Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Να αλλάξει πορεία η Ευρώπη

giounker.jpg

Ζ.-Κλ. ΓιούνκερΟ πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ | Etienne Oliveau/Pool Photo via AP
Σε θετική κατεύθυνση κινείται η τοποθέτηση του προέδρου Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ελληνικό ζήτημα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας - και ειδικά η πρότασή του για την αναγκαία ευελιξία στο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Αλλά και εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Γιώργος Κουμουτσάκος καλωσόρισε την εξέλιξη αυτή «ως ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση που έχουν ανάγκη η ευρωπαϊκή οικονομία και οι ευρωπαϊκοί λαοί», αλλά -πάντα υπάρχει ένα «αλλά» από την αντιπολίτευση- δεν κατανοεί «τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης που μέχρι τώρα, λόγω ιδεοληψίας και ανικανότητας, έχει χάσει κάθε προσφερόμενη ευρωπαϊκή ευκαιρία».
Ξεχώρισε η παραδοχή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι πια και τόσο «κοινωνική» και ότι πρέπει να αλλάξει αμέσως πορεία, αναδεικνύοντας τις αρχές της αλληλεγγύης, με τον διπλασιασμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε διάρκεια και δυναμικότητα
«Σήμερα θα εξασφαλίσουμε», είπε ο κ. Γιούνκερ, «ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων θα δώσει τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ μέχρι το 2020». Δεν αγνόησε τα τέρατα που γέννησε η απεριόριστη χρηματοπιστωτική κερδοσκοπία του τραπεζικού τομέα και εξήγησε ότι «επειδή η οικονομία μας εξαρτάται από την υγεία των τραπεζών, έφτασε η ώρα να επιταχυνθεί η Ενωση των Κεφαλαιαγορών».
Τόνισε πως «οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους» διότι δεν μπορούμε να δεχτούμε πως οι νέοι στην Ευρώπη «θα είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της».
Και στο προσφυγικό θέμα υπερασπίστηκε έμμεσα την ελληνική στάση καλώντας τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές δυνάμεις «να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη» και ζήτησε από την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της.
Αυτά -τα ευχολόγια όπως θα τα χαρακτηρίσουν, ίσως εύλογα, πολλοί- πιθανότατα να αποτελέσουν σημεία τομής με τις θέσεις της πρόσφατης πρώτης ευρωμεσογειακής συνάντησης της Αθήνας, που όπως φαίνεται θα οδηγήσει σε αλλαγή της ατζέντας της συνόδου της Μπρατισλάβας.
Και όλα μαζί ας ελπίσουμε ότι θα επηρεάσουν την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο τραπέζι του Προκρούστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου