Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Καταστροφικός σεισμός στην Ιταλία 

italy-seismos.jpg

Καταστροφές στο Amatrice της κεντρικής Ιταλίας από τον μεγάλο σεισμόΚαταστροφές στο Amatrice της κεντρικής Ιταλίας από τον μεγάλο σεισμό | Massimo Percossi/ANSA via AP
ΑματρίτσεAP Photo
Ισχυρός σεισμός 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στην Ιταλία (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας). Η δόνηση έγινε αισθητή σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης. Πληροφορίες για αρκετούς νεκρούς. Δεκάδες τραυματίες. Καταρρεύσεις κτιρίων και σοβαρές υλικές ζημιές στις υποδομές στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι. 

Πρώτος απολογισμός των θυμάτων (11:28)

AP Photo/Alessandra Tarantin
Ο αριθμός των νεκρών μέχρι αυτήν την ώρα είναι 21. Η πληροφορία είναι επιβεβαιωμένη μετέδωσε η κρατική Rai. 
Δέκα νεκροί στο χωριό Ακούμολι. Πέντε στο χωριό Αματρίτσε και έξι στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο. 

Δήμαρχος Amatrice:«Είναι τόσοι πολλοί οι νεκροί που δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση» (11:13)

Sergio Pirozzi, στη RAI:
«Είναι τόσοι πολλοί οι νεκροί που δεν μπορώ να κάνω καμία εκτίμηση. Εχουμε ήδη ανασύρει αρκετές σορούς, αλλά δεν ξέρουμε πόσοι άνθρωποι είναι ακόμα κάτω από τα ερείπια... Ετοιμάζουμε ένα χώρο για να βάλουμε τους νεκρούς». 

La Stampa: 21 νεκροί στην Ιταλία (10:49)

Tο χωριό ΑματρίτσεAP Photo/Alessandra Tarantino
Αυξάνει ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό που έπληξε την Ιταλία τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Σωστικά συνεργεία δίνουν «μάχη» για να βρουν εγκλωβισμένους (09:53)

Διάσωση εγκλωβισμένου στο ΑματρίτσεMassimo Percossi/ANSA via AP
Τα σωστικά συνεργεία σπεύδουν στο χωριό Αματρίτσε, στο οποίο μεγάλο μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει. Η πρόσβαση στην περιοχή επιτρέπεται μόνον στα οχήματα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην παροχή πρώτων βοηθειών.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έξι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στο χωριό Ακούμολι, βόρεια της πόλης Ριέτι. 'Αλλοι τρεις ανασύρθηκαν νεκροί στην κεντρική περιφέρεια Μάρκε.
Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες σκάβουν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.

Συγκλονιστικές εικόνες λίγες ώρες μετά το σεισμό (09:29)

Γερ. Χουλιάρας: «Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός» (09:24)

Αματρίτσε ΑP Photo
Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. «Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς», είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.
Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές. Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την «ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων» η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουιλα την Άνοιξη του 2009.
Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.

Πληροφορίες για 13 νεκρούς από τον καταστροφικό σεισμό στην Ιταλία (09:17)

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό φθάνουν τους 13 ενώ αρκετοί πολίτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα. 

Ξύπνησαν μνήμες από την Λ' Ακουιλα (09:07)

Λ' ΑκουιλαEPA/ CLAUDIO LATTANZIO
Η περιοχή του Ριέτι- το επίκεντρο του σεισμού- απέχει μόνο 60 χιλιόμετρα από τηνΛ'Ακουιλα, την πόλη που καταστράφηκε από ισχυρή δόνηση 6,3 Ρίχτερ το 2009. Περισσότεροι από 300 κάτοικοι της έχασαν τότε τη ζωή τους, τουλάχιστον 1.000 τραυματίστηκαν ενώ  55.000 έμειναν άστεγοι. 
Η καταστροφή εκείνη ήταν η αιτία να ξεκινήσει μια μακρόχρονη δικαστική διαδικασία στην διάρκεια της οποίας κορυφαίοι Ιταλοί σεισμολόγοι και ειδικοί στις φυσικές καταστροφές κάθισαν στο σκαμνί για λανθασμένες διαβεβαιώσεις περί της σεισμικότητας της περιοχής.
Τρία χρόνια αργότερα, επτά επιστήμονες από την Εθνική επιτροπή Πρόβλεψης και  Πρόληψης Μεγάλων Κινδύνων κρίθηκαν ένοχοι για «αδικαιολόγητα υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις» προς τον τοπικό πληθυσμό για τον κίνδυνο σεισμού, μια εβδομάδα πριν χτυπήσει ο Εγκέλαδος. 
Μέχρι τότε στην περιοχή είχαν καταγραφεί πάνω από 400 δονήσεις σε διάστημα τεσσάρων μηνών. 
Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στην περιοχή ήταν στις 13 Ιανουαρίου  του 1915,  ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, είχε επίκεντρο 68 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Αβετσάνο και προκάλεσε τον θάνατο 32.000 ανθρώπων. 

Το φως της ημέρας δείχνει το μέγεθος της καταστροφής (09:00)

Το ξημέρωμα της Τετάρτης στο χωριό Αματρίτσε. 

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 4χλμ.(08:58)

Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στα 4χλμ. Έχουν πληγή περισσότερο δύο παραδοσιακά χωριά (Αρκουάτα και Αματρίτσε). Πρόκειται για παραθεριστικά χωριά που εκεί βρίσκονταν πολλοί τουρίστες.   

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ιταλική Πολιτική Προστασία (08:48)

Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και σημειώνουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της Λ' 'Ακουιλα, του 2009.
Ο σεισμός, ο οποίος διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα, έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική έχουν δεχθεί δεκάδες κλήσεις τρομαγμένων πολιτών.  

Ο χάρτης με την περιοχή που επλήγη από το σεισμό (08:43)

Η ισχυρή σεισμικη δόνηση έγινε αισθητή από το Ρίμινι μέχρι τη Νάπολι. 

Δήμαρχος Αματρίτσε: «Μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά» (08:41)

Αματρίτσε ‏@TomHall
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε (την περιφέρεια της πόλης Ριέτι), δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πιά». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Ο σεισμός προκάλεσε υλικές ζημιές και διέκοψε την πρόσβαση σε δρόμους του χωριού. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου