Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΥΡΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ «Πινγκ πονγκ»: Α.Τσίπρας: «Δεν θέλουμε το ΔΝΤ» - Α.Μέρκελ: «Θέλουμε το ΔΝΤ»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΥΡΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ
22:53
16/12/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Σε ένα ιδιότυπο παιχνίδι πινγκ πονγκ εξελίσσεται η κατάσταση με την συμμετοχή ή όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας ήταν κατηγορηματικός στην άρνηση που έχει εκφράσει απέναντι στην απαίτηση του ΔΝΤ να θεσμοθετηθούν από τώρα μέτρα λιτότητας για μετά το 2018.
«Ό,τι και αν αποφασίσει να κάνει το ΔΝΤ, το σίγουρο είναι ότι νέα αυτά  μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος είναι κοινωνικά και οικονομικά καταστροφικά και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά στην Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της σημερινής  κατ΄ ιδίαν συνάντησής τους. .
 «Τι θα κάνετε αν φύγει το ΔΝΤ; Έχετε σχέδιο;» φέρεται να ρώτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός την Γερμανίδα Καγκελάριο
«Χωρίς το ΔΝΤ δεν υφίσταται ελληνικό πρόγραμμα, θα εκπέσει στο Γερμανικό κοινοβούλιο» απάντησε η Μέρκελ, χωρίς όμως ουσιαστικά α απαντήσει στο ερώτημα καθαυτό, δείγμα ότι όντως η γερμανική πλευρά δε έχει κανένα σχέδιο σε και τέτοια περίπτωση.  
Η  Α. Μέρκελ  ένθερμος υποστηρικτής της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα έμεινε  αμετακίνητη επαναλαμβάνοντας στον Έλληνα πρωθυπουργό την «πάγια» θέση της Γερμανίας.
Στη διάρκειας 95 λεπτών συζήτηση η  Μέρκελ, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έδειξε και στην συζήτηση αυτή, τη διάθεση που εξέφρασε στις δημόσιες δηλώσεις της, ότι δηλαδή η διαπραγμάτευση της Ελλάδας δεν γίνεται με το Βερολίνο, αλλά με τους θεσμούς (οι οποίοι βέβαια ακολουθούν κατά γράμμα τις προσταγές του Βερολίνου!) και φάνηκε να μην ενθουσιάζεται με τη λογική της πολιτικής λύσης, τουλάχιστον ανοιχτά.
Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές εξέφρασαν την αισιοδοξία  τους και  επικαλούμενες το γενικότερο κλίμα της συνάντησης, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι η Γερμανία δεν έχει λόγο να μην θέλει τελικά λύση στην εμπλοκή που υπάρχει.
Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των παροχών στους χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός σημείωσε στην καγκελάριο ότι «η απόφαση για την διανομή της υπεραπόδοσης του πλεονάσματος είναι απαραίτητη για την στήριξη όσων έχουν υποφέρει οκτώ χρόνια από την κρίση και υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης».
Όσο για τη «διαρροή» που φέρεται να έγινε από τη γερμανική πλευρά, ότι η Γερμανίδα καγκελάριος κάλυψε τον υπουργό των Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας πως «όποιος επιτίθεται στον Σόιμπλε, επιτίθεται σε μένα», ελληνικές κυβερνητικές πηγές διέψευδαν κατηγορηματικά ότι υπήρξε τέτοια στιχομυθία ανάμεσα στην κυρία Μέρκελ και τον κ. Τσίπρα.
Το θέμα όμως είναι ότι παρά το πείσμα του Βερολίνου, το οποίο επιθυμεί διακαώς τη συμμετοχή του αμφιλεγόμενου Ταμείου στο πρόγραμμα, το τελευταίο αφήνει να διαρρεύσει πως δεν πρόκειται να πάρει απόφαση πριν την ερχόμενη Άνοιξη καθώς θέλει να ακούσει τις απόψεις του νέου Αμερικανού προέδρου σε αυτό.
Σημασία έχει ότι η συμμέτοχη ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χρηματοδότησης  έχει μετατραπεί σε κωμωδία και το ίδιο το ΔΝΤ σε περίγελο.
Το ΔΝΤ από τη μια πλευρά βλέπει τις αντιδράσεις απέναντι στη συμμετοχή του αλλά επιμένει να συμμετάσχει και όχι μόνο αυτό αλλά στέλνοντας μηνύματα για περισσότερο σκληρά μέτρα!
Η ίδια η διευθυντήριά του Κριστίν Λαγκάρτ ομοιάζει σαν μια γυναίκα η οποία έχει εισπράξει ένα μεγαλοπρεπές «Όχι» αλλά αρνείται να συμβιβαστεί με την πραγματικότητα επιμένοντας.
Οι Γερμανοί από την άλλη πλευρά έχουν στυλώσει κυριολεκτικά τα πόδια τους σαν τα συμπαθή τετράποδα επιμένοντας στη συμμετοχή του για λόγους που έχουν να κάνουν περισσότερο με την ιδιοσυγκρασία τους παρά με οτιδήποτε άλλο.
Μέσα σε όλα αυτά ο  πρωθυπουργός Α.Τσίπρας προσπαθεί να εξηγήσει με κάθε τρόπο ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα πιθανά θα έλυνε και αυτό άλλωστε έχει αποδειχθεί στην πράξη.
Σημασία έχει ότι η Γερμανία χωρίς να το καταλαβαίνει οδηγείται σε πολιτική λύση καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ, εκτός από περίγελος έχει ουσιαστικά τερματιστεί.
Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Γερμανίδα καγκελάριο η  οποία έκανε ότι δεν κατάλαβε.
Όταν καταλάβει όμως θα αναγκαστεί να το πει και στο κοινοβούλιό της αναζητώντας μια οριστική λύση στο ελληνικό πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου