Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τσακαλώτος σε συμπληγάδες

Τσακαλώτος σε συμπληγάδες UPD

tsakalotos_ntaiselmploom.jpg

Ευκλ. Τσακαλώτος, Γερούν ΝτάισελμπλουμΚρίσιμες επαφές στις Βρυξέλλες – Reuters: Με κοινή πρόταση απέναντι στην Ελλάδα Ευρωζώνη και ΔΝΤ | EPA/STEPHANIE LECOCQ
Δύσκολες συζητήσεις αναμένεται να έχει στη βελγική πρωτεύουσα ο Ε. Τσακαλώτος με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο που επικρατεί στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το  Reuters μεταδίδει ότι Ευρωζώνη και ΔΝΤ θα παρουσιάσουν κοινή πρόταση στην ελληνική πλευρά. Ο Γ. Ντάιεσλμπλουν δήλωσε, επίσης, ότι θα συζητηθεί και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. 
Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στην οποία δεν αποκλείεται να συμμετέχουν οι Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ), Πιερ Μοσκοβισί (Ευρωζώνη), αλλά και ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ). Ο κ. Τσακαλώτος θα συνεχίσει τις επαφές του τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να συναντηθεί και με την Άνγκελα Μέρκελ.

Reuters: Κοινή στάση μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ συμφώνησαν να κατέβουν με κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η έκβαση της συνάντησης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη. «Τι θα βγει από αυτό, θα το δούμε», δήλωσε.

«Συζήτηση για το ύψος του πλεονάσματος»

Θέση για το ελληνικό πρόγραμμα πήρε ξανά σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι ελληνικές μεταρρυθμίσεις διαρκούν πολύ χρόνο, αλλά βαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παράλληλα επισήμανε ότι το ύψος του ελληνικού πρωτογενούς πλεονάσματος θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης συνάντησης στις Βρυξέλλες αργότερα σήμερα.
Μιλώντας στη Χάγη, ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι θα λάβει χώρα μια συνάντηση των βασικών παικτών στη διάσωση της Ελλάδας, αλλά απέρριψε τον όποιο ισχυρισμό ότι το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας βρίσκεται σε κρίση.

Ένα βήμα από όλους

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί, με δήλωσή του στους Financial Times, κάλεσε τους εταίρους να κάνουν ένα βήμα για σύγκλιση.
«Εάν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα για να συγκλίνουν μεταξύ τους, μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και τελικά να γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, προσθέτοντας «Είμαστε σε μία διχάλα στον δρόμο: Μπορούμε επιλέξουμε να κτίσουμε στην πρόοδο που έχει γίνει ή να θέσουμε αυτή σε κίνδυνο».
Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, είχε χθες βράδυ εντατικές συζητήσεις με διεθνείς ομολόγους του, σε μία προσπάθεια να λυθεί το αδιέξοδο, ενώ για τον ίδιο λόγο συνεδρίασε χθες βράδυ το Euro Working Group. 

Προληπτικά μέτρα και τεχνική συμφωνία

Την Πέμπτη το EuroWorking Group δεν συζήτησε αναλυτικά για το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, συμπεραίνει ότι υπάρχει δυνατότητα για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου. Θέτει, όμως, εκβιαστικά και την προϋπόθεση η Αθήνα να νομοθετήσει νέα μέτρα.
Όπως αναφέρεται, οι επόμενες μέρες είναι «κρίσιμες», ωστόσο, εάν υπάρξει σύντομα συμφωνία μεταξύ των θεσμών και πολιτική βούληση από την Ελλάδα, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα και μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού είναι τεχνικά δυνατή μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.
Ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το Eurogroup του Φεβρουαρίου, αλλά σημειωθεί σημαντική πρόοδος, οι πηγές αναφέρουν ότι το ζήτημα θα παραπεμφθεί στη συνεδρίαση της 20ής Μαρτίου.
Αν και τότε υπάρχει η πιθανότητα το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών και ενδεχόμενες αναταράξεις στις αγορές να δυσκολέψουν περαιτέρω την επίτευξη συμφωνίας.

Συμφωνία πριν τις εκλογές

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, δεν παρέστη στο χθεσινό EuroWorking Group, αλλά από το Λονδίνο σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν προτού αρχίσουν οι εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης.
Στην Ολλανδία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές τον Μάρτιο, στη Γαλλία οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Απρίλιο, ενώ η Γερμανία ετοιμάζεται για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Αυτό είναι «ένας καλός λόγος για να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν παρά να παίξουμε το επικίνδυνο παιγνίδι της αναμονής για το αποτέλεσμα των εκλογών» στις χώρες αυτές, εξήγησε ο κ. Χουλιαράκης.

Χάσμα ΔΝΤ - Ευρωζώνης

Ωστόσο, η ένταση κλιμακώθηκε από το άρθρο του Κλάους Ρένγκλινγκ, που προσλαμβάνεται ως ευθεία αρνητική αντίδραση στο ΔΝΤ και στην οποία συνέκρινε τις χώρες που έχει παρέμβει το ΔΝΤ για να σημειώσει ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ευρωζώνης.
Απαντώντας στον επικεφαλής του ESM, ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις ζήτησε την άμεση νομοθέτηση των μειώσεων σε αφορολόγητο και συντάξεις και υποστήριξε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι χωρίς όρους, αλλά σχετίζεται με μεταρρυθμίσεις, την εφαρμογή τους και τους στόχους που έχουν τεθεί και πρέπει να τηρηθούν.
Πηγές που γνωρίζουν το σκεπτικό του ΔΝΤ αμφισβητούν τις θέσεις του Ρέγκλινγκ και σημειώνουν το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν μέλος της ευρωζώνης δεν την βοήθησε ούτε το 2012 ούτε 2015.
Στο μεταξύ, για ξεπούλημα των ελληνικών ομολόγων γράφουν οι Financial Times, καθώς βαθαίνει το χάσμα μεταξύ ΔΝΤ και Ε.Ε. 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εν μέσω φόβων ότι οι δανειστές δεν θα καταφέρουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους έγκαιρα, προκειμένου να δώσουν τα 7 δισ. για να αποφύγουν τη χρεοκοπία.
Το ΔΝΤ έχει αρνηθεί να υπογράψει το πρόγραμμα εκτός κι αν οι Ευρωπαίοι παραχωρήσουν και σε περαιτέρω κούρεμα χρέους και από την άλλοι πιστωτές της ευρωζώνης απορρίπτουν το αίτημα του ΔΝΤ.
Οι υφυπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έχουν ξεκινήσει μαραθώνιες συναντήσεις απόψε για να λύσουν τη διαφορά την ώρα που τα επιτόκια για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποίες λήγουν το 2019, έφτασαν το 10% -το υψηλότερο επίπεδο το τελευταίο οκτάμηνο- καταγράφοντας αύξηση 100 μονάδες βάσης σε μία μέρα.
Οι FT σχολιάζουν ότι αυτή είναι η πιο σαφής ένδειξη ότι οι επενδυτές αποτιμούν αρνητικά τις πιθανότητες οι δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία.
Μιλώντας στην εφημερίδα ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι «αν όλοι οι εταίροι κάνουν τώρα ένα βήμα προσέγγισης μπορούμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση και γυρίσουμε σελίδα σε ένα δύσκολο κεφάλαιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου