Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Έβαλαν τον Φίλη στην Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής!

Έβαλαν τον Φίλη στην Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων της Βουλής!

Ανακατατάξεις… υψηλού ρίσκου έγιναν στη σύνθεση της Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, καθώς, μεταξυ των νέων μελών, τοποθετήθηκε και ο Νίκος Φίλης.
Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργος Παιδείας δημιούργησε εσωκομματικό και ενδοκυβερνητικό ζήτημα αναφορικά με τα νέα προγράμματα εξοπλισμών, υποστηρίζοντας ότι, την στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση, δεν μπορούν να δαπανώνται δισεκατομμύρια για παραγγελίες μαχητικών αεροσκαφών.
Ο ίδιος μάλιστα «απείλησε» με κατάθεση σχετικής ερώτησης, η οποία, όπως είχε διαρρεύσει, συγκέντρωσε την υπογραφή ακόμα 13 βουλευτων του ΣΥΡΙΖΑ. Η ερωτηση ωστόσο δεν κατατέθηκε ποτέ.
Σήμερα όμως η αρμόδια υπηρεσία του Κοινοβουλίου ενημερώθηκε πως ο κ. Φίλης, μαζί με τους Θοδωρή Δρίτσα και Γιώργο Κυρίτση, τοποθετούνται στην κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον έλεγχο των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Οι τρεις βουλευτές αντικαθιστούν τους επίσης βουλευτες ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, Ανδρέα Ριζούλη και Ευαγγελία Βαγιωνάκη.

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ Νέος όρος στη ζωή μας, το… «παρατηρητήριο για το πλεόνασμα»!

Νέος όρος στη ζωή μας, το… «παρατηρητήριο για το πλεόνασμα»!

Πρόκειται για ένα μηχανισμό… «έγκαιρων προβλέψεων» για τα πλεονάσματα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου στο Χίλτον με αντικείμενο την επισκόπηση των διαπραγματεύσεων για τη β’ αξιολόγηση. Από ελληνικής πλευράς μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Θα ακολουθήσει η συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε πως βρίσκεται υπό συζήτηση η δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέπει στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές να γνωρίζουν έαν θα υπάρξει τήρηση ή υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Σε συζήτησή του με δημοσιογράφους, ο ίδιος επισήμανε ότι «εγώ ξέρετε δεν θριαμβολογώ. Λέω τα θετικά και τα αρνητικά. Προφανώς εγώ θα θεωρούσα ότι δεν χρειάζεται καν να μπούμε στη συζήτηση για περικοπή συντάξεων. Δεν είπα ότι δεν υπάρχει λιτότητα. Είπα ότι δεν θα έχουμε επιπλέον λιτότητα. Τελειώνει η συζήτηση για περισσότερη λιτότητα στην Ελλάδα».
Ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι ο «κόφτης» τελειώνει από το 2019 και εάν υπάρχει υπέρβαση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα θετικά μέτρα που θα ληφθούν θα είναι περισσότερα από τα αρνητικά, ενώ εάν είναι ακριβώς στο 3,5% του ΑΕΠ θα υπάρχουν και θετικά και αρνητικά μέτρα που θα νομοθετηθούν από τώρα.
Επί της ουσίας πρόκειται για ένα νέο μηχανισμό έγκαιρων προβλέψεων αναφορικά με την ικανοποίηση των δημοσιονομικών στόχων των επομένων ετών φέρεται να συζητά η κυβέρνηση με τους δανειστές προκειμένου να εξασφαλίσει την ταυτόχρονη ενεργοποίηση μέτρων και αντίμετρων από το 2019.
Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, κατά συνέπεια ίσως και σήμερα το βράδυ θα έχουμε νεότερα για το ρεπορτάζ…

Η παραμονή στο ευρώ οδηγεί τη χώρα στην εξαθλίωση... Βασίλης Μακρίδη

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η παραμονή στο ευρώ οδηγεί τη χώρα στην εξαθλίωση...

Βασίλης Μακρίδης


►Τον τελευταίο καιρό έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε έντυπα και ιστοσελίδες της «καθ' ημάς», της εξωσυστημικής -ας την πούμε έτσι- Αριστεράς κείμενα, τα οποία επιχειρούν να αποδομήσουν, τρόπω τινί, τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα γύρω από το πέρασμα από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα, χωρίς ωστόσο ούτε οι ίδιοι οι γράφοντες, ούτε οι πολιτικές οργανώσεις που βρίσκονται πίσω από τα συγκεκριμένα μέσα να έχουν μπει στον κόπο να καταθέσουν τη δική τους ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση.

►Βεβαίως, οι προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί γύρω από το ζήτημα του εθνικού νομίσματος θα πρέπει να θεωρηθούν όχι κάποιου είδους «Ευαγγέλιο», αλλά αφετηρία και αφορμή για τη συνέχιση της συζήτησης και για την, κατά το δυνατόν, «τελειοποίηση» των ίδιων των προτάσεων, μέσα από δημιουργικές, ακόμη και κριτικές παρατηρήσεις.

►Ωστόσο, όταν βλέπει κανείς, από τη μία να μεταφέρονται σχεδόν με copy + paste από κείμενο σε κείμενο ζητήματα όπως πχ το ότι «κούρασαν» το κοινό με τους χαιρετισμούς τους κάποιοι επικεφαλής πολιτικών σχηματισμών (παρατήρηση ούτως ή άλλως εντελώς υποκειμενικού χαρακτήρα) και, από την άλλη να αμφισβητείται αυτή καθεαυτή η αναγκαιότητα του περάσματος από το ευρώ στο εθνικό νόμισμα (λες και η οποιαδήποτε εναλλακτική ριζοσπαστική και φιλολαϊκή αριστερή πολιτική μπορεί να εφαρμοστεί στα πλαίσια του ευρώ), τότε, αν μη τι άλλο γεννώνται ερωτήματα περί της σκοπιμότητας που εξυπηρετούν τα εν λόγω δημοσιεύματα.

►Παραμένοντας καλόπιστος απέναντι σε συντρόφους (με τη στενή και με την ευρύτερη έννοια) αρθρογράφους, θεωρώ ότι στην «καθ' ημάς» Αριστερά δεν μπορεί, παρά να είναι κοινός τόπος η αναγνώριση της αναγκαιότητας για πέρασμα στο νέο εθνικό νόμισμα, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ συνοδευόμενο από ένα μεταβατικό, ριζοσπαστικό, φιλολαϊκό πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα οδηγήσει τελικά σε ρήξη όχι μόνο με τις νεοφιλελεύθερες δομές της ευρωζώνης και της ΕΕ, αλλά στην οριστική έξοδο της χώρας από τους πιο πάνω οργανισμούς και στην δημιουργία των πρώτων προϋποθέσεων για τη συνολική ρήξη με το καπιταλιστικό σύστημα και τη μετάβαση στον σοσιαλισμό.

►Η έξοδος από την ευρωζώνη μπορεί από μόνη της να μην είναι ικανή συνθήκη για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, είναι όμως ΑΝΑΓΚΑΙΑ. Γιατί είναι πλέον πασιφανές, ότι η παραμονή στο ευρώ από μόνη της οδηγεί τη χώρα στην εξαθλίωση, ενώ οι ιδεοληψίες περί προοδευτικών πολιτικών αλλαγών εντός του ευρώ αποδείχθηκαν μια τεράστια αυταπάτη.

Δεν θα αντέξουν οι τράπεζες, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση!…

Δεν θα αντέξουν οι τράπεζες, εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση!…

Οι τραπεζίτες επισήμαναν στον πρωθυπουργό ότι τα στοιχεία είναι ανησυχητικά με τις καταθέσεις ύψους 1,5 δισ. που έφυγαν σε ένα μήνα από τις Ελληνικές τράπεζες παρά τη διατήρηση των capital controls!

70f210fbec36529a2034df4de1875734_LΖορίζουν τα πράγματα για τις Ελληνικές τράπεζες που χάνουν συνεχώς «ζεστό» χρήμα παρά τη διατήρηση των capital controls. Τα τελευταία στοιχεία είναι πολύ ανησυχητικά και προφανώς αυτά τα αρνητικά στοιχεία συζήτησε σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη που είχαν συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τραπεζίτες μετέφεραν στον πρωθυπουργό την ανησυχία για την αργοπορία στο κλείσιμο της αξιολόγησης, μια αργοπορία που φέρνει μεγάλη αβεβαιότητα και προβλήματα στον τραπεζικό χώρο. Το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών παρουσίασε όλο το πλέγμα των ζητημάτων που απασχολούν το κλάδο, καθώς και το επίμαχο θέμα της αξιολόγησης, στο οποίο ο Τσίπρας ανέφερε ότι θα κλείσει σε δύο φάσεις, αρχικά σε τεχνικό επίπεδο, χωρίς να προσδιορισει χρονικά το πότε, και σε επόμενη φάση η συνολική συμφωνία.
Σχετικά με τις καταθέσεις, οι τραπεζίτες παρουσίασαν στον πρωθυπουργό όλα τα στοιχεία. Στο πλαίσιο αυτό, επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία των καταθέσεων καθώς καταγράφεται αναστροφή του θετικού κλίματος μέχρι το τέλος του 2016 και πλέον οι τράπεζες χάνουν συνεχώς κεφάλαια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, μείωση κατά 34 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2017, οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης έναντι αύξησης κατά 175 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 16,3% από 12,2% τον προηγούμενο μήνα.
Καταθέσεις από τον ιδιωτικό τομέα
Μείωση κατά 1.534 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2017, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έναντι αύξησης κατά 2.797 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 3,1% από 3,4% τον προηγούμενο μήνα.
Καταθέσεις από επιχειρήσεις
Μείωση κατά 562 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2017, οι συνολικές καταθέσεις των επιχειρήσεων έναντι αύξησης κατά 621 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 11,8%, από 7,5% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, οι καταθέσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκαν κατά 760 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 987 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκαν κατά 199 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο του 2017, έναντι μείωσης κατά 366 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα
Μείωση κατά 972 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, τον Ιανουάριο του 2017, οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων έναντι αύξησης κατά 2.176 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο 1,4% από 2,5% τον προηγούμενο μήνα.
Χορηγήσεις
Σε αρνητικό ρυθμό παραμένουν και οι χορηγήσεις, αφού οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν δάνεια σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Τον Ιανουάριο του 2017, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της οικονομίας διαμορφώθηκε στο -1,4% από -1,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 1.260 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 538 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων διαμορφώθηκε στο 4,1%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή των καταθέσεων ήταν αρνητική κατά 1.567 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 2.972 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2016.
Σ.Σ. Fimotro: Τα πράγματα για τις Ελληνικές τράπεζες δυσκολεύουν. Εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση είναι πολύ πιθανό κάποιες από τις συστημικές τράπεζες να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Καταστροφή σε όλα τα επίπεδα! Ας ελπίσουμε ότι θα κυριαρχήσει το θετικό σενάριο για την οικονομία που θα φέρει σταδιακή άρση της αβεβαιότητας, ανέβασμα της επενδυτικής ψυχολογίας και ενίσχυση της κερδοφορίας των Ελληνικών τραπεζών. Ας το ελπίσουμε…

Τσακαλώτος: Τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα

«Στους δανειστές η ευθύνη της καθυστέρησης»

Τσακαλώτος: Τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα

Τσακαλώτος: Τίποτα δεν κλείνει, αν δεν κλείσουν όλα
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 0
Αθήνα
Με επίθεση στην αντιπολίτευση για τις ευθύνες που επιρρίπτει στην κυβέρνηση αναφορικά με την καθυστέρηση στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ξεκίνησε την ομιλία του στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος σε όσα συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα γιατί η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και επικεντρώθηκε στη διαδικασία και στο χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων εμμένοντας στη γνωστή θέση «τίποτα δεν θα κλείσει εάν δεν κλείσουν όλα». Στόχος να κλείσει το Staff Level Agreement και μια «προσωρινή συμφωνία» έως το Eurogroup στις 20 Μαρτίου και μετά να αποσαφηνιστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πλεονάσματα μετά το 2018, εξήγησε.

«Από πού προκύπτει ότι τα μέτρα είναι χειρότερα μετά την καθυστέρηση και από πού προκύπτει πως φταίμε εμείς γι' αυτή την καθυστέρηση;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι διεθνώς αναγνωρίσθηκε πως η καθυστέρηση οφείλεται στη διαφωνία μεταξύ των δανειστών, και κυρίως μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου.

Μάλιστα ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι εάν η αξιολόγηση είχε κλείσει τον Δεκέμβριο εκτός των άλλων τα μέτρα που θα ζητούσαν οι δανειστές θα ήταν σκληρότερα. «Δεν βλέπετε πως το ΔΝΤ έβαλε νερό στο κρασί του;» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός εστιάζοντας στις δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας, που θέτουν σε πλήρη αμφισβήτηση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, αλλά και στα εργασιακά μετά το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, που διευκρινίζει τι σημαίνει βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός παραδέχθηκε ότι το πακέτο έως τώρα είναι υφεσιακό. «Δεν αρνήθηκα ποτέ ότι το πακέτο είναι υφεσιακό, αλλά με αυτή τη συμφωνία δεν αυξάνεται η λιτότητα» σημείωσε.

Καθυστερούμε λόγω διαφωνίας ΔΝΤ-Βερολίνου


«Η θέση μου είναι δύσκολη, να ενημερώνω ενώ η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είναι σε εξέλιξη» ξεκαθάρισε παίρνοντας τον λόγο ο υπουργός Οικονομικών. Η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν θα καθορισθεί στη συνάντηση με τους θεσμούς στις 7:30, είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, υποστηρίζοντας ότι ήδη έχουν δοθεί αρκετά στοιχεία και για το περιεχόμενο της συμφωνίας στο Eurogroup και για τις συζητήσεις που θα γίνουν με τους θεσμούς παρέπεμψε στην ομιλία του κ. Τσίπρα στη Βουλή στην ώρα του πρωθυπουργού «όπου σας έδωσε πάρα πολλά στοιχεία», αλλά και στη δική του ομιλία, την προηγούμενη Πέμπτη, οπότε «όλοι ανησυχήσατε και με ψάχνατε».

Ξεκινώντας να μιλά για τη συμφωνία στο Eurogroup και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, που από σήμερα, Τρίτη, βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Τσακαλώτος θέλησε καταρχάς να καταστήσει σαφές ποιος ευθύνεται για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. «Γιατί αυτό έχει μεγάλη πολιτική σημασία για μένα», όπως είπε.

Εξαπολύοντας επίθεση στην Αντιπολίτευση που κατηγορεί για κωλυσιεργία την κυβέρνηση, μίλησε για μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ όσων υποστηρίζει η Αντιπολίτευση και όσων υποστηρίζουν διεθνείς οργανισμοί, ξένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, αλλά και ο διεθνής Τύπος.

«Οι συνεργάτες μου έφεραν ένα πακέτο αναλύσεων, μεταξύ αυτών και της Fitch, αλλά και δημοσιεύματα που τονίζουν ότι ο βασικός λόγος της καθυστέρησης είναι η διαφωνία της Γερμανίας με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα». Επικαλέστηκε δε και δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών.

Ο βασικός λόγος καθυστέρησης είναι οι διαφωνίες μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ και αυτό το ξέρουν και το αναγνωρίζουν όλοι εκτός από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, είπε ο κ. Τσακαλώτος κατηγορώντας τη ΝΔ ότι ταυτίζεται με το Βερολίνο, αλλά και το ΠΑΣΟΚ ότι διαφοροποιείται από την βασική θέση των Σοσιαλδημοκρατών της ΕΕ όπως την εκφράζει ο Πιτέλα ή ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ.Σαπέν.

Με τι θυσίες θέλατε να κλείσουμε την αξιολόγηση;

Απαντώντας στην κριτική της Αντιπολίτευσης και κυρίως της ΝΔ ότι η αξιολόγηση έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό, και ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε καταρχάς ότι η πολυπλοκότητα κάποιων από τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνταν δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση της υλοποίησης τους νωρίτερα από ότι έγινε.

«Να δούμε τα νομοσχέδια που έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο και να μου πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν μπορούσαν να περάσουν σε τρεις μήνες», τόνισε.

Κλιμακώνοντας δε την επίθεση στην Αξιωματική Αντιπολίτευση την κάλεσε για άλλη μια φορά να τοποθετηθεί δημοσίως ως προς το τί παραχωρήσεις καλεί την κυβέρνηση να κάνει προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση. «Συμφωνείτε με την υιοθέτηση μέτρων καθαρής απόδοσης ίσης με 2% του ΑΕΠ όπως ζητά το ΔΝΤ; Αυτό θέλατε να δεχθούμε;» είπε ο κ. Τσακαλώτος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η καλύτερη δημοσιονομική πορεία το 2016 αναγκάζει το ΔΝΤ να βάλει «νερό στο κρασί του» τόσο για τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία ζητά όσο και για τα εργασιακά.

Η αστοχία των προβλέψεων του ΔΝΤ, που σύμφωνα με τα στοιχεία έπεσε σχεδόν κατά 3% έξω σε ό,τι αφορά το πλεόνασμα του 2016, το αναγκάζει τώρα να αλλάξει επιχειρηματολογία, επισήμανε ο υπουργός. Τώρα ζητά μέτρα με το επιχείρημα ότι είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές και όχι με το επιχείρημα ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί, επισήμανε ο υπουργός.

Δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα όσο πιάνονται οι στόχοι

Πάντως ως προς την επιβάρυνση που θα φέρουν στην οικονομία τα μέτρα που τελικά θα ληφθούν παρέπεμψε για άλλη μια φορά στην απάντηση «net» του Π.Μοσκοβισί, ο οποίος μίλησε για ένα δημοσιονομικά ουδέτερο και ισορροπημένο πακέτο μέτρων εξηγώντας ότι για κάθε ένα κακό μέτρο θα υπάρξει αντίμετρο.

«Από πού προκύπτει ότι τα αντίμετρα δεν είναι σίγουρα;» αναρωτήθηκε ο υπουργός αναφερόμενος στην κριτική που ασκεί τώρα η αντιπολίτευση ότι «τα κακά μέτρα είναι σίγουρα ενώ τα καλά όχι».

Πάντως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αν δεν πιάνονται οι στόχοι του προγράμματος τότε θα πρέπει να παρθούν μέτρα, όπως ισχύει, όμως, για όλες τις χώρες της ΕΕ.

Τι συμφωνήθηκε στο Eurogroup

Ο υπουργός διευκρίνισε, κατόπιν παρέμβασης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, ότι οι βασικές παράμετροι της συμφωνίας που επικυρώθηκε από το Eurogroup είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς που προηγήθηκε. Αυτές εγκρίθηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και καταλήξαμε στην καταρχήν συμφωνία που επέτρεψε την επιστροφή των θεσμών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει καταρχάς μεταρρυθμίσεις και μέτρα με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, είπε ο υπουργός.

Σε ότι αφορά τα εργασιακά τόνισε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο το ΔΝΤ χαρακτήριζε «πισωγύρισμα» την επιστροφή των θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Τώρα όμως, είπε, παρατηρείται μια αλλαγή στάσης του Ταμείου, που εμφανίζεται έτοιμο να συζητήσει για αυτά τα θέματα (αρχή της επεκτασιμότητας, μετενέργεια, συλλογικές διαπραγματεύσεις) στα οποία υπήρξε ομοφωνία της Επιτροπής Σοφών. «Αυτό δεν θα το είχαμε, αν κλείναμε τον Δεκέμβρη», είπε ο υπουργός.

Τόνισε δε για άλλη μια φορά τη σημασία να υπάρξει θετική έκβαση στα εργασιακά. Όπως είπε η επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι μέρος της λύσης για να πειστούν οι εργαζόμενοι που μέχρι τώρα ‘πλήρωναν τη νύφη’ ότι στην ανάκαμψη θα έχουν κάποια συμμετοχή. Είναι η λύση για να μην αυξάνει τα ποσοστά της η Λεπέν, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το τρίτο σημαντικό θέμα της συμφωνίας είναι το πακέτο για την απασχόληση, για το οποίο γίνονται διαβουλεύσεις με διεθνείς οργανισμούς για κάποιο δάνειο που θα μπορούσε να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, πρόσθεσε.

Ο οδικός χάρτης και το χρονοδιάγραμμα

Ο στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Τσακαλώτος είναι κατά τη σύντομη παραμονή των θεσμών στην Αθήνα, μία εβδομάδα με δέκα ημέρες, να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), μια προσωρινή συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την εξειδίκευση των μέτρων και των αντίμετρων, με την οποία η Ελλάδα θα πάει στο Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Η συμφωνία αυτή, κατά τον υπουργό, θα έχει προσωρινά χαρακτηριστικά, μέχρι να ξεκλειδώσουν οι παράμετροι των πλεονασμάτων και του χρέους. «Να συμφωνήσουμε προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία, γιατί τίποτα δεν κλείνει μέχρι να κλείσουν όλα όπως είπε και ο Γ.Ντάισελμπλουμ» είπε ο υπουργός.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να πει ότι μετέχει προσωρινά σε αυτή τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιούνται και οι υπόλοιπες παράμετροι που έχει θέσει, πέραν των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Τότε, κατά τον υπουργό Οικονομικών, και με δεδομένο ότι το ΔΝΤ ζητά αποσαφήνιση των μέτρων για το χρέος, θα πρέπει να συζητηθούν τόσο το δημοσιονομικό μονοπάτι των επόμενων ετών -οι στόχοι δηλαδή επί των πρωτογενών πλεονασμάτων-, όσο και οι πρόσθετες παρεμβάσεις στο μέτωπο του χρέους.

Μάλιστα ο υπουργός σημείωσε σε αυτό το σημείο ότι η Ελλάδα πέτυχε αυτό που ήθελε, δηλαδή να συζητηθούν και να συμφωνηθούν όλα ως πακέτο (staff level agreement, μέτρα – αντίμετρα, πλεονάσματα και χρέος).

«Κανένας δεν θέλει να δώσει κάτι, αν δεν ξέρει τι περιλαμβάνει όλο το πακέτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, παραπέμποντας και στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με τις οποίες στο πρόσφατο Eurogroup δεν υπήρξε πολιτική συμφωνία, αλλά συμφωνία επί της διαδικασίας.

«Τώρα είμαστε σε μια διαδικασία όπου θα συμφωνηθεί όλο το πακέτο», σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Αργυρώ Τσατσούλη
in.gr

Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Σερβία

Εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη Σερβία

serbian-tanks.jpg

Φωτογραφία αρχείου - σερβικά τεθωρακισμένα Dreamstime
ύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών του σερβικού στρατού, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον ενός ανθρώπου, έχουν τραυματιστεί άλλοι 25 ενώ αγνοούνται τρία άτομα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του σερβικού υπουργείου Άμυνας, όλοι οι τραυματίες φέρουν εγκαύματα ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μέσα στην αποθήκη που φλέγεται έχουν παγιδευτεί άνθρωποι.
Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο στρατόπεδο του Κραγκούγεβατς, 50 χλμ. νότια του Βελιγραδίου, όπου ο σερβικός στρατός διατηρεί αποθήκες με πυρομαχικά και νάρκες.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξαιτίας των εκρήξεων η οροφή της αποθήκης έπεσε.
Δυνάμεις της πυροσβεστικής προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

Προσχέδιο αναθεωρημένου Μνημονίου προετοιμάζουν οι δανειστές!

Προσχέδιο αναθεωρημένου Μνημονίου προετοιμάζουν οι δανειστές!

Ακρως ανησυχητικό είναι το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg το οποίο επικαλείται δύο πηγές που λένε ότιοι δανειστές προετοιμάζουν από κοινού μία λίστα μέτρων που πρέπει να εφαρμόσει η χώρα ώστε να ξεκλειδώσουν επιπρόσθετα κεφάλαια απ’ το πρόγραμμα διάσωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει απ’ τους Eυρωπαίους πιστωτές ένα προσχέδιο πρόσθετου μνημονίου συναντίληψης και απ’ το ΔΝΤ ένα μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών καθώς προετοιμάζεται για τις λεπτομέρειες των απαιτήσεων των πιστωτών της.
Κατ’ ουσίαν δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει απ’ τις δύο πλευρές να συντάξουν τα προσχέδια των αναθεωρημένων μνημονίων (το μνημόνιο συναντίληψης με τους ευρωπαίους και το μνημόνιο Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Πολιτικών με το ΔΝΤ), επί των οποίων θα γίνει και η μεγάλη διαπραγμάτευση για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Η κυβέρνηση περιμένει μία συμφωνία μέσα στο Μάρτιο ή στις αρχές Απριλίου, αλλά το μέγεθος των εκκρεμοτήτων αυξάνουν την ανησυχία ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο να πουληθεί στο εσωτερικό της χώρας, τονίζουν οι δύο πηγές του Bloomberg.

«Κόκκινες γραμμές» από Τσακαλώτο στο Μαξίμου ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ

«Κόκκινες γραμμές» από Τσακαλώτο στο Μαξίμου

ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΡΑΣ
Ο κ. Τσακαλώτος θα μεταφέρει τις προτάσεις στους θεσμούς κι αν αυτοί τις απορρίψουν, θα συνέλθει η διαπραγματευτική ομάδα για να επανακαθορίσει τη στάση της.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Με «κόκκινες» γραμμές προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που ξεκινούν σήμερα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Κόκκινες» γραμμές, οι οποίες όμως δεν αφορούν τους πιστωτές. Τέθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών στον πρωθυπουργό και στην ηγετική ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου, αποτυπώνουν την ενόχληση του οικονομικού επιτελείου για τους επικοινωνιακούς χειρισμούς των αποφάσεων του Eurogroup, αλλά κυρίως καταδεικνύουν την πρόθεση του κ. Τσακαλώτου να μην επωμιστεί μόνος το πολιτικό κόστος δύσκολων αποφάσεων που είναι συλλογικές.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την επιστροφή από τις Βρυξέλλες την Τρίτη, ζήτησε τα εξής:
1. Τη συγκρότηση μιας διαπραγματευτικής ομάδας, η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις με βάση την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος και το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσουν το Σαββατοκύριακο εναλλακτικά σενάρια μέτρων «καλών» και «κακών» και η ηγετική ομάδα θα επιλέξει ποια από αυτά αποτελούν την πρόταση της κυβέρνησης. Ο κ. Τσακαλώτος θα μεταφέρει την πρόταση στους θεσμούς κι αν αυτοί την απορρίψουν, θα συνέρχεται η διαπραγματευτική ομάδα για να επανακαθορίσει τη στάση της. Αφού γίνει αυτό, ο υπουργός Οικονομικών θα επιστρέφει στο Χίλτον με τη νέα πρόταση.
2. Ο ίδιος θα συναντάται με τους θεσμούς μόνο για τα θέματα που είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή τα δημοσιονομικά, εν μέρει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό κ.λπ. Θέματα στα οποία δεν εμπλέκεται το ΥΠΟΙΚ, όπως για παράδειγμα τα εργασιακά ή τα ενεργειακά θα τα διαχειρίζεται ο αρμόδιος υπουργός.
Εάν επιμείνει σ’ αυτό ο κ. Τσακαλώτος, θα πρόκειται για ένα εξαιρετικά δυσλειτουργικό μοντέλο. Ο υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει καμία ευελιξία στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς, αφού για κάθε μικρή ή μεγάλη υποχώρηση θα πρέπει προηγουμένως να αποφασίζει η ομάδα διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, είναι προφανές πως επέλεξε αυτή τη διαδικασία, καθώς εκτιμά ότι δηλώσεις, διαρροές και σενάρια αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο να κατηγορηθεί για υποχωρητικότητα έναντι της τρόικας.
Η καχυποψία υπήρχε από παλαιότερα, αλλά κλιμακώθηκε με τις δηλώσεις Βούτση και τους επικοινωνιακούς χειρισμούς του Μαξίμου όταν αποκαλύφθηκε η επιστολή του κ. Τσακαλώτου προς τους θεσμούς, στους οποίους ανέφερε πως το 1/3 των προαπαιτουμένων έχει υλοποιηθεί, άλλο 1/3 είναι στην τελική φάση υλοποίησης και απομένει το υπόλοιπο που είναι τα δημοσιονομικά, τα εργασιακά και τα ενεργειακά για να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Η δυσαρέσκεια χτύπησε «κόκκινο» όταν κυκλοφόρησε ένα πανηγυρικό non paper για τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, λίγη ώρα πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας, και ενώ οι κ. Τσακαλώτος και Ντάισελμπλουμ είχαν συμφωνήσει να μην υπάρξουν διαρροές. Ηταν η δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα που ο υπουργός Οικονομικών βρισκόταν εκτεθειμένος έναντι του προέδρου του Eurogroup εξαιτίας διαρροών από το Μαξίμου. Η πρώτη ήταν όταν διέρρευσε η συνάντηση Τσακαλώτου με τους θεσμούς με πρωτοβουλία του κ. Ντάισελμπλουμ.
Τα σενάρια που διακινούσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για ταχεία επίτευξη συμφωνίας ακόμη και σε έκτακτο Eurogroup πριν από το προγραμματισμένο της 20ής Μαρτίου, οι δηλώσεις υπουργών για δήθεν τέλος στη λιτότητα, οι διαρροές για αντίμετρα ελάφρυνσης, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, αν και δεν έχουν ακόμη ούτε καν συζητηθεί πόσο μάλλον συμφωνηθεί με τους θεσμούς, ενισχύουν την πεποίθηση ότι κάποιοι συνειδητά ανεβάζουν τόσο ψηλά τον πήχυ των προσδοκιών, ώστε ο κ. Τσακαλώτος και το οικονομικό επιτελείο να περάσουν από κάτω και να φορτωθούν το κόστος μιας συμφωνίας, που αν επιτευχθεί θα είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολη:
• Μπορεί να είναι δεδομένες οι περικοπές στο αφορολόγητο και στις συντάξεις, αλλά το πόσο είναι ακόμη ανοικτό. Επίσης, στα εργασιακά το ΔΝΤ θα επιμείνει στη θέση του να μην υπάρξει για φέτος και το 2018 αλλαγή στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις
• Τα μέτρα ελάφρυνσης δεν θα είναι περίπατος και δεν θα είναι απαραιτήτως αυτά που θέλει η κυβέρνηση. Ειδικά το ΔΝΤ έχει σαφή θέση για το ποια πρέπει να είναι τα αντίμετρα στη μείωση αφορολογήτου (μείωση υψηλών φορολογικών συντελεστών) και των συντάξεων (αύξηση των δαπανών πρόνοιας, όπως το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.
• Η επίτευξη συνολικής συμφωνίας θα χρειαστεί καιρό, καθώς δεν αρκεί να κλείσει το SLA, αλλά θα πρέπει στη συνέχεια να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι με το ΔΝΤ τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα και τα μέτρα για το χρέος. Στη συνέχεια, το Ταμείο θα λάβει απόφαση συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η ΕΚΤ θα αποφασίσει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ολα αυτά δεν θα γίνουν νωρίτερα από τον Απρίλιο. Το πιο πιθανό είναι τον Μάιο. Εύκολες και γρήγορες νίκες στις διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν. Επίσης, οι νίκες είναι σπάνιες...

Από το πρωί ξεκίνησαν τα δύσκολα για την κυβέρνηση… Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Από το πρωί ξεκίνησαν τα δύσκολα για την κυβέρνηση…

Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς

Μετά από ένα τριήμερο σχετικής χαλάρωσης για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Ξεκινούν σήμερα Τρίτη, εκ νέου οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης.
Το πρόγραμμα των συναντήσεων έχει ως εξής:
-10:30. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε.
-12:00. Ενέργεια
-19:00. Επισκόπηση
-20:30. Δημοσιονομικά
Οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα με στόχο να πετύχουν μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο με τις ελληνικές αρχές σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των δύο εβδομάδων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείο Ειδήσεων που πηγάζουν από τους θεσμούς, τόσο η ευρωπαϊκή πλευρά του «κουαρτέτου» όσο και το ΔΝΤ θεωρούν εφικτό αυτό το στόχο, σε συνέχεια της συμφωνίας επί της αρχής που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στους θεσμούς, προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία αυτή η αποστολή θα πρέπει οι τέσσερις εκπρόσωποι των θεσμών να υπογράψουν μια συμφωνία (staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές που θα αφορά: 1) τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας και 2) το πακέτο επιπλέον μέτρων για το 2019-2020 που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας και των συντάξεων, αλλά και τα αντισταθμιστικά, «θετικά» μέτρα προκειμένου να μη διακυβευθεί η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως πλέον οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες προκειμένου να κλειδώσει αυτή η συμφωνία χωρίς απρόοπτα.
Στη συνέχεια, θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ευρωζώνης με το ΔΝΤ για τον καθορισμό της χρονικής περιόδου και του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά, καθώς και για την επίτευξη ενός συμβιβασμού με το ΔΝΤ σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτές οι συζητήσεις, εκτιμούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ότι θα πάρουν περισσότερο χρόνο, κάτι που όμως δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, καθώς στο διάστημα αυτό η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει τα συμφωνημένα μέτρα και να διαπραγματευτεί με το ΔΝΤ το μεταξύ τους πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως υπάρχει η «βούληση» για μια ομαλή συνέχιση της διαδικασίας, παρά τις δυσκολίες τις οποίες δεν παραβλέπει καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Συγκεκριμένα, οι διαφορετικές πλευρές, ελαφρώς μετατοπισμένες από τις αρχικές τους κόκκινες γραμμές προκειμένου να βρεθεί μια συμφωνία, φαίνεται να προσέρχονται στις διαπραγματεύσεις με τις παρακάτω θέσεις:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναίνεσε στο αίτημα του ΔΝΤ για προνομοθέτηση μέτρων, παρόλο που εξ αρχής θεωρούσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι αναγκαίο. Στόχος της λοιπόν τώρα δεν είναι άλλος από το να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία, η οποία δεν θα υπονομεύει τις θετικές προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει αφενός ότι θα πρέπει να επιτευχθεί εγκαίρως, προλαμβάνοντας μια αναστάτωση στις αγορές και αφετέρου ότι θα πρέπει να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα διασφαλίζουν ότι η εφαρμογή ενός ακόμα πακέτου μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και το φορολογικό, δε θα έχει κανένα υφεσιακό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε πως έχει λάβει «ξεκάθαρη εντολή» από το Eurogroup για τη δημιουργία ενός «ισορροπημένου» πακέτου μεταρρυθμίσεων και θετικών μέτρων για την ανάπτυξη.
ΔΝΤ
Το ΔΝΤ μετά και τη συμφωνία της Ελλάδας στην προνομοθέτηση μέτρων, παρουσιάζεται σαφώς πιο αισιόδοξο για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αποστολής στην Αθήνα. Ωστόσο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της Ευρωζώνης άφηνε να εννοηθεί πως όλα θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο (συνάντηση Λαγκάρντ- Μέρκελ στο Βερολίνο). Την ίδια ώρα, συνέχιζε, δεν είναι αυτονόητο πως μεταξύ των τεσσάρων θεσμών υπάρχει κοινή αντίληψη για το ποιο ακριβώς πρέπει να είναι το λεγόμενο «μείγμα πολιτικής» και ιδιαίτερα το κομμάτι που αφορά τα «θετικά μέτρα».
Σύμφωνα, πάντως, με πηγή που βρίσκεται κοντά στις συνομιλίες, η πρόθεση του ΔΝΤ είναι να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ και η χθεσινή δήλωση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών ότι η Ελλάδα είναι «πρόβλημα» της Ευρώπης δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται αρνητικά. Κι αυτό γιατί θα μπορούσε να αποτελεί «σημάδι» ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σκοπό να παρέμβουν στο ΔΝΤ ή στο ελληνικό ζήτημα.
Αυτό που όμως αποτελεί «αγκάθι» δεν είναι άλλο από το κατά πόσο η Ευρωζώνη θα μπορέσει τελικά να δώσει τις «διευκρινίσεις» που ζητά το Ταμείο για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Επίσημα, η ευρωζώνη υποστηρίζει πως δεν μπορεί να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου -τα οποία επικαλείται Ευρωπαίος αξιωματούχος-, στη συνάντηση Λαγκάρντ- Μέρκελ φαίνεται να υπήρχε μια μετατόπιση και από τη γερμανική πλευρά.
ΕΚΤ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμπλέκεται επί της ουσίας στη διαδικασία σε ό,τι αφορά την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Παρόλο που επίσημα, ως ανεξάρτητος οργανισμός, δεν είναι σε θέση να προαναγγείλει τη συμμετοχή ή όχι της Ελλάδας σε αυτό, έχει κάνει σαφές πως μια συμφωνία για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ θα είναι αυτό που χρειάζεται για να αγοράσει ελληνικό χρέος. Επιπλέον, καθώς η ΕΚΤ πριν λάβει κάποια απόφαση θα κάνει τη δική της ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, έχει ευθυγραμμίσει τη θέση της με το ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις διευκρινήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας
Εκπροσωπώντας τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ο ESM επιθυμεί επίσης την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επόμενη εκταμίευση δόσης για την Ελλάδα. Εφόσον, επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ο ESM θα συνεδριάσει προκειμένου να καθορίσει το ύψος της δόσης -και ενδεχομένως των υποδόσεων- σε συνέχεια των αποφάσεων που θα λάβει το Eurogroup για τη σύνδεσή τους με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ύψος της συνολικής δόσης αναμένεται να ανέλθει μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, όπως έγινε και στο παρελθόν. 
fimotro .gr

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Ανθρωπιστική πληγή το ελληνικό χρέος»

«Ανθρωπιστική πληγή το ελληνικό χρέος»

Η πληγή που άνοιξε η κρίση με το ελληνικό χρέος δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και ανθρωπιστική, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, που υπογραμμίζει ότι γίνεται πιο αισθητή στις πιο ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.
Ο αρθρογράφος αναφέρεται στις δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Γενς Σπαν, που θεωρεί πιθανή μια συμφωνία με το ΔNT που να μην απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. ώστε οι πιστωτές να μην έχουν απώλειες για τα δάνειά τους.
Η βρετανική εφημερίδα γράφει ότι το Ταμείο «θέλει να γίνει μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά η Γερμανία αντιτίθεται σε αυτό. Το θέμα δεν είναι μόνο τεχνικό, σε σχέση με την καταλληλότερη μορφή ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Ούτε είναι θέμα που έχει να κάνει με τη δίκαιη αντιμετώπιση διαφορετικών κρατών- μελών της ευρωζώνης. Ούτε καν είναι ένα θέμα για το μέλλον της ευρωζώνης ή ακόμη και για την οικονομία γενικά».
Όλα μετράνε, αλλά ένα πράγμα μετράει περισσότερο και αυτό είναι το ανθρωπιστικό ζήτημα για τους Έλληνες που είναι αντιμέτωποι με μια κοινωνική και ανθρώπινη καταστροφή.
Η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο την τελευταία δεκαετία. Ο πόνος της κρίσης είναι αρκετά εμφανής, αλλά δεν κατανέμεται εξίσου. Οι συνταξιούχοι βλέπουν το εισόδημά τους να έχει μειωθεί κατά το ήμισυ, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο, διαβάζουμε στο άρθρο.
Το κείμενο αναφέρεται στις οι ιατρικές υπηρεσίες που «τελούν υπό τεράστια πίεση, με ορισμένα φάρμακα να μην είναι πλέον διαθέσιμα» και στην ανεργία, που «επίσημα είναι 23% ενώ στους νέους αγγίζει το διπλάσιο ποσοστό».
«Για τους τυχερούς και μορφωμένους νέους, η διαφυγή είναι να μεταναστεύσουν στη Βρετανία ή στη Γερμανία, όπου υπάρχουν δουλειές. Για τους μεγαλύτερους και λιγότερο τυχερούς δεν υπάρχει διαφυγή εκτός από το να τα βγάζουν πέρα, στηριζόμενοι συχνά στη φιλανθρωπία».
Ο αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι «φυσικά υπήρχε μεγάλη κακοδιαχείριση της ελληνικής οικονομίας, αλλά αυτοί που την κακοδιαχειρίστηκαν δεν είναι αυτοί που πλήττονται τώρα».
«Το τραγικό είναι ότι υπάρχει μια πεπατημένη την οποία χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες μπορούν να ακολουθούν για την επανεκκίνηση της οικονομίας τους. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει τρία πράγματα: ελάφρυνση του χρέους, υποτίμηση του νομίσματος και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
»Η Ελλάδα έχει αρχίσει να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά οι δύο πρώτες επιλογές δεν είναι διαθέσιμες. Σε κάποιο στάδιο, θα πρέπει να γίνει μια ελάφρυνση του χρέους και πολλοί πιστεύουν ότι θα πρέπει να υπάρξει και υποτίμηση. Στο μεταξύ, η αγωνία συνεχίζεται, πληγώνοντας περισσότερο εκείνους που είναι λιγότερο δυνατοί να το αντέξουν», τονίζει ο αρθρογράφος.
Πηγή: Independent