Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016

Συντάκτης: efsyn.gr Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ έχει προκαλέσει αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, επικρατεί έντονη ανησυχία για τον τομέα της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως θα διακοπούν οι διαπραγματεύσεις για την TTIP, ενώ το Βερολίνο «βλέπει» αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Ευρωπαϊκές ανησυχίες για τον Τραμπ

juncker-merkel-ee-trump.jpg

Διακοπή συζητήσεων για την TTIP η Κομισιόν, Οικονομική αβεβαιότητα βλέπει το Βερολίνο |EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ έχει προκαλέσει αναταράξεις σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, επικρατεί έντονη ανησυχία για τον τομέα της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως θα διακοπούν οι διαπραγματεύσεις για την TTIP, ενώ το Βερολίνο «βλέπει» αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.
Η Επίτροπος Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε ότι περιμένει να υπάρξει μια «διακοπή» στις διαπραγματεύσεις για την TTIP, τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
«Τώρα υπάρχει ένας νέος εκλεγμένος πρόεδρος, δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί. Υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς πως θα υπάρξει μια διακοπή στην TTIP» (γνωστή και ως Tafta), παραδέχθηκε η Μάλστρομ κατά την άφιξή της σε συνεδρίαση των υπουργών Εμπορίου των 28 χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
«Μπορεί αυτό να μην είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης», παραδέχθηκε η Σουηδή επίτροπος.
Σημειωτέον ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, είχε ταχθεί κατά της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ.
Παράλληλα, το Βερολίνο εκτιμά πως οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σκιάζονται από έναν τόνο αβεβαιότητας μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.
Οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας σκιάζονται από έναν τόνο αβεβαιότητας μετά τις αμερικανικές εκλογές και το δημοψήφισμα του Brexit, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει μεγάλος οικονομικός αντίκτυπος στη γερμανική οικονομία βραχυπρόθεσμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.
Το υπουργείο Οικονομίας της χώρας στη μηνιαία έκθεσή του αναφέρει «το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα μετά την απόφαση για το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές».
«Ωστόσο, δεν αναμένεται αρνητικός αντίκτυπος βραχυπρόθεσμα από τη σημερινή οπτική γωνία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η γερμανική οικονομία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, μάλλον συνέχισε να αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό το τρίτο τρίμηνο.
Η ρητορική του προστατευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ και η απροσδόκητη νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές προκάλεσαν σοκ στους Γερμανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες.
Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo εκτιμά ότι πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας στη Γερμανία σχετίζονται με εκείνες τις εξαγωγές που θα μπορούσαν να μειωθούν εάν ο Τραμπ όντως υλοποιήσει τη ρητορική του προστατευτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου