Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

BREXIT ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ Ακόμα «παγωμένοι» σε Βρυξέλλες και Βερολίνο από τις εξαγγελίες Α.Τσίπρα

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
BREXIT ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ
10:00
10/12/2016


Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Έχουν περάσει ήδη σχεδόν δύο ημέρες από την στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας έκανε σημαντικές εξαγγελίες για τις δύο ομάδες πολιτών που αυτή την στιγμή χτυπιούνται από τα μηνμόνια και την προσφυγική κρίση περισσότερο απ'όλους: Τους συνταξιούχους και τους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου
Ακόμα ΕΕ και Γερμανία δεν έχουν δώσει μια απάντηση που να μπορούσε να χαρακτηριστεί εκφοβιστική. Στην πραγματικότητα έδειξαν για πρώτη φορά τόσο φανερά ότι επί της ουσίας δεν μπορούν να κάνουν τίποτα.
Τι απειλή άλλωστε θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν όταν ήδη από την ΕΕ αποχωρεί η Βρετανία και ετοιμάζεται και η Ιταλία (τουλάχιστον οι κάτοικοί της αυτό σκέφτονται να κάνουν με βάση την απόφασή τους στο ιταλικό δημοψήφισμα).
Όταν στις επόμενες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία οι «σκληροί» Δεξιοί του Κόμμτος των Ελευθέρων ετοιμάζονται να τις κερδίσουν με παρακαταθήκη το 47% που πήρανε στις προεδρικές εκλογές. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι το 53% του Αλεξάντερ Βάντερ Μπέλεν ήταν αποτέλεσμα συσπείρωσης όλων εναντίον του Νόρμπερτ Χόφερ.
Ή Γαλλία στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές θα έχει να επιλέξει μεταξύ της Μ.Λεπέν και του Φ.Φιγιόν. Και οι δύο ρωσόφιλοι και ευρωσκεπτικιστές σε διαφορετικό βέβαια βαθμό αλλά και οι δύο θα αποτελέσουν πρόβλημα για Βρυξέλλες και Βερολίνο.
Οι χώρες της ΕΕ «σκάνε» η μία μετά την άλλη από τα χρόνια λιτότητας που επέβαλε το Βερολίνο και πλέον το «ρεύμα» αποχώρησης από την Ευρπαϊκή Ένωση γιγαντώνεται καθημερινά.
Η εκλογή Ν.Τραμπ στις ΗΠΑ που ακόμα το «βαθύ» αμερικανικό κράτος δεν έχει αποδεχθεί επέφερε τελικά αλυσιδωτές αντιδράσεις υπέρ του Έθνους-Κράτους και κατά της Παγκοσμιοποίησης. Όλοι όσοι θέλανε ανεξαρτησία και να αποφσίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους πλέον μπορούν να το φωνάζουν ανοιχτά χωρίς την δαιμονποίηση των ελεγχόμενων από διάφορα κέντρα εξουσίας, ΜΜΕ
Ο Α.Τσίπρας κερδίζει το παιχνίδι και δεν καταγράφονται αντιδράσεις από πουθενά διότι επέλεξε τη σωστή στιγμή για να κτυπήσει. Η ΕΕ και γενικότερα οι δανειστές δεν ρισκάρουν εκλογές στην Ελλάδα.
Πάντως η Κομισιόν αναγνωρίζει το βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα με την προσφυγική κρίση, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί, ότι δεν έχει αντίρρηση να μετατεθεί για το μέλλον η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Σε ό,τι αφορά στη μισή 13η σύνταξη που θα καταβάλλει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, η Επιτροπή θα τηρήσει μια πιο ουδέτερη στάση, χωρίς να την επικροτήσει, αλλά και χωρίς να αποδοκιμάσει την πρωθυπουργική εξαγγελία.
Όπως θα υπογραμμίζεται στις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν, το δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να διαθέτει μέρος του πλεονάσματος σε κοινωνικές παροχές, προβλέπεται από το πρόγραμμα που υπέγραψε. 
Στο ίδιο πρόγραμμα όμως, προβλέπεται ότι θα πρέπει με την αξιοποίηση των διαθεσίμων να εξυπηρετούνται και άλλοι τομείς στους οποίους η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Για παράδειγμα, κοινοτικές πηγές παρατηρούν, ότι θα ήταν καλύτερο να διατεθεί ένα μέρος του πλεονάσματος για να εξοφληθούν προμηθευτές του δημοσίου ή να επιστραφούν σε φορολογουμένους τα ποσά που δικαιούνται από ΦΠΑ ή άλλες πηγές, από το να διατεθεί όλο το διαθέσιμο ποσό προς μία κατηγορία Ελλήνων, έστω κι αν αυτοί είναι οι συνταξιούχοι.
Σε κάθε περίπτωση θα τονίζεται πάντως, ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές θα συνεχιστούν κανονικά και δεν επηρεάζονται από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.
Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί, ότι οι Βρυξέλλες δεν αιφνιδιάστηκαν από τις εξαγγελίες Τσίπρα, καθώς ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει τον αρμόδιο επίτροπο Μοσκοβισί, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Κάποιος θα μπορούσε ακόμα να πει ότι τελικώς υπήρξε και συνενόηση. Η ΕΕ ψάχνει τρόπους να γυρίσει το εναντίον της κλίμα και φυσικά μια «αυθόρμητη» εξαγγελία από την ελληνική κυβέρνηση.
Άλλωστε εάν δεν κλείσει θετικά η δεύτερη αξιολόγηση τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. Και ποιος θα την κλείσει τότε; Μια δεξιά κυβέρνηση που θα έχει απέναντί της μια αριστερή αντιπολίτευση; Στο Βερολίνο ξέρουν ότι αυτό δεν γίνεται
Ο κ. Τσίπρας τον είχε προϊδεάσει, ότι η κυβέρνησή του μελετά να διαθέσει ένα μέρος από την υπεραπόδοση των δημοσίων εσόδων σε κοινωνικές δαπάνες, διαβεβαιώνοντάς τον παράλληλα ότι οι στόχοι και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει θα τηρηθούν στο ακέραιο. 
πηγη pro news 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου