Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Με στοιχεία απαντά το Μαξίμου για τις προσλήψεις

Με στοιχεία απαντά το Μαξίμου για τις προσλήψεις

maximou.jpg

Το Μαξίμου αναμένει να δοθεί σήμερα το πρωί το «πράσινο φως» από το EuroWorking Group και από το Eurogroup το απόγευμα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώΕUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Συνέχεια στο ζήτημα των προσλήψεων στο Δημόσιο τους τελευταίους μήνες -θέμα που ήρθε έντονα στο προσκήνιο της επικαιρότητας, έπειτα από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του Πρώτου Θέματος- δίνει η κυβέρνηση. 
Πηγές από το Μαξίμου εξαπέλυσαν νέα επίθεση κατά τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του Πρώτου Θέματος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως αμφότεροι συνέχισαν, εν γνώση τους, την παραπληροφόρηση. «Είτε είναι, λοιπόν, αδιάβαστοι είτε συστηματικοί ψεύτες!», υποστήριξαν οι ίδιες πηγές. 
Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου , μιλώντας στον ραδιοσταθμό «105,5 στο Κόκκινο» (στους Νίκο Σβέρκο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη) και αναφερόμενη στο ζήτημα των προσλήψεων, κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις παραποιώντας ή διαστρεβλώνοντας στοιχεία. «Αυτό που με ενοχλεί είναι η τακτική της Ν.Δ., η οποία, αντί να επιλέγει τον πολιτικό διάλογο, επιλέγει για μια ακόμη φορά τη λάσπη», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι η αρμόδια υπουργός Όλγα Γεροβασίλη «θα απαντήσει αναλυτικά και με στοιχεία στη Βουλή».
Σημειώνεται επίσης πως οι εξαγγελθείσες προλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών έδωσε την ευκαιρία για νέο γύρο αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ. (η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως και οι Γιάννης Ανδριανός, Μαρία Αντωνίου και Χρήστος Κέλλα), σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για προχειρότητα, συμπληρώνοντας πως εξαγγέλλει προσλήψεις χωρίς να παρουσιάζει τις παραμέτρους του σχεδιασμού. «Η πάγια τακτική της κυβέρνησης να δρα χωρίς στόχευση και χωρίς πρότερη διερεύνηση αναγκών σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού, εγείρει σοβαρούς προβληματισμούς γύρω από τον κυβερνητικό προγραμματισμό και στον τομέα της Παιδείας», αναφέρεται στη σχετική ερώτηση.
Απαντώντας το υπουργείο Παιδείας, σημείωσε πως «μετά 7 χρόνια αδιοριστίας, η Ν.Δ. αντιδρά με πανικό όπως αποδεικνύει η κατάθεση ερώτησης σύσσωμου του Τομέα Παιδείας, που κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση γιατί δεν έκανε διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών. Αυτό μόνο θυμηδία προκαλεί».
Υπενθυμίζεται πως το όλο ζήτημα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα με ερώτηση 12 βουλευτών της Ν.Δ. προς την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. Στην ερώτηση ελέγχεται η κυβέρνηση με τις κατηγορίες της διόγκωσης και της αδιαφάνειας στον δημόσιο τομέα.
Στη συνέχεια ακολούθησε δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» που κάνει λόγο για 27.700 προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα σε έναν χρόνο. Η κυβέρνηση απάντησε με σφοδρότητα, για να έρθει η τοποθέτηση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για «ανώνυμους κονδυλοφόρους του μεγάρου Μαξίμου», τους οποίους κάλεσε «να αφήσουν τις θεωρίες συνωμοσίας που προκαλούν μόνο γέλιο…». Στη δική της τοποθέτηση η Όλγα Γεροβασίλη παρέπεμψε τη Ν.Δ. στην κοινοβουλευτική διαδικασία μέσω της οποίας δεσμεύτηκε ότι θα δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις.

Τα στοιχεία (και τα σχόλια για το θέμα των προσλήψεων) από το Μαξίμου:

1. Οι 6.803 παραπάνω εργαζόμενοι που προκύπτουν με βάση την απογραφή του 2016, σε σχέση μ' αυτή του 2015, αφορούν σε:
  • Αναπληρωτές και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς
  • Πρόσληψη σχολικών καθαριστριών από τους ΟΤΑ
  • Πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού
  • Εποχικούς πυροσβέστες
  • Επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998
Κανένα, λοιπόν, κομματικό στέλεχος ή μετακλητός! Εκτός και αν η ΝΔ δεν θέλει να υπάρχουν γιατροί στα νοσοκομεία, εκπαιδευτικοί στα σχολεία, πυροσβέστες, κ.λπ.
2. Είναι τεράστιο ψέμα ότι προσλήφθηκαν 27.700 εργαζόμενοι στο δημόσιο "σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ". Ψέμα που σε συνεργασία ΝΔ - Πρώτο Θέμα προσπαθούν να "περάσουν" στην κοινωνία. Η ΕΛΣΤΑΤ, κατ' αρχήν, "μετρά" απασχόληση και όχι προσλήψεις στο Δημόσιο! Οι μισθοδοτούμενοι στο ελληνικό δημόσιο προκύπτουν από τα στοιχεία της απογραφής. Αυτοί οι 27.700 δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι! Είναι απασχολούμενοι σε εγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, κατάρτισης, επιμόρφωσης ή εκπαίδευσης ανέργων, κυρίως σε δήμους, που χρηματοδοτούνται μέσω του ΕΣΠΑ ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι ακόμα προσωρινά εργαζόμενοι στα hot spot και γενικότερα σε υπηρεσίες για πρόσφυγες και μετανάστες. Κανένας διορισμός μονίμου υπαλλήλου, λοιπόν!
Καλό θα είναι η ΝΔ (σε συνεργασία με το... "γραφείο τύπου" της, το Πρώτο Θέμα) να μας εξηγήσουν από που τους προκύπτει ο διορισμός 27.700... Εκτός, βέβαια, και αν θυμάται τις στρατιές των συμβασιούχων - ομήρων της και κρίνει εξ ιδίων…
3. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε 1.756 προσλήψεις συμβασιούχων με τη "φάμπρικα των δικαστικών αποφάσεων". Πράγματι μονιμοποιήθηκαν 1.756 συμβασιούχοι - στα τόσα ψέματα λένε και μια αλήθεια για "ξεκάρφωμα". Μόνο που γι' αυτούς τους εργαζόμενους υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν! 
Καλό θα είναι η Ν.Δ. να διευκρινίσει στους πολίτες: Θα σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων ή μόνο όσες αποφάσεις τη βολεύουν; Για το Πρώτο Θέμα δεν υφίσταται τέτοιο ερώτημα...
4. Ο αριθμός των 2099 μετακλητών υπαλλήλων αφορά το σύνολο των μετακλητών υπαλλήλων του Κράτους, έως και την 31 Οκτωβρίου 2016, από τους οποίους μόνο οι 885 υπάγονται σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς. Οι υπόλοιποι 1.214 αφορούν μετακλητούς σε δήμους και περιφέρειες καθώς και μετακλητούς υπαλλήλους σε βουλευτές και υπηρεσίες της Βουλής. Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, "δικά μας παιδιά" ή "στρατός κομματικών" -για την ιστορία στις 30 Νοεμβρίου 2016 ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων ήταν 1930 από τους οποίους μόνο 708 σε κυβερνητικούς και πολιτειακούς φορείς.
5. Έως το Νοέμβριο του 2015 στο μητρώο μισθοδοτούμενων του Ελληνικού Δημοσίου, στην εργασιακή σχέση “μετακλητοί" καταγράφονταν μόνο οι απλοί μετακλητοί υπάλληλοι και όχι οι πάσης φύσεως ειδικοί σύμβουλοι, ειδικοί συνεργάτες, επιστημονικοί συνεργάτες, κ.λπ. υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, κ.ά. Με απλά λόγια, όλα τα προηγούμενα χρόνια, "καταγραφόταν" μια "εικονική πραγματικότητα" που απέκρυβε το συνολικό αριθμό των μετακλητών από τους πολίτες.
6. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της "εικονικής πραγματικότητας" παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στο γραφείο υπουργού της προηγούμενης κυβέρνησης (μόνο στον Υπουργό και όχι και σε αναπληρωτή Υφυπουργό, Γενικούς Γραμματείς, κ.λπ.) υπηρετούσαν:
Ειδικοί σύμβουλοι... 14
Μετακλητοί... 8
Ειδικό επιστημονικό προσωπικό... 4
Δημοσιογράφοι... 2
Αποσπασμένοι... 14
Διάθεση (από το ΚΕΛΠΝΟ)... 11
Σύνολο: 53 άτομα!
Από αυτά τα 53 άτομα, που υπηρετούσαν στο γραφείο του τότε υπουργού, με βάση την τότε υπάρχουσα μεθοδολογία, στη στήλη "Μετακλητοί", του μητρώου μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, υπήρχε υποχρέωση εμφάνισης μόνο για τους 8 μετακλητούς υπαλλήλους! Με τις ρυθμίσεις της σημερινής κυβέρνησης θα εμφανίζονταν και οι 53.
7. Σήμερα στην εργασιακή σχέση "Μετακλητοί" καταχωρούνται οι ειδικοί σύμβουλοι, οι ειδικοί και επιστημονικοί συνεργάτες, οι γενικοί ειδικοί γραμματείς και γενικά οι πάντες των οποίων η θέση χαρακτηρίζεται από το νόμο ως θέση "Μετακλητού". Η μεθοδολογία άλλαξε συνειδητά από την σημερινή κυβέρνηση προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.
8. Δυστυχώς η Ν.Δ. παραποιεί συνειδητά την πραγματικότητα -για το Πρώτο Θέμα δεν είχαμε ποτέ καμιά αμφιβολία. Η ηγεσία της ΝΔ. όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει:
  • Θα σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις;
  • Νοσοκομεία, σχολεία, δήμοι, hot spot θα αφεθούν στη μοίρα τους; Και όποιος επιζήσει;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου