Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Απέναντι ξανά, Ευρωπαίοι και ΔΝΤ, στο Eurogroup

eurogroup.jpg

Συνεδρίαση Eurogroup- 9/11/2015 'The European Union'
Οι πιστωτές της Ελλάδας θα προσπαθήσουν στη συνάντηση του Eurogroup να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, εν μέσω κλιμακούμενων ανησυχιών ότι το τρίτο ελληνικό μνημόνιο οδεύει προς αποτυχία. Η Ε.Ε. και το ΔΝΤ βρίσκονται σε διαμάχη για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα που πρέπει να υιοθετήσει η Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, πριν αρχίσει η συζήτηση για το ρύθμιση του χρέους.
Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, χωρίς τη συναίνεση του ΔΝΤ -το οποίο ακόμα, επισήμως, δεν έχει υπογράψει το 3ο πακέτο- όλη η συμφωνία κινδυνεύει να καταρρεύσει, δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές επιμένουν ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς το Ταμείο.  Η διαμάχη τώρα επικεντρώνεται στο τι πρέπει να κάνει η Αθήνα για να πετύχει το 3,5% πλεόνασμα, με τις Βρυξέλλες να επιμένουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ενώ το ΔΝΤ -από την άλλη πλευρά- να πιστεύει ότι πολλά από τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί είναι αόριστα και δεν μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Παρά την κλειστή συνάντηση που έγινε την περασμένη Τετάρτη, με ανώτερα στελέχη των Θεσμών, οι θέσεις των δύο πλευρές -γράφουν οι FT- δεν έχουν συγκλίνει και η μόνη ορατή προς το παρόν λύση είναι να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών πίσω στην Αθήνα, την εβδομάδα που έρχεται, με μία λίστα μεταρρυθμίσεων που θα έχει συμφωνηθεί... ακόμα κι εάν διαφωνούν στο εάν θα είναι αποτελεσματικά τα μέτρα που θα περιλαμβάνει.
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί μετρητά μέχρι τον Ιούλιο -που έχει να καταβάλει δόση 3,5 εδισ ευρώ- και το ΔΝΤ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία, με αποτέλεσμα ορισμένοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες να πιστεύουν ότι το Ταμείο επιθυμεί στην ουσία, να τερματιστεί η συμμετοχή του στο ελληνικό μνημόνιο.
«Υπάρχει ένας αυξανόμενος φόβος στην Ευρώπη ότι πίσω από τη σκληρή στάση του ΔΝΤ, κρύβεται η επιθυμία του είτε να φύγει από την Ελλάδα είτε να πιέσει για μία αλλαγή κυβέρνησης», λέει ο Mujtaba Rahman, επικεφαλής του Eurasia Group Risk Consultancy.

Και ο Σόιμπλε απορρίπτει

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας απορρίπτει εκκλήσεις να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της, με αφορμή την προσφυγική κρίση.
«Το ζήτημα των προσφύγων και το πρόγραμμα της βοήθειας προς την Ελλάδα, δε θα πρέπει ν' αναμειγνύονται», είπε στο Reuters, εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού των Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ρωτήθηκε για την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα.
«Όποιος συγχέει την ευρωπαϊκή πολιτική σταθερότητας με τη μεταναστευτική κρίση, παίζει με τη φωτιά», δήλωσε από την πλευρά του, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς φαίνεται να συμφωνούν στη χορήγηση μεγαλύτερης βοήθειας προς την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου