Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ» ΜΝΙ: Η ΕΕ προειδοποίησε τον Τσίπρα να μην παίξει το χαρτί των εκλογώ

Θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ»

ΜΝΙ: Η ΕΕ προειδοποίησε τον Τσίπρα να μην παίξει το χαρτί των εκλογών

ΜΝΙ: Η ΕΕ προειδοποίησε τον Τσίπρα να μην παίξει το χαρτί των εκλογών
  (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 0
Αθήνα
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν κατ’ ιδίαν προειδοποιήσει τον Αλέξη Τσίπρα να μην χρησιμοποιήσει το χαρτί των πρόωρων εκλογών ως διαπραγματευτική τακτική, τώρα που οι συνομιλίες μεταξύ της ΕΕ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται να καθυστερούν, αναφέρει το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο ΜΝΙ.

«Η Ευρώπη κατανοεί ότι χρειάζεται το να νομοθετηθούν και να ποσοτικοποιηθούν μέτρα πέρα από το 2019 θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση. Όμως, το ΔΝΤ επιμένει ότι όλα τα κενά και οι διαφορές στις προβλέψεις για το 2019 - 2020 θα πρέπει να επιλυθούν πριν το Ταμείο αποφασίσει να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε πρόσθετη οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα» ανάφερε πηγή στο MNI.

«Έχει δοθεί μια φιλική προειδοποίηση στον Αλέξη Τσίπρα να μην διαταράξει την Ευρωζώνη με απειλές για πρόωρες εκλογές το 2017, ιδίως την ώρα που έρχονται εκλογές στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

«Ορισμένα μέλη της Ευρωζώνης, κυρίως η Γερμανία, είναι ακόμα αρκετά καχύποπτα απέναντι στον Τσίπρα. Σκέψεις πως θα μπορούσε να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τον ‘εκβιασμό’ των εκλογών για να πετύχει μια καλύτερη συμφωνία έχουν συζητηθεί», σχολίασε η πηγή.

«Τέτοια σκέψη είναι αντιπαραγωγική και θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ», πρόσθεσε η πηγή.

«Είναι λάθος να θεωρήσει κανείς ότι επειδή η Γερμανία θέλει ένα ομαλό προεκλογικό κύκλο, θα υποχωρήσει από τα αιτήματά της για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας μπορεί να ποντάρει και να χάσει», πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Το ΜΝΙ σημειώνει ότι ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πριν από δύο εβδομάδες ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να ήταν αναπόφευκτες αν υπήρχαν αιτήματα να περάσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από το Κοινοβούλιο.

Εντούτοις, «έπειτα από αρκετά τηλεφωνήματα», όπως αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019.

Προς συμβιβασμό;

Την ίδια ώρα, Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε στο MNI ότι η Αθήνα θα μπορούσε να συζητήσει το ενδεχόμενο επέκτασης του λεγόμενου «κόφτη», κατά δύο έτη, το 2019 και το 2020, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

«Αυτό δεν θα απαιτεί κοινοβουλευτική έγκριση, εάν τεθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας του Eurogroup. Αλλά αυτό είναι όσο μακριά μπορούμε να πάμε», είπε ο Έλληνας αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι τα προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να εντοπιστούν (identified) αλλά όχι να ποσοτικοποιηθούν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να δεσμευτεί σε περαιτέρω περικοπές δαπανών, αλλά χωρίς να διευκρινίσει σε ποιο τομέα.

«Θα ήταν κάτι που θα μπορούσε να συζητηθεί, αλλά όλες οι πλευρές πρέπει να υποχωρήσουν από τις αρχικές τους απαιτήσεις. Η ΕΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019 και το ΔΝΤ θα μπορούσε να συμφωνήσει να υποχωρήσει από τις σκληρές εργασιακές μεταρρυθμίσεις», εξήγησε η πηγή.

Το MNI σημειώνει ότι κατά την αντίληψή του η Αθήνα επιθυμεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου, επειδή αυτό είναι προαπαιτούμενο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Νωρίτερα, το ίδιο πρακτορείο είχε γράψει ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα μπορούσε να πάει πίσω έως το τέλος Φεβρουαρίου, αν καμιά πλευρά δεν υποχωρήσει από τις απαιτήσεις της.

Κληθείς να σχολιάσει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκλογών, ελληνική πηγή δήλωσε ότι «αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά ότι οι προεκλογικοί κύκλοι θα κάνουν τις διαπραγματεύσεις δυσκολότερες, όχι ευκολότερες». 
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου