Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΕΥΡΩΠΗ Βαριά ήττα και παραίτηση του Ματέο Ρέντσι UPD

Βαριά ήττα και παραίτηση του Ματέο Ρέντσι UPD

renzi1.jpg

Διάγγελμα Ματέο ΡέντσιAP Photo/Gregorio Borgia
«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη για την εξαιρετικά σαφή ήττα» είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε διάγγελμά του. Η θητεία της κυβέρνησής του -τόνισε- λήγει, και αύριο (σ.σ. σήμερα, Δευτέρα) θα συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και θα υποβάλει την παραίτησή του.
«Απέτυχα αλλά έκανα ό,τι μπορούσα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι «όσοι στήριξαν το "όχι" έχουν τώρα μεγάλες ευθύνες».  
Με το «όχι» να κυμαίνεται στο 59,7% και το «ναι» στο 40,3% στο 90,8% των ψήφων, πρόκειται για μεγάλη ήττα του Ιταλού πρωθυπουργού και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του και μια μεγάλη νίκη για τους αντιπάλους του στο στρατόπεδο του «όχι»: το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά.
Το τι θα γίνει τώρα θα το αποφασίσει ο πρόεδρος της χώρας Ματαρέλα, που θα προσπαθήσει να πετύχει τη συναίνεση των μεγάλων κομμάτων -συμπεριλαμβανομένης και της Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι- για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Στελέχη του Κινήματος του Μπέπε Γκρίλο, ωστόσο, είχαν κάνει σαφές την περασμένη εβδομάδα ότι εάν επικρατήσει το «όχι» θα ζητήσουν άμεση διεξαγωγή εκλογών.

Πανηγυρίζει η ακροδεξιά Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια

«Οι Ιταλοί κέρδισαν. Τώρα θα ξαναχτίσουμε τη χώρα μας. Η επανάστασή μας δεν τελειώνει στη Ρώμη και την Ιταλία» έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter η δήμαρχος της πρωτεύουσας Βιρτζίνια Ράτζι, στέλεχος του κινήματος του Μπέμπε Γκρίλο, ο οποίος μέσω του μπλογκ του ζήτησε εκλογές «το συντομότερο δυνατόν».
Κατενθουσιασμένος από την τροπή που πήρε η αναμέτρηση ήταν και ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας Ματέο Σαλβίνι που έσπευσε να χειροκροτήσει μέσω Twitter και Facebook, εκτός από το κόμμα του, τον Πούτιν, τον Τραμπ και τη Λεπέν!
«Η Ευρώπη σε αναταραχή καθώς ο Ιταλός πρωθυπουργός υφίσταται ήττα» είναι το χαρακτηριστικό πρωτοσέλιδο στους σημερινούς «Times».

Μεγάλη η συμμετοχή

Σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων είχαν προσέλθει στις κάλπες μέχρι αργά το απόγευμα, συμμετέχοντας στο δημοψήφισμα που έκρινε και το πολιτικό μέλλον του Ρέντσι.
Τόσο οι αγορές όσο και οι ηγεσίες σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είχαν εκφράσει ανησυχία ότι επικράτηση του «όχι» θα σημάνει πολιτική αστάθεια για την Ιταλία και νέα αναταραχή στις προβληματικές της τράπεζες, προκαλώντας εν τέλει και στην ευρωζώνη μια νέα κρίση.
Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο με την ανακοίνωση των exit polls, το ευρώ άρχισε να πέφτει στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος κι έναντι του δολαρίου ήδη έχει απολέσει ποσοστό της τάξης του 1%.

Ποιες συνταγματικές αλλαγές απέρριψαν οι Ιταλοί

Μέχρι τώρα, δύο νομοθετικά σώματα, η Βουλή και η Γερουσία, εκλέγονται με τον ίδιο τρόπο και έχουν στην ουσία τις ίδιες εξουσίες: και τα δύο πρέπει να εγκρίνουν τα νομοσχέδια για να γίνουν νόμοι με την ίδια μέθοδο.
Συχνά αυτό οδηγούσε σε παρατεταμένες διαπραγματεύσεις, δεκάδες τροποποιήσεις και το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια συνολικά περίπλοκη νομοθεσία.
Ο Ρέντσι πρότεινε η Βουλή να είναι στο εξής το βασικό νομοθετικό σώμα. Όσο για τη Γερουσία, πρότεινε να χάσει μεγάλο μέρος των εξουσιών της -μεταξύ αυτών και το βέτο της-, καθώς και τα μέλη της να μειωθούν στα 100 από 315 που είναι σήμερα.
Μέχρι σήμερα, αμφότερα τα σώματα έχουν συνολικά 952 μέλη, και μαζί αποτελούν το τρίτο πλέον πολυάριθμο σώμα παγκοσμίως, μετά από αυτά σε Κίνα και Βρετανία.
Ένα δεύτερο στοιχείο του δημοψηφίσματος ήταν η... αντιστροφή της αποκέντρωσης της εξουσίας.
Με τη μεταρρύθμιση οι περιφέρειες θα έχαναν την ευθύνη επίβλεψης που έχουν τώρα στον τομέα της ενέργειας των στρατηγικών υποδομών και την πολιτικής προστασίας, με την ευθύνη να μετατίθεται στην κεντρική κυβέρνηση στη Ρώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου