Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΤΟ 52% ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

Home  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ  ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΤΟ 52% ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΤΟ 52% ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

E-mailΕκτύπωσηPDF
---000_Anti_EU(Σάβ. 19/11/16 – 22:12)
Η ΚΑΠΑ RESEARCH ΚΑΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΞΑΝΑΚΤΥΠΟΥΝ: ΦΙΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΤΟ ΒΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΔΙΠΛΩΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ασφαλώς κανέναν λόγο να στραφεί κατά της ΕΕ. Το αντίθετο, στηρίζει με νύχια και δόντια την Ευρωπαϊκή Ένωση και εξωραΐζει αφόρητα την εικόνα της.
Και όμως η διευρωπαϊκή έρευνα Parlemeter που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 24/9 και 3/10 εξάγει το συμπέρασμα ότι το 52% των πολιτών της Ελλάδας (αλλά και το 52% στην Κύπρο) δεν βλέπει κανένα όφελος από τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ (βλ. περισσότερα παρακάτω).
Το ποσοστό αυτό, στο βαθμό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει κανένα συμφέρον να το «φουσκώσει», μάλλον το αντίθετο, είναι πρωτοφανές για τα δεδομένα της Ελλάδας και δείχνει μια βαθιά πόλωση μέσα στην ελληνική κοινωνία (το 44% μόνο βλέπει κάποιοόφελος από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ), η οποία διαπερνάει οριζόντια όλες τις κομματικο-ιδεολογικές τοποθετήσεις.
Την ίδια ώρα που υποχωρούν σχετικά οι κομματικές εντάξεις και οι αυστηρές ιδεολογικές οριοθετήσεις, η κοινωνία μοιάζει να διαιρείται στο δίπολο μέσα ή έξω από την ευρωζώνη και φιλο-ΕΕ ή αντι-ΕΕ.
Η έκβαση αυτής της διαπάλης θα κρίνει καθοριστικά το μέλλον της χώρας αλλά σε μεγάλο βαθμό και τον πολιτικό προσανατολισμό της.
Η Αριστερά, η ριζοσπαστική Αριστερά, με σημαίες το εθνικό νόμισμα και τη ρήξη με την ΕΕ, στη βάση μιας νέας ευρωπαϊκής και διεθνούς συνεργασίας και ενός ριζοσπαστικού και ρεαλιστικού προγράμματος ανασυγκρότησης μπορεί να παίξει και να κατακτήσει έναν ευρύτερο εθνικό ρόλο και να αναδειχθεί σε ηγεμονική εθνική δύναμη μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας για τη διέξοδο από τη σημερινή κρίση.
Η ευρωζώνη και η ΕΕ έτσι κι αλλιώς δεν έχουν μέλλον και θα ανατραπούν. Το ερώτημα είναι αν θα ανατραπούν από βαθιά νεοσυντηρητικές ή και ακροδεξιές ξενοφοβικές δυνάμεις, όπως τείνει να επιβεβαιωθεί στη Βρετανία ή από προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις που θα προασπίσουν την εθνική κυριαρχία, την εθνική ανεξαρτησία και την ευρωπαϊκή και διεθνή συνεργασία με έναν νέο τώρα βαθιά δημοκρατικό και κοινωνικό προσανατολισμό.
Αυτή στην ουσία είναι η πραγματική αναμέτρηση στη φάση που διανύουμε στην Ελλάδα και όχι οι ψευδεπίγραφοι και ανόητοι διαχωρισμοί ανάμεσα στον νεομνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και την παλαιομνημονιακή ΝΔ, διαχωρισμοί εντός του καταστροφικού και παρακμιακού νεομνημονιακού και νεοφιλελεύθερου τόξου.
ΤΟ ΒΗΜΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ «ΦΙΛΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΣΜΟ» ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Την ίδια ώρα που είδε το φως της δημοσιότητας το ευρωβαρόμετρο και η αντίθεση των πολιτώνστην ΕΕ, σπεύδει το Βήμα της Κυριακής (20/11) να εξωραϊσει την αμερικανοκρατία στην Ελλάδα!
Αν υπάρχει μια λέξη για να χαρακτηρίσει κανείς το Βήμα αυτής της Κυριακής δεν είναι άλλη από την υστερία ή την τρομοκρατία.
Υστερία υπέρ των ΗΠΑ και τρομοκρατία μπροστά στο ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να αποσυρθούν στρατιωτικά από την Ευρώπη και τον κόσμο και ταυτόχρονα, να υψώσουν γενικώς εμπορικά τείχηπρος τα έξω, ενδεχόμενα που προς το παρόν δεν μοιάζουν ιδιαίτερα πιθανά.
Το Βήμα της Κυριακής δεν αναδεικνύει απλώς τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από την αναρρίχηση του νεοσυντηρητικού ρεύματος Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Το Βήμα, αντίθετα, πάει πολύ πιο μακριά. Ο κίνδυνος δεν είναι ένας βαθύς, ξενοφοβικός και αυταρχικός νεοσυντηρητισμός αλλά γενικώς και ανεξαρτήτως πολιτικού προσήμου, η διάλυση της ΕΕ, η διάλυση του ΝΑΤΟ, η διακοπή των στρατιωτικών δεσμεύσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και ανά τον κόσμο, η ήττα του νεοφιλελευθερισμού και της νεοφιλελεύθερης «παγκοσμιοποίησης», η οπισθοχώρηση της ψυχροπολεμικής λογικής έναντι της Ρωσίας.
Όλα τα παραπάνω για το Βήμα αντιπροσωπεύουν τα ιερά και όσια των κοινωνιών και πρέπει πάση θυσία να διατηρηθούν.
Οι συντάκτες της Κυριακάτικης εφημερίδας δεν βλέπουν με φόβο απλώς την άνοδο του Τραμπ, κυρίως τρέμουν και πανικοβάλλονται και μόνο στη σκέψη ότι μπορεί να κλονισθεί η εγχώρια, ευρωπαϊκή και παγκόσμια χρηματιστική νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων, της οποίας ο κεντρικός πολιτικο-στρατιωτικο-οικονομικός ρόλος των ΗΠΑ είναι ο αναντικατάστατος θεματοφύλακας.
Γι' αυτό, το Βήμα, προκειμένου να προασπίσει αυτόν τον ηγεμονικό ρόλο των ΗΠΑ επιστρατεύει, ως συνήθως, την Kapa Research για να καταδείξει και δημοσκοπικά τη δημοφιλία των ΗΠΑ στη χώρα μας.
Έτσι, διετεταγμένη δημοσκόπηση της Kapa Research στο Βήμα της Κυριακής, εκτοξεύει στα ύψη τον «φιλοαμερικανισμό» στην ελληνική κοινωνία (το ερώτημα φιλοαμερικανός ή αντιαμερικανός δεν είναι καθόλου δόκιμο. Το πραγματικό ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί ήταν: συμφωνείτε ή όχι με την πολιτική των ΗΠΑ...).
Σύμφωνα, λοιπόν, με το Βήμα και τη δημοσκόπησή του, οι Έλληνες που τείνουν προς τον φιλοαμερικανισμό φτάνουν το 56% (!), εκείνοι που τείνουν προς τον αντιαμερικανισμό μόλις το 17%(!) και οι «ουδέτεροι» το 25,5%, ενώ θετική και μάλλον θετική γνώμη για τον Μπ. Ομπάμα έχει το 74%!
Η Kapa Research και το Βήμα έχουν, μάλιστα, τέτοιο θράσος στην προπαγάνδα ώστε φθάνουν στο σημείο στο ερώτημα αν έχει ωφελήσει ή ζημιώσει τη χώρα μας η προεδρία Ομπάμα, το 62% να απαντάει «ούτε κρύο ούτε ζέστη», το 26% να λέει ότι μας έχει ωφελήσει (!!!) και μόνο το 10% ότι μας έχει ζημιώσει!
Και αυτό όταν ο ρόλος του Ομπάμα στο να μπει η χώρα μας στα μνημόνια και τη μνημονιακή περιπέτεια ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστικός, ενώ υπήρξε και θεμελιώδης για τη νεομνημονιακήμετάλλαξη του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ.
Και να σκεφθεί κανείς ότι το ευρωβαρόμετρο καταγράφει, προφανώς και αν όχι κυρίως, για τον λόγο των μνημονίων, ότι το 52% των πολιτών της χώρας μας ισχυρίζεται πως η ΕΕ δεν μας ωφέλησε.
Η αντίφαση είναι κάτι παραπάνω από οφθαλμοφανής.
Ας μην παραξενευόμαστε, όμως.
Το Βήμα απλώς αποτυπώνει τον πανικό των κυρίαρχων κύκλων μπροστά στις εξελίξεις που θέτουν υπό ερώτημα την ΕΕ και την νεοφιλελεύθερη ''παγκοσμιοποίηση'' και που, αν υπάρξει Αριστεράικανή να επαναθεμελιωθεί και να αντεπιτεθεί, μπορεί να αποδειχθούν άκρως ανατρεπτικές και να ανοίξουν ιστορικών διαστάσεων ορίζοντες.
Για όλους αυτούς τους κύκλους ο κλονισμός της ΕΕ και της αμερικάνικης ''παγκοσμιοποίησης'',θυμίζει τη στάση όλων εκείνων που το γκρέμισμα παλιών  δυναστειών και αυτοκρατοριών  τις οποίες γνώρισε ο κόσμος, φάνταζε ως το τέλος του και ως η συντέλεια.
Δεν μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι το τέλος της «Ρώμης» μπορεί να γίνει η απαρχή μιας νέαςαναγέννησης.
Κ.Μ
Στη συνέχεια παραθέτουμε ρεπορτάζ από τις δύο έρευνες της κοινής γνώμης:
ΕΙΔΙΚΟ ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ: ΤΟ 52% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΟΦΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
ΤΟ 60% ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΒΛΕΠΕΙ ΟΦΕΛΟΣ – ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΌ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Τρεις στους πέντε Ευρωπαίους θεωρούν πως η συμμετοχή της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επωφελής, ωστόσο οι Έλληνες (μαζί με τους Κύπριους) πιστεύουν κατά πλειοψηφία το αντίθετο – το 52% στις δύο χώρες θεωρεί πως η συμμετοχή στην ΕΕ δεν έχει ωφελήσει.
Συνολικά ωστόσο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι, πιστεύοντας κατά πλειοψηφία πως «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση».
Τα παραπάνω είναι συμπεράσματα της διευρωπαϊκής έρευνας Parlemeter που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μεταξύ 24 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου.
Στην ερώτηση αν «αυτή την στιγμή τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση», το 54% σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό δείγμα απαντά πως κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση – ποσοστό μάλιστα που ενισχύεται κατά 13 μονάδες σε σχέση με πέρυσι.
Μόνο το 25% απαντά πως τα πράγματα κινούνται στη σωστή κατεύθυνση (ενίσχυση τριών μονάδων) ενώ το 11% απαντά αυθόρμητα «ούτε το ένα ούτε το άλλο» (λιγότεροι κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι) και ένα 10% επιλέγει το «δεν γνωρίζω».
Συγκεκριμένα στο ερώτημα για το όφελος ή μη της ΕΕ για την κάθε χώρα ξεχωριστά, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος του 60% που θεωρεί επωφελή την ΕΕ είναι αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι, όπως και το 31% που απαντά αρνητικά.
Στην περίπτωση των Ελλήνων όμως, το 52% που απαντά πως η συμμετοχή στην ΕΕ δεν έχει ωφελήσει την Ελλάδα είναι ενισχυμένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Το 44% απαντά πως η συμμετοχή στην ΕΕ είναι επωφελής, ποσοστό μειωμένο κατά 12 μονάδες (το δεν γνωρίζω είναι στο 4%).
Διευρωπαϊκά, τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών απαντήσεων καταγράφονται σε ΛιθουανίαΛουξεμβούργοΙρλανδίαΜάλτα και Πολωνία (από 86% μέχρι 80%).
Κάτω από το μισό σε θετική απάντηση βρίσκονται η Ιταλία (με 38%), η Ελλάδα (με 44%, όπως προαναφέρθηκε) και η Κύπρος με το ίδιο ποσοστό, η Αυστρία (48%) και η Βουλγαρία (49%).
Στους λόγους για τους οποίους συγκεκριμένα το δείγμα στην Ελλάδα θεωρεί πως η ΕΕ έχει ωφελήσει τη χώρα, το 44% αναφέρει τη συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης και την ενίσχυση της ασφάλειας, το 34%πως η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ βελτιώνει τη συνεργασία της χώρας με τα υπόλοιπα μέλη, το 32%πως η συμμετοχή δίνει δυνατότερη φωνή της Ελλάδας στον κόσμο, το 21% πως δίνει νέες ευκαιρίες εργασίας, το 17% – μακράν το χαμηλότερο σε όλη την ΕΕ – τη συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη και το 16% τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
«ΞΕΘΩΡΙΑΖΕΙ», ΤΑΧΑ, ΤΟ «ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ»
Το διαχρονικό σύνθημα «φονιάδες των λαών, Αμερικάνοι» έβαλε ως στόχο το Βήμα και η Kapa Research και με τα ευρήματα της, για λογαριασμό του Βήματος της Κυριακής, επιδιώκουν πάση θυσίανα το ξεθωριάσουν.
Η γνώμη των πολιτών για τον Μπαράκ Ομπάμα υποτίθεται ότι είναι σε συντριπτικό ποσοστό θετική ή μάλλον θετική (74%).
Στον αντίποδα βρίσκονται οι γνώμες των πολιτών για τον επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ΝτόναλντΤραμπ, αφού το 60,5% δηλώνει δυσαρεστημένο ή μάλλον δυσαρεστημένο από την εκλογή του.
Σε επίπεδο χωρών, η Γαλλία παραμένει η πλέον αγαπημένη για τους πολίτες, έστω και αν το ποσοστό της έχει σημειώσει μικρή κάμψη: κινείται στο 75%, έναντι 84% το 2010 και 77,5% το 2005.
Ανεβασμένες σε δημοτικότητα είναι η Βρετανία (στη 2η θέση με 61,5%), η Ρωσία με 61% και οι ΗΠΑμε 57,5% (μόλις 28% το 2005). Ραγδαία υποχώρηση για τη Γερμανία: το 44,5% έχει θετική γνώμη έναντι 78,5% το 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου