Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016


Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ

Θετικά βήματα ως προς τη διαχείριση των "κόκκινων δανείων" φαίνεται πώς έγιναν στις διαπραγματεύσεις που έχει η κυβέρνηση με τους δανειστές. Κι αυτό γιατί οι Θεσμοί αποδέχονται πώς πρέπει να γίνει ένα "κούρεμα", κυρίως των επιχειρηματικών δανείων και των χρεών προς τις τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο. Ασφαλώς πρέπει κανείς να κρατά μικρό καλάθι μέχρι τις οριστικές αποφάσεις. 
Επί την αρχής πάντως φέρεται να υπήρξε συμφωνία με τρεις βασικούς άξονες. Ποιοι είναι αυτοί: 
-Το μέγεθος του "κουρέματος" των επιχειρηματικών οφειλών θα γίνεται με αναλογικό τρόπο ως προς το ποσοστό συμμετοχής στο συνολικό χρέος της εταιρείας. Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των δόσεων και το ποσοστό διαγραφής θα εκπονείται μελέτη βιωσιμότητας για κάθε επιχείρηση ξεχωριστά.
-Για τις μελέτες βιωσιμότητας θα υπάρξουν συγκεκριμένες προδιαγραφές. Για τις μικρές επιχειρήσεις θα συσταθεί μητρώο αξιολογητών στους οποίους θα απευθύνονται οι ιδιοκτήτες, ενώ οι μεγάλες εταιρείες θα μπορούν να απευθύνονται στις γνωστές ελεγκτικές εταιρείες της αγοράς.
-Θα θεσπιστούν ποινικές ευθύνες για τραπεζικά στελέχη και υπαλλήλους του Δημοσίου για τη διαγραφή χρεών.
Προβλέπεται επίσης και συγκεκριμένη διαδικασία. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες θα πρέπει να ζητούν εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας
και στη συνέχεια αρμόδια Επιτροπή που θα απαρτίζεται από τους πιστωτές και εκπροσώπους του Δημοσίου (εφορία, ταμεία) με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας θα καθορίζει το είδος και το ύψος της αναδιάρθρωσης του χρέους.
Την απόφαση της Επιτροπής θα πρέπει να επικυρωθεί από δικαστήριο.
Η διαγραφή ή το "κούρεμα" χρεών είναι ο μόνος τρόπος να σωθούν κάποιες επιχειρήσεις σήμερα και από τη στιγμή που οι τράπεζες έχουν κόψει τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης. Ορισμένοι πάντως λένε πώς θα πρέπει να δούμε το τελικό σχέδιο διότι "ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες".  
πηγη pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου