Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ακύρωση της δημοπρασίας ζητάει ο ALPHA με εξώδικο

kontominas.jpg

Δημήτρης ΚοντομηνάςΣτη δημοπρασία ο ALPHA κατέληξε να είναι δεύτερος επιλαχών με πρόταση στα 61 εκατ. ευρώ |EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Με νέο εξώδικο που απέστειλαν σήμερα στην Dimera Media, την εταιρεία με την οποία συμμετείχε ο Ιβάν Σαββίδης στη δημοπρασία για τις τέσσερις άδειες περιεχομένου καναλιών εθνικής εμβέλειας, την οποία και κοινοποίησαν στην Επιτροπή Διενέργειας του Διαγωνισμού η διοίκηση του ALPHA ζητά να ακυρωθεί συνολικά η διαδικασία.
Παράλληλα προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που η ένστασή τους δεν γίνει αποδεκτή θα προχωρήσουν σε αγωγές εναντίον όχι μόνο της εταιρείας αλλά και του ελληνικού Δημοσίου ενώ επισημαίνουν τις «ενδεχόμενες αστικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες των μελών της Επιτροπής προσωπικώς».
Στη δημοπρασία ο ALPHA κατέληξε να είναι δεύτερος επιλαχών με πρόταση στα 61 εκατ. ευρώ πίσω από τον Ιβάν Σαββίδη που πρότεινε 61,5 εκατ. ευρώ. Τα στελέχη του καναλιού της Κάντζας είχαν στείλει -όπως και άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί και νέοι διεκδικητές- και άλλο εξώδικο κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας στην οποία ζητούσαν να ακυρωθεί χαρακτηρίζοντας εκπρόσθεσμη την καταβολή της εγγυητικής επιστολής του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα (έγινε 40 λεπτά μετά τις 15.00 που κλείνει συνήθως το πρωτόκολλο, στην προκήρυξη όμως αναφέρεται μόνο ημερομηνία και όχι συγκεκριμένη ώρα) αλλά και εναντίον της συμμετοχής του Ιβάν Σαββίδη. 
Αυτή τη φορά τα στελέχη του ALPHA με το εξώδικό τους ζητούν να αποκλειστεί η Dimera Media από επιλαχούσα του διαγωνισμού (έτσι θα έρχεται πρώτος επιλαχών ο ALPHA) αλλά και να καταπέσει η εγγυητική επιστολή που είχε καταβάλλει o Ιβάν Σαββίδης (3.000.000 ευρώ). Παράλληλα ζητούν να ακυρωθεί συνολικά η δημοπρασία καθώς παραβιάστηκαν όπως σημειώνουν στο εξώδικό τους «θεμελιώδεις εσωτερικές και ευρωπαϊκές αρχές του ελεύθερου και ανόθευτου ανταγωνισμού, εξαιτίας της λόγω και έργω ομολογηθείσης παράνομης συμπεριφοράς της εταιρείας Dimera Media Investments Ltd».
Τα στελέχη του ALPHA αναφέρονται στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος ο Ιβάν Σαββίδης από τη δημοπρασία τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής (2/9) από τη γενική γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Κάνουν λόγω για απόπειρα επηρεασμού της Επιτροπής από τη συμπεριφορά του κ. Σαββίδη που την οδήγησε «σε διαδοχικές αυξήσεις του τιμήματος, που δεν θα ελάμβαναν χώρα δίχως αυτή την καταχρηστική συμπεριφορά, καθώς και σε λήψη αποφάσεως εκ μέρους της εταιρείας μας που την οδήγησε στον αποκλεισμό της».
Στο εξώδικο αναφέρονται αναλυτικά οι δηλώσεις Ι. Σαββίδη που κατά τα στελέχη του  ALPHA αποδεικνύουν την παράνομη, αθέμιτη και καταχρηστική συμπεριφορά του:
Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι όλα πήγαν μεταξύ άλλων και με βάση το δικό μου σενάριο… 
Και μόλις έγινε κατανοητό ότι ξεφεύγουμε πλέον κατά πολύ από την αξία αυτής της άδειας, τότε χρησιμοποίησα μια εναλλακτική λύση… 
Και το είδατε το αποτέλεσμα, ότι πλήρωσαν για τις άδειες πάνω από 70 και 50 εκατομμύρια ευρώ, για άδειες για τις οποίες υπολόγιζαν να πληρώσουν 3,4,5 εκατομμύρια ευρώ… 
Δύο μέρες πριν από το διαγωνισμό ξεκίνησαν να συζητάνε για το ποιος είναι ο Σαββίδης, τί και πώς, τί συμβαίνει με το Σαββίδη, και τότε είπα στον εαυτό μου: Εγώ αν δεν πάρω την άδεια, θα κάνω ό,τι μπορώ προκειμένου να πληρώσουν πολύ περισσότερο αυτοί. Και είμαι χαρούμενος για το γεγονός ότι το πέτυχα. Δεν είμαι χαμένος, κέρδισα… 
Και στην τέταρτη άδεια ήταν απολύτως σαφής ο στόχος: Nα πάμε όσο πιο ψηλά γίνεται… 
Στεναχωρήθηκα για το γεγονός ότι ο Αλαφούζος πλήρωσε λιγότερο από όλους. Έπρεπε να πληρώσει περισσότερο. Είναι δική μου επιθυμία. Γι’ αυτό είμαι συνολικά ικανοποιημένος… 
Το λέω ξανά, μπαίνοντας στην τελική φάση εγώ έκανα το επόμενο βήμα με μηδενική προσφορά. Και το ’κανα δύο φορές. Αν το ’βλεπε κάποιος θα καταλάβαινε, ότι ο στόχος μου είναι οι ψηλότερες τιμές και όχι τίποτε άλλο. Το πέτυχα αυτό…
Τα στελέχη του καναλιού της Κάντζας ξεκαθαρίζουν τόσο προς την εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη όσο και προς το ελληνικό Δημόσιο ότι έχουν παραβιαστεί όροι της προκήρυξης, αλλά και τα άρθρ. 1 και 2 του Ν.4339/2015, που επιτάσσει διαδικασία, η οποία να διασφαλίζει τον ελεύθερο και ανόθευτο ανταγωνισμό στον ευρύτερο τομέα των ΜΜΕ. Όπως σημειώνουν η Dimera «προέβη ομολογημένα, τουλάχιστον κατά την δημοπράτηση της τέταρτης άδειας, σε προσχηματικές αυξήσεις του τιμήματος δίχως καμία πρόθεση να διεκδικήσει την άδεια, αλλά με αποκλειστικό σκοπό, να διογκώσει υπέρογκα το τίμημα και να πληρώσουν οι διαγωνιζόμενοι όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, ήτοι να ζημιωθούν οι τελευταίοι όσο το δυνατόν περισσότερο».
Πρόκειται για συμπεριφορά που «συνιστά ευθεία παραβίαση του άρθρου 3.3.2 (δ) της προκηρύξεως και των όρων διεξαγωγής της δημοπρασίας» ενώ τονίζουν ότι «απαγορεύεται κατά τις συναλλαγές κάθε πράξη προς το σκοπό ανταγωνισμού αντικείμενη στα χρηστά ήθη».
Τα στελέχη του ALPHA προσθέτουν ότι ο αποκλεισμός τους από το τελικό στάδιο των κλειστών προσφορών κατά την δημοπράτηση της τέταρτης άδειας «οφείλεται ομολογημένα αιτιωδώς στην ως άνω παράνομη, αθέμιτη και αντίθετη στα χρηστά ήθη συμπεριφορά της εταιρείας σας» και δηλώνουν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα ένδικα μέσα (αστικά, διοικητικά και ποινικά) εντός και εκτός συνόρων  ώστε να αποκλεισθεί η  Dimera από τον πλειστηριασμό, να καταπέσει η εγγυητική της, να ακυρωθεί συνολικά η δημοπρασία και να αποζημιωθεί ο ALPHA.
ΠΗΓΗ ΕΦ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου