Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει δημόσια σε δεσμεύσεις ότι θα υποστηρίξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές μαζί με την Τράπεζα της Αγγλίας σε περίπτωση που οι Βρετανοί ψηφίσουν υπέρ μίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμά του.
Οι προετοιμασίες αυτές απεικονίζουν την κατάσταση της έντονης επιφυλακτικότητας μπροστά στην κατάληξη του βρετανικού δημοψηφίσματος που θα καθορίσει το μέλλον της χώρας αναφορικά με το εμπόριο και τη θέση της στον κόσμο, αλλά και θα αναδιαμορφώσει την ΕΕ. Όπως υπενθυμίζει το Reuters, τόσο η λίρα όσο και το ευρώ έχουν υποχωρήσει υπό τον φόβο ενόςBrexit που θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΕ σε ύφεση.
Μία τέτοια ανακοίνωση από την ΕΚΤ αναμένεται στις 24 Ιουνίου σε περίπτωσηBrexit, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. "Θα υπάρξει ανακοίνωση ότι θα γίνει οτιδήποτε χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα στην αγορά" είπε ανώτερος αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η δέσμευση της ΕΚΤ θα συνεπάγεται το άνοιγμα της λεγόμενης συμφωνίας ανταλλαγής νομισμάτων με την Τράπεζα της Αγγλίας, επιτρέποντας την ανταλλαγή ευρώ και στερλίνας και καθιστώντας ουσιαστικά απεριόριστη χρηματοδότηση και στα δύο νομίσματα για της ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσαν οι πηγέ