Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Eurogroup... στρωμένο με εμπόδια και όρους

Eurogroup... στρωμένο με εμπόδια και όρους

schaueble-630.jpg

Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΟ Σόιμπλε ζητά «ανάποδο κόφτη», πρόταση που δεν συζητά καν ο Τσακαλώτος | European Union
Με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις προσέρχονται η ελληνική κυβέρνηση και η σκληρή πτέρυγα των δανειστών στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα προσπαθήσει να «σπάσει» το μπλοκ Σόιμπλε και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της Ελλάδας.
Ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ομολόγους του τις προτάσεις του για τα μέτρα της τριετίας 2018-2020 στο πλαίσιο του μηχανισμού αυξημένων εγγυήσεων (αφορολόγητο, συντάξεις, ΦΠΑ) με στόχο την επανεκκίνηση της δεύτερης αξιολόγησης, η διαδικασία της οποίας έχει «παγώσει» από τα μέσα Δεκέμβρη.
Τον Ευκλείδη Τσακαλώτο συνοδεύει στη βελγική πρωτεύουσα ο Γιώργος Χουλιαράκης και οι δύο υπουργοί αναμένεται να έχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με αξιωματούχους της ευρωζώνης πριν από την έναρξη του Eurogroup.
Στην ατζέντα των επαφών περιλαμβάνονται πρόσωπα της «αυλής» Σόιμπλε, όπως ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και υπουργοί-επίτροποι, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ή ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, φιλικά διακείμενοι προς την ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος, η στήριξη των ελληνικών θέσεων για θέσπιση μηχανισμού αυξημένων δημοσιονομικών εγγυήσεων χωρίς τη θεσμοθέτηση μέτρων αλλά και για μια συνολική συμφωνία.
Ωστόσο, το κλίμα στη σημερινή συνάντηση θα είναι εχθρικό για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών από τη στιγμή που όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουν υιοθετήσει τη σκληρή γραμμή Σόιμπλε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, που ενημέρωσε χθες για τις εργασίες της σημερινής συνόδου, ήταν σαφής ως προς τις προθέσεις των εταίρων και δανειστών: η προθεσμία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι η 20ή Φεβρουαρίου, οπότε και θα συνέλθει η επόμενη υπουργική σύνοδος των 19.
Μετά, αρχίζει μία μακρά εκλογική περίοδος σε τρεις χώρες (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία) που τελειώνει το φθινόπωρο και συνεπώς «οι πολιτικοί θα έχουν το μυαλό τους αλλού και όχι στην Ελλάδα».
Η Αθήνα, λοιπόν, πιέζεται από τον χρόνο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και όχι οι εταίροι-δανειστές, οι οποίοι από θέση ισχύος απλώς θέτουν τους όρους για την επίτευξη συμφωνίας.
Ποιοι είναι, όμως, οι όροι των εταίρων-δανειστών για την επίτευξη συμφωνίας στις 20 Φεβρουαρίου; Πρώτον η ρύθμιση ορισμένων εκκρεμοτήτων. Εκτός από τα εργασιακά και την ενέργεια, η πιο σημαντική εκκρεμότητα για τον αξιωματούχο είναι η νομοθέτηση από την Ελλάδα σειράς προληπτικών μέτρων, τα οποία το ΔΝΤ θεωρεί αναγκαία για την επίτευξη ενός πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2019, όπως έχει αρχικά συμφωνηθεί από την ελληνική πλευρά.

«Take it or leave it»

Το μήνυμα των θεσμών πρακτικά σημαίνει ότι αν η ελληνική πλευρά δεχτεί αυτό το «τελεσίγραφο», θα πρέπει να ενεργοποιήσει τον «ανάποδο κόφτη», δηλαδή να ψηφίσει προκαταβολικά νέα μέτρα ύψους περίπου 4-4,5 δισ. ευρώ και μάλιστα από τον σκληρό πυρήνα του προϋπολογισμού, δηλαδή από το αφορολόγητο και από τις συντάξεις, που ως γνωστόν έχουν στοχοποιηθεί από το ΔΝΤ, όχι τώρα αλλά από την αρχή της διαπραγμάτευσης.
«Δεν συζητάμε με τίποτα μια τέτοια πρόταση», έλεγε χθες στην «Εφ.Συν.» κορυφαία κυβερνητική πηγή, σημειώνοντας ότι η πρόταση που άφησαν να διαρρεύσει πηγές των Βρυξελλών ισοδυναμεί με «λήψη μέτρων εδώ και τώρα, με παράλληλη δυνατότητα ακύρωσής τους αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι».
«Αυτό ακριβώς λέει το ΔΝΤ», συμπλήρωνε η ίδια πηγή, εμμένοντας στο ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί τέτοια πρόταση, αλλά θα αντιτάξει τη δική της για επέκταση για ένα χρόνο του αυτόματου δημοσιονομικού διορθωτή, του μέχρι τώρα γνωστού «κόφτη» που ισχύει ήδη μέχρι και το 2018.
Αξίζει να σημειωθεί και η επιλογή του πρωθυπουργού να διαμηνύσει μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup μέσω της «Εφ.Συν.» ότι η κυβέρνησή του δεν προτίθεται να νομοθετήσει «ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα».

DPA: Καταστροφικό σενάριο η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης

«Καταστροφικό σενάριο» θεωρείται στις Βρυξέλλες τυχόν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).
«Η Ελλάδα δεν έχει άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα και η οικονομία δείχνει ελαφρά σημάδια ανάκαμψης. Λόγω του Brexit, του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του μεταναστευτικού, καθώς επίσης και των φετινών εκλογών στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, η εκ νέου αναζωπύρωση της κρίσης θεωρείται στις Βρυξέλλες καταστροφικό σενάριο», σημειώνει το δημοσίευμα.
Αυτό, σύμφωνα με το DPA, «θα μπορούσε να κοστίσει τη θέση στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε περίπτωση εκλογικής ήττας στη χώρα του».
Στο θέμα αναφέρεται εκτενώς και η Süddeutsche Zeitung, χαρακτηρίζοντας «εσωτερικοπολιτική βόμβα» για τη Γερμανία μια αναθέρμανση της ελληνικής κρίσης.
«Η Ε.Ε. δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει. Τη χρειάζεται ως αξιόπιστο εταίρο για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και για την υπέρβαση της προσφυγικής κρίσης, (…) τυχόν Grexit θα πρόσθετε άλλη μια σοβαρή κρίση στη ήδη διχασμένη Ευρώπη. Καλά θα έκαναν λοιπόν οι υπουργοί Οικονομικών να υλοποιήσουν επιτέλους τη σαφώς διατυπωμένη υπόσχεσή τους και να βάλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καλύτερα πριν από τις εκλογές στην Ολλανδία», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου