Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Αιφνιδιασμένο και σε στάση αναμονής το εκλογικό σώμα

Αιφνιδιασμένο και σε στάση αναμονής το εκλογικό σώμα

grafima-prothesi.jpg

Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι
Αιφνιδιασμένο από την προκήρυξη των εκλογών και σε στάση αναμονής βρίσκεται το εκλογικό σώμα, ενώ εντελώς αβέβαιη αποτυπώνεται η εκλογική συμπεριφορά σχεδόν του 1/3 των ψηφοφόρων που επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας «ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας» για λογαριασμό της «Εφ.Συν.».
Η έρευνα διεξήχθη στις 25 και 26 Αυγούστου 2015 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ερωτηματολογίων (μέγιστο τυπικό σφάλμα +/-3,0% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%).
Καθώς μόλις σήμερα η χώρα εισέρχεται επισήμως σε προεκλογική περίοδο και τα εκλογικά-πολιτικά διλήμματα δεν έχουν ακόμη τεθεί, μια τέτοια συμπεριφορά των ψηφοφόρων είναι απολύτως ερμηνεύσιμη.
Τα ποιοτικά δε στοιχεία της έρευνας είναι εξόχως σημαντικά, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν επιθυμούσε την προσφυγή στις κάλπες. Εξίσου συντριπτική είναι και η επιλογή των ερωτηθέντων υπέρ της θέσης ότι η χώρα έπρεπε να παραμείνει στο ευρώ πάση θυσία.
ΕΦ.ΣΥΝ.
Αναλυτικότερα, στο ερώτημα αν «η απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει σε εκλογές ήταν μια σωστή ή λανθασμένη απόφαση», το 64% των ερωτηθέντων τη θεωρεί «λανθασμένη», το 24% τη θεωρεί «σωστή», το 10% «ούτε σωστή ούτε λανθασμένη» ενώ το 2% κάνει την επιλογή «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Σε ό,τι αφορά τη θέση ότι «η Ελλάδα έπρεπε πάση θυσία να μείνει εντός ευρώ, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει περαιτέρω μέτρα και θυσίες για τον ελληνικό λαό», το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι συμφωνεί, το 28% ότι διαφωνεί και 2% απαντά ΔΞ/ΔΑ.
Από τις απαντήσεις στα δύο παραπάνω ερωτήματα προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μπορεί να στοιχίσει στον πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που όμως μπορεί να αντισταθμιστεί από το γεγονός ότι οι εκλογείς επικροτούν την επιλογή διασφάλισης της παραμονής στο ευρώ από την κυβέρνηση Τσίπρα, ακόμη και με νέες θυσίες.
Υπό αυτή την έννοια, το τρίτο Μνημόνιο και τα μέτρα που αυτό περιέχει δεν φαίνεται να αποτελούν βασικό κριτήριο εκλογικής συμπεριφοράς.
Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση υπογράφοντας τη συμφωνία με τους δανειστές «πέτυχε το καλύτερο που μπορούσε για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ», οι ερωτηθέντες εμφανίζονται σχεδόν διχασμένοι. Το 48% απαντά θετικά και το 45% αρνητικά ενώ 7% δεν δίνει απάντηση.
Την ίδια ώρα, εντελώς διαφορετική είναι η τοποθέτηση των ερωτηθέντων στη διαπίστωση ότι «η νέα συμφωνία δεν είναι καλή για την Ελλάδα και δεν μπορεί να εφαρμοστεί από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γιατί το κόμμα δεν την πιστεύει».
Το 54% συμφωνεί με αυτήν τη διαπίστωση, το 35% διαφωνεί και 11% δεν δίνει απάντηση. Με άλλα λόγια, το εκλογικό σώμα ταλαντεύεται ανάμεσα στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της φιλοευρω- παϊκής αντιπολίτευσης, γεγονός που προδιαγράφει σε αδρές γραμμές τα κεντρικά προεκλογικά ζητήματα τακτικής των κομμάτων.
ΕΦ.ΣΥΝ.
ΕΦ.ΣΥΝ.
ΕΦ.ΣΥΝ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει όχι μόνο ότι επιλέγει συνειδητά την παραμονή στο ευρώ, αλλά και τη δυνατότητά του να διαχειριστεί μια τέτοια επιλογή, κάτι που θα επιχειρήσει να αποδομήσει η αντιπολίτευση για να αποκομίσει εκλογικά οφέλη.
Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η έρευνα καταγράφει ότι το 7,5% των ερωτηθέντων επιλέγει συνειδητά αποχή και το 2% συνειδητά «Λευκό».
Στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου (πρόθεση ψήφου με αναγωγή) η επιλογή των ερωτηθέντων καταγράφεται ως εξής (σε παρένθεση τα ποσοστά πρόθεσης ψήφου από την έρευνα της εταιρείας στις 2/7/2015): ΣΥΡΙΖΑ 23% (26%), Ν.Δ. 19,5% (15%), Χ.Α. 6,5% (5%), Ποτάμι 4% (4%), ΚΚΕ 5% (4%), ΠΑΣΟΚ 4,5% (2%), Λαϊκή Ενότητα 3,5%. ΔΞ/ΔΑ 25,5% (38%).
ΕΦ.ΣΥΝ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις συσπειρώσεις των κομμάτων, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι 49%, στη Ν.Δ. 70%, στη Χ.Α. 72%, στο Ποτάμι 38%, στο ΚΚΕ 82%, στους ΑΝ.ΕΛΛ. 24% και στο ΠΑΣΟΚ 56%.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 32% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσει στις εκλογές.
Το αντίστοιχο ποσοστό στη Ν.Δ. είναι 21%, στη Χ.Α. 12%, στο Ποτάμι 44%, στο ΚΚΕ 7%, στους ΑΝ.ΕΛΛ. 33% και στο ΠΑΣΟΚ 22%.



Ταυτότητα Ερευνας 

•Φορέας Ανάθεσης: ProRata A.E. Εταιρεία Ερευνών Κοινής Γνώμης και Εφαρμογών Επικοινωνίας
•Ημερομηνία Διεξαγωγής: 25-26 Αυγούστου 2015
•Δείγμα:  1.000 ερωτηματολόγια
•Στάθμιση: Ως προς το φύλο και την ηλικία
•Πληθυσμός: Γενικός πληθυσμός άνω των 18 ετών
•Γεωγραφική Κάλυψη: Σύνολο της επικράτειας
•Τύπος και Μέθοδος: Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνική συνέντευξη και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου
•Μέθοδος Δειγματοληψίας: Στρωματοποιημένη δειγματοληψία (με αναλογική αντιπροσώπευση αστικών και αγροτικών περιοχών)
•Προσωπικό Ερευνας: 20 ερευνητές και 2 επόπτες
•Τυπικό Σφάλμα: Μέγιστο +/-3.0% σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου