Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

«Λάθος η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία»

erdogan-juncker.jpg

Ταγίπ Ερντογάν - Ζαν Κλωντ ΓιούνκερEPA/OLIVIER HOSLET
Μπορεί η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν να οδεύει σε έναν αντιδημοκρατικό μονόδρομο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, προωθώντας ακόμα και την επαναφορά της θανατικής ποινής, ωστόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφήνει ανοιχτό ένα παράθυρο για ένταξη της γειτονικής χώρας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. 
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ARD, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ε.Ε., ωστόσο θα ήταν «σοβαρό λάθος της εξωτερικής πολιτικής» να διακοπούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν αντιπαραγωγικό.
Υπενθυμίζεται ότι χθες (Τετάρτη) ο καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν, ζήτησε να τεθεί τέλος στις συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτείνοντας, μάλιστα, να ανοίξει σχετική συζήτηση μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών.
«Η Τουρκία, στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα όχι αν επαναφέρει τη θανατική ποινή, όπως ζητούν ορισμένοι. Δεν νομίζω ότι θα βοηθούσε αν λέγαμε μονομερώς στην Τουρκία ότι οι διαπραγματεύσεις τερματίζονται», είπε σήμερα ο Γιούνκερ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου