Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΝΑ "OSCAR ΙΙ" ΚΑΙ ΕΝΑ "ΑKULA" ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ 6ΟΥ ΣΤΟΛΟΥ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΕΝΑ "OSCAR ΙΙ" ΚΑΙ ΕΝΑ "ΑKULA" ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ 6ΟΥ ΣΤΟΛΟΥ
21:00
09/12/2016
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
Ένα μεγάλο αεροναυτικό κυνήγι βρίσκεται σε εξέλιξη στην Α. Μεσόγειο: Αρκετά ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη, ανάμεσά τους και τα αμερικανικά υπερσύγχρονα P-8 Poseidon  αναζητούν ένα και πιθανότατα δύο ρωσικά υποβρύχια τα οποία παρακολουθούν τις κινήσεις του αμερικανικού 6ου Στόλου  (ομάδα μάχης του USS Eisenhower), αλλά και της ομάδας του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles De Gaulle.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι το κυνήγι αυτό έχει εξελιχθεί σε «θρίλερ» καθώς τα δύο ρωσικά υποβρύχια έχουν γίνει  στην κυριολεξία άφαντα και δεν έχει γίνει κατορθωτό να εντοπίσουν μετά την τελευταία επαφή που είχαν με τα αεροσκάφη και τα πλοία του 6ου Στλόλου στις 23 Νοεμβρίου.
Αυτό μεταδίδουν τα αμερικανικά ΜΜΕ λέγοντας πως αυτό που κάνει το «κυνήγι» πιο ενδιαφέρον είναι πως το ένα ρωσικό υποβρύχιο είναι της κλάσης Oscar II, γνωστά και ως «φονιάδες» των αεροπλανοφόρων, καθώς η κύρια αποστολή τους σε περίοδο πολεμικών επιχειρήσεων είναι ο εντοπισμός και η προσβολή με κατευθυνόμενα όπλα (τορπίλες ή πυραύλους) των συγκεκριμένων σκαφών.
Αν και τα αεροπλανοφόρα διαθέτουν ισχυρή προστασία από άλλα σκάφη με εκτεταμένες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να θεωρηθούν ως άτρωτα στην περίπτωση που υποστούν επίθεση που αν και δεν τα βυθίσει εντούτοις μια βολή τορπίλης μπορεί να προκαλέσει μεγάλες ζημιές, σε σημείο που θα πρέπει να αποσυρθούν αμέσως από την ζώνη επιχειρήσεων.
Τα ρωσικά υποβρύχια κλάσης Oscar Ι & ΙΙ  (Project 949 Granit και Project 949A Antey) έχουν εκτόπισμα σε ανάδυση 14.700 τόνων και σε κατάδυση 19.400 τόνων και μήκος 155 μέτρων, ενώ αναπτύσσουν ταχύτητα 15 και 32 κόμβων αντίστοιχα.
Στην περίπτωση του Oscar II το υποβρύχιο μπορεί να φέρει έως και 24 βλήματα επιφανείας-επιφανείας P-700 Granit (SS-N-19 Shipwreck) με πολεμική κεφαλή είτε συμβατική βάρους 750 χλγρ. είτε πυρηνική των 500 kt με εμβέλεια 625 χλμ.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία το ρωσικό Ναυτικό διαθέτει 8 υποβρύχια Oscar II σε επιχειρησιακή κατάσταση (ναυπηγημένα στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 και της αρχές του ’90).
Αν και μικρότερων ικανοτήτων το Oscar από το άλλο ρωσικό υποβρύχιο Akula II, το οποίο επίσης πληροφορίες θέλουν να βρίσκεται στη Μεσόγειο, το ακουστικό ίχνος του Oscar είναι καλύτερο από αυτό των Akula των πρώτων εκδόσεων.
Σημειώνεται ότι φέτος το ρωσικό Ναυτικό ξεκίνησε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Project 949A Oscar II στο οποίο συμπεριλαμβάνεται η αντικατάσταση των SS-N-19 με όχι λιγότερους από 72 3M55 Oniks ή 3M54 Klub κατά στόχων επιφανείας/εδάφους.
Οι αρχικές πληροφορίες όταν τα υποβρύχια, μαζί με την ομάδα μάχης του «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» είχαν μπει στη Μεσόγειο μιλούσαν για δύο Akula II και ένα Kilo, αλλά τώρα μάλλον έχει ξακαθαριστεί ότι πρόκειται για ένα Oscar και έναAkula II.
Τα Akula ΙΙ έχουν πλήρες εκτόπισμα σε κατάδυση 13,400 με 13,800 τόνους  μήκος 110 μ. και στον οπλισμό τους εκτός από τα βλήματα cruise Kalibr διαθέτουν 4 τορπιλοβλητικούς σωλήνες των 533 χλστ. και 4 των 650 χλδτ. με περίπου 40 τορπίλες απόθεμα..
Να σημειωθεί πως τα υποβρύχια Akula II είναι η κλάση των επιθετικών πυρηνοκίνητων υποβρυχίων Akula σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, (Project 971 για τη Ρωσία) και όχι για την κλάση των υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων Typhoon σύμφωνα με το ΝΑΤΟ που οι Ρώσοι ονομάζουν αυτή τη φορά Akula.
Τα P-8 Poseidon της Μοίρας VP-8 του αμερικανικού Ναυτικού επιχειρούν από το ναυτικό Αεροσταθμό στης Σιγκονέλα στην Σικελία. Πρόκειται για ότι πιο σύγχρονο έχει να επιδείξει η ναυτική τεχνολογία στον τομέα των ανθυποβρυχιακών αεροσκαφών.
Το σύστημα χρησιμοποιεί ως πλατφόρμα το αεροσκάφος Boeing  737-800ERX  και διαθέτει ένα ραντάρ πολλαπλών αποστολών APY-10 για έρευνα επιφανείας και προηγμένο εξοπλισμό ακουστικών επεξεργαστών για ανθυποβρυχιακές αποστολές.
Επιπρόσθετα φέρει και εντυπωσιακό οπλισμό όπως βλήματα αέρος-επιφανείας/εδάφους AGM-84H/K SLAM-ER και αντιπλοϊκά AGM-84 Harpoon τορπίλες Mark 54, βόμβες γενικής χρήσης ακόμη νάρκες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου