Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό

Σε κρίσιμη φάση το Κυπριακό

Σε κρίσιμη φάση μπαίνει πλέον το Κυπριακό, καθώς σήμερα ξεκινούν πολύ λεπτές και πολύ δύσκολες συνομιλίες στη Γενεύη ανάμεσα στον πρόεδρο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ακιντζί, με σκοπό να βρεθούν λύσεις στα σημαντικά θέματα που ακόμα εκκρεμούν και χωρίζουν τις δύο πλευρές.
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους θα ενημερώσει για τις εξελίξεις πάνω στο ζήτημα και θα ακούσει τις απόψεις τους.
Στις 12 Ιανουαρίου, στη Γενεύη, το Κυπριακό θα γίνει αντικείμενο διεθνούς διάσκεψης, στην οποία προς το παρόν δείχνει απρόθυμος να συμμετάσχει ο Ταγίπ Ερντογάν και για τον λόγο αυτό δεν είναι ξεκάθαρο αν θα συμμετάσχει και ο Αλέξης Τσίπρας.
Στα επόμενα 24ωρα, χωρίς αμφιβολία, θα κριθούν πολλά, όχι γιατί περιμένει κανείς μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει λύση σε ένα πρόβλημα που κρατά δεκαετίες.
Η κρισιμότητα των ημερών, κυρίως, αφορά το γεγονός ότι το Κυπριακό έχει τόσο πολύ ωριμάσει ώστε να μην επιδέχεται ακόμη μία αποτυχία στις προσπάθειες για λύση στην κατεύθυνση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Είναι επομένως καθοριστικό για την πορεία του το μήνυμα που θα προκύψει από τις συνομιλίες Αναστασιάδη-Ακιντζί και από τη διεθνή διάσκεψη.
Δεν χωράει αμφιβολία πως αποφασιστικός παράγοντας για τη λύση του Κυπριακού είναι η Αγκυρα.
Και με αυτή την έννοια ευλόγως προκαλεί ανησυχίες η απροθυμία του Ερντογάν να βρεθεί στη Γενεύη την Πέμπτη.
Αυτό, όμως, μάλλον σχετίζεται με τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει η χώρα του αυτό το διάστημα, ώστε ο ίδιος να μην έχει σταθμίσει ακόμα αν τον συμφέρει, στην παρούσα φάση, μια λύση του Κυπριακού.
Το βέβαιο είναι ότι δεν τον συμφέρει μια αποτυχία που θα κρατούσε την εκκρεμότητα στο διηνεκές ή θα αποτελούσε το έναυσμα για την επισημοποίηση της διχοτόμησης, τις συνέπειες της οποίας δεν είναι σε θέση να επωμιστεί.
Επομένως, η ελληνοκυπριακή πλευρά και η ελληνική πολιτική ηγεσία οφείλουν να σταθμίσουν ψύχραιμα τα δεδομένα και να πράξουν αναλόγως.
Οι σημερινές συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών ευνοούν τα μέγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου