Σοκάρουν οι εικόνες από το σημείο της τραγωδίας με τους 45 νεκρούς στο Ισραήλ.
Τουλάχιστον 45 άτομα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου ή πέθαναν από ασφυξία στη θρησκευτική εκδήλωση στο όρος Μερόν του Ισραήλ, την ίδια ώρα που αρκετοί από τους 150 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Η ανείπωτη τραγωδία, μία από τις μεγαλύτερες που έχουν πλήξει το Ισραήλ εν καιρώ ειρήνης, δεν έχει τέλος, καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα.
Το δυστύχημα συνέβη τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή κατά τη διάρκεια προσκυνήματος υπερορθόδοξων Εβραίων στο όρος Μερόν, ενώ ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και παιδιά.
«Δυστυχώς, βρήκαμε και μικρά παιδιά ποδοπατημένα, και τα υποβάλαμε άμεσα σε καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. Καταφέραμε να σώσουμε μερικά από αυτά» δήλωσε ο επικεφαλής μιας εθελοντικής υπηρεσίας μεταφοράς ασθενών.
Σύμφωνα με τους «Τimes of Israel» δύο οικογένειες έχασαν τα παιδιά τους, καθώς ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται ο 14χρονος Moshe Englander και ο 9χρονος Yehoshua Englander, δύο αδέλφια από την Ιερουσαλήμ, αλλά και ο 12χρονος Moshe Mordechai Elhadad, όπως και ο 18χρονος David Elhadad, επίσης αδέλφια από το βόρειο Ισραήλ.
Προσοχή, σκληρές εικόνες:
Την ίδια ώρα 150 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, από τους οποίους οι έξι βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλοι 18 έχουν τραυματιστεί σοβαρά.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Αρχών, στο όρος Μερόν είχαν συγκεντρωθεί περίπου 100.000 άτομα, τα οποία είχαν λάβει άδεια να συμμετάσχουν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη χώρα, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Το πλήθος των υπερορθόδοξων Εβραίων είχε ταξιδέψει στον τάφο του σοφού Σιμόν Μπαρ Γιοτσάι, ο οποίος έζησε τον 2ο αιώνα μ.Χ., στο πλαίσιο της ετήσιας θρησκευτικής γιορτής Λαγκ Μπα Όμερ, με ολονύχτιες προσευχές, μυστικιστικούς χορούς και τραγούδια.
Τα ακριβή αίτια του τραγικού του δυστυχήματος δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι όλα συνέβησαν όταν αρκετός κόσμος προσπάθησε να αποχωρήσει μαζικά, μετά την κατάρρευση μιας κερκίδας.
Άλλοι πάλι αναφέρουν πως κάποιοι γλίστρησαν κι έπεσαν από αυτήν πάνω σε άλλους σπέρνοντας τον πανικό. Δεκάδες άτομα έχασαν έτσι τη ζωή τους καθώς ποδοπατήθηκαν ή έπαθαν ασφυξία, στην προσπάθειά τους να φύγουν καθώς νόμιζαν πως δέχονταν επίθεση.
Βίντεο που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου απαθανατίζουν το χάος και τον πανικό που επικράτησε, με πιστούς να προσπαθούν να περάσουν ακόμα και από μεταλλικούς φράκτες για να σωθούν, ενώ τραυματιοφορείς ψάχνουν για τραυματίες.
Σημειώνεται ότι περισσότερα από 650 λεωφορεία μετέφεραν στο όρος πιστούς από όλη τη χώρα, ενώ για την ασφάλεια του προσκυνήματος, είχαν αναπτυχθεί εκεί και 5.000 αστυνομικοί.
Δείτε πώς χοροπηδούσαν οι πιστοί πριν από την τραγωδία:
Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι ανατριχιαστικές, καθώς πτώματα κείτονται πάνω σε φορεία ή στον δρόμο, καλυμμένα με κουβέρτες, την ίδια ώρα που ακούγονται οι σειρήνες των ασθενοφόρων τα οποία μεταφέρουν τραυματίες.
Χτυπούσαν τα κινητά των νεκρών
Μέλος των υπηρεσιών διάσωσης που έσπευσε στο σημείο, ανέφερε ότι άκουγε τα κινητά νεκρών να χτυπούν, καθώς δέχονταν προφανώς τηλεφωνήματα από τους δικούς τους για να μάθουν αν είναι καλά…
«Τα τηλέφωνα των νεκρών δεν σταματούσαν να χτυπούν. Βλέπαμε πως οι κλήσεις προέρχονταν από μαμάδες και συζύγους», αποκάλυψε.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μετά την τραγωδία, το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή, κατέρρευσε από τις πολλές κλήσεις.
Κάλεσε την αστυνομία δύο ώρες πριν από την τραγωδία αλλά τον αγνόησαν
Σύμφωνα με μαρτυρία ενός άνδρα, ο οποίος βρισκόταν στο όρος Μερόν, αλλά έφυγε γιατί αντιλήφθηκε τον κίνδυνο, είχε ενημερώσει την αστυνομία δυο ώρες πριν από την τραγωδία, ωστόσο τον αγνόησαν.
«Ήθελα να μπω, αλλά είδα το πλήθος… Μπήκα μέσα γιατί με ρούφηξε το πλήθος με τεράστια πίεση. Ήθελα να φύγω πίσω αλλά δεν μπορούσα», εκμυστηρεύτηκε στο Channel12.
Τελικά ο Yehuda, κατάφερε να ξεφύγει και κάλεσε την αστυνομία, προειδοποιώντας την για μεγάλο κίνδυνο.
Η απάντηση που πήρε ήταν πως η γραμμή την οποία είχε καλέσει ήταν μόνο για κλήσεις έκτακτης ανάγκης και ότι θα έπρεπε να μιλήσει με αξιωματικούς που βρίσκονταν εκεί. Κάτι που έκανε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα…
«Ένιωσα ότι δεν με πήραν στα σοβαρά», πρόσθεσε.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την τραγωδία, σημειώνοντας πως «οι σκέψεις μας σήμερα είναι με τον λαό του Ισραήλ».
Αφού εξέφρασε, δε, εκ μέρους του λαού της Ελλάδας, τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων, ευχήθηκε «θάρρος και δύναμη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Ο πρωθυπουργός του ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «δυσβάστακτη καταστροφή», προσθέτοντας, μέσω Twitter, ότι «όλοι προσευχόμαστε να είναι καλά τα θύματα».
«Οι σκέψεις μας είναι με τον ισραηλινό λαό που θρηνεί για την ανείπωτη τραγωδία στο Όρος Μερόν», αναφέρει, από την πλευρά του, σε ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας επίσης τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχασαν οικείους τους και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.
Η ΕΕ εξέφρασε επίσης, τέλος, τα συλλυπητήριά της για το δυστύχημα, με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, υπεύθυνο για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, να αναφέρει:
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά της σε οικογένειες και φίλους των θυμάτων και στον λαό του Ισραήλ και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».