Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Η Δύση χρησιμοποιεί τους Ουκρανούς ως αναλώσιμο υλικό, είπε ο Πούτιν


Πούτιν: Η Δύση χρησιμοποιεί εκατομμύρια Ουκρανούς ως αναλώσιμα σε γεωπολιτικά παιχνίδια

Πούτιν για την παγίδα στην οποία έπεσε η Δύση και επιχειρεί να περιορίσει την ανάπτυξη της Ρωσίας
2:02
Διαβάστε το ria.ru στο
ΜΟΣΧΑ, 30 Ιουνίου - RIA Novosti. Οι δυτικές χώρες χρησιμοποιούν κυνικά εκατομμύρια Ουκρανούς ως αναλώσιμο υλικό στα γεωπολιτικά τους παιχνίδια και στις προσπάθειές τους να περιορίσουν τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας στα κεντρικά γραφεία της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών με την ευκαιρία της 100ης επετείου των εγχώριων παράνομων πληροφοριών.
«Η λεγόμενη συλλογική Δύση… στις ενέργειές της προέρχεται από το γεγονός ότι το μοντέλο της φιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης δεν έχει εναλλακτική. Κόσμος αμερικανικού τύπου, ένας κόσμος για την ελίτ, στον οποίο απλώς παραβιάζονται τα δικαιώματα των υπολοίπων», είπε ο αρχηγός του κράτους.
Ως επιβεβαίωση, ανέφερε τη μοίρα των χωρών και των λαών της Μέσης Ανατολής, καθώς και άλλων περιοχών του κόσμου, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι οι δυτικές χώρες κάνουν το ίδιο με τους Ουκρανούς σήμερα.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι προσπάθειες περιορισμού της Ρωσίας οφείλονται στην επιθυμία να την εμποδίσουμε να αναπτυχθεί με τον ρυθμό που χρειάζεται και στη βάση των παραδοσιακών αξιών που χρειάζεται.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ - RIA Novosti, 1920, 25/06/2022
Η Δύση δεν έχει συμμάχους ενάντια στον Πούτιν και τον Σι
"Τι είδους περιορισμός είναι αυτός; Είναι απλώς μια μάχη με τη Ρωσία", τόνισε ο Ρώσος ηγέτης.
Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι η Δύση είχε οδηγηθεί σε παγίδα, επειδή δεν μπορούσε να αναλύσει την κατάσταση στον κόσμο και να δει την αποδυνάμωση της επιρροής της.
"Η Δύση προσπαθεί να αγνοήσει μια πραγματικότητα που είναι δυσάρεστη για τον εαυτό της, τον σχηματισμό μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης <...> Στην πρακτική πολιτική τους, καθοδηγούνται από έναν στόχο - να διατηρήσουν την κυριαρχία τους με κάθε μέσο", εξήγησε ο Πούτιν. .
Είναι πεπεισμένος ότι αυτό καταδεικνύει μια απροθυμία να «κοιτάξει την αλήθεια κατάματα» και τελικά αυξάνει τον κίνδυνο για εξανθήματα.
Η Ρωσία, με τη σειρά της, έχει έναν μεγάλο αριθμό ομοϊδεατών στον κόσμο: χώρες που θέλουν να ακολουθήσουν το δικό τους μονοπάτι με βάση την πολυμερή προσέγγιση, κατέληξε ο αρχηγός του κράτους.
Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη - RIA Novosti, 1920, 30/06/2022
Η τρελή στρατηγική του ΝΑΤΟ: Προς μια διπλή αποτροπή Ρωσίας και Κίνας

Επιμένει ψυχροπολεμικά ο Μπάιντεν, δηλώνει ότι η Άγκυρα πρέπει να πάρει F16

Ο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο της Μαδρίτης

AP Photo/Susan Walsh


Είπε ότι για την αγορά των F16 από την Άγκυρα χρειάζεται η έγκριση του Κογκρέσου, αλλά «πιστεύει ότι μπορεί να την εξασφαλίσει»

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στην καλλιέργεια του ψυχροπολεμικού κλίματος, αλλά και στη ΝΑΤΟποίηση της Ευρώπης -όπως αυτά αναδείχθηκαν και από το ανακοινωθέν της συνόδου της Μαδρίτης- στη συνέντευξή του μετά το τέλος της. Επικεντρώνοντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον πόλεμο, δήλωσε ότι το «ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο από ποτέ» και ότι η Συμμαχία «θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή ΝΑΤΟϊκού εδάφους».

Επίσης, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ προτίθενται να ανακοινώσουν επιπλέον στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 800 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ κινητοποιούν τον κόσμο να συνταχθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Άλλωστε, επιπλέον στρατιωτική βοήθεια έχουν ήδη ανακοινώσει η Βρετανία, η Γερμανία και άλλες χώρες.

Ο Τζο Μπάιντεν, κατά την προσφιλή του τακτική, υποστήριξε ότι η Ρωσία «πληρώνει πολύ βαρύ τίμημα για την εισβολή της στην Ουκρανία».

Να σημειωθεί ότι στο κοινό ανακοινωθέν αναφερόταν ότι η Ρωσία συνιστά τη «σημαντικότερη και αμεσότερη απειλή για την ασφάλεια των Συμμάχων και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον ευρωατλαντικό χώρο» ενώ για πρώτη φορά αναφερόταν και η Κίνα ως μία από τις χώρες «που αμφισβητούν τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες μας και επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες». Αναφορά που προκάλεσε και τη σφοδρή αντίδραση του Πεκίνου.

Επίσης, την Τετάρτη, δεύτερη ημέρα της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας σε όλη την Ευρώπη, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να μπορεί «να ανταποκριθεί σε απειλές που προέρχονται από όλες τις κατευθύνσεις και σε όλους τους τομείς: γη, αέρα και θάλασσα».

Σαφής στήριξη στην Άγκυρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ουάσινγκτον «θα πρέπει να πουλήσει» μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται η έγκριση του Κογκρέσου.

Ο Τζο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι πιστεύει πως το Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16.

«Θα πρέπει να τους πουλήσουμε F-16», αλλά «χρειάζομαι την έγκριση του Κογκρέσου γι' αυτό και νομίζω ότι μπορώ να την εξασφαλίσω», είπε συγκεκριμένα, καθώς το θέμα της αγοράς μαχητικών αεροσκαφών έχει προκαλέσει σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

Φον ντερ Λάιεν στο ουκρανικό κοινοβούλιο

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε, ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αύριο Παρασκευή 1η Ιουλίου θα μιλήσει στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, μέσω Twitter, Ερίκ Μαμέρ, «σε συνέχεια της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσκλήθηκε να απευθυνθεί στο ουκρανικό κοινοβούλιο».

 

Έφυγε από τη ζωή ο Ηλίας Νικολακόπουλος


Την τελευταία του πνοή άφησε το μεσημέρι, σε ηλικία 75 ετών, ο γνωστός εκλογικός αναλυτής, ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας και Κοινωνιολογίας, με έμφαση στην Εκλογική Κοινωνιολογία, του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ηλίας Νικολακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέστη ανακοπή καρδιάς, ενώ κολυμπούσε σε παραλία της Σύρου. 

Διαβάστε επίσης:

Κυρ. Μητσοτάκης: Η απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου αποτελεί πλήγμα για τον σοβαρό πολιτικό διάλογο

Αλ. Τσίπρας: Με βαθιά οδύνη αποχαιρετώ τον Ηλία Νικολακόπουλο, τον άνθρωπο που συνδύαζε την επιστημονική γνώση με την προοδευτική σκέψη και την προσωπική ακεραιότητα

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την απώλεια του Ηλία Νικολακόπουλου

Ν. Ανδρουλάκης για τον θάνατο του Ηλ.Νικολακόπουλου: Η τεκμηριωμένη πολιτική του ανάλυση ήταν απόλυτα συνυφασμένη με τις εκλογικές βραδιές

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ για τον θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου

Κ. Σημίτης για τον θάνατο του Ηλ. Νικολακόπουλου: Είχε δυνατό κριτικό μυαλό. Εργαζόταν σταθερά για την πειστική ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων και για μια δημιουργική πολιτική

ΑΣΚΙ για τον θάνατο του Ηλία Νικολακόπουλου: «Θα κρατάμε για πάντα τη λάμψη της ανατροπής που σφράγισε τη σκέψη, το βλέμμα και το μειδίαμα του Ηλία μας»
Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ηλίας Νικολακόπουλος γεννήθηκε το 1947, έκανε προπτυχιακές σπουδές στα μαθηματικά στην Αθήνα και τη Λωζάννη (1965-1969) και στη συνέχεια μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι (Diplome d’ Etudes Approfondies - Θεωρία Πιθανοτήτων - Univ. Paris 6). 
Από 1975 έως το 1966 εργάστηκε στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, με ειδικότερο αντικείμενο την εκλογική κοινωνιολογία και τις εμπειρικές έρευνες πολιτικής κουλτούρας (αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης και από το 1988 ως Κύριος Ερευνητής).
Το 1984 υποστήριξε στο Α.Π.Θ. (Τμήμα Νομικής) τη διδακτορική του διατριβή με θέμα Κόμματα και βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα 1946-1964. Από το 1986 έως το 2014 δίδαξε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (αρχικά ως Λέκτορας και από το 2003 ως Καθηγητής) και διετέλεσε επί 8 χρόνια υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία».
Από το 1984 έως σήμερα έχει δημοσιεύσει επτά αυτοτελή έργα (τα δύο σε συνεργασία με άλλους), είχε την επιμέλεια έξι συλλογικών τόμων, ενώ τα δημοσιευμένα άρθρα του σε θέματα εκλογικής κοινωνιολογίας και πολιτικής ιστορίας ξεπερνούν τα 40. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα με το Centre d’ Etudes de la Vie Politique Francaise (CEVIPOF) στο Παρίσι, με το CIS (Centro de Investigaciones Sociologicas) στην Μαδρίτη, καθώς και με τα Πανεπιστήμια Βουδαπέστης και Μαδρίτης (Universita Autonoma).
Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του ήταν «Τα γκρίζα όρια της Εθνικοφροσύνης: η δεκαετία του ’40 στις μεταγενέστερες εκλογικές αναμετρήσεις» στον συλλογικό τόμο Πόλεμος, Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος. Η δεκαετία του ’40 και η μακρά σκιά της, εκδ. Αλεξάνδρεια (υπό έκδοση), "Un système partisan en transition", Pole Sud, no 38, Montpellier, 2013, σελ. 71-77, Των εκλογών τα πάθη. Ψηφίδες της ελληνικής εκλογικής ιστορίας του 20ου αιώνα, εκδ. Το Βήμα, Αθήνα 2012 και «Από την επιταγή της ομοφωνίας στη λογική της πλειοψηφίας» στον συλλογικό τόμο Εξουσία και Κοινωνία. Δωρήματα στον Κωνσταντίνο Τσουκαλά, εκδ. Καστανιώτη, Αθήνα 2010, σελ. 295-301.
Ο πολιτικός επιστήμονας ήταν, επίσης, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής αστικής Εταιρείας «Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας» (ΑΣΚΙ).