Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Μειωμένα διόδια από 2,8 εως 3 ευρώ θα πληρώνουν από σήμερα όσοι διασχίζουν την Κεντρική Ελλάδα - Στα 2,5 ευρώ μειώνονται και της Αττικής Οδού

 


Μειωμένα διόδια από 2,8 εως 3 ευρώ θα πληρώνουν από σήμερα όσοι διασχίζουν την Κεντρική Ελλάδα, αναφέρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Facebook.

Διαβάστε επίσης:

 

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Καλημέρα και καλό μήνα! Ο Οκτώβριος ξεκινά με ακόμα μια μείωση στις οδικές μεταφορές, αυτή τη φορά με μείωση στα διόδια στο τμήμα Μαλιακός-Κλειδί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου στην Κεντρική Ελλάδα. Με τη μείωση αυτή, η συνολική επιβάρυνση για τη διέλευση από τους 5 σταθμούς διαμορφώνεται για το 2024 στα Euro13,7 από Euro16,5 που είναι σήμερα, ενώ το 2025 το αντίτιμο θα είναι Euro14,4 από Euro17,4 που θα πλήρωνε ένας οδηγός αν δεν κάναμε αυτή τη μείωση».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αυτό έγινε δυνατό γιατί επιλέξαμε το όφελος της αναχρηματοδότησης που εξασφαλίσαμε, να το χρησιμοποιήσουμε μέχρι το τέλος του 2025 υπέρ των συμπολιτών μας, αντί να μεταφέρουμε το ποσό στον κρατικό προϋπολογισμό» και κατέληξε:

«Από σήμερα λοιπόν, όσοι διασχίζουν την Κεντρική Ελλάδα, θα πληρώνουν μειωμένα διόδια από 2,8 έως 3 ευρώ. Θυμίζω ότι από τις 6 Οκτωβρίου, μειώνονται και τα διόδια της Αττικής Οδού, στα Euro2,5. Στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε, όσο μπορούμε, το κόστος μετακινήσεων και αυτήν την πολιτική την υπηρετούμε με συνέπεια.»

Μ. Βορίδης: Τι παραπάνω θα έκαναν σε μεταναστευτικό, εξωτερική πολιτική και άμυνα τα κόμματα δεξιότερα της ΝΔ;

 


Από το βασικό θέμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», το «ενωτικό τηλεφώνημα Μητσοτάκη» προς τους πρώην πρωθυπουργούς, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να παραστούν στην επετειακή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε η συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, στον τηξλεοπτικό σταθμό «Σκάι».

Όπως εξήγησε, οι πρώην πρωθυπουργοί «πάντα έχουν μια πιο ειδική μεταχείριση», άλλωστε «την αξίζουν, είναι πρώην πρωθυπουργοί και (διατελέσαντες) πρόεδροι της παρατάξεως». Σε κάθε περίπτωση, κίνηση του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι «πολύ θετική», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος σημείωσε, επίσης, ότι δεν γνωρίζει εάν τελικά θα παραστούν. Ενώ θύμισε, επιπλέον, ότι έχει προηγηθεί συνέδριο για τα 50χρονα της Νέας Δημοκρατίας, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στη συζήτηση προστέθηκε το θέμα με την ερώτηση των ένδεκα βουλευτών (ή δέκα μετά τη διαγραφή του κυρίου Σαλμά), όπου το μείζον, κατά τον κ. Βορίδη, είναι «η ύπαρξη σταθερής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση». Εξάλλου, συνέχισε, «δουλειά των βουλευτών είναι να κάνουν ερωτήσεις». Με αφορμή, δε, τη συγκεκριμένη ερώτηση αλλά και την απάντηση που ακολούθως έδωσε το αρμόδιο υπουργείο, παρατήρησε ότι «επειδή είναι πολύ πυκνές οι κυβερνητικές δράσεις, καμιά φορά μπορεί και να ξεχνάει κανείς το τι έχει ψηφίσει». Με αυτόν τον τρόπο, όπως συμπλήρωσε, δίνεται η δυνατότητα να θυμηθεί ο βουλευτής ή και να αποσαφηνιστούν ζητήματα.

Στο θέμα του/της επόμενου/ης Προέδρου της Δημοκρατίας, «ο μόνος που θα... προκαταλάβει -όταν έχει έλθει η ώρα να πάρει την όποια απόφασή του- είναι ο πρωθυπουργός. Όλοι οι άλλοι μπορούν να πουν τις ιδέες τους», ήταν η πρώτη παρατήρηση του υπουργού Επικρατείας, ο οποίος αμέσως μετά τόνισε: «Αυτό που εμείς λέμε, είναι ότι η συζήτηση θα ανοίξει τη χρονική στιγμή που πρέπει». Συν τοις άλλοις, «δεν είναι σωστό με εν ενεργεία Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ανοίγει μια δημόσια συζήτηση για το τι θα κάνουμε».

Το τοπίο, δεξιότερα του κυβερνώντος κόμματος απασχόλησε επί μακρόν τη συνέντευξη, με τον κ. Βορίδη να υποστηρίζει ότι το μείζον για εκείνον «είναι ότι υπάρχει ένα εκλογικό Σώμα -κατεγράφη και στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές- είναι να υπάρξει ένας πραγματικός διάλογος με τους πολίτες που κάνουν αυτές τις επιλογές. Αυτά τα κόμματα έρχονται, υποτίθεται, να αναδείξουν ελλείψεις στη μεταναστευτική πολιτική, ελλείψεις ή διαφωνίες στα ζητήματα δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Υποτίθεται ότι έχουν πιο "πατριωτικές", πιο σκληρές θέσεις από εμάς στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Εξειδικεύοντας, στη συνέχεια, δήλωσε ότι «στο μεταναστευτικό εφαρμόζουμε μια αυστηρή, περιοριστική μεταναστευτική πολιτική: Φράχτης, έλεγχος των θαλασσίων συνόρων, ταχεία διεκπεραίωση του ασύλου, μείωση, κατά πολύ, των κέντρων υποδοχής». Επιπλέον, η μείωση του αριθμού των παράνομων μεταναστών έχει σχέση με «τον διάλογο με την Τουρκία, γιατί εκεί έχουν ανασχεθεί οι ροές σε πολύ μεγάλο βαθμό». Και, διερωτώμενος, «τι περισσότερο θέλουν να κάνουν αυτά τα κόμματα;», ζήτησε να ακούσει αυτό το κάτι παραπάνω στον δημόσιο διάλογο. Και, αν προτείνουν κάτι ρεαλιστικό, να γίνει αύριο το πρωί, όπως είπε.

Στη μομφή ότι ο πρωθυπουργός είναι ενδοτικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αντίπαλοι της κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε «να πουν τι έχει χάσει η Ελλάδα, γιατί εγώ μπορώ να σας πω ότι έχει κερδίσει. Μια επιθετική Τουρκία, που έκανε όλες τις φασαρίες τα πρώτα τρία χρόνια, δεν κέρδισε απολύτως τίποτε, σύρθηκε σε διάλογο και ο διάλογος έχει αποτέλεσμα. Δεν έχουμε παραβιάσεις και δεν έχουμε μεταναστευτικές ροές». Ακόμη, «σε τι έχει μετακινηθεί η θέση της Ελλάδος» από την πάγια θέση της για μία διαφορά, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα; διερωτήθηκε.

«Υπάρχει κυβέρνηση που έχει κάνει τα τελευταία 30-40 χρόνια καλύτερο, αποτελεσματικότερο και μεγαλύτερο αμυντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα; Όταν λέμε ότι είσαι πατριώτης και φυλάττεις τα σύνορά σου και την εθνική κυριαρχία, με τα λόγια τα φυλάττεις; Η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τεράστια ποσά για να το κάνει αυτό», ήταν η απάντηση που έδωσε όσον αφορά τα εξοπλιστικά θέματα, διερωτώμενος, και πάλι, τα συγκεκριμένα κόμματα τι θα ήθελαν να κάνει περισσότερα η κυβέρνηση.

Η συνέντευξη έκλεισε με την εν εξελίξει πυρκαγιά στην Κορινθία. Για τη συγκεκριμένη φωτιά παρέπεμψε στο αρμόδιο υπουργείο, έκανε, ωστόσο, ένα σχόλιο για την προηγηθείσα περίοδο: «Αντικειμενικά αυτήν την περίοδο, με την εξαίρεση της φωτιάς στην Αττική, έσβησαν πάρα πολλές φωτιές και έδωσαν μεγάλη μάχη οι πυροσβέστες».

Ν. Παπ.

Για το ν/σ που αφορά το ελληνικό Κτηματολόγιο θα μιλήσει, στις 12:00, στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης

 


Για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που αφορά το ελληνικό Κτηματολόγιο θα μιλήσει στη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 12:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Στην Ολομέλεια σήμερα το ν/σ για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης

 


Εισάγεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Με την ανακοίνωση νομοτεχνικών βελτιώσεων, από τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κώστα Κυρανάκη, ολοκληρώθηκε χθες Δευτέρα στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, η επεξεργασία του ν/σ. 

Υπέρ του νομοσχεδίου δήλωσε η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας. Επιφύλαξη, για την τελική τους στάση στην ολομέλεια δήλωσαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνηση αναφέρθηκε στη διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία η «Ελληνικό Κτηματολόγιο» μπορεί να ορίσει την ψηφιακή υποβολή εγγραπτέων πράξεων σε εικοσιτετράωρη βάση.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για μεταμεσονύχτιες κατασχέσεις ακινήτων από funds. «Με τη διάταξη αυτή, ο φορέας μπορεί να δώσει δυνατότητα 24ωρης ψηφιακής υποβολής ανά πράξη», είπε ο Κώστας Κυρανάκης και πρόσθεσε: «Αν έχουμε καταχρηστικά ενδεχόμενα, αν έχουμε για παράδειγμα κακόβουλες πρακτικές με funds που θέλουν να κάνουν κατασχέσεις την τελευταία στιγμή κλπ, αυτό μπορεί να εξαιρεθεί. Το 24ωρο λειτουργεί πάντοτε υπέρ του πολίτη, διότι τράπεζες, funds, τέτοιου είδους σχήματα, έχουν συγκεκριμένο ωράριο εντός του οποίου λειτουργούν και εκείνοι θα έπρεπε πρωτίστως να διαμαρτύρονται, διότι ένας πολίτης, ο οποίος θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητό του σε τρίτον, ενώ για παράδειγμα ξέρει ότι χρωστάει και ότι πιθανώς κάποιος να διενεργήσει πράξη κατάσχεσης ή κάποια άλλη πράξη προσημείωσης στο ακίνητό του, την ώρα που διαπραγματεύεται μια συναλλαγή με έναν αγοραστή, αυτό λειτουργεί υπέρ του πολίτη και όχι υπέρ των funds. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε θετικοί να ξεκαθαρίσουμε στην υπάρχουσα διάταξη, ότι μπορεί το Κτηματολόγιο με απόφασή του να εισάγει εξαιρέσεις από την 24ωρη λειτουργία, ουσιαστικά εννοώντας τις πράξεις της κατάσχεσης και της προσομοίωσης».

   Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επέφερε νομοτεχνικές βελτιώσεις, στη βάση των παρατηρήσεων που υπεβλήθησαν και στο στάδιο της ακρόασης φορέων και στη διαβούλευση. Μεταξύ αυτών:

   - τροποποίηση στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου που ορίζει ότι ανάθεση αιτήσεων διόρθωσης σε πιστοποιημένο μηχανικό γίνεται μέσω αλγοριθμικής κληρωτίδας της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων, με βάση την αρχή της τυχαιότητας. Όπως είπε ο κ. Κυρανάκης, η τροποποίηση επέρχεται προκειμένου να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για μηχανικούς που θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν υποθέσεις στη δική τους περιοχή. Με την τροποποίηση, προϋπόθεση ανάληψης διόρθωσης είναι η υπεύθυνη δήλωση του πιστοποιημένου μηχανικού, ότι για την υπόθεση που του ανατίθεται δεν συντρέχει στο πρόσωπό του περίπτωση σύγκρουσης, «αναγόμενη ιδίως σε ύπαρξη συγγένειας εξ αίματος ή εξ αγχιστείας, κατ΄ευθεία γραμμή απεριόριστα, εκ πλαγίου δε έως και δεύτερου βαθμού ή επαγγελματικών συμφερόντων».

   - απάλειψη από το νομοσχέδιο, της πρώτης παραγράφου του άρθρου 16 που όριζε ότι «ο κύριος γηπέδου ή οικοπέδου με υφιστάμενα ένα ή περισσότερα κτίσματα, επί των οποίων δεν έχουν συσταθεί οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες, δύναται, αν υπάρχει ταύτιση μεταξύ των στοιχείων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, της εγγραφής στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου και της αποτύπωσης στα κτηματολογικά διαγράμματα, να προβαίνει μονομερώς χωρίς τη συναίνεση των λοιπών εξ αδιαιρέτου ιδιοκτητών, στη διόρθωση, σύμφωνα με την ως άνω ταύτιση, των συμβολαιογραφικών πράξεων κτήσης της κυριότητας επί του γεωτεμαχίου αναφορικά με: α) την πραγματική επιφάνεια, β) το περίγραμμα και γ) τη χρήση των κτισμάτων».

   Ο εισηγητής της ΝΔ, Ιωάννης Λοβέρδος, σχολίασε ότι είναι ιδιαίτερη θετική και καίρια η διευκρίνιση του υφυπουργού, σε σχέση με ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης από μέρους των servicers και των funds, της 24ωρης λειτουργίας της «Κτηματολόγιο», για την ψηφιακή υποβολή εγγραπτέων πράξεων. Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το νομοσχέδιο έχει κύριο μέλημα την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, «ενός προβλήματος που διαρκεί όσο και η ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης, δηλαδή περίπου 30 χρόνια» και τελικά μέσα στο 2025 θα έχει ολοκληρωθεί στο 100%. Αυτό θα συμβεί, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, επειδή η κυβέρνηση είχε τη βούληση και έτσι τώρα το Κτηματολόγιο προχωρά με την αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε πως η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα ωφελήσει την κοινωνία και την οικονομία, διότι η εθνική οικονομία χρειάζεται γρήγορες συναλλαγές και στον τομέα των ακινήτων.

   Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Καραμέρος, αναφέρθηκε σε όσα έγιναν με την κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου το Κτηματολόγιο «να τεθεί σε νέες βάσεις» σε συνάρτηση με την τεχνοκρατική επάρκεια που διασφάλιζε η εποπτεία του νπδδ «Ελληνικό Κτηματολόγιο», από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Στη συνέχεια όμως, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, «το θεώρησε πρόβλημα ψηφιακής διακυβέρνησης και εν μέρει είναι, όπως είναι όμως αναγκαία η συμβολή του ψηφιακού τομέα, σε κάθε πτυχή της κρατικής λειτουργίας». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση ένταξης των υπό κτηματογράφηση περιοχών της χώρας σε καθεστώς λειτουργούντος Κτηματολογίου και προειδοποίησε ότι οι πολίτες θα μπουν σε δικαστικές περιπέτειες, σε περίπτωση που δουν ένα ακίνητό τους δηλωμένο σε άλλον ιδιοκτήτη. Σε σχέση με την 24ωρη λειτουργία της «Κτηματολόγιο» για την ψηφιακή υποβολή εγγραπτέων πράξεων, ο κ.Καραμέρος κάλεσε την κυβέρνηση να καταθέσει ξεκάθαρη διατύπωση ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, ιδίως τώρα που μιλάμε για περιουσίες πολιτών.

   Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ στάθηκε στην ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, μεταξύ δημόσιων φορέων και φυσικών προσώπων και επισήμανε ότι πολλοί άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά μέσα, γι΄αυτό ζήτησε στην ενημέρωση να περιληφθεί και η δυνατότητα επικοινωνίας με το σταθερό τηλέφωνο, δηλαδή να υποχρεώνεται το ΚΕΠ να καλεί και να ενημερώνει τον πολίτη ότι πρέπει να προσέλθει για να λάβει γνώση εγγράφου που τον αφορά. 

   Με το άρθρο 29 του ν. 4727/2020 (Α' 184) εισήχθη η δυνατότητα διακίνησης δημοσίων εγγράφων με χρήση ΤΠΕ, επέχουσα θέση επίδοσης ή κοινοποίησης στις περιπτώσεις που το έγγραφο εκδίδεται μετά από αίτηση του πολίτη ή εφόσον έχει επιλέξει την ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση, «τέσσερα χρόνια μετά τη διάταξη αυτή, κρίνεται ότι οι συνθήκες είναι ώριμες προκειμένου το προαναφερθέν καθεστώς «opt in» να μετατραπεί σε «opt out», δηλαδή η ηλεκτρονική επίδοση εγγράφων να αποτελέσει τον κανόνα. Με τον τρόπο αυτό, εξυπηρετείται με βέλτιστο τρόπο το δημόσιο συμφέρον, λόγω της επίσπευσης των διαδικασιών βεβαίωσης και είσπραξης τυχόν δημοσίων εσόδων που προκύπτουν από τις επιδόσεις διοικητικών πράξεων, αναβαθμίζεται η ασφάλεια των επιδόσεων λόγω της αποφυγής περιπτώσεων πλημμελών επιδόσεων με μη ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ περιορίζεται το κόστος για το Δημόσιο από την πραγματοποίηση επιδόσεων με μη ηλεκτρονικό τρόπο». Ως προϋπόθεση τίθεται η υποχρέωση ειδοποίησης του ενδιαφερόμενου για την έκδοση και ανάρτηση των εγγράφων δια της αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος. Στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική κοινοποίηση ή επίδοση, αυτές μπορούν να πραγματοποιούνται μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, με βάση διαδικασία που θα καθοριστεί σε κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

   Σημειωτέον ότι στο νομοσχέδιο έχει περιληφθεί άρθρο για τα «υποχρεωτικά στοιχεία εγγραφής πολιτών στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας» και εισάγει υποχρέωση των πολιτών να καταχωρίζουν στη βάση του Εθνικού Μητρώου Επικοινωνίας (Ε.Μ.Επ.) τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, εφόσον υφίσταται. Επιπρόσθετα, οι πολίτες καταχωρίζουν, είτε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, είτε την ταχυδρομική διεύθυνση διαμονής, ή την ταχυδρομική διεύθυνση επικοινωνίας τους.

   «Αφού ταΐστηκαν οι ανάδοχοι και ουσιαστικά δίνονται και παρατάσεις στα έργα τους, για ακόμα μια φορά τα σπασμένα θα τα πληρώσουν οι πολίτες, μικροϊδιοκτήτες κυρίως, που αναγκάζονται να καταφεύγουν για πολλοστή φορά και να πληρώνουν τεράστια έξοδα για τις διορθώσεις, είτε δικαστικά, είτε προκειμένου να ξαναγίνουν τοπογραφικά από την αρχή για να διορθώσουν τα τραγικά λάθη των αναδόχων», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε αυτά τα προβλήματα να λύνονται ατελώς για τους πολίτες.

   «Οι δεσμεύσεις ιδιωτικών εκτάσεων που χαρακτηρίστηκαν δασικές, έχουν οδηγήσει πάρα πολλούς συμπολίτες μας στην απαξίωση της περιουσίας τους, διότι συλλήβδην χαρακτηρίζονταν δημόσιες και πολλοί συμπολίτες μας τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν τα χρήματα, αλλά και τα απαραίτητα νομικά εφόδια και δυνάμεις, να αντιδικήσουν», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Γραμμένος και πρόσθεσε ότι «ο δασικός χαρακτηρισμός βασίζεται εν πολλοίς σε αεροφωτογραφίες προ αμνημονεύτων, βέβαια, χρόνων που απέχουν παρασάγγας από την επί μακρόν πραγματικότητα. Για τον λόγο λοιπόν αυτό, πρέπει πρωτίστως να αναμορφωθεί η διαδικασία των δασικών χαρακτηρισμών, να βασίζεται σε πρόσφατες αυτοψίες και να μη γίνονται υπερβολικοί χαρακτηρισμοί, ακόμα και όταν εντοπίζονται απλά πουρνάρια».

   «Το λειτουργούν Κτηματολόγιο δέχεται μεγαλύτερες αποκλίσεις σφαλμάτων. Έτσι αν μεταφέρουμε τη σύνταξη της κτηματογράφησης στο λειτουργούν αυτόματα, υποβαθμίζουμε την ποιότητα που έχει κατακτηθεί τώρα με τις εξελίξεις των νέων τεχνολογιών», είπε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα και πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι πώς και πότε θα αναβαθμιστούν ποιοτικά οι κτηματογραφήσεις των πιλοτικών προγραμμάτων που κυρίως αφορούν και περιοχές υψηλής αξίας γης. Γι' αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία οι κτηματογραφήσεις που θα ενταχθούν στο λειτουργούν, να έχουν ενιαίους κανόνες και να έχουν τύχει της ίδιας επεξεργασίας».

   Να δώσει νέες προθεσμίες για τη διόρθωση λαθών στους πλημμυροπαθείς της Λάρισας, ζήτησε από την κυβέρνηση ο ειδικός αγορητής της «Νίκης» Γιώργος Ρούντας. «Κατανοώ σίγουρα ότι όλες οι κτηματογραφήσεις γίνονται με δημόσιες συμβάσεις, υπάρχει οικονομικό κόστος και όφελος κλπ. Μεταφέρω όμως την κραυγή αγωνίας, ειδικά για τους δήμους της περιφερειακής ενότητας Λαρίσης. Ένα χρόνο οι άνθρωποι, είναι σε περιοχές που δεν έχουν καν σπίτια να μείνουν», είπε ο βουλευτής της «Νίκης».

   «Πρόθεση του υπουργείου μας, είναι να δίνουμε πάντα τη δυνατότητα, ειδικά σε αυτούς τους ανθρώπους, να έχουν δυνατότητες διόρθωσης σε οποιαδήποτε φάση. 'Αρα, να μη νιώθουν ότι μια διοικητική προθεσμία μπορεί να είναι ο λόγος απώλειας περιουσίας τους. Σε καμία περίπτωση», απάντησε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κώστας Κυρανάκης.

   «Υποσχεθήκατε στην αρχή της διαδικασίας, ότι φέρνετε ρύθμιση με νομοτεχνική βελτίωση, ως προς τη μέριμνα της πολιτείας σε σχέση με τους χρόνους καταχώρισης προσημειώσεων, κατασχέσεων από τους servicers. Το εννοείτε; Γιατί χθεσινό δημοσίευμα φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, εμφανίζει την ένωση, τον φορέα των servicers, την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων, να ζητεί να επιτραπεί η πρόσβαση τους στα στοιχεία επικοινωνίας τους, μέσω του Taxisnet. Αίτημα που εξετάζεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, από τον κύριο Χατζηδάκη», ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας, Ελένη Καραγεωργοπούλου.

   «Κλείνει το 2025 και ολοκληρώνεται θεωρητικά η κτηματογράφηση με τη μετάβαση σε λειτουργούν Κτηματολόγιο. Ναι μεν, τυπικά ολοκληρώνεται, όμως, ολοκληρώνεται με ελλείψεις και σφάλματα, τα οποία πολύ φοβόμαστε θα ταλαιπωρήσουν πάρα πολύ τους πολίτες», είπε ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών» Πέτρος Δημητριάδης και επισήμανε: «Στην περίπτωση του αγνώστου ιδιοκτήτη θα υπάρχει μια διαδικασία διόρθωσης με αίτηση προδήλου σφάλματος, όμως, εάν υπάρξει κάποιος άλλος που έχει δηλώσει το ακίνητο, ο πολίτης θα πρέπει να πάει στα δικαστήρια. Όπως, επίσης, υπάρχει και το αμάχητο τεκμήριο του δημοσίου που, κατά την άποψή μας, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Αυτά θα πρέπει να αποσυρθούν». 
 
Κ.Βλ.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Τρόμος στην Άγκυρα: Ο επόμενος στόχος του Ισραήλ είναι η Τουρκία-"Δεν θα υποκύψουμε στο θράσος του σιωνιστικού λόμπι που στοχοποιεί και το πρόσωπό μου» δηλώνει ο Ερντογάν

 

Έντονη είναι η ανησυχία στην Τουρκία για τις ισραηλινές επιχειρήσει καθώς εκφράζονται φόβοι πως «ο απώτερος στόχος του Ισραήλ είναι και η Τουρκία».

Ο πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς κάλεσε όλους σε εγρήγορση δηλώνοντας: «Πρέπει να το δείτε τώρα. Ο σιωνισμός τρέφεται με ένα παρανοϊκό θρησκευτικό επιχείρημα. Η πολιτική κυριαρχίας αυτής της περιοχής από τον Νείλο μέχρι τον Ευφράτη έχει φτάσει στο τελικό της στάδιο. Η Τουρκία είναι ένας από τους απώτερους στόχους αυτής της πολιτικής. Ο Νετανιάχου και η συμμορία του το βλέπουν έτσι. «Εμείς και οι άνθρωποι της Μέσης Ανατολής που πρέπει να είμαστε σκλάβοι μας

Στο ερώτημα από πού αντλεί το Ισραήλ αυτή τη δύναμη απαντά: «Η μεγαλύτερη δύναμη του Ισραήλ δεν είναι ούτε η Αμερική ούτε η στρατιωτική τεχνολογία του, ούτε η κυριαρχία του στα Διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και την παγκόσμια οικονομία, είναι η κυριαρχία του στην περιοχή. Η μεγαλύτερη δύναμη του Ισραήλ είναι η αποσύνθεση, ο κατακερματισμός και η αδυναμία των χωρών της περιοχής και των ισλαμικών χωρών. «Εάν ο λαός της Μέσης Ανατολής δεν συναινεί στην υποδούλωση, θα πρέπει να προχωρήσει προς την ενοποίηση».

Επίθεση κανονικοποίηση της Τουρκίας

Ο Κουρτουλμούς τόνισε πως στο πλαίσιο της κρίσης στη Μέση Ανατολή και την αποσύνθεση της περιοχής και τις ισλαμικές χώρες,η Τουρκία ξεκίνησε πρόσφατα τη διαδικασία εξομάλυνσης με τα ΗΑΕ, την Αίγυπτο και τη Συρία.

Cumhurbaşkanımız @RTErdogan: “Uluslararası toplum İsrail'in tüm bölgeyi ateşe atan bu haydutluğuna daha fazla sessiz kalamaz. Müslüman, Musevi, Hristiyan demeden bölgemizdeki herkesin huzuru için uluslararası toplumu ve İslam âlemini harekete geçmeye çağırıyoruz.”
2,5 χιλ.
Απάντηση
Αντιγραφή συνδέσμου

«Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.Τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας πρέπει να επιλυθούν γρήγορα και πρέπει να καθιερωθούν πολύ στενοί διάλογοι πέρα ​​από την εξομάλυνση. Ενώ οι λαοί του κόσμου δείχνουν τις αντιδράσεις τους, εμείς, ως Τουρκία, πρέπει να φέρουμε τις χώρες της περιοχής και της Μέσης Ανατολής σε σημείο όπου μπορούν να παραμερίσουν τις πολιτικές τους διαφορές και να δράσουν από κοινού. Είναι πολύ οδυνηρό. Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, οι άνθρωποι κατέφυγαν στον Λίβανο και τώρα φεύγουν από τον Λίβανο στη Συρία» δήλωσε ο πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου

Ερντογάν: «Ο ΟΗΕ θα πρέπει να συστήσει τη χρήση βίας εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει

«Μια χούφτα ριζοσπαστών σιωνιστών, αιμοδιψείς και γεμάτοι μίσος, έβαλαν φωτιά στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο. Λέω ξεκάθαρα, δεν θα συναινέσουμε ποτέ σε αυτή τη σκληρότητα, σε αυτή τη βαρβαρότητα. Δεν θα υποκύψουμε στο θράσος του σιωνιστικού λόμπι που στοχοποιεί και το πρόσωπό μου» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αναφερόμενος στην συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν κατέστησε σαφή την ισχυρή υποστήριξη της Τουρκίας προς τον Λίβανο και δήλωσε ότι είναι στο πλευρό του.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν ήδη εκτοπιστεί, συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, για να προσθέσει ότι «οι μη κυβερνητικές οργανώσεις μας, που είναι η υπερηφάνεια του έθνους μας, βρίσκονται στο πεδίο παρά τις δύσκολες συνθήκες- κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια. Έχουμε επίσης επιταχύνει τις διπλωματικές μας επαφές για να σταματήσει το Ισραήλ τις επιθέσεις του».

«Συμβάν» στην Ερυθρά Θάλασσα για το βρετανικό πολεμικό ναυτικό - Οι πρώτες πληροφορίες

 


Στην Ερυθρά Θάλασσα οι αντάρτες Χούθι πραγματοποιούν επιθέσεις στον εμπορικό στόλο.

Η υπηρεσία για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας UKMTO —υπάγεται στο πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας— ανακοίνωσε σήμερα ότι ενημερώθηκε για συμβάν στον θαλάσσιο χώρο 64 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά του λιμανιού Χοντάιντα της Υεμένης, στην Ερυθρά Θάλασσα, προσθέτοντας πως οι αρχές διενεργούν έρευνα για το περιστατικό.

Λίγη ώρα αργότερα, η UKMTO διευκρίνισε πως ο καπετάνιος εμπορικού πλοίου, το οποίο δεν κατονόμασε, την ενημέρωσε ότι ακούστηκαν τέσσερις παφλασμοί εξαιτίας της πτώσης βλημάτων στη θάλασσα σε μικρή απόσταση από αυτό, πάντως κανένα μέλος του πληρώματος δεν έπαθε κάτι, το σκάφος δεν υπέστη ζημιά και συνεχίζει κανονικά την πορεία προς το επόμενο λιμάνι του.

Αποστολή διάσωσης ναυαγών ανοιχτά της Λέρου από Super Puma της ΠΑ

 


Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε χθες, αποστολή διάσωσης 8 ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή της Λέρου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ξεκινάει ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Οι ομάδες πληθυσμού κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν

 

Ξεκινάει ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Οι ομάδες πληθυσμού κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν

Ξεκινάει επίσημα η περίοδος αντιγριπικού εμβολιασμού και οι πρώτες παρτίδες εμβολίων κατά της γρίπης έχουν φτάσει στα φαρμακεία. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας σημειώνεται ότι αναμένεται πως και κατά την προσεχή περίοδο γρίπης 2024-2025, ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο COVID19. Αυτή η ιδιαίτερη συγκυρία απαιτεί την εφαρμογή του αντιγριπικού εμβολιασμού κατά την προσεχή περίοδο με προτεραιότητα τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Συνιστάται ο αντιγριπικός εμβολιασμός να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας.

«Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση», τονίζεται στην εγκύκλιο.

Κατά τη φετινή περίοδο η πλειονότητα των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ή απεβίωσαν με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, δεν είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο παρ' ότι ανήκαν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για την οποία συστήνεται ο εμβολιασμός.

Συστάσεις εμβολιασμού

Η γρίπη είναι μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού που οφείλεται στους ιούς της γρίπης και μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή και, σπανιότερα, θανατηφόρο νόσο. Η πλειοψηφία των ατόμων που θα μολυνθεί συνήθως αναρρώνει πλήρως. Οι ομάδες εκείνες του πληθυσμού που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές είναι οι ηλικιωμένοι, τα πολύ μικρά παιδιά, οι έγκυες, καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια νοσήματα.

Στη χώρα μας θα κυκλοφορήσουν και φέτος τα ενισχυμένα τετραδύναμα αδρανοποιημένα εμβόλια QIV-HD (εμβόλιο υψηλής δόσης) και aQIV (εμβόλιο με ανοσοενισχυτικό), τα οποία έχουν υψηλή ανοσογονικότητα και συστήνονται για την πρόληψη της εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης και των νοσηλειών, σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι ομάδες πληθυσμού κατά προτεραιότητα που πρέπει να εμβολιαστούν

'Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Βρέφη και παιδιά ηλικίας 6 μηνών ως 5 ετών

Παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα

Έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

'Ατομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

'Ατομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

'Αστεγοι.

Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς [συμπεριλαμβανομένων εκτροφέων μίνκ (γουνοφόρα θηλαστικά)], σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.

Οδηγίες χορήγησης εμβολίου

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός του πληθυσμού συνιστάται να διενεργείται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου με βάση τη συνήθη έναρξη της εποχικής έξαρσης της γρίπης στη χώρα μας.

Επιπρόσθετα, εφόσον ο εμβολιασμός δεν έγινε τη συνιστώμενη περίοδο, μπορεί να διενεργηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της εποχικής γρίπης.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Βρέφη και παιδιά ηλικίας =6 μηνών χορηγείται 0,5 ml (ολόκληρη η δόση), σύμφωνα με τις οδηγίες από επίσημους Ευρωπαϊκούς ή άλλους φορείς φαρμάκων (EMA. FDA, κ.α.).

Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού - αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Αντιγριπικός εμβολιασμός και λοίμωξη COVID-19

Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID -19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.

Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο - Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών

 


Επί ποδός βρίσκονταν για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ πυροσβεστικές δυνάμεις, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και εθελοντές στην πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το πρωί σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας και στην οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, υπάρχουν πολλές ενεργές διάσπαρτες εστίες. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με εστίες δυτικά της πυρκαγιάς στα όρια με την Αχαΐα προς Δερβένι - Ευρωστίνα, χωρίς ωστόσο η πυρκαγιά να έχει περάσει στην Αχαΐα, καθώς και ανατολικά προς Ξανθοχώρι και Λουτρό Κορινθίας.

Νέο μήνυμα μέσω του 112

Νέο μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Σοφιανά Ξυλοκάστρου προκειμένου να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ρέθι. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σοφιανά . Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σοφιανά απομακρυνθείτε προς Ρέθι. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών ».

Με το πρώτο φως της ημέρας ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν τα εναέρια μέσα, ενώ ισχυρές παραμένουν και οι επίγειες δυνάμεις προκειμένου να ανακόψουν τις εστίες φωτιάς καθώς και τυχόν αναζωπυρώσεις. Στο σημείο επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 123 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Από αέρος συνδράμουν 8 εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

 Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου- Πατρών

Αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 8:00 το πρωί η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι, ο οποίος είχε κλείσει από αργά το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την περασμένη Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών, της Κορινθίας.Πλέον, η κίνηση όλων των οχημάτων γίνεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Στα Ροζενά Κορινθίας μετέβη χθες ο Β. Κικίλιας

Στα Ροζενά Κορινθίας και στο πεδίο της πυρκαγιάς μετέβη χθες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας πραγματοποίησε συντονιστική σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος» με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πυροσβεστικής, των σωμάτων ασφαλείας, ενόπλων δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής 29/9 επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν και έλαβε μεγάλες διαστάσεις, ενώ χθες το πρωί συνεχείς ήταν οι αναζωπυρώσεις, κάποιες από τις οποίες πήραν μεγάλες διαστάσεις.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν. Ο ένας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από βολή του νερού.

Παράλληλα, διαδοχικά μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους οικισμών της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να απομακρυνθούν από οικισμούς λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, χθες, μέσω του 112 εστάλησαν μηνύματα στους κατοίκους των περιοχών Πύργος, Χελυδόρεο, Ζάχολη, Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα Ξυλοκάστρου προκειμένου να απομακρυνθούν.

Υπενθυμίζεται ότι δύο άνθρωποι εντοπίστηκαν νεκροί, όπως ανακοινώθηκε χθες από την Αστυνομία. Ειδικότερα, δύο πτώματα εντοπίστηκαν από ομάδα ΟΠΚΕ σε δασική περιοχή στην Κόρινθο. Την προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο σοροί βρέθηκαν έξω από το χωριό Ελληνικό, πλησίον της κατασκήνωσης Χαρούμενων Αγωνιστών. Η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους δεν έχει ολοκληρωθεί και είναι σε εξέλιξη για να διαπιστωθεί αν ανήκουν στους δύο άνδρες, 35 και 40 ετών, που αγνοούνται από προχθές αργά το βράδυ στην ευρύτερη περιοχή των Άνω Πιτσών Κορινθίας.

Κλειστά και σήμερα τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα όλα τα σχολεία του δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, στην Κορινθία. Σύμφωνα με τον δήμο, η απόφαση για την μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

ΑΔΕΔΥ: Γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου

 

ΑΔΕΔΥ: Γενική απεργία στις 20 Νοεμβρίου

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, μετά και τη χθεσινή απόφαση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), οριστικοποιεί την ημερομηνία πραγματοποίησης της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχει ήδη αποφασίσει για την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024, προκειμένου η απεργία να είναι Γενική και να έχει πανεργατικά-πανυπαλληλικά χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στο Γενικό Συμβούλιο της 10ης Οκτωβρίου θα συζητηθούν όλα τα μέτρα οργάνωσης και στήριξης της απεργίας.

Γ.Μπ.

Νεκρός εντοπίστηκε 29χρονος στο ΑΤ Ομόνοιας

 


Νεκρός εντοπίστηκε σήμερα το πρωί μέσα στο κρατητήριο του Αστυνομικού Τμήματος Ομονοίας ένας 29χρονος άνδρας από το Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 29χρονος φέρεται να απαγχονίστηκε χρησιμοποιώντας τα ρούχα του. Ο νεαρός άνδρας είχε συλληφθεί χθες το βράδυ για φθορές σε περιπολικό.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ο στρατός του Ισραήλ διεξάγει «στοχευμένες» χερσαίες επιχειρήσεις στον νότιο Λίβανο

 


Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν τη νύχτα πως έχουν πλέον αρχίσει να διεξάγουν «περιορισμένες», «εντοπισμένες» και «στοχευμένες» χερσαίες επιδρομές σε χωριά του νοτίου Λιβάνου, διαβεβαιώνοντας πως ο στόχος είναι στοιχεία του λιβανικού σιιτικού κινήματος Χεζμπολά - αψηφώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση.

Μετά το βαρύ πλήγμα που καταφέρθηκε στη Χεζμπολά την Παρασκευή, όταν δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Χασάν Νασράλα σε πολύνεκρο βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, ισραηλινοί ηγέτες διεμήνυσαν πως ο πόλεμος απέχει πολύ ακόμη από το να έχει τελειώσει με το κίνημα, που πρόσκειται στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ.

Διαβάστε επίσης:  

Στην «ανάγκη» να «διαλυθούν υποδομές επίθεσης» της Χεζμπολάχ στον Λίβανο συμφώνησαν οι υπ. Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ

Μελόνι: Προτεραιότητα η προστασία των αμάχων στον Λίβανο

Ερντογάν: Μια χούφτα ριζοσπαστών σιωνιστών, αιμοδιψείς και γεμάτοι μίσος, έβαλαν φωτιά στην περιοχή μας και σε ολόκληρο τον κόσμο

Ο Καναδάς έκλεισε 800 θέσεις σε εμπορικές πτήσεις για να απομακρυνθούν εσπευσμένα υπήκοοι του από τον Λίβανο

 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπολύουν από την 23η Σεπτεμβρίου ακατάπαυστους, εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στα λιβανικά σώματα ασφαλείας, περί τα μεσάνυχτα έγιναν έξι νέοι βομβαρδισμοί σε νότια προάστια της Βηρυτού, τομείς που θεωρούνται προπύργια της Χεζμπολά, λίγη ώρα αφού ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους κατοίκους τους να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους εσπευσμένα για την ασφάλειά τους.

«Όπως προέβλεπε απόφαση της (ισραηλινής) πολιτικής ηγεσίας, δυνάμεις (...) άρχισαν πριν από λίγες ώρες περιορισμένες, εντοπισμένες και στοχευμένες επιδρομές, βασισμένες σε συγκεκριμένες πληροφορίες, εναντίον στόχων και υποδομών των τρομοκρατών της Χεζμπολά στον νότιο Λίβανο», με την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας και του πυροβολικού, σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού το οποίο δημοσιοποιήθηκε μέσω Telegram και μέσω X λίγο μετά τις 02:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). «Οι στόχοι αυτοί βρίσκονται σε χωριά κοντά στα σύνορα και εγείρουν άμεση απειλή για ισραηλινές κοινότητες στο βόρειο Ισραήλ», κατά το κείμενο.

Μερικές ώρες νωρίτερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωνε πως άρχισαν «περιορισμένες» χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολά στον Λίβανο.

Στην Ουάσιγκτον, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί πως εναντιώνεται στις ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις, απευθύνοντας νέα έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Από την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο με το Ισραήλ, για να υποστηρίξει τον σύμμαχό της, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Οι μονάδες που αναπτύχθηκαν «επιχειρούν με βάση μεθοδικό σχέδιο» για το οποίο εκπαιδεύονταν «τους τελευταίους μήνες», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Αξιωματούχος σε παλαιστινιακό καταυλισμό προσφύγων στη Σιδώνα, στον νότιο Λίβανο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως στόχος βομβαρδισμού που εξαπέλυσε το Ισραήλ ήταν το σπίτι παλαιστινίου αξιωματούχου πρώτης γραμμής.

«Η ισραηλινή επιδρομή είχε στόχο το σπίτι του γιου του Μουνίρ Μάκντα» στον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Άιν αλ Χίλουα, εξήγησε η πηγή αυτή, η οποία εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Δεν είναι ως αυτό το στάδιο σαφές αν ο Μουνίρ Μάκντα, που οι αρχές του Ισραήλ θεωρούν τον ηγέτη του λιβανικού παραρτήματος του ένοπλου βραχίονα της παλαιστινιακής Φάταχ, βρισκόταν μέσα στο σπίτι ή όχι.

Αυτός ήταν ο πρώτος ισραηλινός βομβαρδισμός στον καταυλισμό με μεγάλο υπερπληθυσμό, από τους πολλούς όπου ζουν Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, αφότου άρχισαν οι ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στη Χεζμπολά και τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Ο ισραηλινός στρατός, στην ανακοίνωση με την οποία επιβεβαίωσε την έναρξη χερσαίων επιδρομών, τόνισε πως θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπίσει τους πολίτες του Ισραήλ και για να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ», κάτι που η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου συμπεριέλαβε στα μέσα του μήνα στους διακηρυγμένους «στόχους» του πολέμου.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ισραηλινοί αξιωματούχοι, που εκφράστηκαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διαβεβαίωσαν πως σκοπός των χερσαίων επιχειρήσεων δεν είναι «να καταληφθεί ο νότιος Λίβανος».

Στην άλλη πλευρά, οι μαχητές της Χεζμπολά είναι «έτοιμοι» για την αντιπαράθεση αν το Ισραήλ αποφασίσει «να εισέλθει στο έδαφος» της χώρας, δήλωσε χθες ο υπαρχηγός της Ναΐμ Κάσεμ, στην πρώτη του ομιλία που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά μετά τον θάνατο του Χασάν Νασράλα.

«Το Ισραήλ δεν μπόρεσε να πλήξει τις στρατιωτικές δυνατότητές μας», διαβεβαίωσε ακόμη, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ «σε υποστήριξη στη Γάζα».

Με ανακοίνωσή του τη νύχτα, η Χεζμπολά ανέφερε πως «στοχοποίησε» ισραηλινά στρατεύματα «εν κινήσει» σε δενδρόφυτες περιοχές στις λιβανικές κοινότητες «Αντάισα και Κφαρκίλα». Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στη Χεζμπολά δήλωσε πως τα στοιχεία του ισραηλινού στρατού που μπήκαν στο στόχαστρο βρίσκονταν «πάνω στα σύνορα».

Η Χεζμπολά δεν έχει ακόμη σχολιάσει την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις. Ο τηλεοπτικός σταθμός Αλ Μανάρ του κινήματος πάντως αναμετέδωσε την ανακοίνωση.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου, τα μέσα των οποίων δεν συγκρίνονται με αυτά της Χεζμπολά, έχει αρχίσει «αναδίπλωση» των μονάδων του, σε μεγαλύτερη απόσταση από τα σύνορα, δήλωσε αξιωματικός τους στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν εξάλλου ότι έγιναν βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην επαρχία της Δαμασκού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA έκανε λόγο για τρεις αμάχους νεκρούς και άλλους εννέα τραυματίες στους βομβαρδισμούς. Σύμφωνα με τη συριακή κρατική τηλεόραση, η δημοσιογράφος και τηλεοπτική παρουσιάστρια Σαφάα Άχμαντ είναι ανάμεσα στους νεκρούς.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις εξαπολύθηκαν παρότι ηγέτες σε διεθνές επίπεδο κάλεσαν ξανά χθες να υπάρξει αποκλιμάκωση, μπροστά στον κίνδυνο «ολοκληρωτικού πολέμου» στην περιοχή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την αντίθεσή του σε κάθε «χερσαία εισβολή» του Ισραήλ στον Λίβανο. Παρών στη Βηρυτό, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Νοέλ Μπαρό κάλεσε επίσης το Ισραήλ να «απόσχει από οποιαδήποτε χερσαία επιδρομή» στο λιβανικό έδαφος και να κλείσει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

«Πρέπει να αποφευχθεί» οποιαδήποτε νέα ισραηλινή στρατιωτική επέμβαση στον Λίβανο, έκρινε επίσης ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και της Βρετανίας, ανακοίνωσαν πτήσεις για την εσπευσμένη απομάκρυνση υπηκόων τους από τον Λίβανο. Η Γαλλία ανακοίνωσε πως στέλνει ελικοπτεροφόρο/αποβατικό πλοίο για την περίπτωση που χρειαστούν στρατιωτικές επιχειρήσεις ώστε να απομακρυνθούν εσπευσμένα γάλλοι πολίτες στον Λίβανο.

Λόγω της «έντασης των μαχών», ο ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες πως οι κυανόκρανοι που είναι ανεπτυγμένοι στον Λίβανο δεν είναι σε θέση πλέον να εκτελούν περιπολίες στην μπλε γραμμή.

Ο απολογισμός των χθεσινών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών στον Λίβανο ανήλθε σε 95 νεκρούς, ανακοίνωσε χθες αργά το βράδυ το υπουργείο Υγείας.

Ο θάνατος του Χασάν Νασράλα, που θεωρείτο από πολλούς ο ισχυρότερος άνδρας στον Λίβανο, πανηγυρίστηκε στο Ισραήλ ως μεγάλη νίκη επί του Ιράν, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ, και των συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς.

Το Ισραήλ διαμηνύει πως θα πολεμήσει τους «εχθρούς» του και θα τους «εξαλείψει» όπου κι αν βρίσκονται. Δεν υπάρχει «καμιά τοποθεσία στη Μέση Ανατολή όπου δεν μπορεί να φθάσει το Ισραήλ», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Νετανιάχου.

Το Ιράν έκανε σαφές πως δεν θα αναπτύξει στρατεύματα στον Λίβανο ή στη Λωρίδα της Γάζας για να αναμετρηθούν με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κρίνοντας πως «οι κυβερνήσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν την απαραίτητη δυναμικότητα και ισχύ για να αντιμετωπιστεί η επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος».

Από τα μέσα του μήνα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στον βορρά.

Ταυτόχρονα, συνεχίζουν τη δράση τους στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ερειπωμένη έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο πολέμου, ωστόσο η ένταση των επιχειρήσεων εκεί έμοιαζε να μειώνεται τις τελευταίες μέρες.

Όμως τουλάχιστον έντεκα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σε βομβαρδισμό με στόχο κατοικία στον καταυλισμό προσφύγων Νουσέιρατ (κεντρικά), δήλωσαν εργαζόμενοι στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε να καταστρέψει τη Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, κίνημα που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Οι ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 41.615 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ, κι έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στον μικρό παλαιστινιακό θύλακο περίπου 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ