Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016



ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ
Ξαφνική έγκριση για το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης - Η ΕΕ μιλάει πρώτη φορά για έξοδο στις αγορές το 2017 και «κούρεμα» χρέους!
Την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, στο σύνολο της, ενέκριναν προς την Ελλάδα οι δανειστές και ανακοίνωσε τυπικά το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χθες, με τον επικεφαλής μάλιστα του Μηχανισμού Κλάους Ρέγκλινγκ να μιλάει για έξοδο της χώρας μας στις αγορές εντός του 2017, αλλά και για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους.
Ειδικά για το τελευταίο θέμα, που είναι μείζον για την κυβέρνηση και την Ελλάδα, δεδομένου πώς μόνο αν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους μπορεί να έρθει ανάπτυξη και η χώρα να αποτινάξει τα δεσμά του μνημονίου, ο κ. Ρέγκλινγκ δήλωσε πώς “η κυβέρνηση θα βοηθηθεί από το γεγονός ότι στο τέλος του προγράμματος, το 2018, περίπου τα δύο τρίτα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα διακρατείται από τα Ταμεία διάσωσης του ESM και του EFSF”.
“Αυτό σημαίνει”, συνέχισε ο διευθυντής του ESM “ότι οι πολύ ευνοϊκοί όροι δανεισμού μας θα ισχύσουν για το συντριπτικό μέρος του ελληνικού δημόσιου χρέους για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων και των πολύ μεγάλων λήξεων των δανείων μας προς την Ελλάδα”.
Φαίνεται πώς οι δανειστές, και πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ESM τα τελευταία 24ώρα έχουν αλλάξει στάση προς την Ελλάδα ή τουλάχιστον φαίνεται να επικρατούν και άλλες απόψεις πέραν αυτής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που επιμένει στη λιτότητα, απορρίπτει την ελάφρυνση του χρέους και δεν βλέπει έξοδο στις αγορές για την Ελλάδα.
Μάλιστα ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται σε σύγκρουση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, για το θέμα της πιστωτικής χαλάρωσης με τον πρώτο να δηλώνει πώς υπάρχει αρκετή ρευστότητα και συνεπώς δεν χρειάζεται και τον δεύτερο να την “πέφτει” στο Βερολίνο και να δηλώνει πώς έχει ευνοηθεί σημαντικά από την πολιτική της ΕΚΤ.
Ο Μάριο Ντράγκι, όπως και πολλοί ακόμη Ευρωπαίοι βλέπουν πώς η Ευρωζώνη αν συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας που υπαγορεύουν οι Γερμανοί δεν θα αντέξει για πολύ ακόμη. Ήδη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους της αντιπαράθεσης και απειλεί με βέτο στην χορήγηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων αν οι άλλες χώρες δεν συνδράμουν την Ελλάδα και την Ιταλία στο πρόβλημα της μετανάστευσης, ενώ η Κομισιόν “χτυπάει” καμπανάκι για πολλές οικονομίες χωρών της ΕΕ.
Ας δούμε όμως τι είπε χθες ο διευθυντής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και πέρασε στα ψηλά από τον Τύπο. "Η σημερινή απόφαση για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός κάνει σταθερές προόδους στη μεταρρύθμιση της χώρας του. Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε δράσεις κλειδιά στους τομείς της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της διακυβέρνησης των τραπεζών, της ενέργειας και της συλλογής εσόδων.
Έχουν γίνει επίσης περαιτέρω βήματα για τη λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας θα επιταχυνθεί την επόμενη χρονιά και η κυβέρνηση θα μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση ομολόγων του χρόνου”, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ESM.
Υπενθυμίζεται ότι τα 2,8 δισ. ευρώ αποτελούνται από δύο τμήματα: 1,1 δισ. ευρώ που συνδέονταν με την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές Αρχές και θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και 1,7 δισ. ευρώ που μπορούν να εκταμιευθούν, μετά τη θετική αξιολόγηση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο. Το ποσό των 1,7 δισ. ευρώ θα κατατεθεί σε ένα ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Ο Κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από το ελληνικό δημόσιο, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία. “Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία που έχουμε με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως”, ανέφερε ο Διευθυντής του ESM.
Σημειώνεται, τέλος, ότι από τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, ο ESM έχει εκταμιεύσει μέχρι και σήμερα συνολικά 31,7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν εκταμιεύσει έως σήμερα προς την Ελλάδα 173,5 δισ. ευρώ, ποσό που καθιστά τα δύο Ταμεία τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας.
Προσθέτει δε ο κ. Ρέγκλινγκ πώς αν εφαρμοστεί με αποφασιστικότητα το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα θα ανακτηθεί και σημειώνει ότι καλό θα ήταν η Ελλάδα να βγει για δανεισμό στις διεθνείς αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή εντός του 2017. Θεωρεί δε ότι ο στόχος αυτός είναι πραγματοποιήσιμος.
pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου