Τρίτη 1 Ιουλίου 2025

Πολεοδομική ρύθμιση: Τι αλλάζει για τους οικισμούς με 700 κατοίκους, τι με 701 έως 2.000 – 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

 

Πολεοδομική ρύθμιση: Τι αλλάζει για τους οικισμούς με 700 κατοίκους, τι με 701 έως 2.000 – 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Διατηρούνται τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς 
 View of the traditional village of Velanidia in Peloponnese, Greece

Διευκρινίσεις σε σχέση με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που παρέχει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους παρουσιάστηκε σήμερα (1.7.2025) δημοσίευσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Υπενθυμίζεται πως με τη νέα ρύθμιση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας ουσιαστικά διατηρούνται τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς, προστατεύοντας τόσο τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών όσο και τη δημογραφική προοπτική της περιφέρειας.

Η ρύθμιση προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία:

  •  Το πρώτο, η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού, αφορά κοινότητες με πληθυσμό έως 700 κατοίκους, που αποτελούν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία, και διασφαλίζει τη δυνατότητα δόμησης έως τα σημερινά όρια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατοχυρώνονται πολεοδομικά όλα τα χωριά της επικράτειας και συνολικά περίπου το 93% των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων.
  • Το δεύτερο εργαλείο, η Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων, θα καλύπτει οικισμούς με 701 έως 2.000 κατοίκους και προβλέπει ευνοϊκότερες πρόνοιες σε σύγκριση με την εκτός σχεδίου δόμηση. Υπενθυμίζεται πως σε περίπου 150 οικισμούς, στο Ρέθυμνο και το Πήλιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με αποφάσεις Νομαρχών.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τους οικισμούς

1. Ποιο πρόβλημα έχει προκύψει με τους οικισμούς;

Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε -με μια σειρά αποφάσεών του το 2017, το 2019 και το 2022-, τα όρια οικισμών στο Λασίθι, το Πήλιο και την Πάρο, τα οποία είχαν καθοριστεί με αποφάσεις Νομαρχών. Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε αναρμόδιους τους Νομάρχες και ανεπαρκή τα κριτήρια οριοθέτησης που ακολούθησαν.

Οι αποφάσεις αυτές αφ’ ενός οδήγησαν τους συγκεκριμένους οικισμούς σε οικοδομική αδράνεια, καθώς εκεί δεν εκδόθηκε ούτε μία οικοδομική άδεια επί σειρά ετών και ως σήμερα, αφ’ ετέρου έθεσε εν δυνάμει σε αμφισβήτηση την οριοθέτηση και των υπόλοιπων, 12.000 οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια, που δεν είναι θεσμοθετημένοι με Προεδρικό Διάταγμα, αλλά με αποφάσεις Νομαρχών.

2. Τι προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που πρότεινε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

Το ΠΔ καθόρισε τα κριτήρια και τη μεθοδολογία για την οριοθέτηση των οικισμών προ του 1983 και κάτω των 2.000 κατοίκων. Αυτά οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη οι μελετητές κατά την οριοθέτηση των οικισμών, είτε κατά την εκπόνηση Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, είτε με αυτοτελείς μελέτες οριοθέτησης ανά την επικράτεια.

Για πρώτη φορά ενοποιήθηκε, επικαιροποιήθηκε και κατέστη συνεκτική η αποσπασματική νομοθεσία που ίσχυε, από τη μία για τους οικισμούς προ του 1923 και από την άλλη για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Για τον λόγο αυτό, το νέο ΠΔ αποκατέστησε την αξία των ιδιοκτησιών και εμπέδωσε την ασφάλεια δικαίου στους οικισμούς της χώρας μας. Εξάλλου, η υπογραφή του ΠΔ ήταν απολύτως αναγκαία, προκειμένου να προχωρούν χωρίς καθυστέρηση οι μελέτες και να εξασφαλιστεί η υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης».

3. Το ΠΔ αφορά όλους τους οικισμούς της χώρας;

Όχι, από το πεδίο εφαρμογής του ΠΔ εξαιρούνται:

  • οι οικισμοί άνω των 2000 κατοίκων
  • οι νέοι οικισμοί μετά το 1983
  • οι παραλιακοί οικισμοί που εντάσσονται σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ), σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες όπως η Αττική, η Εύβοια, η Κορινθία, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία και η Χαλκιδική.

    4. Ποιο είναι το ζήτημα που ανέκυψε κατά την επεξεργασία του ΠΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας;

    Το ζήτημα ανέκυψε κατόπιν της απόρριψης από το ΣτΕ της Ζώνης Γ (στα εξωτερικά όρια του οικισμού που είχαν οριοθετηθεί) και αφορούσε αποκλειστικά και μόνο αδόμητα ακίνητα στη Ζώνη αυτή, των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων και μόνον τις περιπτώσεις στις οποίες οι νομαρχιακές αποφάσεις οριοθέτησης δεν πληρούσαν τα απαιτούμενα επιστημονικά κριτήρια.

    5. Ποια είναι η λύση που προκρίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

    Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έρχεται να επιλύσει αυτή την εκκρεμότητα, με την εισαγωγή δύο νέων πολεοδομικών εργαλείων:

  •  τη Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού και
  • την Περιοχή Ειδικών Χρήσεων, με γνώμονα τη δημογραφική πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτοί οι οικισμοί, την προστασία εμπράγματων δικαιωμάτων που έχουν αποκτηθεί καλόπιστα, καθώς και τη σταθερότητα της σχέσης κράτους-πολίτη.

Με τα δύο αυτά εργαλεία, επιλύουμε την κανονιστική ασάφεια, ενισχύουμε την προοπτική των μικρών οικισμών, με σεβασμό στην ταυτότητα και την ιστορική κληρονομιά του κάθε τόπου, για μια Ελλάδα χωροταξικά ασφαλή, αναπτυξιακά ισχυρή με προτεραιότητα στην αποκέντρωση και στήριξη του δημογραφικού.

6. Τι προβλέπουν τα δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία;

Η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού (Ζ.Α.Ο.) είναι ένα νέο πολεοδομικό εργαλείο για την υποστήριξη και ενίσχυση του περιφερειακού δικτύου οικισμών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του δημογραφικού και ενίσχυσης της αποκέντρωσης. Βρίσκεται εντός οικισμού και προσομοιάζει στη Ζώνη Β1 αυτού.

Αφορά οικισμούς μέχρι και 700 κατοίκους. Μέσω του εργαλείου αυτού, προβλέπεται η δυνατότητα, κατά την οριοθέτηση των οικισμών στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» να διευρύνεται το όριό τους πέραν της Ζώνης Β1, έως το σημερινό όριο του οικισμού, κατόπιν ειδικής τεκμηρίωσης.

Στη Ζ.Α.Ο. άρτια θα θεωρούνται τα οικόπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 500 τ.μ. έως 2.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 10 μ. σε κοινόχρηστη οδό. Το εμβαδόν αρτιότητας και το ελάχιστο μήκος προσώπου σε κοινόχρηστη οδό εξειδικεύονται με το ΠΔ οριοθέτησης του οικισμού. Για τα λοιπά μεγέθη, όρους και περιορισμούς δόμησης, ισχύουν τα οριζόμενα για την ζώνη Β1. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης μπορούν να είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης.

Η Περιοχή Ειδικών Χρήσεων (Π.Ε.Χ). αποτελεί ένα πολεοδομικό εργαλείο που αφορά στους οικισμούς με πληθυσμό 701 – 2000 κατοίκους.

Στους οικισμούς αυτούς, εισάγεται η δυνατότητα κατά την οριοθέτησή τους στο πλαίσιο του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» να καθορίζεται ως Π.Ε.Χ. η περιοχή εκείνη που εκτείνεται πέραν της Ζώνης Β1 και φτάνει έως το σημερινό όριο του οικισμού.

Στην Π.Ε.Χ., άρτια θα θεωρούνται τα γήπεδα με ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας από 2.000 τ.μ. έως 4.000 τ.μ. και πρόσωπο ελάχιστου μήκους 15 μ. σε κοινόχρηστη οδό. Επιτρεπόμενες χρήσεις γης μπορούν να είναι αυτές που επιτρέπονται στις Ζώνες Β και Β1, κατόπιν τεκμηρίωσης, με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής, ώστε να αποφεύγονται πιθανές μεταξύ τους συγκρούσεις και η ανεξέλεγκτη κατανάλωση φυσικών πόρων.

7. Για ποιο λόγο το Υπουργείο εισάγει αυτή τη ρύθμιση τώρα;

Η άμεση υπογραφή του ΠΔ υπήρξε αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να δοθούν οι απαιτούμενες κατευθύνσεις στους μελετητές των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και, με τον τρόπο αυτό, να διασφαλιστεί η υλοποίηση του εμβληματικού προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης οργάνωσης του χώρου από καταβολής του ελληνικού κράτους.

Κατά την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ) και των Ειδικών Πολεδομικών Σχεδίων (Ε.Π.Σ.), οι μελετητές ξεκινούν από τον πυρήνα του οικισμού και επεκτείνουν σταδιακά τη μελέτη τους προς τις εξωτερικές ζώνες των οικισμών.

Συνεπώς, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έγκριση του ΠΔ θα έθετε σε κίνδυνο όλο το πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», που αποτελεί ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Παράλληλα, εισάγεται με γνώμονα την αποκέντρωση και την ανταπόκριση στη δημογραφική πρόκληση.

8. Αυτή η νομοθετική παρέμβαση είναι αποσπασματική ή μέρος μίας ευρύτερης πολεοδομικής μεταρρύθμισης;

Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας συντελείται ουσιαστική πολεοδομική μεταρρύθμιση, που είχε να γίνει πάνω από 100 χρόνια. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προχωρά στην κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας και εκπονεί το εμβληματικό πρόγραμμα πολεοδομικού σχεδιασμού «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» για όλη την Επικράτεια.

Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στον χώρο με σαφείς κανόνες, με προϋπολογισμό που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και αφορά πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Περιλαμβάνει:

– 227 Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για 731 Δημοτικές Ενότητες

– 18 Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για 99 Δημοτικές Ενότητες

– 12 Αυτοτελείς Μελέτες Οριοθέτησης Οικισμών

– Αυτοτελή Μελέτη για Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (Ζ.Υ.Σ.) και

Αν τα χάσατε– Αυτοτελή Μελέτη Χαρακτηρισμού Δημοτικών Οδών.

Κ. Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση επενδύει σε ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας, ελαστικών εργασιακών σχέσεων και φτηνής απασχόλησης

 


«Η κυβέρνηση της ΝΔ επενδύει με το νομοσχέδιο σε ένα μοντέλο χαμηλής παραγωγικότητας, ελαστικών εργασιακών σχέσεων και φτηνής απασχόλησης», υποστήριξε ο Κώστας Τσουκαλάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 σχετικά με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο.

«Όταν έχει θεσπιστεί το 8 συν 5 ώρες σε δύο εργοδότες, ποια είναι η λογική; Ότι, αν εγώ είμαι εργαζόμενος και θέλω να αυξήσω το εισόδημά μου, θα μπορώ ελεύθερα να προχωρήσω καταρτίζοντας μία άλλη σύμβαση. Πράγματι, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον εργαζόμενο, τυπικά, να αρνηθεί αν του ζητηθεί να εργαστεί 13 ώρες, αλλά στην πράξη γνωρίζουμε ότι είναι διαφορετικά τα πράγματα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. «Αυτό που συμβαίνει, λοιπόν, είναι η περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας, η μείωση του κόστους της υπερωρίας και η ευελιξία στην εκ περιτροπής απασχόληση», τόνισε. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έφερε, παράλληλα, στο τραπέζι τον νόμο 4808/2021, που έλεγε ότι «για να εργαστεί με διευθέτηση ωραρίου δεκάωρο ένας εργαζόμενος θα πρέπει να το ζητήσει ο ίδιος με αίτηση του» και πως «τώρα με την αλλαγή που έχει γίνει πρέπει απλά να συναινέσει σε αίτημα του εργοδότη». «Αντιλαμβάνονται όλοι ότι δεν είναι εύκολο για τον εργαζόμενο να αρνηθεί το αίτημα του εργοδότη. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετεί αυτή η αλλαγή;», ρώτησε. Υποστήριξε ότι «το νέο νομοσχέδιο δημιουργεί νέους εξαναγκασμούς πέραν της ελεύθερης βούλησης στην κατεύθυνση της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων. Και, όσο η απόλυση οποιουδήποτε εργαζομένου είναι αναιτιώδης, όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να ελεγχθούν, ακόμα και αν υπάρχει η πρόθεση».

Όσον αφορά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Τσουκαλάς κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «το ανέχτηκε και φαίνεται να έκανε ό,τι μπορούσε για να μη φτάσουμε στην αλήθεια. Μάλιστα, όποτε κάποιος διοικητής πήγαινε να λύσει το γόρδιο δεσμό και να εξυγιάνει τον Οργανισμό, τον έδιωχναν και οι διάδοχοι του έκαναν ακριβώς το αντίθετο». Υπενθύμισε ότι η πρώτη καταγγελία του ΠΑΣΟΚ ήρθε με ερώτηση στη Βουλή το 2020, ενώ στη συνέχεια «το 2023 ο ίδιος ο πρόεδρός μας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση. Πέντε χρόνια το φωνάζει η αντιπολίτευση».

«Ο κ. Βάρρας, όπως ο ίδιος λέει -θα δούμε εάν είναι η αλήθεια- διώχθηκε από τον κ. Βορίδη επειδή πήγε να εξυγιάνει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και μετά πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόσα χρόνια ο κ. Βάρρας και ο κ. Μητσοτάκης δεν βρήκαν πέντε λεπτά να μιλήσουν για το ζήτημα;», διερωτήθηκε. Υπογράμμισε ότι «όλο αυτό ήταν ένας μηχανισμός διασπάθισης ευρωπαϊκών πόρων, ρουσφετιών και ψηφοθηρίας, ενώ πρέπει να ελεγχθεί αν τα εμπλεκόμενα στελέχη που οργάνωναν τον μηχανισμό είχαν και οικονομικά ανταλλάγματα για τις εξυπηρετήσεις που έκαναν εκτός του πλαισίου του νόμο». «Εδώ δεν είναι μόνο ότι κάποιοι ενθυλάκωναν χρηματικά ποσά βασιζόμενοι σε αναληθή στοιχεία αλλά και ότι κάποιοι ζημιώνονταν οικονομικά», είπε. Σημείωσε ότι «αυτήν τη στιγμή εκκρεμούν και άλλα πρόστιμα, για το 2023-2025» και πως «αν μειωθεί άλλη επιδότηση των αγροτών από το 2026 και την επόμενη τριετία, πολλοί νομοταγείς νέοι αγρότες κινδυνεύουν με χρεωκοπία λόγω της μείωσης των ενισχύσεων. Και συνακόλουθα ενδέχεται να αυξηθούν και οι τιμές των προϊόντων λόγω αλλαγής του μείγματος προμηθειών από τους χονδρέμπορους».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: Ανατροπή - Τι αλλάζει με την νέα ρύθμιση


Η κυβέρνηση έλυσε την εκκρεμότητα με τη Ζώνη Γ σε πάνω από 9 στους 10 οικισμούς

Δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων: Ανατροπή - Τι αλλάζει με την νέα ρύθμιση

Στιγμιότυπο από την σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον Υφυπουργό Νίκο Ταγαρά

Νέα ρύθμιση για την οριοθέτηση οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων ενέκρινε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση έλυσε την εκκρεμότητα με τη Ζώνη Γ σε πάνω από 9 στους 10 οικισμούς και πλέον διασφαλίζεται η δυνατότητα δόμησης με τα σημερινά όρια

Η νομοθετική ρύθμιση που παρέχει πολεοδομική ασφάλεια στους οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους παρουσιάστηκε σήμερα σε σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου και τον υφυπουργό Νίκο Ταγαρά

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Με τη νέα ρύθμιση, η οποία θα κατατεθεί εντός της ημέρας στη Βουλή, ουσιαστικά διατηρούνται τα υφιστάμενα όρια σε περισσότερους από 9 στους 10 μικρούς οικισμούς, προστατεύοντας τόσο τα περιουσιακά δικαιώματα των ιδιοκτητών όσο και τη δημογραφική προοπτική της περιφέρειας

Η ρύθμιση προβλέπει δύο νέα πολεοδομικά εργαλεία.

-Το πρώτο, η Ζώνη Ανάπτυξης Οικισμού, αφορά κοινότητες με πληθυσμό έως 700 κατοίκους, που αποτελούν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία, και διασφαλίζει τη δυνατότητα δόμησης έως τα σημερινά όρια. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατοχυρώνονται πολεοδομικά όλα τα χωριά της επικράτειας και συνολικά περίπου το 93% των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων

-Το δεύτερο εργαλείο, η Περιοχή Ελέγχου Χρήσεων, θα καλύπτει οικισμούς με 701 έως 2.000 κατοίκους και προβλέπει ευνοϊκότερες πρόνοιες σε σύγκριση με την εκτός σχεδίου δόμηση.

Τι είχε αποφασίσει το Συμβούλιο Επικρατείας

Υπενθυμίζεται πως σε περίπου 150 οικισμούς, στο Ρέθυμνο και το Πήλιο, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί παλαιότερα με αποφάσεις Νομαρχών. 

Το γεγονός αυτό αφενός οδήγησε σε οικοδομική αδράνεια, καθώς εκεί δεν εκδόθηκε ούτε μία οικοδομική άδεια, αφετέρου έθεσε εν δυνάμει σε αμφισβήτηση την οριοθέτηση και των υπόλοιπων οικισμών της χώρας, που δεν είναι θεσμοθετημένοι με Προεδρικό Διάταγμα. Το Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε, τον Απρίλιο του 2025, οδήγησε σε ασφάλεια δικαίου στη δόμηση των οικισμών της χώρας. Όμως, μετά την απόρριψη της ζώνης Γ από το ΣτΕ, παρέμενε ανοιχτό το ζήτημα με τα περιφερειακά τμήματα των οικισμών, το οποίο κλείνει τώρα με τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

μητσοτακης παπασταυρου

Η κυβέρνηση έλυσε την εκκρεμότητα με τη Ζώνη Γ σε πάνω από 9 στους 10 οικισμούς

Η δήλωση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Θέλω να συγχαρώ το Υπουργείο για τις συνολικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει στα κρίσιμα ζητήματα του πολεοδομικού σχεδιασμού της χώρας. Δρομολογείται ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, όπου η χώρα για πρώτη φορά θα αποκτήσει ειδικά χωροταξικά πλαίσια σε ολόκληρη την επικράτεια. Και στα πλαίσια αυτής της πολύ μεγάλης, συχνά την αποκαλώ “σιωπηλή”, μεταρρύθμισης, γιατί δεν αναδεικνύεται τόσο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ερχόμαστε και επιλύουμε και το ζήτημα το οποίο απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη πρόσφατα, με τα όρια των οικισμών, όπου υπήρχε και αρκετή παραπληροφόρηση σχετικά με το τι κάνει και με το τι δεν κάνει το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε σχετικά πρόσφατα

Και για να το πούμε με πολύ απλά λόγια, όπως το είπε και ο Υπουργός, για όλους τους οικισμούς κάτω των 700 κατοίκων, πρακτικά τη συντριπτική πλειοψηφία των οικισμών της χώρας, ουσιαστικά θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα όρια, όπως αυτά χαράχθηκαν πριν από κάποιες δεκαετίες, άρα δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Και για εκείνους τους οικισμούς μεταξύ 700 και 2.000 κατοίκων θα δημιουργηθεί ένα ευέλικτο εργαλείο το οποίο θα επιτρέπει τη δόμηση και στα τμήματα τα οποία καταλαμβάνουν ουσιαστικά την υφιστάμενη ζώνη Γ, με μεγαλύτερη ευελιξία από αυτή που προβλέπεται σήμερα στην εκτός σχεδίου δόμηση. Οπότε, νομίζω ότι, και με τις σημερινές ανακοινώσεις, για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού της υπαίθρου λύνεται μία σημαντική αβεβαιότητα, μία εκκρεμότητα. Και θέλω να τονίσω και πάλι ότι οι διατάξεις αυτές είναι απαραίτητες όχι μόνο για να μπει τάξη στον χώρο, αλλά για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την ύπαιθρο, τη δημογραφική μας πολιτική και να ενθαρρύνουμε και τους πολίτες, γιατί όχι, να μπορούν να επιστρέψουν πίσω στα χωριά τους και να το κάνουν με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα και πολεοδομική ευελιξία»

Η παρέμβαση Παπασταύρου

Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου ανέφερε: «Μια νέα νομοθετική ρύθμιση για τους οικισμούς στη χώρα κάτω από 2.000 κατοίκους, η οποία θα κατατεθεί αργότερα στη Βουλή σήμερα. Μια ρύθμιση που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες ενίσχυσης της υπαίθρου και τη μεγάλη δημογραφική πρόκληση. Όπως είναι γνωστό, με τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2017 και του 2019, ακυρώθηκαν τα όρια που είχαν θεσμοθετηθεί με απόφασή του Νομάρχη σε 150 οικισμούς, στο Ρέθυμνο και στο Πήλιο, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πολεοδομική αδράνεια στους συγκεκριμένους 150 οικισμούς, αλλά συγχρόνως να έχουμε μια πολεοδομική ανασφάλεια σε όλους τους οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκους. Το Προεδρικό Διάταγμα που ακολούθησε, τον Απρίλιο του 2025, ασφαλώς οδηγεί σε ασφάλεια δικαίου στη δόμηση των οικισμών αυτών, όμως, μετά την απόρριψη της ζώνης Γ από το ΣτΕ, παρέμενε ανοιχτό το ζήτημα με τα περιφερειακά τμήματα των οικισμών.

Αυτό ερχόμαστε σήμερα και το επιλύουμε, με την εισαγωγή δύο νέων πολεοδομικών εργαλείων: για τους οικισμούς έως 700 κατοίκους, οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω αποτελούν την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των οικισμών, διασφαλίζεται η δυνατότητα δόμησης μέχρι το σημερινό τους όριο, με το πολεοδομικό εργαλείο της ζώνης ανάπτυξης οικισμού, για λόγους αντιμετώπισης του δημογραφικού και ενίσχυσης της περιφέρειας

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως κατέρριψε 60 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη διάρκεια της νύκτας

 


Μονάδες της ρωσικής αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν στη διάρκεια της νύκτας 60 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Τα περισσότερα από αυτά τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταστράφηκαν πάνω από περιφέρειες της νοτιοδυτικής Ρωσίας, καθώς και πάνω από τη χερσόνησο της Κριμαίας, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική Θάλασσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΓΑ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Η Ρωσία έθεσε πλήρως υπό τον έλεγχό της την περιφέρεια Λουχάνσκ της Ουκρανίας

 


Η Ρωσία έχει θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό της την περιφέρεια του Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, πάνω από τρία χρόνια αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε χιλιάδες στρατιώτες του να εισβάλουν στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ο διορισμένος από τους Ρώσους επικεφαλής της περιφέρειας στην ρωσική κρατική τηλεόραση.

Το Λουχάνσκ, έκτασης 26.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, είναι η πρώτη ουκρανική περιφέρεια που τίθεται πλήρως υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Ο Πούτιν δήλωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 ότι το Λουχάνσκ --μαζί με τις εν μέρει υπό ρωσικό έλεγχο περιφέρειες Ντονέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια-ενσωματώνεται στη Ρωσία, ένα βήμα που τα ευρωπαϊκά κράτη χαρακτήρισαν παράνομο και που δεν αναγνωρίστηκε από το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου.

«Η επικράτεια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ απελευθερώθηκε πλήρως -100%», δήλωσε στην ρωσική κρατική τηλεόραση ο Λεονίντ Πασέτσνικ, ο οποίος έχει γεννηθεί στη σοβιετική Ουκρανία και είναι τώρα ο διορισθείς από τις ρωσικές αρχές αξιωματούχος που ορίστηκε από τη Μόσχα ως ο επικεφαλής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ».

Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ούτε κάποιο σχόλιο από την Ουκρανία.

Το Κίεβο δηλώνει ότι η προσάρτηση από τη Ρωσία του Λουχάνσκ κι άλλων περιφερειών του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας είναι παράνομη και έχει δεσμευτεί να μην αναγνωρίσει ποτέ ρωσική κυριαρχία επί των περιφερειών αυτών.

Η Ρωσία δηλώνει ότι τα εδάφη αυτά αποτελούν τώρα μέρος της επικράτειάς της, καλύπτονται από την πυρηνική της ομπρέλα και δεν θα επιστραφούν ποτέ.

Το Λουχάνσκ ανήκε κάποτε στη ρωσική αυτοκρατορία, αλλά άλλαξε χέρια μετά τη Ρωσική Επανάσταση. Κατελήφθη από τον Κόκκινο Στρατό το 1920 και μετά αποτέλεσε μέρος της Σοβιετικής Ένωσης το 1922 ως τμήμα της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας.

Μαζί με το γειτονικό του Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ θεωρείτο το χωνευτήρι της σύγκρουσης που ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας με την εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν και την προσάρτηση από τη Ρωσία της Κριμαίας, με τις δυνάμεις των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών να πολεμούν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και στο Λουχάνσκ και στο Ντονέτσκ.

Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν το 19% αυτού που αναγνωρίζεται σήμερα διεθνώς ως έδαφος της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Λουχάνσκ, συν πάνω από το 70% των περιφερειών Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, και τμήματα των περιφερειών Χάρκοβο, Σούμι και Ντνιπροπετρόφσκ.

ΣΜ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ευρώπη- καύσωνας: Κορύφωση του φαινομένου σήμερα στη Γαλλία, βελτιωμένη η κατάσταση σε Πορτογαλία και Ισπανία

 


Ο καύσωνας που πλήττει τη Γαλλία θα φτάσει σήμερα στην κορύφωσή του, ενώ η θερμοκρασία στην Πορτογαλία και την Ισπανία αναμένεται να σημειώσει μικρή πτώση, καθώς η νότια Ευρώπη επηρεάζεται από ένα κύμα ζέστης που συνήθως δεν παρατηρείται τόσο νωρίς το καλοκαίρι.

Το Παρίσι έχει τεθεί σήμερα σε κόκκινο συναγερμό - τον πιο υψηλό. Η προηγούμενη φορά που είχε κηρυχθεί ο ύψιστος συναγερμός στη γαλλική πρωτεύουσα ήταν πριν πέντε χρόνια, από τις 7 ως τις 12 Αυγούστου του 2020.

Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών έχουν επιβληθεί αυστηροί περιορισμοί στην κίνηση των αυτοκινήτων, ενώ η κορυφή του Πύργου του Άιφελ θα παραμείνει κλειστή για τους τουρίστες ως την Τετάρτη.

Συνολικά 16 από τα 96 γαλλικά μητροπολιτικά διαμερίσματα, δηλαδή οι περιοχές που συνορεύουν με την πρωτεύουσα και άλλες που βρίσκονται κυρίως νοτιοδυτικά της πόλης, βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό την Τρίτη, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να φτάσει ως τους 41 ° Κελσίου.

Ο κόκκινος συναγερμός για καύσωνα είναι το υψηλότερο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στη Γαλλία (μετά το κίτρινο και το πορτοκαλί) και επιτρέπει στις αρχές να ενεργήσουν και να περιορίσουν ορισμένες δραστηριότητες. Αντιστοιχεί σε έναν ακραίο καύσωνα, σπάνιο για τη διάρκειά του, την έντασή του, το γεωγραφικό εύρος του, ο οποίος έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του συνόλου του πληθυσμού.

Γενική σύσταση προς όλους: «μην βγαίνετε έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας (11:00 με 14:00) και προσπαθήστε να βρίσκεστε σε ένα δροσερό ή κλιματιζόμενο περιβάλλον δύο με τρεις ώρες την ημέρα».

Αφού βίωσε χθες την πιο ζεστή νύχτα και μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα Ιούνιο, η Γαλλία θα πρέπει να αναμένει «την κορύφωση αυτού του επεισοδίου» με πολύ υψηλές θερμοκρασίες την Τρίτη, προειδοποίησε ο Αντριέν Βαρνάν, μετεωρολόγος της Météo-France.

Μόνο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Μάγχη και τα βελγικά σύνορα η θερμοκρασία θα διατηρηθεί κάτω από τους 34 ° Κελσίου.

Περίπου 1.350 δημόσια σχολεία, σε σύνολο 45.000, αναμένεται να αναστείλουν μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία τους σήμερα, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με χθες, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Παιδείας.

Αυτό το 50ο κύμα καύσωνα που καταγράφεται από το 1947, το 33ο του 20ου αιώνα, αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των καυσώνων.

Αιτία του καύσωνα αυτού: ένας μεγάλος και ισχυρός αντικυκλώνας που σχηματίζει ένα είδος καλύμματος το οποίο παγιδεύει τον αέρα στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Στο μεταξύ στην Πορτογαλία παρατηρείται σήμερα μικρή πτώση της θερμοκρασίας: έπειτα από δύο ημέρες κόκκινου συναγερμού σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας, ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σε πορτοκαλί επίπεδο και αφορά μόνο οκτώ περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από τις ακτές.

Ωστόσο η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 40 ° Κελσίου στο Καστέλο Μπράνκο, στην κεντρική Πορτογαλία, στη Μπέζα και την Εβόρα, στα νότια, ενώ στη Λισαβόνα αναμένεται να φτάσει τους 34 ° Κελσίου.

Και στην Ισπανία, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 46 ° Κελσίου το Σάββατο, ρεκόρ για τον Ιούνιο, αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (AEMET).

Παρά ταύτα στα κεντρικά και νότια της χώρας η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και σε κάποιες περιοχές, όπως η Σεβίλλη θα ξεπεράσει τους 40 ° Κελσίου.

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EPA/TERESA SUAREZ

Διπλό «καπέλο» της ΑΑΔΕ σε ΣΔΟΕ και ΟΠΕΚΕΠΕ

 kyriakos - pitsilis

 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή στα εγκαίνια του νέου κτιρίου της Ανεξάρτητης Αρχής που εργαλειοποιείται τώρα από την κυβέρνηση για το «καπέλωμα» του ΣΔΟΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ | ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI


Συγκοινωνούντα δοχεία οι δύο φορείς που σχεδιάζει να «εξαφανίσει» η κυβέρνηση ● Τι λένε οι επίμαχες τελικές διατάξεις στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου για τον «Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα» ● Οι λαθροχειρίες Μητσοτάκη, η εκκρεμής τελική απάντηση της Κομισιόν και τα αποκαλυπτικά ερωτήματα των εφοριακών για την κατάργηση του Σώματος που συνέδραμε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και στην έρευνα για το νέο σκάνδαλοαναβαθμίζεται και ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ. Η διενέργεια των ελέγχων περνά στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών». Με αυτή την «άτυπη ενημέρωση» το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η αποκάλυψη της «Εφ.Συν.» στις 13 Ιουνίου σχεδίου νόμου υπό επεξεργασία, με δύο διατάξεις του οποίου αφενός καταργείται μετά από 30 χρόνια το ΣΔΟΕ, αφετέρου ο ΟΠΕΚΕΠΕ τυπικά δεν καταργείται αλλά όλα τα δεδομένα του τίθενται στην απόλυτη διάθεση της ΑΑΔΕ. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είχε καμιά αναφορά, δηλώνοντας εμμέσως ότι το δημοσίευμά μας ήταν ακριβές.Το σχέδιο νόμου για τον «Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα», που είναι σε διαβούλευση μέχρι την επόμενη Τρίτη 8 Ιουλίου, επιβεβαιώνει πλήρως όσα είχαμε γράψει στο efsyn.gr στις 13/6 και στην εφημερίδα στις 14/6 («Τα μυστήρια του ΣΔΟΕ και του ΟΠΕΚΕΠΕ»).

Για την ακολουθία γεγονότων και κυβερνητικών πεπραγμένων του διπλού σκανδάλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο με ένα καθαρό ψεύδος, ισχυριζόμενος ότι «στη χρόνια παθογένεια η κυβέρνηση απάντησε πριν η υπόθεση δει το φως της δημοσιότητας, θέτοντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικά υπό την πλήρη ευθύνη της ΑΑΔΕ. Είχα πει μάλιστα τότε ότι όποιος δεσμός δεν λύνεται, κόβεται».

Μόνο που η προαναγγελία «κατάργησης» του ΟΠΕΚΕΠΕ από τον κ. Μητσοτάκη έγινε στις 28 Μαΐου, ενώ η αποκάλυψη του σκανδάλου είχε αρχίσει δύο εβδομάδες πριν μέσω της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Ακολούθησε το άδειασμα της κυβέρνησης από την Κομισιόν μέσω «Εφ.Συν.» (29/5/2025, «Η Κομισιόν αδειάζει τον Μητσοτάκη»). Η Επιτροπή, απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριάς μας Μαρίας Ψαρά, διέψευδε ότι ξέρει το παραμικρό για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και να δώσει την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ. Ταυτόχρονα ξεκαθάριζε ότι οποιοσδήποτε οργανισμός αναλάβει τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων πρέπει πρώτα να πάρει διαπίστευση από τις Βρυξέλλες.

Μία εβδομάδα μετά στις αρμόδιες διευθύνσεις και νομικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών άρχισε να διακινείται για επεξεργασία το όλο νομοσχέδιο μαζί με τις δύο επίμαχες διατάξεις για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΣΔΟΕ.

Οπως φαίνεται από την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου που είναι σε διαβούλευση, η άμεση κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι τυπικά αδύνατη. Ετσι επινοήθηκε το τρικ της υποχρέωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ και όλων των συνεργαζόμενων με αυτόν δημόσιων και ιδιωτικών φορέων «να παρέχουν στην ΑΑΔΕ άμεση, πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε κάθε κτιριακή υποδομή και υποδομή πληροφορικής, ηλεκτρονική εφαρμογή και πληροφοριακό σύστημα, καθώς και σε κάθε διαθέσιμη πληροφορία, δημόσιο ή ιδιωτικό έγγραφο, σύμβαση, δικαιολογητικό, δεδομένο και άλλο στοιχείο που βρίσκεται στην κατοχή τους». Σύμφωνα με το άρθρο 251 του σχεδίου νόμου, η ΑΑΔΕ επεξεργάζεται και διαχειρίζεται το σύνολο των στοιχείων για την εκπλήρωση των σκοπών του Οργανισμού, ενώ άρνηση ή πλημμελής ανταπόκριση από τους υπόχρεους επισύρει πρόστιμο από 10.000 ώς 100.000 ανά παράβαση που επιβάλλεται με πράξη του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Παρότι η διάταξη είναι ήδη αναρτημένη μαζί με τα άλλα 268 άρθρα του ν.σ. στον ιστότοπο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση, ο πρωθυπουργός επέμεινε χθες σε ανακρίβειες και λαθροχειρίες. «Θα προχωρήσουμε άμεσα στη σύσταση ειδικής ομάδος ελέγχου με τη συμμετοχή εκπροσώπων και της Οικονομικής Αστυνομίας και της ΑΑΔΕ και όλων των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων. Η αποστολή της είναι πολύ σαφής και αναμένω αποτελέσματα πολύ γρήγορα. Θα διερευνήσουμε άμεσα και εξαντλητικά τις περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων. Αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπόρεσε να εκπληρώσει αυτή την αποστολή, θα την αναλάβει το κράτος κεντρικά».

Το «κράτος κεντρικά»; Δηλαδή ποιος είναι το «κεντρικό κράτος»; Η «ανεξάρτητη» από το κεντρικό κράτος βάσει του ιδρυτικού νόμου της (ν. 4389/2016) ΑΑΔΕ; Ή το ΣΔΟΕ το επιφορτισμένο με την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος και τον εντοπισμό της απάτης εις βάρος και των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, το οποίο καταργείται (ή «μεταφέρεται» βάσει της πιο ήπιας διατύπωσης που επελέγη) και «εξαφανίζεται» στην ΑΑΔΕ έπειτα από 30 χρόνια σύμφωνα με το άρθρο 253 του σχεδίου νόμου;

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά, «πολιορκημένοι» από τις αποκαλύψεις που ξεμπροστιάζουν πρόσωπα του σκληρού πυρήνα της κυβέρνησης και της Ν.Δ., ακροβατούν ανάμεσα στο ψεύδος και τη (διόλου δημιουργική) ασάφεια. Κι αυτό γιατί η μεν Κομισιόν δεν έχει διαπιστεύσει την ΑΑΔΕ ως προς την ικανότητα να διαχειρίζεται τον έλεγχο και τις πληρωμές επιδοτήσεων, η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει τον ιδρυτικό νόμο της ΑΑΔΕ για να μετατραπεί σε αρχή πληρωμών, ενώ την ίδια στιγμή κυριολεκτικά ευνουχίζει έναν οργανισμό, όπως το ΣΔΟΕ, που έχει γίνει πολύτιμος αρωγός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην έρευνά της και γι’ αυτό και για άλλα σκάνδαλα. Και όχι μόνο της Ευρωπαϊκής, αλλά και των ελληνικών εισαγγελικών αρχών από τις οποίες το ΣΔΟΕ έχει λάβει πάνω από 200 εντολές έρευνας που μένουν εκκρεμείς και ουδείς γνωρίζει αν και πώς θα ολοκληρωθούν.

Δικαίως ο Σύλλογος των Εργαζομένων στις ΔΟΥ Αττικής και Κυκλάδων με καίρια ανακοίνωσή του συνδέει άμεσα και έμμεσα την κατάργηση του ΣΔΟΕ με την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί βολικά το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, θέτοντας πέντε σκληρά ερωτήματα για την προωθούμενη κατάργηση του ΣΔΟΕ:

● Προς τι η σπουδή να κλείσει άρον άρον μια εμβληματική υπηρεσία, για την οποία μας διαβεβαίωναν ότι πρέπει να αναβαθμιστεί;

● Τι συνδέει την ξαφνική απόφαση για κατάργηση του ΣΔΟΕ με το εν εξελίξει μείζον σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ;

● Είναι τυχαίο ότι στο ΣΔΟΕ έχει ανατεθεί πλήθος υποθέσεων για τον έλεγχο επιδοτήσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους;

● Είναι τυχαίο ότι το ΣΔΟΕ έχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και άλλους ευρωπαϊκούς ελεγκτικούς μηχανισμούς;

● Ποια θα είναι η τύχη των σοβαρών υποθέσεων, ο έλεγχος των οποίων από το ΣΔΟΕ βρίσκεται σε εξέλιξη; Μήπως το κλείσιμο του ΣΔΟΕ δεν είναι άσχετο με την τύχη αυτών των υποθέσεων;


ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ Νέο εργασιακό: Οι αλλαγές σε ωράρια, άδειες και διευθέτηση χρόνου εργασίας - Πώς θα εφαρμοστεί το "13ωρο"

 


Του Κώστα Κατίκου

Αλλαγές στο ωράριο εργασίας, στην κατάτμηση της ετήσιας άδειας των εργαζομένων στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθώς και στις προσλήψεις που πλέον θα γίνονται με ένα μόνο έντυπο αντί τεσσάρων φέρνουν οι διατάξεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου. 

Οι νέες ρυθμίσεις αυξάνουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, εισάγοντας ταυτόχρονα προστατευτικές δικλείδες για τις αμοιβές των εργαζομένων και περιορίζοντας τη γραφειοκρατία στο καθεστώς των προσλήψεων οι οποίες θα γίνονται μέσω κινητού με ένα έντυπο στο οποίο ο εργαζόμενος θα δηλώνει ότι αποδέχεται τους όρους της σύμβασης.

Remaining Time 0:00
 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες μέρες αλλά η κατάθεση και η ψήφισή του στην Βουλή μετατίθενται για τον Σεπτέμβριο.

Τις νέες διατάξεις παρουσίασαν η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως, και ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Καραγκούνης. 

Οι βασικότερες ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου προβλέπουν τα εξής:1.Το ανώτατο όριο ημερήσιας απασχόλησης που είναι ως 13 ώρες σε δυο ή περισσότερους  εργοδότες, θα ισχύει (από την ψήφιση του νόμου και μετά) και σε  έναν εργοδότη με προϋπόθεση πρώτον να υπάρχει συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη και δεύτερον να τηρείται η υποχρεωτική ημερήσια ανάπαυση των 11 ωρών. Στο "13ωρο" ο εργαζόμενος θα έχει προσαύξηση  20% για την 9η ώρα και προσαύξηση 40% για κάθε ώρα υπερωριακής απασχόλησης από την 10η ως και τη 13η. Το συνολικό εβδομαδιαίο ωράριο δεν θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας μαζί με την υπερεργασία και τις υπερωρίες. Αυτό σημαίνει ότι αν ένας εργαζόμενος συμφωνήσει να δουλέψει για δυο 13ωρα μέσα στην ίδια εβδομάδα, θα πρέπει τις υπόλοιπες 3 μέρες να εργαστεί για δυο 8ώρα και ένα 6ωρο (χωρίς μείωση αποδοχών) ώστε να συμπληρωθεί το 48ωρο του ανώτατου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.  

2. Καθιερώνoνται οι προσλήψεις με διαδικασίες fast track, για εργασία διάρκειας ως 2 ημερών. Οι γρήγορες προσλήψεις θα ξεμπλοκάρουν τις συμβάσεις "μηδενικών ωρών" που ψηφίστηκαν μεν με το νόμο 5053/2023 αλλά δεν εφαρμόζονται, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών. Τέτοιες συμβάσεις έχουν ζήτηση στην εστίαση στον τουρισμό, αλλά και σε διάφορές κοινωνικές εκδηλώσεις για έκτακτο προσωπικό που θα απασχολείται κυρίως τα Σαββατοκύριακα. 3. Απλοποιούνται οι προσλήψεις καθώς πλέον θα γίνονται με ένα έντυπο που θα περιλαμβάνει τους βασικούς όρους αντί για 4 που απαιτούνται σήμερα. Παράλληλα καταργούνται έντυπα που περιέχουν πληροφορίες που έχουν ήδη υποβληθεί, όπως Βιβλίο Αδειών, Ετήσιος Πίνακας Αδειών (Ε11), Ετήσιος Πίνακας Προσωπικού (Ε4) και επίσης καταργείται η υποχρέωση να τηρεί ο εργοδότης σε έντυπη μορφή έγγραφα που τηρούνται ηλεκτρονικά και να επισυνάπτει περιττά αρχεία στο ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ.

4. Αλλάζει ο επιμερισμός της ετήσιας άδειας εργαζομένων καθώς θα επιτρέπεται να δίνεται τμηματικά πέραν των δυο διαστημάτων με συμφωνία εργαζόμενου και εργοδότη. Με τη νέα διάταξη ο εργαζόμενος θα μπορεί να αιτηθεί να πάρει την άδεια των 4 εβδομάδων σπαστά αρκεί να συμφωνήσει ο εργοδότης. Αν δεν υπάρχει συμφωνία του εργοδότη τότε το αίτημα του εργαζόμενου για χρήση της αδείας του όπως προγραμματίζει δεν θα ικανοποιείται και η άδεια θα δίδεται στο διάστημα που "βολεύει" και τις δυο πλευρές.

5. Επιτρέπεται υπερωρία και στην εκ περιτροπής εργασία, με τις νόμιμες προσαυξήσεις (40% προσαύξηση στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο). Στην πράξη οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται για δυο ή τρείς μέρες την εβδομάδα, θα παίρνουν μεγαλύτερη προσαύξηση  στις αποδοχές τους καθώς αντί για 20% προσαύξηση γα την υπερεργασία από την 8η στην 9η ώρα απασχόλησης,. Θα παίρνουν προσαύξηση 40% για κάθε ώρα πέραν του 8ώρου με ανώτατο όριο τις 13 ώρες. 

Στοπ σε μειώσεις μισθών με πρόσχημα τις υπερωρίες

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου η μείωση αποδοχών αμέσως μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή. Αυτή η δικλείδα ασφαλείας υπέρ των εργαζομένων μπαίνει για την αποτροπή μειώσεων μισθών με πρόσχημα τις υπερωρίες που καταγράφονται στην ψηφιακή κάρτα εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη θα μπλοκάρονται μέσω του συστήματος της ψηφιακής κάρτας μειώσεις μισθών με πρόσχημα την αύξηση αποδοχών από υπερωρίες. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που πριν την  ψηφιακή κάρτα είχε μισθό 1.500 ευρώ και μηδέν υπερωρίες, αν μετά την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας πάρει 200 ευρώ από τις υπερωρίες που δηλώνονται υποχρεωτικά, ο εργοδότης δεν θα έχει δικαίωμα να μειώσει τον μισθό στα 1.300 ευρώ ώστε να εμφανίζει 1.500 ευρώ μαζί με τις υπερωρίες, αλλά αντίθετα οφείλει να διατηρήσει τον μισθό στα 1.500 ευρώ συν τα 200 ευρώ που θα δίνει στον εργαζόμενο για τις υπερωρίες. Αν παρά ταύτα γίνει μείωση μισθού αυτή θα θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή και ο εργαζόμενος θα μπορεί βάσει νόμου να αξιώσει την ακύρωση της μείωσης του μισθού του.
 
Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, μειώνεται το όριο εργαζομένων κάτω από το οποίο ο εργοδότης μπορεί να ασκεί καθήκοντα τεχνικού ασφάλειας ο ίδιος από 50 σε 20 εργαζόμενους, ενώ αυστηροποιούνται οι ποινικές κυρώσεις για πράξεις βίας ή παρεμπόδισης του ελέγχου από τους Επιθεωρητές Εργασίας.