Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Συμβούλιο αρχηγών με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Συμβούλιο αρχηγών με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

simvoulio-pavlopoulos.jpg

EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σε εξέλιξη βρίσκεται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στόχος του συμβουλίου είναι η επίτευξη μίας κοινής γραμμής, με την οποία θα ταξιδέψει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, για την έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδο της 7ης Μαρτίου -στην οποία θα παραστεί και η Τουρκία- που θα έχει ως κύριο ζήτημα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης
Από την πλευρά τους, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν ήδη προαναγγείλει ότι δεν πρόκειται να δώσουν το «πράσινο φως» στον Αλέξη Τσίπρα για την άσκηση «βέτο» στη σύνοδο των Βρυξελλών.
Πρώτος προσήλθε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, λίγα λεπτά πριν από τις 12.00 το μεσημέρι, και ακολούθησαν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τελευταίος ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Στις 12.05 εισήλθε στην αίθουσα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τα στοιχεία για το προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την έναρξη της σύσκεψης, παρέδωσε στους αρχηγούςφακέλους με στοιχεία για την κατάσταση στο προσφυγικό και το έργο των εμπλεκόμενων φορέων.
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στην δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, την φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών. Επίσης περιλαμβάνονται πίνακες για την πορεία των καταγραφών και των ταυτοποιήσεων.
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Τα στοιχεία είναι εξειδικευμένα ανά περιοχή και τομέα δραστηριοποίησης, ενώ για τα έργα υποδομής που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπάρχουν και αναλυτικοί πίνακες εργασιών.  Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται μια σαφής και ολοκληρωμένη εικόνα του κυβερνητικού σχεδίου για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Δέκα προτάσεις από τη Φώφη Γεννηματά
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατέθεσε στη διάρκεια της συνεδρίασης τις δέκα προτάσεις της για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Διαβάστε τις προτάσεις:

Οι τέσσερις άξονες της κυβέρνησης

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έκανε γνωστές τις θέσεις του για το προσφυγικό ζήτημα, τόσο μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όσο και κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που ακολούθησε. 
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας αποτελεί έναν από τους 4 άξονες της κυβερνητικής γραμμής για το προσφυγικό ζήτημα. Πιο συγκεκριμένα, οι άξονες που θα κινηθεί η κυβέρνηση είναι οι παρακάτω: 
1) Διαχείριση του Προσφυγικού 
Η Ελλάδα υλοποιεί τις υποχρεώσεις της, όχι απλώς απέναντι στην Ε.Ε. αλλά κυρίως απέναντι στους ίδιους τους πρόσφυγες και με βάση τις ανθρωπιστικές ανάγκες. Η Ελλάδα θα μεγιστοποιήσει τις θέσεις προσωρινής διαμονής αλλά δεν μπορεί, ούτε πρόκειται να γίνει αποθήκη ανθρώπων. Θα επικαλεστούμε τις ιδρυτικές συνθήκες και το δίκαιο της Ένωσης που επιτάσσει αναλογική κατανομή των βαρών και της ευθύνης.  Οι μόνιμες θέσεις δεν θα υπερβούν σε καμία περίπτωση το 1/50 των συνολικών ροών. Αυτό αναλογεί στην Ελλάδα με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές της δυνατότητες. 
2) Μετεγκατάσταση
Άμεση απαίτηση της Ελλάδας είναι να ενισχυθεί και να επιταχυνθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από Ελλάδα και επανεγκατάστασης από Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων στη Συνόδου, που θα περιγράφει με σαφήνεια τις σχετικές διαδικασίες.
3) Οικονομική βοήθεια
Χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης όλων των μορφών οικονομικής βοήθειας. 
4) Τουρκία
Πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά και υπεύθυνα η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας ώστε να ανασταλούν οι ροές και η παράνομη διακίνηση.  Άμεσος στόχος είναι επίσης να ενισχυθεί και να καταστεί σαφέστερη η διαδικασία για την επανεισδοχή μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο. 

Συνεχείς επαφές

Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του,Αχμέτ Νταβούτογλου. Μετά τη συνομιλία που είχαν την Τετάρτη, οι δύο ηγέτες θα έχουν νέες επαφές τόσο στη σύνοδο των Βρυξελλών, όσο και στο νέο ραντεβού στη Σμύρνη, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνεται στο Προεδρικό ΜέγαροΟ Αλέξης Τσίπρας κατευθύνεται στο Προεδρικό Μέγαρο | EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
Σύμφωνα με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης ο πρωθυπουργός θα έχει εκ νέου κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ σήμερα στις 6 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Νωρίτερα σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με τον ομόλογό του της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί αυτή την περίοδο και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου, αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο προσφυγικό, η επικείμενη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες, καθώς και η σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας την Τρίτη στη Σμύρνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου