Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Τέσσερις νεκροί & φόβοι για μεγάλο αριθμό αγνοουμένων UPD

diasosi.jpg

ΚρήτηΗ επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε περίπου στις 1.30 το πρωί της Παρασκευής | ICON PRESS / ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ
Ευρεία επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων προσφύγων εξελίσσεται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, 75 ναυτικά μίλια των Καλών Λιμένων, στην Κρήτη (σε περιοχή ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Αιγύπτου). Στην επιχείρηση λαμβάνουν μέρος σκάφη του λιμενικού, παραπλέοντα πλοία, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα. 
Το σκάφος -(25) περίπου μέτρων- βυθίστηκε στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή με αποτέλεσμα οι επιβαίνοντες να βρεθούν στη θάλασσα.   
Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 340 αλλοδαποί, οι οποίοι έχουν επιβιβαστεί με ασφάλεια στα παραπλέοντα πλοία, ενώ έχουν εντοπιστεί τέσσερις σοροί.
Οι πρόσφυγες πιθανόν να είχαν ξεκινήσει από τη βόρεια Αφρική με προορισμό την Ιταλία.
Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε περίπου στις 1.30 το πρωί της Παρασκευής και συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επικρατούν βόρειοι άνεμοι έντασης 4-5 μποφόρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους διασωθέντες, οι 242 έχουν πάρει το δρόμο για την Ιταλία και 75 για την Αίγυπτο. Εφτά θα μεταφερθούν στη Μάλτα και 16 στην Τουρκία. 

Φόβοι για μεγάλο αριθμό αγνοουμένων 

Τουλάχιστον 700 άνθρωποι επέβαιναν στο σκάφος που ναυάγησε ανοικτά της Κρήτης, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
«Περισσότερα από 250 άνθρωποι διασώθηκαν ανοικτά της Κρήτης μετά το ναυάγιο του πλοίου που είχε αποπλεύσει από τη Αφρική με τουλάχιστον 700 πρόσφυγες και μετανάστες», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες το ΔΟΜ, εκατοντάδες άνθρωποι αγνοούνται. 

Πληθαίνουν τα ναυάγια στη Μεσόγειο

Στο μεταξύ, το Αιγυπτιακό κέντρο έρευνας και διάσωσης του στρατού ανέφερε πως έλαβε μία κλήση κινδύνου από ένας σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες και έπλεε ανοιχτά της Αφρικανικής χώρας. 
Ο Αιγυπτιακός στρατός στην επίσημη ιστοσελίδα στου Facebook ανέφερε πως ελικόπτερα και πλοία οδεύουν προς το σκάφος το οποίο βρίσκεται 265 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αιγυπτιακής πόλης al Sallom. 
Την ίδια ώρα, τα ναυάγια στη Μεσόγειο πληθαίνουν ανησυχητικά με τον εκπρόσωπο του Ναυτικού της Λιβύης να ανακοινώνει πως περισσότεροι από 100 σοροί ξεβράστηκαν στις ακτές της Λιβύης, την Παρασκευή. 
Ο συνταγματάρχης Ayoub Gassim είπε στο Associated Press ότι τουλάχιστον 104 πτώματα έχουν περισυλλέγει από τα νερά, κοντά στην πόλη της Zwara. 
Η ακτοφυλακή της Λιβύης είχε εντοπίσει ένα άδειο σκάφος την Πέμπτη η οποία πιθανότατα ανατράπηκε μια μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου