Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Αυτοπροσώπως στην Εξεταστική ο Σταύρος Ψυχάρης

exetastiki-daneia-mme-kommata-630.jpg

Εξεταστική για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ θα παραβρεθεί σήμερα για να καταθέσει ο επικεφαλής του ΔΟΛ, του πλέον υπερδανεισμένου συγκροτήματος.
Η κατάθεση του Σταύρου Ψυχάρη θα μεταδοθεί live από το efsyn.gr.
Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της δανειοδότησης κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ θα παραβρεθεί σήμερα για να καταθέσει ο επικεφαλής του ΔΟΛ.
Χθες ο Σταύρος Ψυχάρης είχε ενημερώσει -με επιστολή που συνοδευόταν από ιατρική βεβαίωση- την Εξεταστική Επιτροπή ότι δεν μπορεί να παραστεί λόγω προβλημάτων υγείας που επηρεάζουν την εκφορά του λόγου και τη δυνατότητά του να απαντήσει σε ερωτήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρότεινε να του κάνουν ερωτήσεις και να απαντήσει γραπτώς, κάτι που αρνήθηκε η Επιτροπή, αντιπροτείνοντας, αντί να πάει ο ίδιος, να παραστεί ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ, δηλαδή ο γιος του Παναγιώτης Ψυχάρης.
Έπειτα από αυτό ο κ. Ψυχάρης ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα παραστεί ο ίδιος παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην προφορική επικοινωνία.
Η αλλαγή στάσης του κ. Ψυχάρη προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των μελών της Επιτροπής, ενώ ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Δημήτρης Καμμένος, έκανε λόγο για εξαπάτηση της Εξεταστικής Επιτροπής και ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του.

ΔΟΛ, το πλέον υπερδανεισμένο συγκρότημα

Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη συνολικά οφείλει στις 4 τράπεζες περισσότερα από 197 εκατ. ευρώ (τα μισά στην Alpha). Κατηγορούμενος μαζί με άλλα εννιά άτομα (μεταξύ των οποίων τραπεζικά στελέχη) για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση βρίσκεται ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης.
Από το πόρισμα του αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνού Μπρη, προκύπτει ότι η απόκτηση από τον Ψυχάρη του 25% των μετοχών το 2005 πραγματοποιήθηκε με χρήση δανειακών κεφαλαίων. Το 17,57% το πήρε αρχικά ο Β. Ρέστης. Το 2012 ο Ψυχάρης εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της ΔΟΛ Α.Ε. πάλι με χρήση δανειακών κεφαλαίων. Το 2013 όλες οι μετοχές και τα δάνεια μεταφέρονται στην «Ψυχάρης Media Group A.E.».
Ο ΔΟΛ αρχικά βγαίνει από το χρηματιστήριο και στη συνέχεια συγχωνεύεται με την «Ψυχάρης Media Group A.E.». Από το 2009 γίνεται δραστικός περιορισμός δραστηριοτήτων, μείωση προσωπικού και λειτουργικού κόστους.
Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα, οι ιθύνοντες της Alpha Bank όχι μόνο δεν ζήτησαν πρόσθετες εξασφαλίσεις, αλλά ενέκριναν νέο επιχειρηματικό δάνειο 14.800.000 προς τον Ψυχάρη το 2012, σε μια χρονιά που ο ΔΟΛ είχε πτωτική πορεία. Παράλληλα, ο εκδότης δεν είχε επιστρέψει στην Alpha υπόλοιπο κεφαλαίου 4.000.000, δεν είχε παράσχει πρόσθετες εξασφαλίσεις, ενώ δεν είχε την ικανότητα αποπληρωμής του συγκεκριμένου δανείου.
Την περίοδο 2013-14 εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο που στηριζόταν στο ότι η οικονομία θα έχει ανάκαμψη το 2014 και μετέθετε την πληρωμή τόκων και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έως το 2016.
Το 2014 η ΔΟΛ Α.Ε. εκδίδει νέο δεκαετές κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 96.817.888 ευρώ, με σκοπό να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό (82,2 εκατ.) και να καλύψει τα κεφάλαια κίνησης κατά περίπου 17 εκατ. Το δάνειο καλύφθηκε κατά 31% από την Αlpha, κατά 47% από την Εθνική και κατά 22% από την Πειραιώς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου