Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

ΕΥΡΩΠΗ Το αβέβαιο βήμα του Ρέντσι στο χείλος του γκρεμού

Το αβέβαιο βήμα του Ρέντσι στο χείλος του γκρεμού

mateo_rentsi.jpg

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο ΡέντσιAP Photo / Alik Keplicz
Οι Ιταλοί σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες θα εκφραστούν με το δημοψήφισμα που αφορά τις θεσμικές αλλαγές. Οι πολίτες θα εγκρίνουν ή θα απορρίψουν τη μείωση κατά ένα τρίτο του αριθμού των γερουσιαστών, την αλλαγή της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που απαιτείται για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας και τον περιορισμό των δικαιοδοσιών των περιφερειών.
Βάσει των γκάλοπ, μέχρι τώρα το 52% με 54% των Ιταλών τάσσεται κατά της μεταρρύθμισης. Και ο Ματέο Ρέντσι ξεκίνησε επίπονο αγώνα δρόμου για να προσπαθήσει να αλλάξει την τάση αυτή.
Αρχικά, δήλωσε ότι αν δεν εγκριθεί το δημοψήφισμα θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία. Αμέσως μετά έκανε ένα βήμα πίσω, τονίζοντας ότι έκανε λάθος να προσωποποιήσει όλη αυτήν την προσπάθεια και ότι το μέλλον της κυβέρνησης πρέπει να αποσυνδεθεί από εκείνο του δημοψηφίσματος.
Και τώρα, σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, χωρίς να δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις, επιμένει ότι «δεν είναι φτιαγμένος να επιπλέει με όλες τις συνθήκες» και πως «η παραμονή στην εξουσία έχει νόημα όταν κάποιος μπορεί να αλλάξει τα πράγματα».
Είναι σαφές ότι οι Ιταλοί, στις δεκαεννέα αυτές ημέρες που μας χωρίζουν από το δημοψήφισμα, πρόκειται να δουν και να ακούσουν πολλά.
Τα γκάλοπ (που αμφισβητούνται πλέον από μεγάλο μέρος των σχολιαστών) μας λένε ότι μόλις το 4% των Ιταλών ενδιαφέρεται πραγματικά για το δημοψήφισμα. Και ότι η ανεργία και το οργανωμένο έγκλημα αφορούν πολύ περισσότερο τους πολίτες. Το μόνο βέβαιο, τελικά, είναι η αβεβαιότητα.
Ουδείς μπορεί να προβλέψει αν θα κερδίσει το μέτωπο του «ναι» ή του «όχι» και αν ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός, σε περίπτωση ήττας, θα αποφασίσει πράγματι να παραιτηθεί.
Είναι λογικό να υποθέσει κάποιος ότι, αν όντως η κυβερνητική πλειοψηφία βγει ηττημένη από την έκφραση αυτή της λαϊκής βούλησης, η κυβέρνηση των Δημοκρατικών και της Νέας Κεντροδεξιάς πρόκειται να αποδυναμωθεί σημαντικά.
Αντιθέτως, αν ο Ιταλός πρωθυπουργός κερδίσει, μπορεί να επωφεληθεί της ευκαιρίας και του όλου ευνοϊκού κλίματος για να πάει σχετικά σύντομα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάσσεται κατά της προτεινόμενης μεταρρύθμισης: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι βιντεοσκοπεί τηλεοπτικά μηνύματα, ο Ματέο Σαλβίνι, της ξενοφοβικής Λέγκας, περιοδεύει στις πλατείες του ιταλικού Βορρά και τα στελέχη των Πέντε Αστέρων επισκέπτονται με τρένο όλες τις πόλεις της χώρας.
Η δε ιταλική Αριστερά λέει «όχι» στις αλλαγές που πρότεινε η κυβέρνηση, με τη λογική ότι περιορίζεται η πολυφωνία και ότι οι εκατό μελλοντικοί γερουσιαστές θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι οι οποίοι δεν θα εκλέγονται απευθείας από τους πολίτες.
Οσο για τον Ρέντσι, το στοίχημα είναι και προσωπικό, διότι όλη, σχεδόν, η αριστερή πτέρυγα των Δημοκρατικών απορρίπτει τις συνταγματικές αλλαγές.
Θα είναι η απρόβλεπτη, όσο και καθοριστική ρεβάνς των Μάσιμο ντ’ Αλέμα και Πιερλουίτζι Μπερσάνι επί του «προοδευτικού α λα Μπλερ» Ματέο Ρέντσι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου