Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ

ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΙ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ
19:12
24/10/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο Μ.Ομπάμα στις 14 Νοεμβρίου έρχεται στην Αθήνα όπου θα συναντηθεί με τον Α.Τσίπρα έχοντας μαζί του μια πολύ πλούσια ατζέντα θεμάτων που θα αφορούν την μείωση του ελληνικού χρέους, ένα πλούσιο ελληνικό εξοπλιστικό πρόγραμμα και φυσικά το προσφυγικό.
Ως προς το ελληνικό χρέος η αμερικανική στάση είναι σαφής: Θέλουν μια γενναία απομείωση του από φόβο μην η Ελλάδα καταλήξει κάποια στιγμή σε άλλο «στρατόπεδο». Η αλήθεια είναι ότι οι πιέσεις του Μ.Ομπάμα είναι περισσότερο πολιτικής φύσεως. Πιέζει πολιτικά την Γερμανία για να το κάνει αυτό φέρνοντας το θέμα συνεχώς προς συζήτηση σε κάθε σημαντική συνάντηση.
Η ελληνική κυβέρνηση, αν και μέχρι στιγμής το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει, ελπίζει σε μια θεαματική παρέμβαση του κ. Ομπάμα για το θέμα του ελληνικού χρέους. 
 
Η έλευσή του στην Αθήνα, έχει άμεση σχέση με την απαίτηση των ΗΠΑ προς την Γερμανία να αποδεχθεί έναρξη συζήτηση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η εν συνεχεία επίσκεψή του στο Βερολίνο, μόνο τυχαία δεν είναι. Από εδώ θα στείλει το μήνυμα και στην συνέχεια θα πάει στο Βερολίνο για να διαπιστώσει αν το μήνυμα ελήφθη.
 
Σημειώνεται ότι o Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Tζακ Λιου στα τέλη Ιουλίου είχε κάνει μέσα σε μια ημέρα τρείς δηλώσεις για άμεση απομείωση του ελληνικού χρέους λίγες ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία.
 
Την τρίτη φορά μάλιστα είπε πως: «Η απομείωση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει πριν από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης Μ.Ομπάμα» δηλαδή πριν τις 20 Ιανουαρίου του 2017.
 
Αυτό βέβαια φαντάζει δύσκολο τώρα αλλά ο Μ.Ομπάμα εργάζεται και για την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση.
 
Φυσικά οι Αμερικανοί και αυτοί έχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και δεν έχουν χρήματα να δώσουν για να κάνουν κάτι πιο θεαματικό από τις πολιτικές πιέσεις. 
 
Το εξοπλιστικό θα είναι εξίσου σημαντικό καθώς συζητιούνται πολλά και σημαντικά προγάμματα.
 
H πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποφάσισε να αιτηθεί χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για την απόκτηση μιας Μοίρας stealth μαχητικών (20 μονάδες) F-35 Lightning II, αλλά και για την υλοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού ων F-16 της ΠΑ, κάτι που αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος στην συνέντευξή του στο περιοδικό PRONEWS και, υπαγορεύθηκε, εκτός από την επιχειρησιακή πραγματικότητα και από την οικονομική λογική: 
 
Μόνο με χρηματοδότηση μπορούν να προχωρήσουν τα μείζονα προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμων, πλην την ολοκληρωτική απαξίωσή τους περί τα τέλη της δεκαετίας και η πηγή ειναι επίσης μία από την στιγμή που οι όλες οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες επιμένουν να αρνούνται να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις: Οι ΗΠΑ.
 
Σε ότι αφορά την επιλογή του F-35 και όχι κάποιου άλλου τέταρτης γενιάς μαχητικού ευρωπαϊκού ή αμερικανικού (Rafale, Eurofighter, F/A-18 Silent Eagle) ή ρωσικού (Su-35) οι λόγοι είναι απλοί, όπως τους περιγράφει μιλώντας στο pronews.gr ανώτατος αξιωματικός της ΠΑ: "Αν είναι να μας κάνουν ένα "δώρο", ας μας κάνουν κάτι που βρίσκεται την αιχμή της τεχνολογίας και σίγουρα όχι κατώτερο από αυτό που θα έχει ο δυνητικός αντίπαλος".
 
Σε ότι αφορά τον μικρό αριθμό (20 μονάδες) η τοποθέτηση είναι εξίσου αφοπλιστική: "Αρκούν μέχρι το 2023. Δεν θα έχουν επιχειρησιακές πάνω από τρεις Μοίρες. Μετά από αυτό το χρονικό σημείο θα χρειαστούμε επιπλέον ενίσχυση".
 
Στην ΠΑ έχουν εντυπωσιαστεί και θορυβηθεί από τις επιδόσεις των F-35 στις ασκήσεις της USAF και μάλιστα σε αποστολές αέρος-αέρος και όχι αέρος-εδάφους στις οποίες υποτίθεται ότι το αεροσκάφος αποδίδει το 100% των δυνατοτήτων του.
 
Αλλά και ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα απαιτήσει πολλά χρήματα.
 
Δωρεάν έναντι συμβολικού ποσού θα παραχωρηθούν στην Ελλάδα μεταφορικά ελικόπτερα  UH-60M Black Hawk, πέντε μεταφορικά ελικόπτερα CH-47 D Chinook ακριβώς όπως παραχωρήθηκαν και άλλα δέκα νωρίτερα, όπως και άρματα μάχης  M1 Abrams. 
 
Αιτείται και η παραχώρηση ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων Sikorski S-70 στην αμερικανική έκδοση.
 
Όλα έναντι συμβολικού τιμήματος.
 
Eπίσης η Ελλάδα επανήλθε στο αίτημά της προς τις ΗΠΑ για παραχώρηση δύο αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke από αυτά που απελευθερώνονται μετά το 2020 σε μία προσπάθεια να κλείσει και τις “μαύρες τρύπες” στο Πολεμικό Ναυτικό που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την μη προμήθεια οπλικών συστημάτων για πολλά χρόνια και βεβαίως τα όσα σκάνδαλα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.
 
Τα 21 (από τα 28) παλαιότερα Flight I/II Arleigh Burke τα οποία, λόγω περικοπών, δεν πρόκειται να υποβληθούν τελικά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στα πρότυπα AEGIS Baseline 9 (σε αυτό θα ενταχθούν όλα τα υπόλοιπα πλοία της κλάσης), παρά μόνο σε εργασίες Γενικής Επιθεώρησης, επισκευής και συντήρησης των προωστηρίων σκευών και βοηθητικών μηχανημάτων, ενώ σε κάποια εξ αυτών θα γίνει αναβάθμιση του ανθυποβρυχιακού τους εξοπλισμού, αν και είναι το πιθανότερο να αποτελέσουν την δεξαμενή για το ελληνικό αίτημα, εν τούτοις, στα πρώτα 28 δεν υπάρχει υπόστεγο ελικοπτέρου.
 
Τα αντιτορπιλικά κλάσης “Arleigh Burke”αριθμούν ήδη 64 σκάφη (21 Flight I, 7 Flight II και 34 Flight IIA) σε υπηρεσία, ενώ προβλέπεται η ναυπήγηση άλλων 42 (Flight IIΙ). Έχουν μήκος 155 μέτρα, πλάτος 20 μέτρα, βύθισμα 9,3 μέτρα και εκτόπισμα από 8.300 ως 9.200 τόνους.
 
Όλα τα πλοία της κλάσης φέρουν το σύστημα αεράμυνας AEGIS, με ραντάρ παθητικής διάταξης τύπου SPY-1D. Από τους κάθετους εκτοξευτές (VLS) Mk41 90 θέσεων (29 κυψέλες πλώρα-61 πρύμα/96 θέσεων σε σκάφη της έκδοσης ΙΙΑ) μπορεί να βληθεί μεγάλη ποικιλία βλημάτων, όπως RIM-66M Standard, Tomahawk, κάθετα εκτοξευόμενοι ASROC (VLA) και ESSM.
 
Ο οπλισμός συμπληρώνεται με πυραύλους επιφανείας- επιφανείας Harpoon, δύο CIWS Phalanx (ένα σε νεώτερες εκδόσεις που φέρουν και ESSM), ένα πυροβόλο Mk-45 Mod1-4 των 127 mm, 2 πυροβόλα M242 Bushmaster των 25mm και δύο τριπλούς τορπιλοσωλήνες Mark 32. 
 
Όλο μαζί το «πακέτο» προς συζήτηση ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και ενδιαφέρει πάρα πολύ τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος κυρίως ετοιμάζει το «έδαφος» για την επόμενη αμερικανική κυβέρνηση η οποία τα αμερικανικά κέντρα εξουσίας ελπίζουν ότι θα είναι της Χίλαρι Κλίντον 
 
Αυτό το πακέτο για να αποπληρωθεί υπάρχουν μόνο δύο τρόποι: Είτε με δωρεάν οικονομική βοήθεια όπως άλλωστε κάνουν οι ΗΠΑ με Τουρκία και Ισραήλ είτε με μακροχρόνιο δανεισμό. Πάντως οι Αμερικανοί είναι διαθέσιμοι να καλύψουν το πακέτο κατά τα 2/3!
 
Οι Αμερικανοί θέλουν να εξοπλιστεί η Ελλάδα και για λόγους γεωπολιτικούς. Αυτή την στιγμή υπάρχει ανισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία και ο μόνος τρόπος για να υπάρχει αποτροπή οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας είναι να υπάρχει ισορροπία.
 
Φοβούνται λοιπόν ότι οι Τούρκοι θα προχωρήσουν σε επιθετική ενέργεια η οποία όμως μπορεί να φέρει ένα «ντόμινο» συγκρούσεων στην Α.Μεσόγειο και στην συνέχεια να οδηγήσει ακόμα και σε διάλυση του ΝΑΤΟ.
 
Ένα ακόμα θέμα που θα συζητηθεί κατά την επίσκεψη Ομπάμα θα είναι το προσφυγικό.
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος άλλωστε επίσημα επισκέπτεται την Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για το προσφυγικό. Το προσφυγικό άλλωστε αποτελεί άλλη μια πηγή απειλών για την Ελλάδα αφού την εξουθενώνει οικονομικά, ανάμεσα στους πρόσφυγες παρεισφρύουν ισλαμιστές και μαχητές του ISIS και σε περίπτωση ενός πολεμικού επεισοδίου θεωρείται βέβαιο ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους μουσουλμανικούς κυρίως προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς προκαλώντας εξεγέρσεις κάτι που αποδείχθηκε πολύ εύκολο
 
Tότε στις αρχές Σεπτέμβρη κάποιοι «αόρατοι» μέσω τηλεφωνημάτων και διάδοσης ψευδών φημών επιχείρησαν (και κατάφεραν) να προκαλέσουν εξέγερση στο hot spot της Μόριας (όπου και σήμερα είχαμε νέα εξέγερση) όπου φιλοξενούνται προσωρινά πρόσφυγες και παράνομοι αλλοδαποί μετανάστες.
 
200 Πακιστανοί παράνομοι μετανάστες τότε βγήκαν στους  δρόμους της Μυτιλήνης εκείνη την νύχτα και τα έκαναν «λαμπόγυαλο» στο άκουσμα μιας διαδοθείσας φήμης (όπως αποκαλύπτεται κάποιοι την διέρρευσαν  επίτηδες) ότι υπήρχαν επτά νεκροί μετανάστες,πέντε Πακιστανοί και δύο Μαροκινοί, σε φορτηγό αυτοκινήτο σε ένα πλοίο που ποτίθεται ξεκίνησε από την Μυτιλήνη για κάποιο άλλο λιμάνι της Ελλάδας.
 
Να σημειώσουμε ότι η Τουρκία μέσα στους σχεδιασμούς της έχει ως στόχο την εγκατάσταση χιλιάδων μουουλμάνων προσφύγων και μεταναστών για να διεκδικήσει αργότερα την «προστασία» των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων.
 
Είναι πολύ βολικό για αυτήν διότι έχει εύκολη πρόσβαση σε αυτούς λόγω θρησκείας.
 
Σε ένα υποθετικό σενάριο μιας πολεμικής σύρραξης με την γειτονική χώρα θα ήταν εφικτή η ταυτόχρονη εξέγερση μουσουλμανικών πληθυσμών στα νησιά και η πρόκληση ενός εσωτερικού μετώπου κατά των ελληνικών δυνάμεων.
 
Ο πρόεδρος Μ.Ομπάμα ξέρει ότι το προσφυγικό και οικονομική δυσανεξία έχουν φέρει την Ελλάδα σε πολύ άσχημη θέση απέναντι στην Τουρκία
 
 
 
 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου