Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Oruc Reis: Η επικοινωνία με την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» μέσω ασυρμάτου

: Βαλένθια - Παναθηναϊκός
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε τις πρώτες πρωινές ώρες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ το απόγευμα άρχισε να κινείται ανατολικά.
Να αλλάξει ρότα ζήτησε από τον κυβερνήτη του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», μέσω ασυρμάτου.
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, όταν η ελληνική φρεγάτα έσπευσε στο σημείο όπου βρισκόταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο, κάλεσε μέσω ασυρμάτου τον κυβερνήτη του Oruc Reis, τονίζοντάς του: ««Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;».
Κατά το ίδιο μέσο, δεν ελήφθη κάποια απάντηση από το Oruc Reis, με τη φρεγάτα να στέλνει νέο μήνυμα: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα».
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο κυβερνήτης του τουρκικού πλοίου απάντησε πως βρίσκεται στην τουρκική ΑΟΖ.
«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η φρεγάτα, με το συγκεκριμένο μήνυμα να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.

Κινείται ανατολικά με πορεία εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis εισήλθε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Το απόγευμα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Oruc Reis κατευθυνόταν ανατολικά, με πορεία εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Παράλληλα, πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι το πλοίο παρακολουθείται από φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο μεταξύ, στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβησαν το απόγευμα της Παρασκευής ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι κ.κ. Παναγιωτόπουλος και Φλώρος ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πορεία του Oruc Reis.

Γεραπετρίτης: Δεν προκαλεί ανησυχία

Νωρίτερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και αναφερόμενος στην παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε λόγο για συγκυριακό γεγονός που δεν προκαλεί ανησυχία, αποδίδοντάς το στις κακές καιρικές συνθήκες.
Όπως είπε, το πλοίο δεν συνοδεύεται από πολεμικά σκάφη, ενώ δεν υπήρξε πόντιση καλωδίου και ερευνητικές δραστηριότητες, με το περιστατικό να οδεύει σε στάδιο αποδρομής. Πρόσθεσε εξάλλου ότι έχουν υπάρξει δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα και υπάρχει έλεγχος της κατάστασης.

Θρίλερ με τα καλώδια του Oruc ReisΠληροφορίες θέλουν το τουρκικό ερευνητικό να έχει απλώσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Θρίλερ με τα καλώδια του Oruc Reis
Πληροφορίες θέλουν το τουρκικό ερευνητικό να έχει απλώσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Δίπλα στο ωκεανογραφικό πλέουν δύο τουρκικές φρεγάτες - Στην περιοχή η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», σε επιφυλακή και η «Σπέτσες»
Δύο καλώδια μήκους 8 χιλιομέτρων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει απλώσει το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο Oruc Reis, με την ελληνική πλευρά μέχρι ώρας τουλάχιστον να αδυνατεί να προσδιορίσει με ακρίβεια εάν το τουρκικό σκάφος πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες ή απλά κινείται στην ευρύτερη περιοχή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως, το Oruc Reis εμφανίζεται να έχει μαζέψει τις ηχοβολιστικές συσκευές του. Την ελληνική πλευρά προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι στο μεταξύ, δίπλα στο τουρκικό πλοίο πλέουν τις τελευταίες ώρες δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με την πρώτη να βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 μιλίων από το Oruc Reis και τη δεύτερη να έχει προσεγγίσει σε κοντινή απόσταση την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» η οποία παρακολουθεί διακριτικά και από μία απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων τη δραστηριότητα του τουρκικού ωκεανογραφικού.
Από ελληνικής πλευράς σε ετοιμότητα βρίσκεται και η φρεγάτα «Σπέτσες» προκειμένου, εφόσον χρειαστεί να σπεύσει κι αυτή στην περιοχή. Η «Νικηφόρος Φωκάς» προσέγγισε την περιοχή πλεύσης του Oruc Reis νωρίς σήμερα το μεσημέρι και έκτοτε ανά μισή ώρα εκπέμπει, μέσω ασυρμάτου, σήμα προς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος καλώντας το να αποχωρήσει από την περιοχή γιατί κινείται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια απάντηση από τους τούρκους.
Να σημειώσουμε πως το Oruc Reis κινείται από τις πρώτες πρωινές ώρες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια του Καστελόριζου, με κύκλους του ΓΕΕΘΑ να σχετίζουν την παραμονή του εκεί με τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι μέσα στις επόμενες ώρες και το αργότερο μέχρι σήμερα το βράδυ εκτιμάται ότι θα υπάρξει βελτίωση των καιρικών συνθηκών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση αναμένοντας να δει την κατεύθυνση που θα κινηθεί το τουρκικό πλοίο, εάν δηλαδή θα αποχωρήσει ή θα παραμείνει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να επαναξιολογήσει την κατάσταση.
Athanasios Efstathios Drougos

Κλιμάκωση: Δύο τουρκικά πολεμικά πλησιάζουν την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» - Σε ετοιμότητα ελληνικά F-16 από Κρήτη

 Κλιμάκωση: Δύο τουρκικά πολεμικά πλησιάζουν την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» - Σε ετοιμότητα ελληνικά F-16 από Κρήτη


 Γράφει: Πάνος Σπαγόπουλος
Δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, δύο φρεγάτες η μία κλάσης «G» και η άλλη MEKO-200HN που το πρωί βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση, προσεγγίζουν το Oruc Reis και τα συνοδευτικά πλοία του, που εκτελούν έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», άρα εντός της ακτίνας δράσης των πυραύλων επιφανείας-επιφανείας RGM-84 Harpoon των δύο πλοίων.
Στην θαλάσσια περιοχή των νοτιοανατολικά των Δωδεκανήσων πλέουν δύο ελληνικές πυραυλάκατοι, ένα υποβρύχιο Type 214 και αναμένεται να πλεύσει τις βραδυνές ώρες και η φρεγάτα F462 «Κουντουριώτης», επίσης κλάσης "S".
H αποστολή της F462 «Κουντουριώτης» γίνεται για μια σειρά επιχειρησιακών λόγων: Είναι μία από τις έξι φρεγάτες της κλάσης οι οποίες εκσυγχρονίστηκαν (έστω όπως εκσυγχρονίστηκαν, ένα πρόγραμμα για τις μίζες του οποίου βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και 14 μήνες ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του) και μπορούν να δράσουν αποτελεσματικότερα από την «Νικηφόρος Φωκάς» που έχει συνολικά συστήματα της δεκαετίας του ΄80.
Επίσης η «Κουντουριώτης», έχει δύο αντιπυραυλικά CIWS Phalanx, έναντι ενός της «Νικηφόρος Φωκάς».
Η F462 «Κουντουριώτης» θα φτάσει στην περιοχή αύριο το πρωί. Ο θυρεός του άκρως συμβολικός: Η φράση που αναγράφεται κάτω από την ημισέληνο, «ΠΛΕΩ ΜΕΘ' ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ», περιέχεται στο σήμα που έστειλε ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης στον υπουργό Ναυτικών, κατά την προσέγγιση του τουρκικού Στόλου το 1912. Ο σταυρός και η ημισέληνος συμβολίζουν τη νίκη του ορθόδοξου ελληνικού Έθνους επί του τουρκικού. 
Μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ της 115 ΠΜ στην Κρήτη βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα κι ένα ζευγάρι πετούσε στην ανατολική Κρήτη σήμερα, μάλλον προερχόμενο από το Καστέλι. Από την περιοχή της κρίσης απέχουν περίπου 20' με «συντηρητική» πτήση, όσο περίπου και τα τουρκικά μαχητικά από το Ντάλαμαν.
Ενα ελληνικό υποβρύχιο Type 214 ήδη περιπολεί γύρω από τo Uruc Reis σε απόσταση βολής τορπιλών SUT.
Σε πολιτικό επίπεδο γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια αποκλιμάκωσης από ελληνικής πλευράς, αλλά η τουρκική μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να απαντά στις εκκλήσεις της Αθήνας.
Η πρώτη «κόκκινη γραμμή», σε ότι αφορά τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει ξεπεραστεί από την Αγκυρα, αλλά η κυβέρνηση είναι οχυρωμένη πίσω από την «οριακή» όπως την χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, πλεύση και διενέργεια ερευνών του τουρκικού ερευνητικού.
Πρακτικά το ερώτημα για την κυβέρνηση είναι πόσο βαθιά «θα χωθούν» οι Τούρκοι και ετοιμάζουν την δεύτερη «κόκκινη γραμμή»..

Καταγγελίες Αγγελή: Υπήρχε σχέδιο να μπουν φυλακή Σαμαράς, Γεωργιάδης και Λοβέρδος

Καταγγελίες Αγγελή: Υπήρχε σχέδιο να μπουν φυλακή Σαμαράς, Γεωργιάδης και Λοβέρδος

Καταγγελίες Αγγελή: Υπήρχε σχέδιο να μπουν φυλακή Σαμαράς, Γεωργιάδης και Λοβέρδος
Σε βαρύτατες  καταγγελίες ότι υπήρξε σχέδιο ώστε να περαστούν «βραχιολάκια» στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο παραμονές των εκλογών για την υπόθεση της Νοvartis, προχώρησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής.
Καταθέτοντας συμπληρωματικά ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή, στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης ο κ. Αγγελής υποστήριξε ότι τα περί σχεδίου προφυλάκισης των τριών πολιτικών προκύπτουν από συζητήσεις που είχε με την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και την τότε Γενική Επιθεωρήτρια Μαρία Παπασπύρου.
Για το λόγο αυτό και προς επίρρωση των καταγγελιών του ζήτησε να εξεταστεί κατά αντιπαράσταση μαζί τους. Ο κ. Αγγελής στην κατάθεσή του αναφέρθηκε και πάλι εκτενώς στον περιβόητο «Ρασπούτιν», προσωνύμιο που έχει αποδοθεί στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
Κατόπιν αυτών, ο κ. Ζαχαρής διαβίβασε αμέσως αντίγραφο της κατάθεσης του κ. Αγγελή με τις βαρύτατες καταγγελίες στη Βουλή.
Ο εισαγγελικός λειτουργός, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, αναφέρθηκε και στην νυν επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στην οποία απέδωσε όχι μόνο ανεπάρκεια αλλά και δόλο. Φέρεται μάλιστα να είπε πως από όλη τη συμπεριφορά της ήταν πασιφανές ότι στηριζόταν στις πλάτες τρίτου, δηλαδή του "Ρασπούτιν". Ωστόσο και πάλι όταν ρωτήθηκε ποιος είναι ο "Ρασπούτιν" ο κ. Αγγελής , φέρεται να παρέπεμψε στην πρώην επιθεωρήτρια των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, την τέως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου που ξέρουν όπως είπε το όνομά του και του το είχαν πει. Εξέφρασε δε την απορία, κατά τις ίδιες πηγές, για ποιο λόγο δεν έχει κληθεί ακόμη η κ. Δημητρίου να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται καθώς ήταν σε γνώση της όλα τα παραπάνω.
Ο κ. Αγγελής φέρεται επίσης να εξέφρασε την πικρία του για τον τρόπο που του συμπεριφέρθηκαν τα παραπάνω πρόσωπα τα οποία εμπιστεύονταν και με τα οποία είχε στενότατη συνεργασία, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:
«Νοιώθω ότι με πούλησαν, με πρόδωσαν και με έστυψαν άνθρωποι που εμπιστεύτηκα κι αυτό είναι κάτι που με πονάει πολύ».

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ξεκίνησε σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Τελευταία ελληνική


Ξεκίνησε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες στρατιωτικές πηγές του pronews.gr.
Τόσο ισραηλινά μέσα επιτήρησης όσο και η εικόνα που έχει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ είναι ότι έχει απλώσει καλώδιο ηχοβολιστικό και έχει ξεκινήσει σεισμικές έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας.
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, ναύαρχος Ε.Αποστολάκης ανέφερε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ότι «Σέρνει καλώδια (σ.σ.: ηχοβολιστικά σόναρ). Επρεπε να ζητήσει άδεια». 
Για την ακρίβεια το Oruc Reis βρίσκεται στα 128 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο και 292 ναυτικά μίλια από το ανατολικό άκρο της Κρήτης.
Η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» εξέπεμψε το προκαθορισμένο μήνυμα μέσω ασυρμάτου να απομακρυνθεί γατί βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά φυσικά το τουρκικό ερευνητικό δεν απάντησε.
Την περιοχή προσεγγίζει ελληνικό υποβρύχιο το οποίο υπολογίζει ότι θα φτάσει τις επόμενες 2 ώρες σε ακτίνα βολής του Oruc Reis.
Στην περιοχή εμφανίστηκαν και 2 συνοδευτικά του Oruc Reis κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για μείζονος έκτασης ερευνητική προσπάθεια.
Απόπειρες υποβάθμισης από την πλευρά κυβερνητικών κύκλων του γεγονότος με διαρροή (παρά-)πληροφοριών όπως ότι «ανέκρουσε πρύμνα και αποχωρεί το Oruc Reis» αλλά και ότι «οριακά λόγω καιρού εισήλθε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», διαψεύδονται απόλυτα και κατηγορηματικά από απόλυτα έγκυρες στρατιωτικές πηγές με τις οποίες ήρθε σε επικοινωνία το pronews.gr
To αντίθετο συμβαίνει: Το Oruc Reis έχει προχωρήσει ακόμα πιο βαθιά μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και έχει ξεκινήσει έρευνες.
Ας δούμε τι θα μπορούσε να συμβεί στο Oruc Reis:ΕΚΤΑΚΤΟ: Ξεκίνησε σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis - Τελευταία ελληνική προειδοποίηση

Κορονοϊός: Γεγονός τα πρώτα δύο κρούσματα στη Ρωσία - Παγκόσμιος συναγερμός

Έλεγχος υπηρεσιών υγείας στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβου της Μόσχας για τυχόν κρούσματα κορονοϊού

Κορονοϊός: Γεγονός τα πρώτα δύο κρούσματα στη Ρωσία - Παγκόσμιος συναγερμός

© Sputnik / Sergey Mamontov
ΡΩΣΙΑ
Λήψη σύντομου url
Κορονοϊός (136)
0 0 0
Βρείτε μας
Την πόρτα της Ρωσίας χτύπησε ο κορονοϊός, με τα πρώτα δύο κρούσματα του φονικού ιού να αποτελούν γεγονός. Πάνω από 200 οι νεκροί, υπερβαίνουν τους 9.000 τα κρούσματα.
Γεγονός αποτελούν τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε και επισήμως ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τατιάνα Γκολίκοβα.
Η κατάσταση των δύο ασθενών είναι σταθερή, χωρίς να έχουν παρουσιάσει υψηλό πυρετό.
Η Ρωσίδα αξιωματούχος, παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης του κορονοϊού.
Η εξέλιξη αυτή, έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», λόγω της εμφάνισης του φονικού ιού στη γειτονική χώρα.
Το πρωί της Παρασκευής, παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές της Αγγλίας ανακοίνωσαν τα δύο πρώτα κρούσματα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Μέχρι στιγμής, ως εκ τούτου, ο θανατηφόρος κορονοϊός έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 23 διαφορετικές χώρες, ανάμεσα στις οποίες οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Αυστραλία κ.α.

Παγκόσμιος συναγερμός από τον ΠΟΥ

Την Πέμπτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σε έκτακτη συνεδρίασή του, σήμανε «παγκόσμιο συναγερμό», υπό τον φόβο της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού.
Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 213 – όλοι στην Κίνα – ενώ τα κρούσματα υπερβαίνουν τα 9.000, η πλειοψηφία των οποίων στην ασιατική χώρα.
Την ίδια ώρα, δεκάδες αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις από και προς την Κίνα, ενώ αρκετές χώρες έχουν επιστρατεύσει πτήσεις τσάρτερ για τον επαναπατρισμό των υπηκόων τους.

Ετοιμάζεται και η φρεγάτα Κουντουριώτης για το Oruç Reis

Ετοιμάζεται και η φρεγάτα Κουντουριώτης για το Oruç Reis

Και δεύτερη φρεγάτα ετοιμάζεται να αποπλεύσει από το Ναύσταθμο για την περιοχή που πλέει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis.
Πρόκειται για τη φρεγάτα Κουντουριώτης η οποία θα αποπλεύσει τις επόμενες ώρες.
Δεν υπάρχει κάποια επιπλέον ένδειξη κλιμάκωσης αλλά για παν ενδεχόμενο κρίθηκε ότι καλό είναι να υπάρχει στην περιοχή και δεύτερο πλοίο.

Brexit: «Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή» - Ο βρετανικός τύπος αποχαιρετά την Ευρώπη




 











Για τελευταία φορά σήμερα οι Βρετανοί ξύπνησαν ως πολίτες της ΕΕ και τα πρωτοσέλιδα του Τύπου αντικατοπτρίζουν τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του Brexit, αλλά και τον φόβο όσων ήθελαν να παραμείνουν στην Ένωση.
«Ναι, τα καταφέραμε!», γράφει η Daily Express, μια ταμπλόιντ η οποία είναι ένθερμη υποστηρίκτρια της αποχώρησης της Βρετανίας.
Κάτω από τον τίτλο υπάρχει ένα κολλάζ με τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας τους 43 μήνες που πέρασαν από το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.
«Νέα αυγή για τη Μεγάλη Βρετανία», είναι ο τίτλος της Daily Mail, μιας άλλης εφημερίδας που είναι υπέρ του Brexit. «Στις 11 το βράδυ το περήφανο έθνος μας θα αποχωρήσει επιτέλους από την ΕΕ-πάντα φίλη με την Ευρώπη, αλλά ελεύθερη και ξανά ανεξάρτητη έπειτα από 47 χρόνια».
Η αριστερή εφημερίδα The Guardian, που έχει εκφράσει την προτίμησή της για παραμονή στην ΕΕ, έχει τίτλο «Το μικρό νησί», ενώ χαρακτηρίζει το Brexit «το μεγαλύτερο στοίχημα εδώ και μία γενιά».
Οι Times δημοσιεύουν στο πρωτοσέλιδό τους άρθρο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στο οποίο αναπτύσσει τις απόψεις του για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που θέλει να συνάψει με την ΕΕ αντίστοιχη με αυτή που έχουν οι Βρυξέλλες με τον Καναδά.
«Ο πρωθυπουργός θέλει μια εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες στο πρότυπο αυτής με τον Καναδά», γράφουν οι Times.
Για τους Financial Times «η Βρετανία κάνει υπόκλιση και εγκαταλείπει την ΕΕ με ένα μίγμα αισιοδοξίας και μεταμέλειας».
«Ήταν ένα φοβερό ταξίδι», τιτλοφορείται η City AM, μια εφημερίδα, που διανέμεται δωρεάν και απευθύνεται στις επιχειρήσεις, πάνω από ένα σκίτσο που εμφανίζει διάφορους πολιτικούς που σημάδεψαν το Brexit να βρίσκονται σε τρενάκι του λούνα παρκ. Ανάμεσά τους η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, με μια αυστηρή έκφραση στο πρόσωπό της και ο Νάιτζελ Φάρατζ επικεφαλής του κόμματος του Brexit ενθουσιασμένος και κρατώντας ένα ποτήρι μπύρα.
«Δεν είναι το τέλος, αλλά η αρχή», τονίζει η Daily Telegraph, δημοσιεύοντας τις δηλώσεις που έκανε ο Τζόνσον πριν την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σάντερλαντ, την πόλη της βορειοανατολικής Αγγλίας όπου οι ψηφοφόροι ψήφισαν μαζικά υπέρ του Brexit.
Η ταμπλόιντ Daily Mirror αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του πρωτοσέλιδού του όχι στο Brexit, αλλά στους 150 Βρετανούς που έχουν τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού. Ο δεύτερος τίτλος είναι «Η ημέρα του Brexit». «Είναι η ώρα να συσπειρωθεί η χώρα», εκτιμά η εφημερίδα.
Στη Σκοτία, όπου η πλειονότητα των ψηφοφόρων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ο τόνος είναι εντελώς διαφορετικός.
Η εφημερίδα του Εδιμβούργου Scotsman έχει τίτλο: «Εις το επανιδείν, όχι αντίο», ενώ ανέφερε τη λέξη «αντίο» σε 24 ευρωπαϊκές γλώσσες.

Ίμια: «Έτσι θα βυθίζαμε τον τουρκικό Στόλο» - Μαρτυρία-ιστορικό ντοκουμέντο (φωτο)


 Ίμια: «Έτσι θα βυθίζαμε τον τουρκικό Στόλο» - Μαρτυρία-ιστορικό ντοκουμέντο (φωτο)



Με μία μαρτυρία-ιστορικό ντοκουμέντο ο τότε Σμηναγός (Ι) και μετέπειτα Αξιωματικός Επιχειρήσεων της 345 Μοίρας Νικόλαος Τσακίρης, των Α-7Η Corsair, σε μια συνέντευξη που πραγματικά κόβει την ανάσα με το ανεπιτήδευτο ύφος της και κυρίως το συγκλονιστικό περιεχόμενό της, περιγράφει πώς τη νύχτα των Ιμίων της 31ης Ιανουαρίου 1996, ακριβώς 20 χρόνια πριν τα πληρώματα της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού είχαν μπει στα κόκπιτ των μαχητικών κρούσης Α-7Η Corsair με ετοιμότητα απογείωσης 2 λεπτών και αποστολή την βύθιση του τουρκικού Στόλου.
Τα αεροσκάφη επιχειρούσαν από την 115 Πτέρυγα Μάχης και η συνέντευξη δόθηκε στον Γιώργο Λαμπράκη, ενώ οι περισσότερες φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Ν.Τσακίρη.
Η περιγραφή κόβει την ανάσα και δείχνει το σημείο το οποίο είχε προχωρήσει η πολεμική προπαρασκευή και η επιχειρησιακή ετοιμότητα προς εκτέλεση της αποστολής βύθισης του τουρκικού στόλου με βόμβες ελεύθερης πτώσης σε πτήση λίγων μέτρων επάνω από τα κύματα του Αιγαίου.
Και αποκαλύπτεται ότι ήδη οι ιπτάμενοι της 345ΜΒ, χωρίς τα σήματα και τα διακριτικά από τις φόρμες πτήσης τους, αλλά με πιστόλια, όπως προβλέπεται στις κανονικές πολεμικές αποστολές βρίσκονταν στα κόκπιτ τους έτοιμοι να απογειωθούν εντός 60'' και να σπείρουν σε λίγα λεπτά μετά την απογείωσή τους, τον όλεθρο στον τουρκικό Στόλο.

Στο κείμενο υπάρχουν αποσπάσματα από  την γραπτή μαρτυρία του Αντιπτεράρχου ε.α. και τότε Διοικητή της 345ΜΒ Γεώργιου Κωτσίδη, ο οποίος με έναν έντονο και γλαφυρό τρόπο περιγράφει στο σχετικό αρχικό ρεπορτάζ του defenceline, εκείνες τις κρίσιμες ώρες
-Πριν από 19 ακριβώς χρόνια, την 31η Ιανουαρίου 1996, Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν μια ανάσα από την πολεμική αναμέτρηση. Πότε αρχίσατε να καταλαβαίνετε ότι αυτή δεν θα ήταν μία συνηθισμένη κρίση;
Νίκος Τσακίρης: Μία εβδομάδα νωρίτερα, είχε αρχίσει να κλιμακώνεται σταδιακά η ένταση. Υπήρχαν μετασταθμεύσεις αεροσκαφών, κινήσεις πλοίων του στόλου, ενώ για περίπου μία εβδομάδα υπήρχε αυξημένη ετοιμότητα, ήμασταν συνεχώς στη Μοίρα και κοιμόμασταν μέσα στην Μονάδα. Πάντα υπήρχε ένα αριθμός αεροπλάνων σε επιφυλακή, φορτωμένα με βόμβες και απλά άλλαζε η στοχοποίηση.
Την τελευταία ημέρα, στις 31 Ιανουαρίου 1996, η 345 Μοίρα Βομβαρδισμού είχε ως αποστολή να προσβάλει τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις. Ήταν ένας σχηματισμός δέκα αεροπλάνων Α-7H Corsair, όπου με τη συνοδεία μαχητικών F-16 που θα πηγαίναμε να χτυπήσουμε την αποβατική δύναμη.
- Που είχαν συγκεντρωθεί αυτές οι δυνάμεις;
ΝΤ: Βρισκόταν στα Ίμια και στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τις βραχονησίδες. Αυτό που άλλαζε συνεχώς ήταν οι θέσεις των πλοίων και η προσπάθειά μας να τα ξεχωρίσουμε από τα δικά μας πλοία που βρίσκονταν στην ίδια περιοχή.
Εδώ βέβαια υπήρχε ένα τακτικό σφάλμα, το ότι δηλαδή μαζεύτηκαν πάρα πολλές ναυτικές δυνάμεις σε έναν πολύ μικρό θαλάσσιο χώρο, γεγονός που δημιουργούσε πρόβλημα....
Πλεονέκτημα υπήρχε όταν ο τουρκικός στόλος κατέβαινε από τα Δαρδανέλια και σε όλη την φάση της διαδρομής του προς την περιοχή της κρίσης. Αν δινόταν εντολή ανά πάσα στιγμή θα τον βύθιζαν όλο, γιατί τα ελληνικά πλοία και κυρίως οι τορπιλάκατοι και οι πυραυλάκατοι ήταν αγκιστρωμένες σε μικρούς κόλπους όπου χωρίς να εκπέμπουν, παρακολουθούσαν τις τουρκικές κινήσεις και ανά πάσα στιγμή μπορούσαν να ρίξουν.
Εμείς λοιπόν, αφού είχαν συγκεντρωθεί όλες αυτές οι δυνάμεις, είχαμε ως ημερήσια αποστολή να χτυπήσουμε τις δυνάμεις αυτές με δέκα συνολικά αεροπλάνα και ταυτόχρονα ήταν σε ετοιμότητα έξι ακόμα βομβαρδιστικά για νυχτερινή προσβολή στόχων που θα μας δίνονταν.
Θυμάμαι αξέχαστα πως πήγα σπίτι έκανα ένα μπάνιο και μετά ξάπλωσα να ξεκουραστώ. Μετά όμως από μισή ώρα, περίπου 11 το βράδυ, 11 και μισή, χτύπησε το τηλέφωνο όπου ένας Ανθυποσμηναγός με μια φωνή γεμάτη ένταση μας ειδοποίησε να μεταβούμε άμεσα στη Μονάδα.
Φεύγω λοιπόν - όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί μου - μπαίνω στη μονάδα, μόλις παρκάρω το αυτοκίνητο και ανοίγω την πόρτα ανατρίχιασα ακούγοντας τον ήχο των κινητήρων των αεροπλάνων! Νόμιζα ότι ήδη είχε δοθεί εντολή για απογείωση των βομβαρδιστικών!
Εδώ πρέπει να αναφέρω πως στα αεροπλάνα αυτά πιλότοι ήταν 5 "πιτσιρικάδες" και ένας έμπειρος πιλότος της Μοίρας, αυτοί δηλαδή που είχαν μπει στο πρόγραμμα των νυχτερινών πτήσεων που σας περιέγραψα νωρίτερα, γιατί ήταν κάτι το οποίο δεν περιμέναμε να συμβεί!

Ιπτάμενοι της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού έτοιμοι για να αναλάβουν αποστολές. Δεξιά ο Ν.Τσακίρης
Για το κρίσιμο αυτό σημείο, ο -τότε- διοικητής της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού Αντισμήναρχος (Ι) Γιώργος Κωτσίδης γράφει χαρακτηριστικά: "Οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν στο σχέδιο ανάκλησης τις βραδινές ώρες της 30ης Ιανουαρίου 1996 ήταν από τους νεαρότερους της Πολεμικής μας Μοίρας και με πλήρη συναίσθηση και ενθουσιασμό για τη δυσκολία της αποστολής, μετά από την απαραίτητη ενημέρωση, προωθήθηκαν στα αεροπλάνα, που σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο προετοίμασαν και φόρτωσαν οι τεχνικοί με τους οπλουργούς και τους στρατεύσιμους της Μοίρας".

Φωτογραφία - ντοκουμέντο: Οι ιπτάμενοι της 345ΜΒ στον χώρο της Μοίρας, χωρίς σήματα και διακριτικά στις φόρμες τους, λίγο πριν πάρουν θέση στα κόκπιτ και εξορμήσουν κατά του τουρκικού Στόλου. Τα πρόσωπά τους δείχνουν την χαλαρότητα και το εξαιρετικά υψηλό ηθικό τους, έστω και αν οι απώλειες αναμένονταν βαριές!
- Οπότε είχαν μπει ως πληρώματα των αεροσκαφών οι νεαρότεροι χειριστές και στη δεκάδα των πρωινών αποστολών οι εμπειρότεροι της Μοίρας;
ΝΤ: Ακριβώς, ήταν 5 νεαροί συνάδελφοι, με επικεφαλής έναν έμπειρό ιπτάμενο της Μοίρας! Οπότε μόλις μπαίνουμε εμείς στη Μοίρα, βλέπουμε τους έξι συναδέλφους να είναι ντυμένοι και να φεύγουν για τα αεροπλάνα καθώς υπήρχαν μετασταθμεύσεις προς τα δυτικά αεροδρόμια της Τουρκίας, οπότε από το ελληνικό Κέντρο Επιχειρήσεων θεώρησαν ότι κάτι πάει να γίνει και ότι τα τουρκικά αεροπλάνα θα επιχειρούσαν να χτυπήσουν Βόλο, τη Λάρισα κτλ, οπότε ότι υπήρχε τότε σε ετοιμότητα ήθελαν να το απογειώσουν!
Αφού πήγαν στα αεροπλάνα, ενημερωνόμαστε οι μεγαλύτεροι για την αποστολή με σκοπό να αλλάξουμε τους μικρότερους – γιατί όταν πας να πολεμήσεις απαιτείται εμπειρία –ώστε η πιθανότητα να επιτευχθεί η αποστολή και να γυρίσουν πίσω τα πληρώματα να ήταν μεγαλύτερη...
Στο σημείο αυτό θέλω να πω για το συνολικό κλίμα που υπήρχε στη Μοίρα. Το κλίμα ήταν τέτοιο που ... τσακωνόμασταν στην κυριολεξία για το ποιος θα μείνει το βράδυ στη Μονάδα, ώστε να είναι ετοιμότητα και να απογειωθεί με τα βομβαρδιστικά!
Ο Διοικητής της 345 ΜΒ περιγράφει τις συγκλονιστικές εκείνες στιγμές: "Μέσα στην ασταμάτητη βροχή, πηγαίνοντας με τα πόδια από το ένα καταφύγιο αεροπλάνων στο άλλο - γιατί όλα τα μέσα επιστρατεύτηκαν στην προετοιμασία τους - προσπαθούσα να εμψυχώσω τους ιπταμένους που ήταν μέσα σε αυτά δεμένοι, έτοιμοι για εκκίνηση.
Θα μου μείνει όμως αξέχαστη η εικόνα της ενθουσιώδους ανταπόκρισης όλων στην κίνηση, όλα καλά ″ΟΚ″ του δεξιού αντίχειρα.
Δεν γνωρίζω αν εκείνη τη στιγμή εγώ τους εμψύχωνα ή εκείνοι εμένα.
Επιστρέφοντας στη Μοίρα ήδη είχε συγκεντρωθεί το σύνολο των ιπταμένων, οι οποίοι με συγκλόνισαν αυτοπροτεινόμενοι με αυτοθυσία και αλτρουισμό να ... αντικαταστήσουν τους άπειρους νεαρούς και τους παντρεμένους συναδέλφους μας!".

Φωτογραφία - ντοκουμέντο! Οι χειριστές της "εξάδας" που από τη 01:00 έως τις 06:30 το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996 ήταν δεμένοι στα αεροπλάνα τους, έτοιμοι να απογειωθούν μέσα σε 2 λεπτά, για να χτυπήσουν τις τουρκικές δυνάμεις.
Λόγω των τρομερά άσχημων καιρικών συνθηκών είχε αποφασιστεί τα A-7H Corsair να προσβάλουν τους Τούρκους σε δύο τριάδες με διαχωρισμό σε χρόνο και ύψος.
Στην πρώτη τριάδα, αρχηγός ήταν ο Γεώργιος Παντελής (πρώτος από αριστερά) και στην δεύτερη τριάδα αρχηγός ήταν ο Παναγιώτης Πατσαβούδης (τρίτος από δεξιά).
Η ιστορική φωτογραφία έχει ληφθεί στο SOR της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού στις 06:30 τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου, την στιγμή της επιστροφής των χειριστών από τα αεροσκάφη!

Φωτογραφία - ντοκουμέντο: Οι ιπτάμενοι της 345ΜΒ σχεδιάζουν την αποστολή εναντίον του τουρκικού στόλου!
- Πως είχε σχεδιαστεί αυτή η κρίσιμη αποστολή;
NT: Στον σχηματισμό ήταν δέκα συνολικά αεροπλάνα, από τα οποία τα οκτώ θα χτυπούσαν τις αποβατικές δυνάμεις και τα δύο θα έκαναν καταστολή της τουρκικής φρεγάτας.
Ο σχεδιασμός ήταν ότι όπως προσεγγίζει η δεκάδα, έξω από την εμβέλεια των όπλων της φρεγάτας που ήταν για να προστατεύει την αποβατική δύναμη.
Όπως θα κατευθυνόμασταν προς τους στόχους, τα πρώτα τέσσερα Α-7Η θα πήγαιναν περιμετρικά από τη μία πλευρά και τα άλλα τέσσερα περιμετρικά από την άλλη πλευρά στα 8 μίλια.
Τα δύο τελευταία βομβαρδιστικά θα προσέγγισαν το στόχο τους αλλά μέσα από τα 8 μίλια, εκμεταλλευόμενοι μία αδυναμία του συστήματος ελέγχου πυρός των βλημάτων SeaSparrow της φρεγάτας.
Τα αεροπλάνα δεν θα πετούσαν ευθεία για πάνω από 8 δευτερόλεπτα, που σημαίνει ότι πετάμε ευθεία 8 δευτερόλεπτα, στρέφουμε περιμετρικά 90 μοίρες έτσι ώστε το ραντάρ να μας βλέπει τελείως - όταν είμαστε κινούμενοι περιμετρικά η δική μας ταχύτητα που υπολογίζει το ραντάρ είναι μηδέν - γιατί βλέπει το αεροπλάνο και κινείται ακτινικά για δέκα δευτερόλεπτα, οπότε οποιοσδήποτε εγκλωβισμός "σπάει" και στη συνέχεια θα βάζαμε πορεία προς τη φρεγάτα για άλλα 8 δευτερόλεπτα!
Αυτή η διαδικασία θα γινόταν μέχρι να προσεγγίσουμε το τουρκικό πλοίο με σκοπ!ό να την προσβάλουμε και από τη στιγμή που θα κάναμε την καταστολή θα έμπαιναν περιμετρικά στο στόλο τα υπόλοιπα οκτώ Α-7Η Corsair με σκοπό να βομβαρδίσουν τις υπόλοιπες δυνάμεις
- Εσείς είσαστε στο ζευγάρι των αεροσκαφών που επρόκειτο να χτυπήσει την τουρκική φρεγάτα;
NΤ: Στο σχεδιασμό που έγινε, αρχηγός ήταν ο Βουκελάτος, δεύτερος μεγαλύτερος ήταν ο Μπορολιάς, οπότε ετέθη ένα θέμα... Στο τελευταίο ζευγάρι τους λέω θα μπω εγώ και στην ουσία επέλεξα το ζευγάρι μου. Τελευταίο ζευγάρι ήμουν εγώ με τον Ροντίρη, έναν καταπληκτικό αεροπόρο.
Όταν κάναμε briefing στην περίοδο της ειρήνης και της εκπαίδευσης, πάντα όλοι ήθελαν σ' ένα σχηματισμό δέκα βομβαρδιστικών να είναι το τελευταίο ζευγάρι.
Εκεί πάντα "τσακωνόμασταν" για το ποιος θα μπει, γιατί οποιαδήποτε άσκηση κι αν είχαμε με πακέτα COMAO και έναν μεγάλο σχηματισμό με αεροσκάφη Α-7, τότε οι αναχαιτιστές που ερχόταν να μας αναχαιτίσουν ξεκινούσαν πάντα από πίσω οπότε οι πίσω είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να εμπλακούν κτλ, οπότε υπήρχε πάντα ένταση για το ποιος θα πετάξει το τελευταίο ζευγάρι!
Στα Ίμια λοιπόν, αφού τέλειωσε το briefing και απευθυνόμενος σε όλους όσοι πέταγαν, τους είπα πως "όταν περάσει η κρίση μην ακούσω κανέναν να διεκδικήσει το τελευταίο ζευγάρι, είναι ... τελειωμένος" (γέλια).
Θέλοντας να πω ότι αυτό που θα κάναμε ήταν πολύ δύσκολο. Δεν μπορώ να πω, υπήρχαν προσφορές αλλά όχι πολλές. Τελικά το τελευταίο ζευγάρι ήμουν εγώ με τον Ροντίρη...
- Στη συνέχεια πήρατε τον ατομικό οπλισμό, όπως προβλέπεται σε πραγματικές αποστολές, ενημερώθηκαν τα πληρώματα για τα σημεία διαφυγής αν έπεφταν με αλεξίπτωτο πάνω από το εχθρικό έδαφος;
ΝΤ: Ε, ναι... Από τη στιγμή που πηγαίναμε να πετάξουμε σε πολεμική αποστολή ο καθένας είχε ένα ατομικό πιστόλι. Υπήρχε φυσικά και ο σχεδιασμός διαφυγής ανάλογα με τον στόχο και την περιοχή όπου θα πετούσε ο κάθε ιπτάμενος. Υπάρχουν πάντα συγκεκριμένα σημεία και διαδικασίες, για τις οποίες ο κάθε ιπτάμενος ενημερώνεται πριν πάει να πετάξει...
- Πως φορτώθηκαν τα όπλα εκείνη την ημέρα; Με τι όπλα θα γινόταν η προσβολή των τουρκικών πλοίων;
ΝΤ: Οι φορτώσεις των αεροσκαφών γίνονταν ανάλογα με τον στόχο που είχαν τα βομβαρδιστικά. Για την συγκεκριμένη αποστολή προσβολής των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων η δεκάδα των A-7H Corsair ήταν φορτωμένη με πέντε βόμβες Μk-82 ή Mk-83 και μια δεξαμενή καυσίμου.
- Ένας κρίσιμος παράγοντας ήταν εκείνο τη μέρα και ο καιρός. Τι συνθήκες επικρατούσαν;
ΝΤ: Εκείνη τη μέρα είχε σύννεφα από τα 500 μέχρι τα 33.000 πόδια. Πετούσαν τα F-4E Phantom και τα Mirage 2000 τα οποία ήταν συνεχώς μέσα στον καιρό. Με αυτές τις συνθήκες φυσικά δεν υπήρχε οπτική επαφή.

Ο Νίκος Τσακίρης μπροστά από ένα οπλισμένο βομβαρδιστικό της Μοίρας.
Για το ηθικό του προσωπικού και το κλίμα στην 345ΜΒ εκείνες τις στιγμές, ο Διοικητής της Μοίρας γράφει: "Ειλικρινά, το μεγαλείο της αυταπάρνησης, του ενθουσιασμού, του επαγγελματισμού και του πατριωτισμού που ζήσαμε σαν μια ψυχή, μια οικογένεια, μια γροθιά θα μου μείνει βαθιά χαραγμένο στο νου και την καρδιά μου!
Αν δεν ήμουν τότε βέβαιος για το ποιος εμψύχωνε ποιον τις δραματικές εκείνες στιγμές, σήμερα δηλώνω με πλήρη επίγνωση την μεγάλη μου περηφάνια για το θάρρος και τη συναδελφικότητα των Ιπταμένων, αλλά και όλου του προσωπικού της Μοίρας.
Όλοι, με αυτοθυσία και πίστη στην αποστολή της 345 Μοίρας Βομβαρδισμού ως πιστοί και φιλότιμοι στρατιώτες, σε μία περίοδο ιδιαίτερης κρίσης των αξιών, απλά νιώσαμε πως κάναμε το καθήκον μας και δεν ζητήσαμε ποτέ ούτε να συμψηφίσουμε, ούτε να εξαργυρώσουμε ότι ζήσαμε εκείνες τις δραματικές ώρες".
- Πως έζησαν αυτή τη κρίση οι δικοί σας άνθρωποι, η οικογένειά σας;
ΝΤ: Το ηθικό του προσωπικού της Μοίρας ήταν στο ύψιστο επίπεδο και αυτό οφείλεται κυρίως στον επαγγελματισμό και την εκπαίδευση. Όλο το προσωπικό ήταν ετοιμοπόλεμο επί της ουσίας.
Την προηγούμενη μέρα με είχε πάρει τηλέφωνο από το χωριό ο πατέρας μου ο συγχωρεμένος, και έκλαιγε. Γιατί ήταν σίγουρος... Του λέω, "πατέρα αυτή είναι η δουλειά μας, απλά αυτή τη στιγμή αν κληθούμε θα πρέπει να την κάνουμε!
Το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου, ο πατέρας μου είχε μιλήσει με την γυναίκα μου που τότε ήταν στον μήνα της για να γεννήσει τον γιο μας, ο οποίος τελικά γεννήθηκε 27 Φεβρουαρίου 1996!
Όταν λοιπόν γύρισα στο σπίτι -όπως είπαμε και νωρίτερα η κρίση εκείνη τη στιγμή φαίνονταν να αποκλιμακώνεται - έκανα ένα μπάνιο και ξάπλωσα.
Όταν με πήραν τηλέφωνο να επιστρέψω εσπευσμένα στη Μονάδα, προσπάθησα να φύγω από το σπίτι όσο πιο ήρεμα μπορούσα.
Με ρώτησε τι έγινε, της λέω τίποτα, μας φώναξαν για ετοιμότητα, δεν είναι τίποτα. Οπότε, το μόνο που έκανα ήταν να τη φιλήσω και να φιλήσω τον μικρό μου γιο που ήταν ακόμα στην κοιλιά της και να φύγω...Eτσι απλά.ProNews.gr

Νέα αναδρομικά διεκδικούν οι συνταξιούχοι - Λάθος σε 300.000 επικουρικές

 Νέα αναδρομικά διεκδικούν οι συνταξιούχοι - Λάθος σε 300.000 επικουρικές

Έρχεται νέο κύμα αγωγών και μηνύσεων από συνταξιούχους.
Νέα γενιά αναδρομικών ύψους 2 δισ. ευρώ, από τον Ιούνιο του 2016 και έπειτα, σε 300.000 επικουρικές συντάξεις δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου και διεκδικεί το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το οποίο υποστηρίζει πως επανυπολογίστηκαν με εντελώς αυθαίρετο τρόπο και προκύπτουν διαφορές από 80 ευρώ έως και 340 ευρώ τον μήνα.
Από την επεξεργασία των στοιχείων που έκανε το ΕΝΔΙΣΥ, προκύπτει ότι ο μαθηματικός «τύπος» που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυθαίρετος. Δηλαδή, αυτό σημαίνει πως δεν εφαρμόστηκε σωστά ο Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρουγκαλου) σε ό,τι αφορά τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων.
Όπως δήλωσε την Πέμπτη (30/01) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος, αναφορικά με τα λάθη στις επικουρικές συντάξεις, ουδεμία νέα νομοθετική διάταξη χρειάζεται· απεναντίας – πρόσθεσε – το μόνο που χρειάζεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τον Ν. 4387/2016, ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2016 (μη εφαρμογή νόμου) μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα 300.000 συνταξιούχοι να υφίστανται περικοπές έως 340 ευρώ ανά μήνα (με μέσο όρο 170 ευρώ τον μήνα).
Αν η προηγούμενη κυβέρνηση και η σημερινή – επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ – είχαν εφαρμόσει τον νόμο, δεν θα υπήρχαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. «Ο εμπαιγμός τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής», κατέληξε ο κ. Χατζόπουλος.
Παράλληλα η ηγεσία του ΕΝΔΙΣΥ διατύπωσε τη ριζική αντίθεσή της στο υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Όπως υπογράμμισε η γενική γραμματέας του ΕΝΔΙΣΥ Πόπη Μουρίκη, οι αυξήσεις που φημολογούνται στους συντελεστές αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης για όσους έχουν άνω των 30 ετών ασφάλισης είναι μια τρύπα στο νερό και δημιουργούν ανισότητες.
Το ΣτΕ – πρόσθεσε – δεν αναφέρει πουθενά συνταξιοδοτικά έτη αλλά εστιάζει στις δυσαναλογίες μεταξύ εισφορών και συντάξεων και υποδεικνύει αλλαγές, όχι ως προς την κλιμάκωση ανάλογα με τα έτη ασφάλισης αλλά ως προς τις αποδοχές. Την ίδια στιγμή – συμπλήρωσε – η πλειονότητα των υπολοίπων συνταξιούχων (περί τα 2.000.000) όχι μόνο δεν θα δουν καμία αύξηση αλλά, απεναντίας, έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται άγριες περικοπές από το 2010 μέχρι σήμερα. Τονίζεται ότι για τα παλιά αναδρομικά (συνταξιούχοι πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου) υπάρχει αναμονή για την κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ – μετά τη δίκη-πιλότο που έγινε στις 10.1.2020 –, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί Απρίλιο ή Μάιο.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Μερίδα νομικών θεωρεί πιο πιθανή τη δικαίωση για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 11/5/2016, δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο για αυτό το περίφημο 10μηνο-11μηνο το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ (3,985 δισ.). Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», εάν ληφθεί απόφαση για να δοθούν τα αναδρομικά αυτό το δεκάμηνο τότε η καταβολή τους θα γίνει σε δόσεις και σε βάθος χρόνου.
Σημειώνεται ότι αναδρομικές αυξήσεις από 1ης Οκτωβρίου 2019 έως 48% για 250.000-300.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων φέρνει το υπό κατάθεση ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ. Τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά από 1ης Οκτωβρίου 2019 θα λάβουν μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται δραματικά.
Παράλληλα, λόγω της αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης (για όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη), οι αυξήσεις των ανταποδοτικών κύριων συντάξεων θα είναι από 12 ευρώ για όσους έχουν αποχωρήσει ή αποχωρούν με 30,1 έτη ασφάλισης έως και 252 ευρώ για όσους έχουν 40 έτη ασφαλιστικού βίου.
Οι αυξήσεις αυτές μετράνε από 1ης Οκτωβρίου 2019 για τους ήδη συνταξιούχους και θα καταβληθούν μετά τους απαραίτητους επανυπολογισμούς των συντάξεων.
Πηγή: Εφημερίδα «Τα Νέα»

Καιρός: Έρχεται σκανδιναβικό κύμα ψύχους - Πτώση της θερμοκρασίας έως 12 βαθμούςΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ με τον Σάκη Αρναούτογλου 22.00 | 29/01/2020 | ΕΡΤ


ΚΑΙΡΟΣ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
Σκανδιναβικές ψυχρές αέριες μάζες αναμένονται στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί κατά 10 – 12 βαθμούς Κελσίου, ενδεχομένως και παραπάνω.
Κύμα ψύχους, το οποίο θα φέρει πτώση της θερμοκρασίας έως και 12 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται από την επόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δελτίο καιρού της «ΕΡΤ», οι ψυχρές αέριες μάζες, σκανδιναβικής προέλευσης, θα φθάσουν στη χώρα στις 6 Φεβρουαρίου.
Η πτώση του υδράργυρου αναμένεται να είναι ραγδαία, με τη θερμοκρασία να υποχωρεί κατά 10 – 12 βαθμούς Κελσίου, ενδεχομένως και παραπάνω.
Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, θα εκδηλωθούν βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις, πλήττοντας το σύνολο της επικράτειας.
Παρ’ όλα αυτά, μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου, ο καιρός θα παραμείνει ανοιξιάτικος, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας σ’ όλη τη χώρα.
Η θερμοκρασία δε, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, θα αγγίξει ακόμη και τους 20 βαθμούς Κελσίου.

Ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα

Παρά τις υψηλές – για την εποχή – θερμοκρασίες, το πρωί της Παρασκευής καταγράφηκαν ισχυρά φαινόμενα παγετού σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας.
Μάλιστα, ο υδράργυρος «βούλιαξε» υπό το μηδέν, φθάνοντας έως τους -7,3 βαθμούς Κελσίου στον Νέο Καύκασο.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες

  • Νέος Καύκασος -7,3
  • Βλάστη Κοζάνης -6,6
  • Κοιλάδα Κοζάνης -6,2
  • Γρεβενά -6,1
  • Παρανέστι Δράμας -6,0
  • Μεσόβουνο Κοζάνης -5,9
  • Πτολεμαΐδα -5,7
  • Φλώρινα -5,4

Militaire.gr: Ίμια 1996- ΕΔ έτοιμες για πόλεμο, με πολιτική ηγεσία κατώτ...

Ο Αντιναύαρχος ε.α Γιώργος Ροίδης αφηγείται πως έζησε τη νύχτα των Ιμίων, εκεί που η πολιτική ηγεσία της χώρας υποτίθεται συνεδρίαζε για να διαχειριστεί την κρίση. Στη Βουλή κι όχι στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Ο τότε Αντιπλοίαρχος Γιώργος Ροίδης είδε, άκουσε και κατάλαβε πολλά. Κυρίως ότι δεν αρκούν αξιόμαχες ΕΔ για να αντμετωπίσεις μια κρίση με την Τουρκία. Χρειάζεται και αξιόμαχη πολιτική ηγεσία. Εκείνη τη νύχτα δεν υπήρχε.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε παραμέτρους προσβολής του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis εισήλθε η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε παραμέτρους προσβολής του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis εισήλθε η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»
 Γράφει: Πάνος Σπαγόπουλος

Σε παραμέτρους βολής πυραύλων επιφανείας-επιφανείας RGM-84 Harpoon κατά του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, εισήλθε η φρεγάτα κλάσης «S» «Νικηφόρος Φωκάς» εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κάπου 200 ναυτικά μίλια νότια του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελόριζου), όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στο pronews.gr.
Ανά πάσα ώρα και στιγμή δύο πύραυλοι του τύπου με συνολικό εκρηκτικό φορτίο 442 κιλά, μπορούν πλέον να πλήξουν το Oruc Reis, αν αυτό απαιτηθεί και δεν αποχωρήσει το τουρκικό πλοίο.
To τουρκικό ερευνητικό έχει εγκλωβιστεί από το ραντάρ ελέγχου πυρός της ελληνικής φρεγάτας, η οποία ξεκίνησε να πλέει «πάση δυνάμει» κατά του τουρκικού ερευνητικού πλοίου, περί την 01.00 τα ξημερώματα, μόλις διαπιστώθηκε ότι αυτό έχει λάβει πορεία δυτική και επρόκειτο να εισέλθει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Η ελληνική φρεγάτα σε λίγο θα έχει «συμπαραστάτη» κι ένα υποβρύχιο του ΠΝ, το οποίο από την περιοχή της Μεγίστης, έλαβε διαταγές να κατευθυνθεί και αυτό προς συνάντηση του τουρκικού ερευνητικού, αλλά και των σκαφών επιφανείας και των υποβρυχίων που είναι βέβαιο ότι θα σπεύσουν σε προστασία του.

Αντίστοιχα πλοία και ένα υποβρύχιο του ελληνικού στόλου κατευθύνονται προς τις θαλάσσιες περιοχές του Νοτιοανατολικού Αιγαίου σε περίπτωση που χρειαστεί να ενισχύσουν οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής αμυντικής διάταξης.
Δύο ακόμα ελληνικά υποβρύχια πλέουν έξω από τους ναυστάθμους της Αλικαρνασσού και της Σμύρνης «δια παν ενδεχόμενο».
Γενικά, η ελληνική ποιοτική υπεροχή στα υποβρύχια με τα Type 214, είναι ένα στοιχείο στο οποίο ποντάρει ιδιαίτερα το ΓΕΕΘΑ και θα αξιοποιηθεί στο έπακρο.
Η 115 Π.Μ. της Κρήτης έχει τεθεί σε συναγερμό από την ώρα που έλαβε πορεία προς το Oruc Reis η φρεγάτα (F466) «Νικηφόρος Φωκάς». Τα F-16 Block 52+, καθώς και ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου ΕΜP-145 Erieye, είναι έτοιμα να παράσχουν κάλυψη στην ελληνική φρεγάτα.
Το ελληνικό πλοίο αναμένεται να αποκτήσει στα επόμενα λεπτά και οπτική επαφή με το τουρκικό ερευνητικό πλοίο προς το οποίο, αρχικά θα εκπέμψει ένα συγκεκριμένο σήμα, αν διαπιστωθεί ότι έχει ξεκινήσει οποιεσδήποτε ερευνητικές διαδικασίες. Αν δεν αποχωρήσει, θα βληθεί και θα καταβυθιστεί.
Αυτό είναι το ελληνικό σχέδιο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί «προς όλους τους ενδιαφερόμενους»ProNews.gr

31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1996 ΙΜΙΑΊμια: 24 χρόνια μετά την κρίση - Το χρονικό


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας
Στην κρίση των Ιμίων έχασαν τη ζωή τους οι υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος καθώς και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.
Ήταν 31 Ιανουαρίου του 1996 όταν σημειώθηκε η μεγαλύτερη τουρκική πρόκληση κατά της Ελλάδας που στοίχισε την ζωή τριών αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και έμεινε γνωστή ως η κρίση των Ιμίων. Οι υποπλοίαρχοι Χριστόδουλος Καραθανάσης και Παναγιώτης Βλαχάκος καθώς και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός έδωσαν τη ζωή τους σε ένα συμβάν που χαρακτηρίστηκε ατύχημα λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Η 31η Ιανουαρίου ήταν η μέρα της κορύφωσης μίας κρίσης που επί της ουσίας είχε ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα του 1995.

Χριστούγεννα του 1995 έγινε η αρχή

Το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσαράζει στις 25 Δεκεμβρίου σε αβαθή ύδατα κοντά στη Μικρή Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου. Το πλησιέστερο λιμεναρχείο είναι αυτό της Καλύμνου που διαθέτει ρυμουλκό για την αποκόλληση του πλοίο, ωστόσο, ο πλοίαρχος αρνείται αναφέροντας ότι βρίσκεται σε τουρκική περιοχή και βοήθεια πρέπει να προσφέρουν οι τουρκικές αρχές.
Στις 26 Δεκεμβρίου το λιμεναρχείο ενημερώνει το υπουργείο Εξωτερικών που ειδοποιεί τον γραμματέα της Διεύθυνσης Ελληνικών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσινάρ Εγκίν ότι το τουρκικό πλοίο κινδύνευε χωρίς παρέμβαση του ρυμουλκού.
Στις 27 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι υπάρχει γενικότερα θέμα με τα Ίμια, ανεξάρτητα από τη διάσωση του πλοίου.
Στις 28 Δεκεμβρίου δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκόλλησαν το τουρκικό φορτηγό και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας.
Στις 29 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιδίδει διακοίνωση στο αντίστοιχο ελληνικό, όπου αναφέρεται ότι οι βραχονησίδες Ίμια είναι καταχωρημένες στο κτηματολόγιο Μουγκλά του νομού Μπόντρουμ (Αλικαρνασσού) και ανήκουν στην Τουρκία.
Το γεγονός στάθηκε αφορμή να τεθεί από την Τουρκία θέμα ιδιοκτησίας των νησιών.

Η κρίση στα Ίμια

Οι αξιώσεις αυτές της Τουρκίας επί των δύο βραχονησίδων των Ιμίων οδηγεί τον τότε δήμαρχο Καλύμνου Δημήτρη Διακομιχάλη στις 25 Ιανουαρίου του 1996 να υψώσει την ελληνική σημαία στη μία εκ των δύο βραχονησίδων, τη Μικρή Ίμια. Συνοδευόταν από τον αστυνομικό διευθυντή του νησιού Γιώργο Ριόλα και δύο κατοίκους.
Στις 26 Ιανουαρίου η ελληνική σημαία υψώθηκε και στην άλλη βραχονησίδα. Τις εικόνες με την ελληνική σημαία στα Ίμια μεταδίδουν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα προκαλώντας αναστάτωση στην τουρκική κοινή γνώμη.
Κρίση στα Ίμια
© Φωτογραφία : mixanitouxronou.gr
Το σήμα του Αντιναύαρχου Ιωάννη Στάγκα προς όλες τις μονάδες του Στόλου: «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειαστεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ενδόξου ιστορίας του ΠΝ. Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας»
Στις 27 Ιανουαρίου, δύο δημοσιογράφοι που εργάζονταν για την εφημερίδα Hurriyet στα γραφεία της Σμύρνης μετακινήθηκαν με ελικόπτερο στη Μικρή Ίμια και κατέβασαν την ελληνική σημαία υψώνοντας στη θέση της μία τουρκική. Την επιχείρηση αυτή τη βιντεοσκοπούν και την προβάλουν στο τηλεοπτικό δίκτυο της εφημερίδας.
Η κίνηση αυτή και η προβολή του βίντεο ήταν το λάδι στη φωτιά.
Το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 1996 το περιπολικό «Αντωνίου» του Πολεμικού Ναυτικού κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει και πάλι την ελληνική παραβιάζοντας την πολιτική εντολή που είχε και ήταν μόνο η υποστολή της τουρκικής σημαίας.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας βατραχάνθρωποι αποβιβάζονται από το περιπολικό «Πυρπολητής» στη Μικρή Ίμια για να φυλάξουν την ελληνική σημαία και να επιστρέψουν πριν την ανατολή του ηλίου.
Το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου αποφασίζεται η συνεχής φύλαξη της σημαίας και οι βατραχάνθρωποι επιστρέφουν στην βραχονησίδα.
Το απόγευμα της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, που είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα λόγω ασθένειας του Ανδρέα Παπανδρέου, στέλνει στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει δυναμικά και άμεσα σε όποια πρόκληση.
Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, η πρωθυπουργός της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ μιλάει στη Βουλή και προαναγγέλλει ότι ελληνική σημαία και ελληνικός στρατός θα απομακρυνθούν από τα Ίμια.
Στις 31 Ιανουαρίου, στις 01:40 τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη βραχονησίδα Μεγάλη Ίμια. Στις 05:30 ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού «σηκώνεται» από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να ελέγξει την πληροφορία για παρουσία Τούρκων στην βραχονησίδα. Στην επιστροφή του στη φρεγάτα καταπέφτει και τα τρία μέλη πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώνονται.
Παρά τις θεωρίες για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου, το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρει επίσημα ότι το ελικόπτερο έπεσε εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που οδήγησαν σε απώλεια προσανατολισμού του πιλότου.

Πώς εκτονώθηκε η κρίση

Στο αποκορύφωμα της κρίσης οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για να λήξει το επεισόδιο, με τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να ενημερώνεται από την Τανσού Τσιλέρ ότι Ελλάδα και Τουρκία οδηγούνται σε πόλεμο «επειδή δύο Τούρκοι δημοσιογράφοι και κάποιοι Έλληνες βαρκάρηδες συνεπλάκησαν σε έναν βράχο που κατοικούσε μία κατσίκα».
Ο διπλωμάτης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ενημερωμένος από τον Αμερικανό πρόεδρο, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους δύο πρωθυπουργούς που δεσμεύτηκαν να αποσύρουν τις δυνάμεις τους και να υποστείλουν τις σημαίες.
Τα πολεμικά σκάφη και οι καταδρομείς των δύο χωρών αποχώρησαν από τις βραχονησίδες το πρωί της 31ης Ιανουαρίου 1996 υπό την επίβλεψη αεροσκαφών του 6ου αμερικανικού στόλου της Μεσογείου.

«Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των ΗΠΑ»

Την 1η Φεβρουαρίου του 1996 ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρει από το βήμα της Βουλής: «Θέλω να ευχαριστήσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρωτοβουλία και τη βοήθειά τους». Η κίνηση αυτή του τότε πρωθυπουργού προκαλεί έντονες αντιδράσεις μέσα στην αίθουσα, ενδεικτικές του τεταμένου κλίματος στην εσωτερική πολιτική σκηνή.
Το κλίμα επιδεινώνεται όταν λίγες ημέρες μετά δημοσιοποιούνται απόρρητα έγγραφα Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με τα οποία ο Θεόδωρος Πάγκαλος συνομιλώντας με τον Αμερικανό ομόλογό του Γουόρεν Κρίστοφερ του απάντησε ότι το ελληνικό κράτος θα αποσύρει την ελληνική σημαία και ότι δεν θα αντικατασταθεί, καθώς «στην περιοχή θα πνέουν δυνατοί άνεμοι».
Παρόμοια καταγγελία είχε κάνει και ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως τις πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου άκουσε την ίδια ακριβώς φράση από τον κ. Πάγκαλο, στο γραφείο του Κώστα Σημίτη.
Σημειώνεται ότι, την εποχή της κρίσης των Ιμίων υπουργός Εξωτερικών ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Γεράσιμος Αρσένης και αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο ναύαρχος Χρήστος Λυμπέρης. Στην Τουρκία,

Αρχική ΑΜΥΝΑ Που βρίσκεται το Oruc Reis και που η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς-Χάρτης

Στο χάρτη που έφτιαξε ο Νίκος Τριάντης φαίνεται το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και αυτό της ελληνικής φρεγάτας ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ που το παρακολουθεί. Το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δαπάνες : «Φρένο» σε φως, νερό, τηλέφωνο στα υπουργεία

Δαπάνες : «Φρένο» σε φως, νερό, τηλέφωνο στα υπουργεία

Ελέγχους στις δαπάνες και στις προσλήψεις όλων των κρατικών φορέων βάζει το υπουργείο Οικονομικών. 
Δαπάνες : «Φρένο» σε φως, νερό, τηλέφωνο στα υπουργεία | in.gr
Ελέγχους στις δαπάνες και στις προσλήψεις όλων των κρατικών φορέων βάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως σημειώνεται σε εγκύκλιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ζητά να μπει φρένο στις υπερωρίες και στα εκτός έδρας και σημειώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για υπερβάσεις δαπανών.
Καλεί τα υπουργεία και τους φορείς γενικής κυβέρνησης να σεβαστούν τα δημοσιονομικά όρια, να τηρούν τις οδηγίες των Γενικών Οικονομικών Διευθυντών που ελέγχουν κάθε υπουργείο και να αποδίδουν στοιχεία ανά τρίμηνο για τις επιδόσεις τους.
Στόχος είναι όχι μόνο να μη δαπανώνται παραπάνω χρήματα από τα όρια που επιτρέπουν οι συνθήκες και ο προϋπολογισμός, αλλά να πιάνουν περισσότερο τόπο και όσα ξοδεύονται.
Στο πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα θα γίνονται έλεγχοι στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων, ώστε να διαπιστώνονται εγκαίρως τυχόν υπερβάσεις και να λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις.
Τα υπουργεία θα αποδίδουν λογαριασμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα λειτουργικά έξοδά τους (ρεύμα, νερό, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις) και την πορεία των δαπανών μισθοδοσίας (υπερωρίες, εκτός έδρας κλπ).
Επίσης στην εγκύκλιο τονίζεται ότι πρέπει όλοι οι φορείς να τηρούν τον κανόνα 1 προς 5 στις προσλήψεις και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο για αυτό.
Ο πρώτος έλεγχος για τις προσλήψεις και δαπάνες μισθοδοσίας θα γίνει στις 15 Απριλίου του 2020, ενώ για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο στις 15 Ιουλίου και στις 10 Οκτωβρίου αντίστοιχα.
Συγκεκριμένα οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν:
1. Να φροντίζουν για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους από ίδιους πόρους, τόσο του ίδιου του φορέα της κεντρικής διοίκησης όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους.
2. Να μεριμνούν για τη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους.
3. Να εξετάσουν τους λόγους για τους οποίους δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
4. Να φροντίσουν για την άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων, λαμβάνοντας τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά και λοιπά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
5. Οι φορείς της γενικής κυβέρνησης καλούνται να διερευνήσουν εάν στο χαρτοφυλάκιό τους υπάρχουν καταγεγραμμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
*Βρίσκονται υπό δικαστική διαμάχη.
*Αφορούν δαπάνες προς αποκατάσταση πάγιων προκαταβολών.
*Έχουν εξοφληθεί μέσω κατασχέσεων από το κράτος.
*Χρέη που δεν έχουν αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως η μη εμφάνιση δικαιούχου ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών

Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός… ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος, αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός… ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Κρίση, θυσίες, προδοσία…
Η κρίση στα Ίμια άφησε πίσω της εθνική πίκρα, τρεις νεκρούς ήρωες και γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο…


Στις 31 Ιανουαρίου 1996, κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων, ο Παναγιώτης Βλαχάκος μετέβη ως συγκυβερνήτης στην περιοχή των βραχονησίδων με ελικόπτερο τύπου Agusta Bell 212 από την φρεγάτα «Ναυαρίνο», μαζί με τον ομόβαθμό του και κυβερνήτη του ελικοπτέρου, Χριστόδουλο Καραθανάση και τον χειριστή συσκευών, Αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό, προκειμένου να επιβεβαιώσουν την κατάληψη της Μικρής Ίμιας από Τούρκους στρατιώτες.
Μετά την αναγνώριση και ενώ το ελικόπτερο ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη βάση του, κατέπεσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τόσο ο Βλαχάκος όσο και οι έτεροι επιβαίνοντες.
Στις 31 Ιανουαρίου και ώρα 01:40 Τουρκικές ειδικές δυνάμεις αποβιβάζονται στη Μεγάλη Ίμια (Δυτική). Στις 05:30 της ίδιας μέρας ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που απονηώθηκε από τη φρεγάτα Ναυαρίνο για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη βραχονησίδα κατέπεσε κατά την επιστροφή του στη φρεγάτα και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, σκοτώθηκαν.
Σχετικά με τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις. Η επίσημη θέση του Πολεμικού Ναυτικού είναι ότι το ελικόπτερο κατέπεσε λόγω κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου (Vertigo). Την θέση αυτή υποστήριξε ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ ναύαρχος Αντώνης Αντωνιάδης, αναφέροντας μάλιστα πως η τουρκική φρεγάτα Γιαβούζ προσφέρθηκε να βοηθήσει, αλλά πήρε άμεσα από τους πιλότους του ελικοπτέρου αρνητική απάντηση.
Μετά την ανάσυρση των σορών, διενεργήθηκε νεκροψία που κατέληξε στο πόρισμα πως ο θάνατος του Βλαχάκου ήταν ακαριαίος και επήλθε από κακώσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν από την πρόσκρουση του ελικοπτέρου στη θάλασσα. Παράλληλα, τονίσθηκε πως στις σορούς των τριών αξιωματικών δεν βρέθηκαν κακώσεις από έκρηξη, από ωστικό κύμα, ή από φλόγα, ενώ δεν βρέθηκαν ίχνη από βολίδες πυροβόλου όπλου.
Ωστόσο, χωρίς να έχει τεκμηριωθεί μέχρι και σήμερα επίσημα, υπάρχει διαδεδομένη στην Ελλάδα η άποψη ότι το ελικόπτερο καταρρίφθηκε είτε από το Τουρκικό Ναυτικό είτε από τους Τούρκους καταδρομείς που υπήρχαν πάνω στο νησί και ότι η αληθινή αιτία της πτώσης αποκρύφτηκε προκειμένου να λήξει η κρίση και να μην οδηγηθούν οι δύο χώρες σε γενικευμένη σύρραξη ή ακόμα και σε πόλεμο

Ώρα... διαζυγίου για Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ: Τι ισχύει για τους Έλληνες εργαζόμενους

ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Brexit (74)
0 0 0
Βρείτε μας
Ώρα... Brexit πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής θα μετράει ένα κράτο - μέλος λιγότερο. Τι θα συμβεί με τους Έλληνες εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υλοποίηση του Brexit – κάτι παραπάνω από 4,5 χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2015.
Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα ανήκει στην ευρωπαϊκή «οικογένεια», με τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώνονται – για πρώτη φορά – κατά ένα και να αριθμούν πλέον σε 27.

Μεταβατική περίοδος 11 μηνών

Από 1η Φεβρουαρίου του 2020, θα τεθεί σε ισχύ η μεταβατική περίοδος των 11 μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι ουσιώδες στις συναλλαγές μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.
Ωστόσο, οι δύο πλευρές, έως το τέλος του έτους, θα πρέπει να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για την επόμενη «ημέρα» των διμερών σχέσεων, κάτι το οποίο αποτελεί και το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων που έπονται.

Τι σημαίνει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου

  • 66 εκατομμύρια λιγότεροι κάτοικοι
  • Μείωση κατά 5,5% του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Ε.Ε. κατά 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ
  • Η σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου θα υποσταλεί από τα κτίρια της Ε.Ε.
  • Οι έδρες των 73 ευρω-βουλευτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα διανεμηθούν σε άλλες χώρες της Ε.Ε. (σ.σ. όχι όμως, στην Ελλάδα)
  • Καταργείται το δικαίωμα ύπαρξης Επιτρόπου, προερχόμενου από το Ηνωμένο Βασίλειο
  • Η βρετανική κυβέρνηση δεν θα συμμετέχει στις ευρωπαϊκές Συνόδους Κορυφής ή στις ευρωπαϊκές υπουργικές συνόδους
  • Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα μπορούν να εργάζονται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταβάλλει κανονικά τις προβλεπόμενες οικονομικές συνεισφορές στην Ε.Ε. έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, δηλαδή έως τα τέλη του 2020.

Τι συμβαίνει με τους Έλληνες εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα με το κείμενο της τελικής συμφωνίας, όσοι Ευρωπαίοι - και Έλληνες - υπήκοοι εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το τέλος του 2020, θα διατηρήσουν το δικαίωμα εργασίας και διαβίωσης και μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.
Άλλωστε, η ελευθερία μετακίνησης από και προς τη Βρετανία θα τερματιστεί την 31η Δεκεμβρίου του 2020.
Το τι θα συμβεί από 1η Ιανουαρίου του 2021 δεν έχει καθοριστεί μέχρι στιγμής, καθώς θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τη Μελλοντική Σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τουρκικό ερευνητικό σκάφος εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας – Παρακολουθείται από φρεγάτα

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας
Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και η παρακολουθείται από την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» του Πολεμικού Ναυτικού.
Σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει εισέλθει το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθείται από τη φρεγάτα του Πολεμικου Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς».
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΑΝΤ1, δεν αποκλείεται το τουρκικό πλοίο να έχει παρασυρθεί λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, ενώ δεν έχει «ρίξει» καλώδια και δεν έχει ενεργοποιημένες συσκευές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν έχει ξεκινήσει έρευνες.
Η θέση του τουρκικού σκάφους βρίσκεται 200χλμ. νότια του Καστελόριζου, ανατολικά της Κρήτης, δυτικά της Κύπρου, σε σημείο που εφάπτεται η ελληνική με την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού διατάχθηκε να αποπλεύσει από την Κάρπαθο για να παρακολουθήσει τις κινήσεις του τουρκικού πλοίου, ενώ η κατάσταση σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες αντιμετωπίζεται με ψυχραιμία.
Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1 επικαλούμενος πληροοφρίες από το υπουργείο Άμυνας, το Oruc Reis υποχρεώθηκε λόγω κακών καιρικών συνθηκών να κάνει ελιγμούς και παρασύρθηκε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ενώ δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς όπως ανέφεραν από το υπουργείο Άμυνας δεν φαίνεται να είχε σκοπό να προβεί σε κάποια προκλητική ενέργεια. Το τουρκικό ερευνητικό, που δεν συνοδεύονταν από πολεμικά πλοία, κατευθύνονταν σε περιοχή που έχει προαναγγελθεί ότι θα γίνουν έρευνες και βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ, ωστόσο, θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη.
Υπενθυμίζεται ότι, η Τουρκία είχε προχωρήσει στην έκδοση NAVTEX νότια της Κρήτης, ζώνη που όπως είχε αναφέρει το militaire.gr, βρισκόταν στην «οδό» που άνοιξε η συμφωνία με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες περιοχές.
Εξάλλου, σήμερα, 31 Ιανουαρίου συμπληρώνονται 24 χρόνια από το 1996, όταν η Τουρκία αποβίβασαε κομάντος στη μία από τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων, εκμεταλλευόμενη την πολιτική συγκυρία στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Επικίνδυνοι χειρισμοί

Επικίνδυνοι χειρισμοί
© Brillianceeye | Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επικίνδυνοι χειρισμοί


Οι τελευταίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση, γεγονός που αποδείχτηκε τόσο με την τροπολογία Αυγενάκη (δηλαδή Μητσοτάκη) όσο και με τη χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή και όσα εξήγγειλε. Αναμφίβολα δεν πρόκειται για εύκολο πρόβλημα, καθώς το «νόσημα» είναι χρόνιο.
Με τον τρόπο, μάλιστα, που αφέθηκαν να πολιτεύονται οι ολιγάρχες του αθλήματος γίνεται και πολύ επικίνδυνο για τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας. Τη δυσκολία την αντιλαμβανόμαστε. Αλλά τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο διαχειρίζεται το πρόβλημα η κυβέρνηση αδυνατούμε να τον κατανοήσουμε.
Πώς, για παράδειγμα, είναι δυνατόν να κατατίθεται στη Βουλή και να ψηφίζεται η τροπολογία Αυγενάκη όταν αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου και τους κανονισμούς της διεθνούς και της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας;
Πώς γίνεται ο πρωθυπουργός να εξαγγέλλει στη Βουλή μνημόνιο «ανάταξης και επανεκκίνησης» του ελληνικού ποδοσφαίρου με τη συνδρομή των FIFA και UEFA, όταν αυτό το μνημόνιο ήδη υπάρχει και εφαρμόζεται από το 2016, χωρίς όμως να εμποδίσει τη σημερινή κατάντια στον χώρο του αθλήματος;
Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει πως σε αυτή την κυβέρνηση -και γύρω από αυτήν- δεν υπάρχουν γνώστες του αντικειμένου, που θα μπορούσαν να συμβουλέψουν τον πρωθυπουργό για το τι ισχύει στο ποδόσφαιρο και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να υπάρξουν παρεμβάσεις. Συνεπώς κάτι άλλο συμβαίνει.
Το πιο πιθανό είναι ότι το πρόβλημα για την κυβέρνηση δεν βρίσκεται στην αντιμετώπιση της κρίσης στο ποδόσφαιρο, αλλά στην πολιτική διαχείρισή της. Πώς, δηλαδή, θα κουκουλωθεί το ζήτημα με το μικρότερο δυνατό πολιτικό κόστος για το κυβερνών κόμμα.
Στο πλαίσιο αυτό η τροπολογία Αυγενάκη ήρθε μόνο και μόνο για να ηρεμήσουν τα πολιτικά πνεύματα στη βόρεια Ελλάδα, που άρχισαν να παίρνουν σαφή αντικυβερνητική μορφή και περιεχόμενο. Και οι χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για μνημόνιο με FIFA και UEFA αποσκοπούν στη μετάθεση των ευθυνών στις διεθνείς ομοσπονδίες για όσα θα ακολουθήσουν.
Αλλά ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα δεν λύνεται όταν αντιμετωπίζεται με όρους επικοινωνίας και μικροπολιτικού συμφέροντος. Γιγαντώνεται. Και το κόστος αργά ή γρήγορα θα το πληρώσουν η κοινωνία και το άθλημα.