Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

«Αμφισβητήσιμες μελέτες, γελοίες θέσεις»

«Αμφισβητήσιμες μελέτες, γελοίες θέσεις»

tsakalotos-efkleidis-syriza-ke-.jpg

Σφοδρή κριτική Τσακαλώτου για τη στάση του ΔΝΤ και μηνύματα | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Σε υψηλούς τόνους ήταν η κριτική που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι οι μελέτες που χρησιμοποιεί το Ταμείο είναι αμφισβητήσιμες, ενώ έκανε λόγο για «γελοίες» θέσεις από τον Πολ Τόμσεν. Υπογράμμισε, τέλος, ότι οι θέσεις της διαπραγματευτικής ομάδας απορρέουν από συλλογικές αποφάσεις.
«Το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει γρήγορα τι θέλει να κάνει και αν θέλει να συμμετέχει, να σεβαστεί τις προσπάθειες ενός λαού, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά» σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αργότερα, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, επισήμανε ότι «το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό».
Χαρακτήρισε, ακόμη, πολύ αμφισβητήσιμες τις μελέτες που χρησιμοποιεί το Ταμείο για να ισχυροποιήσει τη θέση του. Αναφέρθηκε ειδικά στον αστήρικτο, όπως είπε, ισχυρισμό του Ταμείου ότι στην Ελλάδα το 40% έως το 50% του πληθυσμού δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος και πρόσθεσε ότι εάν το Δ.Ν.Τ. χρησιμοποιούσε την ίδια μεθοδολογία για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, θα ήξερε ότι το ποσοστό αυτό είναι γύρω στο 12%. 

«Είναι να γελάει κανείς»

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η ιδέα που επαναλαμβάνει ο Πολ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες. «Είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε την σύγκριση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.
Κάλεσε εκ νέου το Ταμείο να πάρει γρήγορα μια απόφαση για το τι θέλει να κάνει τονίζοντας«αν θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα θα πρέπει να σέβεται τις προσπάθειες ολόκληρου του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια, και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης για τα εργασιακά. Αν θέλει να πιέσει, ας πιέσει τις χώρες εκείνες, που δεν δέχονται να έχει η Ελλάδα πιο λογικά πρωτογενή πλεονάσματα».
Αναφερόμενος στην πορεία της διαπραγμάτευσης είπε ότι «καλώς κρατάμε κάποια πράγματα στο τέλος της διαπραγμάτευσης, γιατί έτσι κάνουν όλοι οι διαπραγματευτές, σε όλες τις εποχές, για όλα τα πλαίσια διαπραγμάτευσης και φθάνει ένα σημείο που τίποτε δεν κλείνει έως ότου κλείσουν όλα».

«Δεν έχουμε λευκή επιταγή»

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συζητήσεων, καθώς, όπως είπε, όλοι κατανοούν ότι είναι πολλά τα ζητήματα και οι περιορισμοί, λόγω των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων σε ευρωπαϊκές χώρες και προβλημάτων όπως το μεταναστευτικό.
Υπογράμμισε δε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit προσθέτοντας ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα».
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, δήλωσε με νόημα ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις».
Δεν παρέλειψε, τέλος, να επιτεθεί στη ΝΔ λέγοντας ότι δεν συμμερίζεται κανείς, ούτε από την Ευρωζώνη, ούτε από τους θεσμούς την κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση καθυστερεί τις διαπραγματεύσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου