Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Πρόεδρος του ΣτΕ κατά παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη UPD

tsipras-proedroi-dikastiriwn-630.jpg

ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ηχηρό μήνυμα ότι οι δικαστικοί λειτουργοί του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν χειραγωγούνται από τους διαδίκους, ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα ικανοποίησης πολιτικών επιδιώξεων, έστειλε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣτΕ.
«Εμείς είμαστε τεταγμένοι στο υπηρεσιακό μας καθήκον. Προσπαθούμε να το επιτελούμε κατά τρόπο άψογο σε ένα κλίμα ενότητας και ηρεμίας που είναι τα χαρακτηριστικά ομαλής λειτουργίας ενός ανωτάτου δικαστηρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Σακελλαρίου.
Και σημείωσε με έμφαση: «Όσοι επιχειρούν να διαταράξουν αυτό το κλίμα ενότητας και ηρεμίας προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία στη Δικαιοσύνη και τη βλάπτουν σε μια καίριας σημασίας χρονική περίοδο για την πατρίδα».
Αναφερόμενος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, είπε πως «η υπόθεση των αδειών δεν είναι η μόνη που έχει να δικάσει το ΣτΕ, είναι μια σοβαρή υπόθεση και εξίσου σοβαρές υποθέσεις εκκρεμούν στο Δικαστήριο και έχουμε τους μισθούς, τις συντάξεις, έχουμε την κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Το καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας».
Σε ερώτημα σχετικά με τους δύο δικαστικούς που παραιτήθηκαν χθες από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, διατυπώνοντας πρωτοφανείς καταγγελίες (βλέπεσχετικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.»), ο κ. Σακελλαρίου, είπε: «Σας απήντησα ότι αυτοί οι οποίοι πράττουν αυτά είναι οι ελάχιστοι, μια μειοψηφία η οποία προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία στο κλίμα ενός ανώτατου δικαστηρίου».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αναφέρθηκε στη δέσμευση του πρωθυπουργού για διατήρηση των ειδικών μισθολογίων των δικαστών.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση. Θεωρούμε ότι δόθηκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων των δικαστών, θα υπάρξει και δεύτερη συνάντηση για να συζητηθούν οι επιμέρους λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως«δεν τίθεται θέμα μειώσεως του μισθολογίου των δικαστών, ούτε αυξήσεων, αλλάδιατήρησης του μισθολογίου μας και λάβαμε τη δέσμευση αυτή από τον πρωθυπουργό».
ΕUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε παρουσιάσει στους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων την πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια, τονίζοντας στην εισήγησή του ότι γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθρωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».  
Όπως είπε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».
Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.
Αν και παραδέχτηκε ότι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα, σημείωσε ότι «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες».
«Εν τούτοις», κατέληξε, «προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου