Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΟΧΙ'' ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

΄΄ΟΧΙ'' ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

...ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟ  ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ...
Το αίτημα της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ...
να επισκεφθεί την Ελλάδα μετέφερε στο υπουργείο Εξωτερικών η πρέσβειρα της Αυστρίας στην Αθήνα. Ωστόσο το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε αρνητική απάντηση. Μάλιστα το μήνυμα που μεταφέρθηκε προς Βιέννη ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό ένα τέτοιο αίτημα μέχρι να ανακληθούν οι αποφάσεις που έλαβε η Αυστρία για το προσφυγικό.


Σύμφωνα με πληροφορίες την επιθυμία της να έρθει στην Ελλάδα για να εξηγήσει τις αυστριακές θέσεις διατύπωσε η ίδια η υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ στον Γιάννη Μουζάλα κατά τη χθεσινή σύνοδο στις Βρυξέλλες στην οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις. Ο κ. Μουζάλας της απάντησε ότι δεν βλέπει πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο με τα σύνορα κλειστά, ωστόσο επιφυλάχθηκε να μεταφέρει το αίτημα στον πρωθυπουργό προκειμένου να λάβει εκείνος τις τελικές αποφάσεις.

Τι έγινε στη Σύνοδο


Χθες στη Σύνοδο ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Μουζάλας επέρριψε ευθύνες στην Αυστρία για μονομερείς ενέργειες, τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τον υπουργό «τα Σκόπια έριξαν το φταίξιμο στην Σερβία, η Σερβία στην Κροατία, η Κροατία δεν μίλησε, η Σλοβενία καταδίκασε τη στάση της Αυστρίας, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας το ίδιο και στο τέλος η Κομισιόν και η προεδρία ζήτησαν από τα κράτη-μέλη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και να στηρίξουν τις αποφάσεις της Ε.Ε.».

Η Αυστρία πάντως δεν πτοήθηκε και τόσο στην Σύνοδο όσο και στις δηλώσεις που έκανε μετά η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, επανέλαβε τις απειλές εναντίον της Ελλάδας για αποπομπή της από τη Ζώνη Σένγκεν. «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν». Η Αυστριακή υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασης που ελήφθη κατά την Διάσκεψη της Βιέννης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουμε τις προσφυγικές ροές».

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι και οι άλλες χώρες με πρώτο τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών Τόμας Ντε Μερζιέρ θεωρούν ότι αν μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου η κατάσταση με την προσφυγική ροή δεν έχει βελτιωθεί τότε θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα για την φύλαξη των εσωτερικών συνόρων, αν και αποφεύγουν να πουν συγκεκριμένα ποιά θα είναι τα μέτρα αυτά. Αλλά και ο Έλληνας υπουργός Γιάννης Μουζάλας δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εναλλακτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης το οποίο έχει υποβάλλει στην ΕΕ και στην Ολλανδική προεδρία. Είναι σαφές ότι η Γερμανία που έχει αφήσει στην Αυστρία τον ρόλο του κακού, προετοιμάζει στο παρασκήνιο την επόμενη γραμμή ανάσχεσης των προσφύγων που δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα. Υπ αυτή την έννοια στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου θα συζητηθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα, και η επόμενη γραμμή προστασίας της Σένγκεν.

Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επισήμανε ότι η κατάσταση κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου είναι πολύ κρίσιμη. Πρόσθεσε ότι η πιθανότητα ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματική και πολύ κοντά. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μονομερείς, διμερείς, ή τριμερείς δράσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι πρώτες αρνητικές συνέπειες είναι ήδη ορατές.ΠΗΓΗ  ΦIMOTRO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου