Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ Β.ΠΟΛΥΔΩΡΑ
07:21
31/10/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το σύνολο της αντιπολίτευσης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Η κόντρα αναμένεται να κορυφωθεί σήμερα το απόγευμα κατά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, δεδομένου ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση απορρίπτει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί πρόεδρος της ανεξάρτητης ραδιοτηλεοπτικής αρχής, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή, Βύρωνας Πολύδωρας.
Υπό τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί εκτιμούν πώς τελικά η υποψηφιότητα Πολύδωρα θα αποσυρθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ενώ αναμένεται και η κατάθεση νομοθετικής διάταξης από την κυβέρνηση με στόχο να παραχωρηθούν και πάλι οι αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου στο ΕΣΡ. Κάτι που ζητάει η ΝΔ προκειμένου να συνηγορήσει στη συγκρότηση του ΕΣΡ.
Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην πραγματοποιηθεί τελικά η Διάσκεψη των Προέδρων με πρωτοβουλία του Νίκου Βούτση έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις υποψηφιότητες για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και υπάρξει ένα μίνιμουμ συναίνεσης, καθώς οι χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και την ίδια να εκτίθεται.
Αλλαγή του κανονισμού Βουλής για διεύρυνση της Διάσκεψης Προέδρων
Η έντονη κριτική που δέχεται δεν είναι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από το εσωτερικό της με αναφορές βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος που δεν είναι καθόλου τιμητικές ως προς την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα για επικεφαλής του ΕΣΡ.
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που υπερασπίζονται τις απόψεις του Μεγάρου Μαξίμου και προειδοποιούν λέγοντας πως αν συνεχιστεί το αδιέξοδο τότε δεν αποκλείεται να αλλάξουν ακόμη μέσω της αλλαγής του κανονισμού της Βουλής την σύνθεση των μελών της διάσκεψης προέδρων. Απόφαση που θα μπορούσε να είχε ξεμπλοκάρει τη σύνθεση του ΕΣΡ με την συμμετοχή περισσότερων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Από το γραφείο του προέδρου της Βουλής, λέγεται ότι κάτι τέτοιο γίνεται, να αλλάξει δηλαδή μέσω του κανονισμού της βουλής η συμμετοχή των βουλευτών στη διάσκεψη προέδρων αλλά κάτι τέτοιο δεν το κάνει ο πρόεδρος της Βουλής διότι θα κατηγορηθεί από το σύνολο της αντιπολίτευσης ως απόφαση που έλαβε και οδηγεί στην θεσμική εκτροπή.
Στέλεχος της κυβέρνησης, υπουργός πολύ κοντά στον πρωθυπουργό, θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει, διότι με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών που την διαθέτει η κυβέρνηση στη βουλή , θα μπορούσε να αλλάξει ο κανονισμός της βουλής που ανήκει εντός της, η διάσκεψη προέδρων. Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζει δεν αλλάζει η απόφαση των 4/5 που χρειάζεται για τη συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής αφού κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 101 παράγραφος Α του Συντάγματος).
Ασφαλώς, κάτι τέτοιο θα έριχνε περεταίρω λάδι στη φωτιά και θα όξυνε την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση. Ο πρόεδρος της Βουλής, θεωρεί ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολύ κρίσιμη εβδομάδα και δεν αποκλείονται ακόμη και πολιτικές εξελίξεις αποκλείοντας φυσικά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
«Όλοι θα κριθούμε σήμερα σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης» υπογράμμισε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Νίκος Βούτσης αναφορικά με την προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του, σημείωσε ότι αν δεν υπάρξει λύση σήμερα θα ξαναβρεθεί σύντομα η ευκαιρία, στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και η κυβέρνηση θα επανέλθει.
Αναφορικά με την επιλογή του Β. Πολύδωρα για την θέση του προέδρου στο ΕΣΡ και τις αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, είπε ότι: «Τα κόμματα θα μπορούσαν να είχαν προτείνει δικά τους πρόσωπα και δεν το έκαναν και τώρα νομίζουν ότι είναι η χρυσή ευκαιρία για να βρεθεί η κυβέρνηση σε κρίση».
Παππάς επιστροφή στο ΕΣΡ όλες οι αρμοδιότητες
Όλο αυτό έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση και κόντρα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που έχει παρενέργειες στο σύνολο της ασκούμενης πολιτικής με συνέπεια να επηρεάζει και τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό.
Η αντιπολίτευση πιέζει προς την κατεύθυνση παραίτησης του αρμόδιου υπουργού Ν. Παππά από την κυβέρνηση ώστε να φανεί πως κέρδισε και εξαρτά την συναίνεσή της για το ΕΣΡ από την απομάκρυνση του κ. Παππά, στο Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο απαντούν πως δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο ο κ. Τσίπρας να εμφανιστεί με μια τέτοια απόφαση στο προσκήνιο για να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.
Γι' αυτό και ο αρμόδιος υπουργός κ. Παππάς προαναγγέλλει με νέα του δήλωση πως όλες οι αρμοδιότητες του τηλεοπτικού τοπίου θα επιστρέψουν στο ΕΣΡ: Επαναλαμβάνουμε. Η αρμοδιότητα για όποιον νέο διαγωνισμό για τηλεοπτικές άδειες είναι πλέον στο ΕΣΡ, όπως προέβλεπε από την αρχή ο Ν. 4339/15.
Η δικαιολογία των αρμοδιοτήτων δεν υπάρχει για τη ΝΔ. Ουδείς αντιλαμβάνεται ποιες προϋποθέσεις, ή μήπως δικαιολογίες, θέτει για ακόμα μία φορά. Η ΝΔ έχει την υποχρέωση να αποδείξει ότι έχει τη στοιχειώδη αίσθηση συνταγματικής ευθύνης και να συμβάλλει στη συγκρότηση ΕΣΡ.
Κουρουμπλής νέος νόμο για τα κανάλια
Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αποτέλεσμα στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής,σήμερα το απόγευμα προκειμένου «επιτέλους να λειτουργήσουν οι ανεξάρτητες αρχές».
Ο κ. Κουρουμπλής, στις δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε ως πράξη γενναιότητας την πρόταση να τοποθετηθεί ο Βύρων Πολύδωρας στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «με την ακύρωση της διάταξης του νόμου από το ΣτΕ η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα μπροστά και κάνει μια πρόταση μέσης οδού με γενναιότητα».
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τη στάση της απέναντι στην πρόταση Πολύδωρα. «Αν επικρατήσει το "όχι"από την αντιπολίτευση τότε αναδεικνύεται το πραγματικό πρόσωπο ορισμένων. Κάποιοι δεν θέλουν να πληρώσουν οι καναλάρχες», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου