Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ Δραχμοφιλία ή ευρωφοβία;

Δραχμοφιλία ή ευρωφοβία;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εξέφρασαν με έντονο τρόπο την ανησυχία τους γιατί το σενάριο του Grexit επιστρέφει στο προσκήνιο.
Και οι δύο πιστεύουν ότι την ευθύνη γι’ αυτή την εξέλιξη φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης στο άρθρο του στον Economist είπε ότι αν δεν υπάρξει αμέσως πολιτική αλλαγή, τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και ο κίνδυνος για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη θα μεγαλώσει, ενώ ο κ. Βενιζέλος («Αθήνα 9,84») έκανε λόγο για κλίμα δραχμοφιλίας που διογκώνεται, σημειώνοντας μάλιστα πως αυτό δεν γίνεται τυχαία αλλά καλλιεργείται συστηματικά από τον Αλ. Τσίπρα.
Ο κ. Μητσοτάκης λέει τη μισή αλήθεια. Το Grexit ποτέ δεν έφυγε από το τραπέζι. Είναι ο σταθερός στόχος του Β. Σόιμπλε, ο οποίος μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και επανέρχεται δριμύτερος κάθε φορά που εκτιμά πως οι περιστάσεις τον ευνοούν. Το προσπάθησε τον Ιούλιο του 2015, αλλά απέτυχε γιατί έπεσε πάνω στις ισχυρές αντιρρήσεις της Γαλλίας και του Ντράγκι.
Πάντως δεν εγκατέλειψε το σχέδιό του. Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο κ. Βενιζέλος ήταν αυτός που αποκάλυψε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών το 2012 (ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στην κυβέρνηση) του πρότεινε έναντι βοήθειας την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ δεν είναι ακριβής στην κριτική του.
Δεν υπάρχει στην Ελλάδα κλίμα δραχμοφιλίας. Υπάρχει σίγουρα κλίμα ευρωφοβίας, που δεν είναι το ίδιο πράγμα.
Η αίγλη του ευρώ έχει υποχωρήσει θεαματικά. Από τα ογδοντάρια που έπιανε στα γκάλοπ μέχρι πριν από μερικά χρόνια, σήμερα μάχεται για να κρατήσει την πρωτιά από το εθνικό νόμισμα στις προτιμήσεις των πολιτών. Η διαφορά είναι οριακή. Η πτωτική τάση του ευρώ είχε αρχίσει προτού έρθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης ο Ευ. Βενιζέλος κάνει πως δεν βλέπει ότι και σε άλλες χώρες που δεν έχουν μνημόνιο πυκνώνουν οι αντιδράσεις κατά της ευρωζώνης. Για έξοδο της χώρας του από το ευρώ μιλάει ο Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία (το κόμμα του είναι πρωτοδεύτερο στις δημοσκοπήσεις), για έξοδο της χώρας της από το ευρώ μιλάει και η Λεπέν στη Γαλλία (το κόμμα της είναι πρώτο στις μετρήσεις).
Συνεπώς δεν πρόκειται για ελληνική εξαίρεση. Επίσης αν ήθελε ο Τσίπρας να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωζώνης θα μπορούσε κάλλιστα να το κάνει αμέσως μετά το δημοψήφισμα.
Και ο κ. Βενιζέλος και η υπόλοιπη αντιπολίτευση και οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο και όλοι οι θεσμοί, με μία φωνή, έλεγαν στους Ελληνες και στον Τσίπρα, προφανώς για να τους τρομοκρατήσουν, ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα είναι «όχι» στο ευρώ και το «ναι» στο δημοψήφισμα είναι «ναι» στο ευρώ. Τότε ο Τσίπρας, αν και το «όχι» θριάμβευσε, δεν το έκανε. Κι ας είχε την έξωθεν νομιμοποίηση να το κάνει.

Ανάγωγα

Και καλά το πόρισμα της πλειοψηφίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.) είναι προϊόν σκοπιμοτήτων. Θέλουν τα κυβερνητικά κόμματα να πλήξουν το ηθικό πλεονέκτημα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που επί τόσα χρόνια πορεύτηκαν κρατώντας στο ένα χέρι το Σύνταγμα και στο άλλο το Ευαγγέλιο.
Τα άλλα κόμματα, τα μικρότερα, δηλαδή το ΚΚΕ, το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων, γιατί γράφουν στα πορίσματά τους ότι την ευθύνη για τη διαπλοκή την έχουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ;
Παίρνουν γραμμή από την Κουμουνδούρου; Τι είδους συμφωνία είναι αυτή και με ποια ανταλλάγματα. Για ψάξτε το εκεί στην Πειραιώς και στη Χ. Τρικούπη γιατί μυρίζομαι συνωμοσία εις βάρος σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου