα κάνει αν υπάρξει πρόταση από το Μαξίμου για να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο; Ο ίδιος ξεκαθάρισε στη Huffpost ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, τονίζοντας ότι η στάση που τήρησε δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας συναλλαγής. Όσο για πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών, επισημαίνει ότι είναι νωρίς για να πει από τώρα κάτι. Δεν κρύβει όμως ότι ως γενική αρχή βλέπει θετικά την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.
Eurokinissi
 Θανάσης Παπαχριστόπουλος: Βουλευτής…υπό προθεσμία, καθώς έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί και θα παραδώσει την έδρα του. Μιλώντας στη Huffpost ξεκαθαρίζει ότι αυτό αναμένεται να γίνει έως το τέλος της εβδομάδας. Στην πιθανότητα κρούσης για είσοδο του στο κυβερνητικό σχήμα, δηλώνει εμφατικά ότι θα αρνηθεί.
Αντίθετα, εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα στις προσεχείς εκλογές. Άρα είναι σχεδόν σίγουρος ο πολιτικός «γάμος» με τον ΣΥΡΙΖΑ, και το μόνο που μένει είναι το πότε θα ανακοινωθεί. Πάντως η περίπτωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου μπορεί να προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων. Με την παραίτηση του την έδρα παίρνει ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είναι πλέον αποστασιοποιημένος από τους ΑΝΕΛ. Έτσι είναι ορατό το ενδεχόμενο διάλυσης της ΚΟ του κόμματος - και τότε ποιος ακούει τον Πάνο Καμμένο...

Και πέντε... «αουτσάιντερ» 

Άγνωστο είναι πως θα κινηθούν από εδώ και πέρα οι υπόλοιποι βουλευτές που στήριξαν τον Αλέξη Τσίπρα στην ψηφοφορία για την Συμφωνία των Πρεσπών. Και κυρίως ποια στάση θα τηρήσουν ενόψει των νομοσχεδίων που έρχονται στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι εκτός από τους κυρίους Θεοχαρόπουλο, Δανέλλη και Παπαχριστόπουλο, την κυβέρνηση στήριξαν επίσης η Έλενα Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Σπύρος Λυκούδης.
Pacific Press via Getty Images
 Για τις κυρίες Κουντουρά και Παπακώστα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα καθώς ήδη συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Άρα το ενδιαφέρον μεταφέρεται στην Σεβαστουπόλεως.
Getty Editorial
 Μήπως η Συμφωνία των Πρεσπών σταθεί η απαρχή μίας ακόμα στενότερης σχέσης κάποιων ανεξάρτητων βουλευτών με τον ΣΥΡΙΖΑ; Είναι θέμα χρόνου να απαντηθεί το ερώτημα. Από το Ποτάμι, όπως μας ενημερώνει η Διευθύντρια του γραφείου Τύπου Λίνα Παπαδάκη, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για την κατάληψη κάποιου κυβερνητικού θώκου.
Ωστόσο, στελέχη που έχουν ζήσει από την πρώτη ημέρα το εγχείρημα της Σεβαστουπόλεως, θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή το πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά ρευστό και «συζητάνε όλοι με όλους» για το ενδεχόμενο δημιουργίας συμμαχιών - άρα δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτα για το μέλλον.
ASSOCIATED PRESS
 Ειδικά για την πιθανότητα εκλογικής συνεργασίας του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ίσως είναι πιο εφικτή για την Περιφέρεια.
Το βέβαιο είναι ότι όσο περνούν οι μέρες, θα φουντώνει η συζήτηση για δημιουργία πιθανών συμμαχιών από τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο. Και ο επερχόμενος ανασχηματισμός, εκτός από την ανανέωση του κυβερνητικού σχήματος, μπορεί να δώσει μία ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα ενόψει της εκλογικής μάχης.

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Η έκθεση του Σόρος για την Ελλάδα και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο Τζωρτζ Σόρος,

Η έκθεση του Σόρος για την Ελλάδα και το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών

© AP Photo / Olivier Hoslet, Pool Photo
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος αναφέρεται στην επομένη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αποτιμώντας τις πολιτικές εξελίξεις θεωρείται βέβαιη την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας.
Αναλυτική έκθεση για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα την επομένη της Συμφωνίας των Πρεσπών δίνει στη δημοσιότητα το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος, γνωστό και ως «Open Society».
Μεταξύ άλλων, το ίδρυμα του μεγαλο-επενδυτή θεωρεί σχεδόν βέβαιη την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές, οι οποίες εκτιμώνται είτε τον Μάιο είτε και νωρίτερα, προβλέποντας ότι το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ θα κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 ποσοστιαίων μονάδων.
«Το ερώτημα είναι αν η Ν.Δ. θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, προκειμένου να συγκροτήσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα χρειαστεί να συγκροτήσει έναν συνασπισμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης» υποστηρίζει, χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, εκτιμάει ότι το κυβερνών κόμμα θα καταταχθεί με «άνεση» στη δεύτερη θέση, συμβάλλοντας ως εκ τούτου, στη διατήρηση του δικομματικού πολιτικού συστήματος.
Παράλληλα, «βλέπει» ένταξη της Χρυσής Αυγής, του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ στην επόμενη Βουλή, με τα τρία αυτά κόμματα να αποσπούν εκλογικό ποσοστό μεταξύ 6% και 8%. Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, θεωρεί ότι δύσκολα θα διατηρήσουν τα βουλευτικά έδρανα.
Αρκετοί κίνδυνοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Στο μεταξύ, στην έκθεση του ιδρύματος εκτιμάται ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εξακολουθεί να τελεί υπό αρκετές αβεβαιότητες, λόγω των αντιδράσεων των εθνικιστών και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Επισημαίνεται δε, ότι η Ρωσία αποτιμάει αυτές τις αβεβαιότητες ως ευκαιρίες για την υπονόμευση της επιρροής της Δύσης στην περιοχή των Βαλκανίων.
Στο ίδιο πλαίσιο, το ίδρυμα του Σόρος σπεύδει να κάνει ειδική αναφορά στις συναισθηματικές ευαισθησίες του ζητήματος, οι οποίες και δικαιολογούν τις μεγάλες κινητοποιήσεις των προηγούμενων εβδομάδων.
«Το ονοματολογικό ζήτημα φαίνεται ότι είναι σαφώς πιο συναισθηματικά και πολιτικά ευαίσθητο, μετά τις τελευταίες λαϊκές κινητοποιήσεις και τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον Φεβρουάριο και τον Ιανουάριο του 2018, αντίστοιχα» σημειώνει, με νόημα.
Και συμπληρώνει: «Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η κοινή γνώμη και η συστημική Νέα Δημοκρατία υιοθετούν μη συμβιβαστικές θέσεις, θέτοντας στο περιθώριο τους υπέρμαχους της προσέγγισης και δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα εξαιρετικά μη ευνοϊκή προς τον συμβιβασμό».
Στο σημείο αυτό, παράλληλα, εστιάζει στη γεωγραφική κατανομή των αρνητικών τάσεων έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας βέβαια, ότι σ' όλη την Ελλάδα η πλειοψηφία αντιτίθεται στον συμβιβασμό.
Ωστόσο, όπως παρατηρεί, η συγκεκριμένη τάση είναι εντονότερη στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, λόγω και της επικράτησης του συντηρητισμού και του εθνικισμού, ως απόρροια των αποτελεσμάτων του τελευταίου αιώνα και ειδικότερα, την τραυματική εμπειρία του Εμφυλίου Πολέμου, κατά τη διάρκεια του οποίου αρκετοί σλαβόφωνοι τάχθηκαν στο πλευρό των ανταρτών του κομμουνιστικού στρατού.
«Εξαιτίας όλων αυτών, οποιαδήποτε κυβέρνηση θα δυσκολευόταν να καταλήξει σε μία συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να καθιστά ικανοποιημένους τους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας» προσθέτει.
Το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ίδρυμα του Σόρος κρίνει ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών συνιστά ένα δείγμα — μία απόδειξη ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει απολέσει το σύνολο της αριστερής του «ψυχής»,
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα — επισημαίνεται στη σχετική έκθεση — είναι πιο συστημικό και θεωρείται περισσότερο κεντρο-αριστερό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Άλλωστε, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του, οι οποίοι προέρχονται από τη μεγάλη «δεξαμενή» του ΠΑΣΟΚ, τάσσονται εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως και οι υπόλοιποι Έλληνες.
Προς το παρόν, βέβαια, το «Open Society» δεν «βλέπει» ισχυρές δημοσκοπικές απώλειες εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι θεωρείται βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί «ζημιά» σε σχέση με τις εκλογές του 2015, για λόγους όμως, οι οποίοι δεν αφορούν τις Πρέσπες.
Σημειώνει δε, και την απόπειρα του κυβερνώντος κόμματος να θέσει ένα νέο δίλημμα, αναδεικνύοντας τις διαφορές μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστέρας. Η επίλυση του ονοματολογικού, η αναθεώρηση του Συντάγματος, οι σχέσεις Κράτους Εκκλησίας, η ρητορική κατά τις διαφθοράς και άλλες τέτοιου είδους κινήσεις, συνιστούν μέρη αυτής της πρακτικής.

Την Παρασκευή κρίνεται η συνταγματικότητα ή μη της περικοπής του δώρου

Την Παρασκευή κρίνεται η συνταγματικότητα ή μη της περικοπής του δώρου

symvoulio-epikrateias.jpg

Συμβούλιο της Επικρατείας EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ξεκινάει αυτή την Παρασκευή, 1η Φεβρουαρίου, η δύσκολη συζήτηση στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα αντισυνταγματικότητας ή μη των περικοπών σε δώρα και συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων.
Το ΣΤ' Τμήμα  του ΣτΕ έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των δώρων Χριστουγέννων και λόγω της αντισυνταγματικότητας παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Το τμήμα είχε κρίνει ότι οι περικοπές που έγιναν με τον νόμο 4093/2012 από 1.1.2013, αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.
Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί λίγους μήνες αργότερα.
Επίσης, την Ολομέλεια θα απασχολήσει η παύση του μουφτή Ξάνθης που έγινε τον περασμένο Αύγουστο και η αλλαγή διοίκησης στο Ίδρυμα Ευαγγελίστρια της Τήνου.

Ίδρυμα Σόρος: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει δημοσιονομικά ανταλλάγματα

Ίδρυμα Σόρος: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει δημοσιονομικά ανταλλάγματα

Ίδρυμα Σόρος: Με τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Τσίπρας θα μπορούσε να πάρει δημοσιονομικά ανταλλάγματα
Πηγή: Twitter
Η κυβέρνηση Τσίπρα είναι ένας βολικός εταίρος για μπίζνες στα Βαλκάνια: Σε αυτό το συμπέρασμα φαίνεται πως καταλήγει σε έκθεσή του το ίδρυμα «Open Society» του Τζορτζ Σόρος, που έρχεται να αναλύσει την επόμενη ημέρα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Διαβάστε επίσης

Στην έκθεση που τιτλοφορείται «Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται μετά;», ο διεθνής οργανισμός που χρηματοδοτείται άμεσα από το γνωστό δισεκατομμυριούχο, επιχειρεί μια «ακτινογραφία» τόσο της ελληνικής κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, αλλά και των πολιτών απέναντι στο κατάπτυστο «deal» των Ζάεφ και Τσίπρα για το ονοματολογικό.

Ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα... ανταλλάγματα

Αναφερόμενη, ειδικότερα, στον ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνονται τα εξής: «Ο αρχικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ (αυτό που αποκαλείται ΣΥΡΙΖΑ του 3%) θα δεχόταν κάθε διευθέτηση της διένεξης (σ.σ.: µεταξύ Αθήνας και Σκοπίων). Στην πραγματικότητα, για τους υποστηρικτές από τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα αποτελούσε απόδειξη ότι η παλιά αριστερή ψυχή του κόμματος δεν έχει χαθεί».
Μάλιστα, κατά το Open Society πάντα, η κυβέρνηση Τσίπρα και ο ΣΥΡΙΖΑ αποκομίζουν συγκεκριμένα οφέλη:
«Πρώτον, Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ενισχύσει την εικόνα του ανάµεσα σε ξένους εταίρους-κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερµανία µέχρι την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα µπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για τη βελτίωση του διεθνούς πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά µε την οικονοµική ατζέντα».
«Το δεύτερο κέρδος για τον ΣΥΡΙΖΑ αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή. Αυτό έχει µακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεµένο µε τον στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην Κεντροαριστερά για πολλά χρόνια. Η διευθέτηση της διένεξης για το όνοµα και άλλες κινήσεις, όπως η αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγµατος, η επαναδιαπραγµάτευση των σχέσεων µεταξύ κράτους και Εκκλησίας, η έµφαση σε µια ατζέντα περισσότερο φιλελεύθερη πολιτικά και επικεντρωµένη στα δικαιώµατα, η ατζέντα κατά της διαφθοράς, η επίθεση στη Ν∆ για τα δεξιά διαπιστευτήριά της, όλα αποτελούν κοµµάτι της ίδιας τακτικής: να αναδείξουν και να επισηµάνουν τη διάκριση µεταξύ των δεξιών και των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων, όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτηµα της ονοµασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συναισθηµατικό θέµα για τους περισσότερους Ελληνες, αποτελεί παράδειγµα της στρατηγικής αυτής».

«Πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα πριν ή παράλληλα με τις ευρωεκλογές»

Αναφορικά με το ζήτημα της επίδρασης της συµφωνίας στην εκλογική μάχη του 2019, το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος εκτιμά ότι «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση µε την επίδοσή του το 2015, αλλά κυρίως εξαιτίας άλλων λόγων και όχι εξαιτίας της Συµφωνίας των Πρεσπών».
Οι συντάκτες της έκθεσης τοποθετούν τις εθνικές εκλογές «πριν ή παράλληλα µε τις ευρωεκλογές» και προβλέπουν ότι η Νέα θα κερδίσει την πρωτιά µε διαφορά από πέντε ως δέκα ποσοστιαίες µονάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στη Βουλή θα µπουν επίσης, πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνηµα Αλλαγής, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, µε 6%-8% το καθένα.

«Ο ελληνικός λαός αντιτίθεται σθεναρά»

Όπως είναι λογικό, η έκθεση του «Open Society» τάσσεται απολύτως υπέρ της Συμφωνίας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι θα ήταν φύσει και θέσει αδύνατο, η λύση που πρόκριναν οι περισσότεροι Έλληνες, δηλαδή να μην ονομάζονται «Μακεδόνες» οι κάτοικοι των Σκοπίων, να γίνει αποδεκτή από τις ελίτ και τον λαό της γείτονος.
«Είναι ξεκάθαρο από τις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι αντίθετη στον συμβιβασμό... Όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την υπογραφή δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη Συμφωνία και δεν δέχονται τον παραμικρό συμβιβασμό στην διένεξη για το όνομα», αναφέρει το πόρισμα της έκθεσης στο πρώτο της κεφάλαιο υπό τον τίτλο «Κατανοώντας την ελληνική αντίθεση στην προσέγγιση µε τη Βόρεια Μακεδονία».
Μάλιστα, το ίδρυμα του Σόρος εστιάζει στο γεγονός ότι οι αντιδράσεις είναι πιο έντονες στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας «και ιδίως στην περιοχές της «Θεσσαλονίκης, της ελληνικής Μακεδονίας και της Θράκης».

Η στάση της Ε.Ε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη στάση της Ευρώπης, η έκθεση του «Open Society» υπογραμμίζει «τον καίριο ρόλο που διαδραµάτισε η Γερµανία για να πείσει και την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ να ξεµπλοκάρουν τη διαδικασία ευρωατλαντικής ενσωµάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας µετά τη Συµφωνία των Πρεσπών, ιδίως απέναντι στη σθεναρή αντίσταση που προέβαλε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εµανουέλ Μακρόν, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων».

Μύλος» στη Βουλή: Βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

Μύλος» στη Βουλή: Βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ

«Μύλος» στη Βουλή: Βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ
Πηγή: EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Μεγάλη σύγχυση προκάλεσε την Τετάρτη (30/01/2019) στη Βουλή η ηλεκτρονική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το ΑΣΕΠ, καθώς βουλευτές της αντιπολίτευσης και ειδικότερα της ΝΔ το υπερψήφισαν, υποστηρίζοντας ότι έκαναν λάθος.

Διαβάστε επίσης

Φαίνεται πως οι βουλευτές παραμένουν απολύτως ανέτοιμοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, καθώς τα λάθη προκάλεσαν «πανικό».
Ειδικότερα σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης, στο αρχείο με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα «ΝΑΙ» εμφανίστηκε το όνομα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σάββα Αναστασιάδη, ο οποίος υποστήριξε πως έγινε λάθος.
Το ίδιο, ακριβώς, επικαλέστηκε και ο έτερος «γαλάζιος» βουλευτής, Δημήτρης Σταμάτης, ο οποίος φέρεται να ψήφισε θετικά τρία άρθρα τα οποία καταψήφισαν ακόμα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Ένταση στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία - Στο κυνήγι της δεδηλωμένης η κυβέρνηση
Κατά τα λοιπά, εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛ. «ναι» επί της αρχής στο νομοσχέδιο είπαν ο Κώστας Κατσίκης, η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Αριστείδης Φωκάς αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Από την ψηφοφορία, ωστόσο, απουσίαζαν ο Πάνος Καμμένος, αλλά και ο Κώστας Ζουράρις.
Από τους ανεξάρτητους βουλευτές «ναι» είπαν η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Σπύρος Δανέλλης.
Εξάλλου, το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ φαίνεται πως προκάλεσε νέο «εμφύλιο» στην Ένωση Κεντρώων, καθώς ο Βασίλης Λεβέντης το καταψήφισε, αλλά δύο βουλευτές του, ο Δημήτρης Καβαδέλλας και ο Γιώργος Σαρίδης ψήφισαν «παρών».
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απουσίαζε η Παναγιώτα Βράντζα.

Ζάεφ: H Δημοκρατία της Μακεδονίας σύντομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ

Ζάεφ: H Δημοκρατία της Μακεδονίας σύντομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επισκέφθηκε τη Βιέννη και είχε συνάντηση με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τη διάρκεια της οποίας μίλησε και για τις διαδικασίες εισόδου της χώρας του στην ΕΕ.
Ο Ζόραν Ζάεφ, που επισκέφθηκε σήμερα την Αυστρία και τον καγκελάριο της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς μίλησε μεταξύ άλλων για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας, που σύντομα θα είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τον Ιούνιο ελπίζουμε ότι το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει λάβει από εμάς ισχυρά επιχειρήματα που θα αποδεικνύουν ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας, σύντομα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, θα μπορεί να λάβει μια προτεινόμενη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Ζαεφ από τη Βιέννη, σύμφωνα με το AFP.
Ακόμη, διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι επιθυμεί να δώσει στους Ευρωπαίους γρήγορα κάποιες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις πέρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών, για να τους πείσει να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για προσχώρηση της χώρας του στην ΕΕ.
Να σημειωθεί πως, μεταξύ άλλων, στις σημερινές του δηλώσεις ο Ζάεφ τόνισε πως η χώρα του μπορεί να καλύψει τον «χώρο που αφήνει» η Βρετανία με την αποχώρησή της από την ΕΕ.
Υπενθυμίζεται πως Αθήνα και Σκόπια επικύρωσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούνιο και μέσα στους επόμενους μήνες η συμφωνία επικυρώθηκε από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών.

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες παντού – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες παντού – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες παντού – Που θα χτυπήσει η κακοκαιρία | Newsit.gr
Ο καιρός φέρνει σήμερα Τετάρτη πολλές βροχές αλλά και ισχυρές καταιγίδες σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, αλλά και στη Θράκη. Βροχές θα πέσουν και στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα, ενώ νέα χιόνια θα πέσουν θα πέσουν στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.
Είναι χαρακτηριστικό το βίντεο που δείχνει πως κινείται η κακοκαιρία το πρωί της Τετάρτης καλύπτωντας ουσιαστικά το σύνολο της χώρας.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:09
Δείτε στον παρακάτω χάρτη του meteo τα ποσά της βροχής που αναμένονται ως και το βράδυ της Πέμπτης ανά περιοχή.

Ο καιρός σήμερα Τετάρτη, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές. Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ανατολικά. Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 3 με 5, στα ανατολικά 6 και στο θρακικό τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 07 έως 13 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με παροδικές βροχές που από το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά. Ανεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 09 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά που μέχρι το μεσημέρι θα σταματήσουν. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ανατολικά τις πρωινές ώρες. Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση. Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 08 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες. Ανεμοι: νότιοι 6 με 7 και στις ανατολικές Κυκλάδες τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 09 έως 17 βαθμούς κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 7 με 8 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 12 έως 17 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Αττική
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και τις στα ανατολικά τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Μέχρι το μεσημέρι τα φαινόμενα θα σταματήσουν και ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Ανεμοι: νότιοι νοτιοδυτικοί 5 και γρήγορα δυτικών διευθύνσεων 4 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες πιθανή καταιγίδα. Ανεμοι: νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασια: από 09 έως 12 βαθμούς κελσίου.

Πρόγνωση για αύριο Πέμπτη 31-01-2019

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, βαθμιαία στα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Τα φαινόμενα πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρά, στα δυτικά τις πρωινές ώρες, πρόσκαιρα στις Κυκλάδες και την Κρήτη και από το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, τα ορεινά της Κρήτης και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Ανεμοι: στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση το βράδυ. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοδυτικοί 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς με την ιδία ένταση. Θερμοκρασια: σε μικρή πτώση. Στα βορειοδυτικά τις πρωινές και τις νυχτερινές ώρες θα σημειωθεί τοπικά παγετός.

Αυτοί είναι οι πρώτοι υποψήφιοι βουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία

Κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας

Αυτοί είναι οι πρώτοι υποψήφιοι βουλευτές με τη Νέα Δημοκρατία

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Στη δημοσιότητα έδωσε η Νέα Δημοκρατία λίστα με τους πρώτους υποψήφιους βουλευτές για εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές. Πρόκειται για εν ενεργεία βουλευτές, καθώς και στελέχη της γαλάζιας παράταξης.
Την πρώτη λίστα υποψηφίων βουλευτών για τις προσεχείς εκλογές έδωσε στη δημοσιότητα η Νέα Δημοκρατία.
Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται στελέχη της γαλάζιας παράταξης που μέχρι σήμερα είχαν θέσεις ευθύνης στο κεντρικό οργανωτικό σχήμα, καθώς και εν ενεργεία βουλευτές της πρώην Β' Αθήνας, του Υπ. Αττικής, του ψηφοδελτίου Επικρατείας καθώς και από άλλα κόμματα που προχώρησαν στην Κ.Ο. της ΝΔ, με την Πειραιώς να ανακοινώνει τις περιφέρειες στις οποίες θα πολιτευθούν.
«Την ώρα που η κυβέρνηση-κουρελού προσπαθεί να επιβιώσει με υλικά και μεθόδους του παρελθόντος, η ΝΔ κάνει πράξη την πλήρη ανανέωση του οργανωτικού της σχήματος ενόψει των επικείμενων εκλογών», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΝΔ που συνοδεύει τη σχετική λίστα.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει ότι αύριο, Πέμπτη, θα δοθούν στη δημοσιότητα και οι σχετικές ανακοινώσεις των νεών γραμματειών και στελεχών που «θα δώσουν από την πρώτη γραμμή τις εκλογικές μάχες του 2019».
«Ενδεικτικό της ριζικής ανανέωσης είναι ότι το νέο σχήμα θα απαρτίζεται από νέα πρόσωπα σε ποσοστό 73%, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 42 έτη», επισημαίνεται.
Για τα στελέχη που βρίσκονταν μέχρι σήμερα στο οργανωτικό σχήμα της ΝΔ και πλέον θα πολιτευτούν, ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να τους «ευχαριστήσει προσωπικά για τη μέχρι τώρα συμβολή τους», σημειώνεται στην ανακοίνωση. Πρόκειται για γραμματείς της Ν.Δ., αναπληρωτές γραμματείς, αναπληρωτές εκπροσώπους, αλλά και στενούς συνεργάτες και συμβούλους του προέδρου της ΝΔ.
Επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ τίθεται ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρεθεί και η νυν βουλευτής Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, όπως επίσης και η Κατερίνα Μάρκου.

Ξαναχτύπησαν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή: Μπλόκαραν διορισμό προέδρου Αρχής

Ο Κώστας Γαβρόγλου

Ξαναχτύπησαν οι ΑΝΕΛ στη Βουλή: Μπλόκαραν διορισμό προέδρου Αρχής

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Η κυβέρνηση θα πρέπει να ψάχνει διαφορετική πλειοψηφία ανά νομοσχέδιο, προειδοποίησε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θ. Τοσουνίδης. Τι συνέβη με το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ.
Νέο «βραχυκύκλωμα» στη Βουλή, καθώς δεν υπερψηφίστηκε η πρόταση του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να τοποθετηθεί ο κ. Παντελής Κυπριανού στη θέση του Προέδρου της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
Αιτία ήταν το «παρών» που ψήφισαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Συγκεκριμένα, η πρόταση του υπουργού, έλαβε 10 θετικές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ, 6 κατά από την ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή και πέντε «παρών» από ΔΗΣΥ, ΑΝΕΛ, Εν. Κεντρώων, ΚΚΕ και Σπύρο Λυκούδη.
Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, μετά το τέλος της διαδικασίας ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξήγησε ότι το αποτέλεσμα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και πως είναι στην αρμοδιότητα του κ. Γαβρόγλου αν θα επιμείνει στην επιλογή Κυπριανού.
Σε ανεξάρτητους προσβλέπει η κυβέρνηση για να «περάσει» νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ
Πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό εμπλοκής στη Βουλή λόγω έλλειψης πλειοψηφίας, καθώς μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, η συμπολίτευση απαρτίζεται πλέον από 145 βουλευτές και δεν μπορεί να «περάσει» νομοσχέδια και αποφάσεις μόνο με τις δικές της ψήφους.
Χθες στην ολομέλεια της Βουλής, υπήρξε πρόβλημα με την ψήφιση νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ, καθώς παρότι οι ΑΝΕΛ το στηρίζουν επί της αρχής, καταψηφίζουν τρία συγκεκριμένα άρθρα του. Τελικά αποφασίστηκε να ψηφιστεί σήμερα με ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να μπορέσει να εγκριθεί με τη στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση.
ΑΝΕΛ: Σε κάθε νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα ψάχνει άλλη πλειοψηφία
Δίνοντας τον τόνο της κοινοβουλευτικής παρουσίας των ΑΝΕΛ από εδώ και πέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Τοσουνίδης, δήλωσε στο Πρακτορείο FM ότι η κυβέρνηση θα πρέπει ενδεχομένως και ανά νομοσχέδιο να ψάχνει διαφορετική πλειοψηφία.
«Θα πρέπει σήμερα η κυβέρνηση να αναζητάει ενδεχομένως ανά νομοσχέδιο και διαφορετική σύνθεση της πλειοψηφίας», δήλωσε ο κ. Τοσουνίδης.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΑΝΕΛ θα στηρίζουν μέτρα που «έχουν ισχυρή την ταυτότητα των ΑΝΕΛ», όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου και σειρά μέτρων που θα αφορούν φορολογικές ελαφρύνσεις.