Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Η Γαλλία στους δρόμους UPD

gallia-poreies-.jpg

Μαζικές κινητοποιήσεις εν μέσω αστυνομικού κλοιού κατά του νέου εργασιακού νόμου | (AP Photo/Francois Mori)
Σε κλοιό διαδηλώσεων αυτή την εβδομάδα πολλές γαλλικές πόλεις, καθώς τα συνδικάτα αποφάσισαν νέες δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του εργασιακού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ. Οι αρχές ασφαλείας, πάντως, έχουν ανακοινώσει μερική απαγόρευση συγκεντρώσεων, ενώ τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε στοχοποίηση συγκεκριμένων ακτιβιστών με απαγόρευση κυκλοφορίας και... φύλλα πορείας.
Επτά γαλλικά συνδικάτα κάλεσαν σε διήμερο απεργιών και διαδηλώσεων από τις 17 έως και τις 19 Μαΐου με πορείες και συγκεντρώσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες πόλεις (Μασσαλία, Λιλ, Λυών, Νάντ κ.α.). Απεργίες έχουν εξαγγελθεί στα μέσα μαζικής μεταφοράς για ολόκληρη την εβδομάδα. Οι αντιδράσεις εργαζομένων και φοιτητών συνεχίζονται εδώ και δύο μήνες ως αντίδραση στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Ολάντ για περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας με τα συνδικάτα να καταγγέλλουν πως οι νέες ρυθμίσεις είναι εξαιρετικά γενναιόδωρες προς την εργοδοσία.
Μαζικές συγκεντρώσεις αυτό το διήμερο στη γαλλική πρωτεύουσα | (AP Photo/Francois Mori)
Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων έχει βρεθεί το νέο κίνημα των πλατειών Nuit Debout, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, στις προηγούμενες διαμαρτυρίες, έχουν σημειωθεί επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας.
«Θέατρο» των σημερινών εκρηκτικών διαμαρτυριών η γαλλική πρωτεύουσα | (AP Photo/Francois Mori)
(AP Photo/Laurent Cipriani)

Δεκάδες χιλιάδες στο Παρίσι - Επεισόδια και συγκρούσεις

Το επίκεντρο των σημερινών διαδηλώσεων ήταν το Παρίσι με τους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας να γεμίζουν από δεκάδες χιλιάδες διαμαρτυρόμενους.
Μετά τις... προληπτικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε «ύποπτους» διαδηλωτές, σήμερα η ένταση ήταν μεγάλη στην πρωτεύουσα της χώρας, ενώ σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια.



Ο αριθμός των διαδηλωτών στο Παρίσι υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τους 12.000.
Τα συνθήματα κατά της αστυνομίας, αλλά και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει η κυβέρνηση κυριάρχησαν, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων η αστυνομία απάντησε με βροχή από χημικά και προσαγωγές.
«Όταν δεν μας ακούνε, πρέπει να τους κάνεις να σε ακούνε» δήλωσε ο Φιλίπ Μαρτινέζ, ο επικεφαλής του συνδικάτου CGT.

Μια χώρα σε αστυνομικό κλοιό

Εκτός από το Παρίσι μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις όπως η Λυών, η Ναντ, η Μασσαλία, η Λιλ, η Χάβρη κ.α.
Η παρουσία της αστυνομίας είναι αρκετά ισχυρή και ήδη έχουν σημειωθεί προστριβές και μικρής έκτασης επεισόδια με τις Αρχές να κάνουν χρήση δακρυγόνων.


Στη Ναντ, αλλά και τη Μασσαλία και το Λε Μαν, οδηγοί φορτηγών έχουν αποκλείσει βασικές οδικές αρτηρίες και διαδηλωτές πραγματοποιούν πορείες στους δρόμους των πόλεων.
(AP Photo/Claude Paris)
Οι οδηγοί φορτηγών διαμαρτύρονται με τον... δικό τους ξεχωριστό τρόπο | (AP Photo/Claude Paris)
Ο επικεφαλής του συνδικάτου της Μασσαλίας, Λοράν Καζανοβά, δηλώνει ότι «στόχος είναι να παραλύσει η κυκλοφορία και να μπλοκαριστεί η οικονομία».



Στην Τουλούζ διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον του πολιτικού γραφείου ενός Σοσιαλιστή, ενώ στη Νάντ οι δυνάμεις επιβολής της τάξης απώθησαν το πλήθος κάνοντας χρήση αντλιών νερού υπό πίεση.

Χιλιάδες στους δρόμους

Σύμφωνα με τη γαλλική Le Monde το μεσημέρι στις συγκεντρώσεις η συμμετοχή υπολογιζόταν ως εξής:
  • Ναντ: Από 3.500 έως 10.000 συμμετέχοντες
  • Μασσαλία: Από 6.800 έως 80.00
  • Τουλούζ: Από 2.300 και 8.000
  • Λυών: Από 1.700 έως 7.000
  • Γκρενόμπλ: Από 1.600 έως 7.000
  • Μονπελιέ: Αό 1.400 έως 3.000
  • Ρεν: Από 1.100 έως 2.000

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου