Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

ΕΚΤΑΚΤΟ

Η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει σε Αυστρία και Ιταλία LIVE

Το πολιτικό μέλλον δύο χωρών, με πιθανό άμεσο αντίκτυπο στα ευρωπαϊκά δρώμενα, κρίνεται σήμερα μέσω εκλογικών διαδικασιών στην Αυστρία και την Ιταλία.
Στην Αυστρία, οι πολίτες κλήθηκαν να αποφασίζουν εάν η χώρα τους θα γίνει η πρώτη πανευρωπαϊκά με ακροδεξιό πρόεδρο, καθώς προσήλθαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με τα exit polls, νικητής θα είναι ο πράσινος Βαν ντερ Μπέλεν. Ο ακροδεξιός Χόφερ φέρεται ήδη να παραδέχθηκε την ήττα του. Σημειώνεται πως στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο ακροδεξιός Χόφερ αναδείχθηκε πρώτος, δείχνοντας πως η άνοδος της ακροδεξιάς είναι γεγονός. Ο δεύτερος γύρος βρήκε οριακά μπροστά τον πράσινο Βαν ντερ Μπέλεν, όμως το αποτέλεσμα ακυρώθηκε στο Συνταγματικό Δικαστήριο. 
Στην Ιταλία, στο δημοψήφισμα που προκάλεσε ο Ματέο Ρέντσι, αυτό που πραγματικά διακυβεύεται είναι η πρωθυπουργική καρέκλα κι όχι η τύχη της κοινωνίας. Οι πολίτες αποφασίζουν αν επιθυμούν να στηρίξουν ή να απορρίψουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία στα κύρια σημεία της προβλέπει τη μείωση των γερουσιαστών από τριακόσιους δεκαπέντε σε εκατό, τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων του σώματος της Γερουσίας, την αλλαγή της απαιτούμενης πλειοψηφίας για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο και τη μείωση των δικαιοδοσιών των περιφερειών.

Τα πρώτα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τα exit polls (18:47)

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα στην Αυστρία, ο Βαν ντερ Μπάλεν συγκεντρώνει το 53,5% των ψήφων, έναντι 46,4% του Χόφερ.
Στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών φέρεται να δήλωσαν στο Associated Press, πως η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, οπότε είναι επόμενο ότι θα υπάρχουν τροποποιήσεις στα ποσοστά, ωστόσο υπογράμμισαν πως το τελικό αποτέλεσμα (νίκη Βαν ντερ Μπάλεν) είναι πλέον απίθανο να αλλάξει.

Παραδέχεται την ήττα του ο Χόφερ (18:34)

Νόμπερτ ΧόφερΑP Photo
Ο επικεφαλής της εκστρατείας του Νόρμπερτ Χόφερ, όπως μεταδίδει το BBC, ανακοίνωσε ότι ο ακροδεξιός υποψήφιος παραδέχθηκε ήδη την ήττα του από τον Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν.

Προβάδισμα Βαν ντερ Μπέλεν στα exit polls (18:32)

Βαν ντερ ΜπέλενΑP Photo
O Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν φέρεται ως νικητής του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Αυστρία, σύμφωνα με τα πρώτα exit polls που ανακοινώθηκαν μετά το κλείσιμο της κάλπης. 
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, ο Βαν ντερ Μπέλεν αναμένεται να συγκεντρώσει ποσοστό 53,6%, τη στιγμή που ακροδεξιός αντίπαλός του Νόρμπερτ Χοφερ, φέρεται να περιορίζεται στο 46,4% (ποσοστό σφάλματος 1,2%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου