Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα Oι θεσμοί επιστρέφουν, το τοπίο για το κλείσιμο της αξιολόγησης θολό

Ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Oι θεσμοί επιστρέφουν, το τοπίο για το κλείσιμο της αξιολόγησης θολό

Oι θεσμοί επιστρέφουν, το τοπίο για το κλείσιμο της αξιολόγησης θολό
Ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον αναπληρωτή Γιώργο Χουλιαράκη   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 0
Αθήνα
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Διαβάστε επίσης:
Όπως σημειώνουν Τα Νέα της Δευτέρας, η εμπλοκή στο θέμα της επιστροφής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βαραίνει την ατμόσφαιρα των διαπραγματεύσεων και οι πηγές από όλες σχεδόν τις πλευρές δεν διακρίνουν ακόμη φως στην άκρη του τούνελ.

Αντίθετα, εκφράζουν ανησυχίες ότι η εμπλοκή μπορεί να διαρκέσει καιρό και να παραπεμφθεί η όποια λύση -αν υπάρξει- τουλάχιστον στον Ιανουάριο, αν όχι και στον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, μια πηγή των ευρωπαϊκών θεσμών αναφέρει ότι η διαδικασία, έτσι όπως εξελίσσεται, θα απαιτήσει πιθανώς άνωθεν πολιτική παρέμβαση, σε επίπεδο ίσως και αρχηγών κρατών και όχι απλώς υπουργών Οικονομικών, προκειμένου να οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.

Η εικόνα γίνεται πιο ανησυχητική αν επιβεβαιωθούν πληροφορίες που μεταδίδονται από δυο πηγές, σύμφωνα με τις οποίες παρά τη φαινομενική σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας, στην πραγματικότητα οι δυο πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης, ο Σόιμπλε και ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, βρίσκονται σε κοινή γραμμή.

Η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη για την Ελλάδα, αναφέρουν αναλυτές, εξαιτίας και του γεγονότος ότι η Λαγκάρντ είναι απορροφημένη από τη δίκη που αντιμετωπίζει στη Γαλλία, με αποτέλεσμα την ελληνική υπόθεση να τρέχει εξ ολοκλήρου ο Τόμσεν.

Τα εργασιακά σε πρώτο πλάνο

Η διαπραγμάτευση που αναμένεται να ξεκινήσει Τρίτη ή Τετάρτη με τους επικεφαλής των θεσμών εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να δώσει ώθηση στην κυρίως ατζέντα της δεύτερης αξιολόγησης και ειδικότερα στα εργασιακά, αλλά και στα ενεργειακά και στην τοποθέτηση διοίκησης και την ενεργοποίηση του Υπερταμείου.

Τα θέματα που σχετίζονται με την επιστροφή του ΔΝΤ, δηλαδή τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για την επίτευξή τους, ενδεχομένως θα παραπεμφθούν για τον Ιανουάριο, εκτιμούν πηγές των θεσμών.

Η μοναδική λύση που διαφαίνεται ως πιθανή είναι η θέσπιση ενός νέου κόφτη, που θα επεκτείνεται πέραν του 2018, οπότε και λήγει η ισχύς του υφιστάμενου και θα καλύπτει και την περίοδο 2019-2020.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα θελήσει έναν κόφτη πραγματικά κοφτερό, που να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου.

Τα συγκεκριμένα μέτρα φαίνεται πως αντιμετωπίζουν με θετικό τρόπο πλέον και κάποιοι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην αξιολόγηση και παράταση του αδιεξόδου θα τίναζε στον αέρα τον όλο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την οικονομία, όπως αποτυπώθηκε στον προϋπολογισμό.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου