Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Σκληρή κόντρα, βαριές κουβέντες

tsipras-mitsotakis-630.jpg

Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑναμέτρηση Τσίπρα - Μητσοτάκη στην Ολομέλεια | ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
«Δεν θα κάνουμε πίσω παρά μόνο για να πάρουμε φόρα, η διαπλοκή στον τόπο θα τελειώσει», διαμήνυσε προς όλους τους αποδέκτες ο πρωθυπουργός, κλείνοντας την 9ωρη συζήτηση χθες το βράδυ στη Βουλή. Νωρίτερα απάντησε για τα «σκάνδαλα» του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας εξηγήσεις από Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια διαπλοκής.
Επικαλούμενος το σύνθημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «συμφωνίες αλήθειας», προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για τη Siemens, τα «θαλασσοδάνεια» του κόμματός του, ακόμη και για τον «Κήρυκα» των Χανίων.
Απαντώντας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα ως «χυδαίο» και ως «τον πιο ψεύτη, τον πιο ανίκανο και τον πιο αποτυχημένο πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης», ζητώντας άμεση προσφυγή στις κάλπες.
«Να έχετε το θάρρος να ανεβείτε στο βήμα και να πείτε την αλήθεια: 356 φορές υπήρξαν συναντήσεις και συνομιλίες της Siemens με μέλη της οικογενείας σας και εσάς προσωπικά», επέμεινε και στην τριτολογία του ο Αλ. Τσίπρας, ζητώντας απαντήσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε τελικά ότι υπάρχει σκάνδαλο Siemens και πρόσθεσε ότι «κανένας δεν μου χάρισε τηλεφωνικό κέντρο, όλα πληρώθηκαν στο ακέραιο».
Ο Αλ. Τσίπρας ωστόσο συμπλήρωσε ότι αυτό συνέβη αφού ήρθε στη δημοσιότητα η υπόθεση και κατέθεσε στα πρακτικά την επιστολή της γραμματέως του πρώην ισχυρού άνδρα της εταιρείας το 2008, που τον ενημέρωνε ότι από τα κεντρικά της Siemens δεν γίνεται δεκτό το αίτημα εξοπλισμού του γραφείου του Κυρ. Μητσοτάκη.
Στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τα δάνεια της εφημερίδας «Κήρυκας» των Χανίων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε λόγο για δάνειο που βρίσκεται σε διαδικασία ρύθμισης, με προσωπική εγγύηση πρώην πρωθυπουργού και εμπράγματη εξασφάλιση με ακίνητο μεγάλης αξίας. Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι «με όσα λέει εκθέτει τον ίδιο τον πατέρα του Κων. Μητσοτάκη».
Ακολούθησε νέος γύρος αντεγκλήσεων, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επικαλείται το γεγονός ότι έχει τρία πτυχία και ο Αλ. Τσίπρας ένα, για να του απαντήσει ο πρωθυπουργός ότι και με ένα μόνο πτυχίο γνωρίζει ότι η διάκριση εξουσιών δεν αποδίδεται στον Ρουσό, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Οσο για το περί «αυτοδημιούργητου» προέδρου της Ν.Δ., ο Αλ. Τσίπρας απάντησε με νόημα: «Δεν ξέρω πολλούς αυτοδημιούργητους που μόλις έρχονται στη χώρα να αποκτούν δουλειά στην Εθνική Τράπεζα με μισθό 15.000 ευρώ».
Τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και η Φ. Γεννηματά επέκριναν την κυβέρνηση για τη μερική εκταμίευση της δόσης στο χθεσινό Eurogroup, με τον Αλ. Τσίπρα να απαντά ότι πρόκειται για ψεύδη, καθώς το μόνο που απομένει είναι ένα τεχνικό ζήτημα.
Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ωστόσο και την «ηχηρή» απουσία των πρώην προέδρων της Ν.Δ. (Κ. Καραμανλή, Αντ. Σαμαρά, Β. Μεϊμαράκη), αλλά και σάρκασε τις συνεχείς παρεμβάσεις του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλου «στη θέση» της Φ. Γεννηματά.
Νέα λίστα Μπόργιανς
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την άφιξη μιας νέας λίστας Μπόργιανς με στοιχεία του 2010 που αφορούν 475 καταθέτες με λογαριασμούς σε τράπεζες της κεντρικής Ευρώπης.
Απευθυνόμενος στο χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «σε απόλυτη ταύτιση και σε συνεργασία με το μιντιακό κατεστημένο επιτίθενται λυσσαλέα» στη διαδοχικά εκλεγμένη -το τόνιζε συνεχώς- κυβέρνησή του, έφτασε μάλιστα στο σημείο να αναφερθεί σε «μεταμοντέρνα μορφή πραξικοπήματος, όχι στρατιωτικού, αλλά μιντιακού, με όπλα το ψεύδος, τη συκοφαντία και την προπαγάνδα».
Στόχευσε προσωπικά κατά του Κυρ. Μητσοτάκη χαρακτηρίζοντάς τον «παιδί της Siemens», αλλά και της Φώφης Γεννηματά για τα «δανεικά και αγύριστα» θαλασσοδάνεια και του δικού της κόμματος, ενώ τους καταλόγισε από κοινού την πολιτική κληρονομιά που τους κληροδοτήθηκε.
Δήλωσε πως ο ίδιος δεν φοβάται και δεν πρόκειται να κάνει πίσω γιατί «κανείς δεν τον έχει στο τσεπάκι του» και περιφρούρησε (με τα μάτια και στο προσεχές συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ) το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.
«Η δυνατότητα για να πείσετε δεν σας βγαίνει ούτε με σφαίρες, οπότε αυτό που σας μένει είναι να στοιχηθείτε πίσω από τους χρεοκοπημένους καναλάρχες που περνούν για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση από το δημόσιο ταμείο» είπε ο κ. Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας την απόφασή του να αναφερθεί σε «διευθύνσεις και ονόματα».
«Αν εγώ είμαι “παιδί των καταλήψεων”, εσείς είστε “παιδί” της Siemens και της διαπλοκής» είπε στον Κυρ. Μητσοτάκη.
Σε αντίθεση με τη δευτερολογία του, στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην ακολουθήσει τον τόνο του πρωθυπουργού και δεν απάντησε στις καταγγελίες για τη διαπλοκή. Κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ότι «δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο με ψέμματα, χυδαίο λαϊκισμό και θεωρίες συνωμοσίας» και περιορίστηκε σε καταγγελίες περιορισμένης κλίμακας, ονομάζοντάς την «λίστα Τσίπρα».
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι διχάζει την κοινωνία και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δεν αξίζει στην Ελλάδα να είστε εσείς πρωθυπουργός της. Ανεβήκατε στην εξουσία με ένα κρεσέντο λαϊκισμού και πέφτετε με ένα παραλήρημα λασπολογίας. Δεν θα καταντήσετε εσείς την Ελλάδα Βενεζουέλα της Ευρώπης».
Ανεβάζοντας τους τόνους, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατήγγειλε ακόμη ότι «τα ορφανά του Τσοχατζόπουλου βρήκαν σε εσάς τον θετό τους πατέρα. Και ο δικηγόρος του Κουτσόγιωργα βρήκε σε εσάς τον καινούργιο του εργοδότη. Κοσκωτάς – Τσίπρας, ένας Μαντζουράνης δρόμος».

Είστε μέρος του συστήματος

Σταύρος Θεοδωράκης
Με βολές κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. για προσπάθεια δημιουργίας νέας διαπλοκής, ο Σταύρος Θεοδωράκης διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι οι σημερινοί κυβερνώντες εκτόξευσαν «τόνους λάσπης» κατά του Ποταμιού ως «το κόμμα των εργολάβων και των Γερμανών». Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να ονοματίσει τα συμφέροντα αυτά και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έχουν πει στελέχη του κατά του Ποταμιού, ρωτώντας πόσο κόστισε η «εκστρατεία λάσπης».
Ο επικεφαλής της Σεβαστουπόλεως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η διαπλοκή σάς βοήθησε να φτάσετε στην εξουσία», μέσω εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών. «Τώρα βέβαια τελειώσανε οι ανθρωπιστικές κρίσεις και κάνετε γιορτές στο Κολωνάκι», είπε δηκτικά.
Ειδικά για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο Στ. Θεοδωράκης υπενθύμισε ότι οι πρώτες άδειες, όπως και οι ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ, δόθηκαν από την κυβέρνηση Τζαννετάκη το ’89, στην οποία συμμετείχε και ο ΣΥΝ. «Γιατί τότε το δεχτήκατε; Να μας πει ο κ. Δραγασάκης που ήταν υπουργός. Μην παριστάνετε τους ανήξερους, είστε μέρος του συστήματος που καταγγέλλετε», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. παραπλανούν τους πολίτες

Δημ. Κουτσούμπας
«Θλιβερή μονοτονία» χαρακτήρισε τη χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή ο Δημ. Κουτσούμπας, καλώντας την κυβέρνηση αλλά και τη Νέα Δημοκρατία να σταματήσουν να «παραπλανούν», όπως είπε, τους πολίτες τη στιγμή που χειμάζονται από δεκάδες προβλήματα.
Ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ μίλησε για έργο «χιλιοπαιγμένο και παραπλανητικό», αποδίδοντας κοινή ευθύνη τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Κάθε φορά που κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταγωνίζονται για την καρέκλα του επόμενου διαστήματος, κάθε φορά κι ενώ συγκλίνουν σε θέσεις και προτάσεις, καταφεύγουν στην αγαπημένη τους συνταγή, τα σκάνδαλα, την πάταξη της διαφθοράς και την υπεράσπιση της δικαιοσύνης.
Τα ίδια ζούσαμε τόσα χρόνια με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, τότε που πότε ο ένας, πότε ο άλλος έπαιρναν τον ρόλο του κατήγορου, αλλά όταν το σύστημα το επέβαλε, τα ξέχασαν όλα αυτά και πέρασαν στην εποχή της συνεργασίας. Ετσι συμπεριφέρονται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., κάνουν ό,τι έκαναν πριν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και τα εξαπτέρυγά τους».
Ο κ. Κουτσούμπας υποστήριξε ότι πρόκειται για άλλο έναν «κομματικό καβγά», υπενθύμισε την οδυνηρή καθημερινότητα του λαού και κατέληξε τονίζοντας πως «η συνολική απαίτηση για τη διαλεύκανση των σκανδάλων δεν πρέπει να οδηγεί σε αποπροσανατολισμό για να καλύπτονται τα προβλήματα».

Δεκάδες εργολάβοι συνιστούν… ΣΥΡΙΖΑ

 Φώφη Γεννηματά
Φανερά ενοχλημένη για το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν παρών στην αίθουσα της Ολομέλειας όταν εκείνη ανέβηκε στο βήμα, η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να επιστρέψει τα βέλη που δέχτηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. «Ο τζάμπα μάγκας επέλεξε να το βάλει στα πόδια. Νομίζετε ότι έχετε το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να μας κουνάτε το δάχτυλο; Μπούλινγκ εγώ δεν σηκώνω, μπούλινγκ εκεί που σας παίρνει», είπε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Επικεντρώνοντας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, τον κατηγόρησε ότι στήνει το δικό του καθεστώς διαπλοκής και τον χαρακτήρισε ως κατηγορούμενο στη συνείδηση του λαού.
Απαντώντας στη δίωξη κατά του πρώην διευθυντή του κόμματος για δάνειο 15 εκατ. ευρώ, η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για ψέματα και χυδαιότητες και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να διατάξει και εκείνος αντίστοιχο έλεγχο στα οικονομικά του, όπως το ΠΑΣΟΚ. Ειδικά για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στήριξε τον εργολάβο Καλογρίτσα, «γνωστό από τον ρόλο του το ’89» και πρόσθεσε: «Δεκάδες κατασκευαστές δημοσίων έργων συνιστούν… ΣΥΡΙΖΑ».

Η διαπλοκή είναι παρακράτος

 Δημήτρης Παπαγγελόπουλος
Εκκληση προς το πολιτικό σύστημα να εξασφαλίσει περισσότερη ηρεμία στη Δικαιοσύνη και να κηρύξει πανστρατιά κατά της διαπλοκής απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Χαρακτήρισε «ντροπή» τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η επίσκεψη των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων στο Μαξίμου συνιστά συνδιαλλαγή, υπενθυμίζοντας ότι και το 2012 αντίστοιχη επίσκεψη έγινε επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.
Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και πρώην εισαγγελέας αναφέρθηκε, χωρίς να πει ονόματα, σε σειρά αμφιλεγόμενων προαγωγών σε ανώτατους δικαστικούς από παλαιότερες κυβερνήσεις.
Χαρακτήρισε τη διαπλοκή «παρακράτος», στο οποίο προσπάθησε να βάλει φραγμό ο Κ. Καραμανλής το ’74 και το οποίο πολέμησε τους Ανδρέα και Γιώργο Παπανδρέου, αλλά και τον «έντιμο αγωνιστή» Δημ. Τσοβόλα.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε επικριτικά στην κυβέρνηση Σημίτη και προειδοποίησε τους Κυρ. Μητσοτάκη και Φ. Γεννηματά ότι «το παρακράτος ετοιμάζει την παλινόρθωση των ορφανών του εκσυγχρονισμού».

Ελάτε να φτιάξουμε ΕΣΡ

 Νίκος Παππάς
Ψυχραιμία και συμφιλίωση με την ιδέα πως ο διαγωνισμός για τις άδειες ολοκληρώθηκε, συνέστησε ο υπουργός Επικρατείας, καλώντας και πάλι τα κόμματα της Βουλής να ανασυγκροτήσουν συναινετικά το νέο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
«Δεν είναι καλό για τη δημοκρατία μας να υπάρχουν συμφέροντα που αισθάνονται ότι πατούν κουμπιά και οι βουλευτές λαλάνε…», είπε ο Νίκος Παππάς απευθυνόμενος κυρίως στις πτέρυγες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. «Για λόγους αυτοσεβασμού και μόνον ελάτε να φτιάξουμε ΕΣΡ και μη λέτε ότι θα ακυρώσετε τον διαγωνισμό αν γίνετε κυβέρνηση και ότι θα δώσετε πίσω τις άδειες», συμπλήρωσε.
Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε, όπως άλλωστε και όταν προσήλθε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, στον «πόλεμο λάσπης» που δέχονται η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και στην ευρηματικότητα της αντιπολίτευσης να περνά, όπως είπε, «από τον Τούρκο καναλάρχη, στην… Καλογριτσιάδα και τώρα σε ολίγον από… Σαββίδη».
Εκανε αναδρομή στα πρώτα χρόνια της διαπλοκής, αναφερόμενος στις ανταλλαγές πυρών μεταξύ του Κων. Μητσοτάκη και του πατέρα Αλαφούζου και ακολούθως μίλησε για τα τωρινά «ευτράπελα» αλλά και τις «δικολαβικές αποδείξεις» που, όπως είπε, βρήκαν μέσα στην απόγνωσή τους οι εκπρόσωποι των καναλαρχών.
«Οι καναλάρχες ήξεραν ότι κατέχουν αυτό το πολύτιμο αγαθό γιατί πατούσαν την πολιτεία στον σβέρκο. Αυτή τη φορά η πολιτεία βάζει τους κανόνες. Απλά και καθαρά», κατέληξε.

Δεν μας κρατάει κανένας

Π. Καμμένος
Εξαπολύοντας μύδρους κατά της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, ο Πάνος Καμμένος ανέβηκε στο βήμα κρατώντας δεκάδες φακέλους. Αναφέρθηκε σε σειρά υποθέσεων (Siemens, υποβρύχια κ.λπ.) και επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις Σημίτη, Παπανδρέου, Σαμαρά, εξαιρώντας Καραμανλή.
Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κατηγόρησε ότι «μιλάτε εσείς για διαπλοκή και σας στηρίζουν οι καναλάρχες που κατηγορούσαν τον πατέρα σας για χρηματισμό» και αναφερόμενος στο πρώην κόμμα του (Ν.Δ.) είπε προς τους βουλευτές ότι «καταντήσατε συνήγοροι του ΠΑΣΟΚ και εκτελεστές όποιου πάει να μιλήσει».
Μεταξύ αναφορών σε δεκάδες πρόσωπα ο υπουργός Αμυνας επικέντρωσε τα πυρά του στον πρώην πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και στον τ. πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο, στον εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκο, ενώ για τον Καλογρίτσα σημείωσε ότι ήταν συνέταιρος στην GPO με τον Τ. Θεοδωρικάκο, σημερινό συνεργάτη του Κυρ. Μητσοτάκη.
Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. εμφανίστηκε βέβαιος ότι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. θα βαδίσουν ενωμένοι μέχρι τέλους, «γιατί δεν μας κρατάει κανένας», και θα κερδίσουν και δεύτερη τετραετία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου