Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Ορατός ο κίνδυνος για ακροδεξιό πρόεδρο στην Αυστρία

Κεραυνός εν αιθρία η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών
Και εκεί που οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης είχαν ανακουφιστεί από την οριακή νίκη των Πρασίνων -τον οποίο στήριξαν όλες οι δημοκρατικές φωνές του τόπου- με ποσοστό 50,3% έναντι 49,7% της Ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Αυστρίας στις 22 Μαΐου, η απόφαση του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για επανάληψη του δεύτερου γύρου αν μη τι άλλο προκαλεί άγχος και συνιστά παγκόσμια καινοτομία.
Την απόφαση ανακοίνωσε χθες προφορικά ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γκέρχαρντ Χόλτσινγκερ και την αιτιολόγησε λέγοντας πως οι εκλογές αποτελούν το θεμέλιο της Δημοκρατίας και συνιστά ύψιστη υποχρέωση η διασφάλιση της λειτουργίας τους. Διαβεβαίωσε επίσης πως με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά στόχος είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο κράτος δικαίου.
Το δικαστήριο εξέτασε συνολικά 67 μάρτυρες για τις 20 πιο σοβαρές περιπτώσεις και διαπίστωσε τυπικά λάθη. Το εντυπωσιακό αναφορικά με την απόφαση είναι πως, παρά τα τυπικά λάθη, δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη για νοθεία κατά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.
Πρόκειται για μία απόφαση χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Αυστρίας. Στο παρελθόν, κατά τις βουλευτικές εκλογές του 1970 και του 1995, είχε κριθεί απαραίτητη από το Συνταγματικό Δικαστήριο η επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας σε μεμονωμένες περιφέρειες.
Για απόφαση που συνιστά παγκόσμια καινοτομία έκαναν λόγο οι αναλυτές σε Αυστρία και εξωτερικό καθώς -σύμφωνα με τις αναλύσεις τους- πουθενά στον κόσμο δεν έχουν ακυρωθεί ολοκληρωτικά εκλογές.
'Όλα ξεκίνησαν όταν το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, που είναι αξιωματική αντιπολίτευση και έχει το προβάδισμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου έτους προσέβαλε το αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών με προσφυγή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο επικαλούμενο παρατυπίες σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες. Οι ακροδεξιοί ζητούσαν την ακύρωση του εκλογικού αποτελέσματος και επανάληψη του δεύτερου γύρου στον οποίο ο υποψήφιος τους Νόρμπερτ Χόφερ ηττήθηκε με διαφορά μόλις 30.863 ψήφων, η οποία προέκυψε από την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, που με τη σειρά της, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Ελευθέρων στις 152 σελίδες της προσφυγής τους, είχε αρχίσει νωρίτερα του κανονικού.
Τα δημοσιεύματα της 23ης Μαΐου που μιλούσαν για τις «30.863 ψήφους που έσωσαν την τιμή της Αυστρίας» από τον κίνδυνο να αναδειχθεί σε αυτή τη χώρα ο πρώτος στην Ευρώπη πρόεδρος προερχόμενος από τον ακροδεξιό χώρο φαίνεται πως βιάστηκαν.
Οι Ελεύθεροι έκαναν επικοινωνιακή καραμέλα όλο αυτό το διάστημα την εκλογική νοθεία αναπαράγοντας ιδίως μέσα από τα social media θεωρίες συνωμοσίας. Κατά την άποψη αναλυτών στη Βιέννη, κανονικά το κόμμα θα πρέπει τώρα μάλλον να αντιμετωπίσει πρόβλημα για τους εκλογικούς αντιπροσώπους του (σ.σ.: πιθανόν με την κατηγορία της ψευδορκίας), καθώς αυτοί, στο σύνολό τους, είχαν επικυρώσει με την υπογραφή τους το άψογο της εκλογικής διαδικασίας και τώρα ως μάρτυρές της προσφυγής του καλούνταν να καταγγείλουν παρατυπίες και παραλείψεις.
Η επανάληψη του δεύτερου γύρου, σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό των Πρασίνων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που κέρδισε τις εκλογές της 22ης Μαΐου με διαφορά μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας από τον Νόρμπερτ Χόφερ, υποψήφιο του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Μετά το Brexit και το ντόμινο δηλώσεων ακροδεξιών ηγετών που ζητούν δημοψήφισμα για την αποχώρηση κρατών - μελών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών που ανέδειξαν ξανά τον Ραχόι, το κόμμα του οποίου ελέγχεται για κάμποσες εκατοντάδες υποθέσεις διαφθοράς η Ευρώπη φαίνεται πως μπαίνει σε μία ακόμη ταραγμένη περίοδο, την ώρα που περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται αλλαγή κατεύθυνσης. Τους επόμενους μήνες θα συγκρουστούν οι πιο σκοτεινές δυνάμεις με ένα όραμα για μια άλλη, πιο δίκαιη Ευρώπη...
Ο Χόφερ δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος γιατί το δικαστήριο έλαβε μια δύσκολη απόφαση και ότι έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη. Από την πλευρά του, ο Βαν Ντερ Μπέλεν είπε ότι είναι πεπεισμένος πως θα αναδειχθεί νικητής και στις επαναληπτικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου