Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

ΤΙ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ Επιμένουν οι δανειστές για «κόφτη» στην προσωπική διαφορά

ΤΙ ΖΗΤΑ ΤΟ ΔΝΤ

Επιμένουν οι δανειστές για «κόφτη» στην προσωπική διαφορά

Το τελευταίο απόρθητο κάστρο του Ασφαλιστικού βρίσκεται στο μάτι των δανειστών, για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της κατά ΔΝΤ μεταρρύθμισης του συστήματος. 

  • ΕΘΝΟΣ
  • 13:59, , ενημερώθηκε 14:24
Το Ταμείο επιμένει πως η «προσωπική διαφορά» πρέπει να καταργηθεί, ανεξάρτητα από το ύψος των πλεονασμάτων που θα συμφωνηθούν για μετά το 2018
Το Ταμείο επιμένει πως η «προσωπική διαφορά» πρέπει να καταργηθεί, ανεξάρτητα από το ύψος των πλεονασμάτων που θα συμφωνηθούν για μετά το 2018
Η «προσωπική διαφορά» των κύριων συντάξεων που αποτιμάται από το ΔΝΤ σε 1,8 δισ. ευρώ και από το υπουργείο Εργασίας σε 1,2-1,5 δισ. σε ετήσια βάση είναι στο επίκεντρο των σκληρών και, κατά πολλούς αναλυτές παράλογων, απαιτήσεων του Ταμείου για την ομαλή εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.
Παρά τις εξοικονομήσεις του νόμου Κατρούγκαλου που προήλθαν από απανωτές περικοπές σε επικουρικές, μερίσματα, εφάπαξ και νέες κύριες συντάξεις, το Ταμείο επιμένει πως το Ασφαλιστικό παραμένει «σε μεγάλη ανισορροπία» κι εκτιμά πως το έλλειμμά του είναι 4πλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αγγίζοντας το 11% του ΑΕΠ. Γι' αυτό και ζητά να πέσουν στον... κόφτη και οι κύριες συντάξεις, με μειώσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 20%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 35%. Αυτή είναι η αποκωδικοποίηση μιας ενδεχόμενης κατάργησης της «προσωπικής διαφοράς», η οποία κατά το ΔΝΤ πρέπει να αφαιρεθεί από τα εισοδήματα 1,4 εκατ. συνταξιούχων... Το Ταμείο μάλιστα επιμένει πως η «προσωπική διαφορά» πρέπει να καταργηθεί ούτως ή άλλως, ανεξάρτητα από το ύψος των πλεονασμάτων που θα συμφωνηθούν για μετά το 2018, στο πλαίσιο της σκληρής διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τον δικηγόρο Διονύση Ρίζο, ειδικό σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, μια ενδεχόμενη κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις ?η οποία ωστόσο δεν έχει καν υπολογιστεί πλήρως ακόμη? θα έπληττε κυρίως επτά κατηγορίες συνταξιούχων: δημοσίους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με 35ετία (μπορεί να χάνουν 15%-20%), δημόσιους υπαλλήλους που έχουν συνταξιοδοτηθεί με άλλα καθεστώτα μέχρι και 30 χρόνια ασφάλισης (μπορεί να χάνουν 5-10%), συνταξιούχους ΙΚΑ που αποχώρησαν με 35ετία και υψηλές αποδοχές (μπορεί να χάσουν 20%), μητέρες ανηλίκων από το ΙΚΑ (μπορεί να χάνουν 2%-20% ανάλογα με την περίπτωση), συνταξιούχους που έφυγαν με τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ (μπορεί να χάνουν 10-12%), πρ. εμπόρους ΤΕΒΕ που έχουν αποχωρήσει με 35ετία και παίρνουν το «μπόνους» των 220 ευρώ (χάνουν τουλάχιστον 30%), συνταξιούχους Ταμείου Νομικών (μπορεί να χάνουν έως και 40%).
Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ, απώλειες από μια ενδεχόμενη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα έχουν 1,4 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Ελληνες ειδικοί βάζουν στο «κάδρο» των ενδεχόμενων περικοπών σχεδόν το 70% των συνταξιούχων, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι 620.000 αγρότες που έχουν εξαιρεθεί. Εκείνοι που σίγουρα δεν κινδυνεύουν εκτιμώνται σε περίπου 500.000 με μηνιαίες συντάξεις από 550 έως 700 ευρώ και περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.
Η έκθεση
Στην έκθεσή του το ΔΝΤ υπολογίζει πως από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα θιγούν κυρίως υψηλοσυνταξιούχοι που έφυγαν με λίγα χρόνια ασφάλισης (σε ακραίες περιπτώσεις μέχρι 40%), ενώ υποστηρίζει πως θα πάρουν ελαφρώς υψηλότερα ποσά χαμηλοσυνταξιούχοι που έφυγαν με πολλά χρόνια (μέχρι 20%).
Η «προσωπική διαφορά» είναι η διαφορά ανάμεσα στην παλιά σύνταξη που εισπράττουν σήμερα οι συνταξιούχοι και τη νέα σύνταξη, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με τον νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (εθνική και ανταποδοτική). Στη σύγκριση μπαίνουν τα καθαρά προ φόρου ποσά, ώστε οι δικαιούχοι να συνεχίσουν να βάζουν στην τσέπη τα ίδια ποσά. Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, η διαδικασία της αναπροσαρμογής των κύριων συντάξεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως 30/9/2017, ενώ η αναπροσαρμοσμένη σύνταξη και η προκύπτουσα προσωπική διαφορά θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στο πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ έως 1/1/2018.
Ο ισχύων νόμος προβλέπει πως οι συντάξεις θα παραμένουν «παγωμένες» μέσω της προσωπικής διαφοράς, έως ότου αυτή μηδενιστεί μέσα από τη σταδιακή αύξηση των νέων συντάξεων, κάτι που προϋποθέτει αύξηση της πορείας του ΑΕΠ.
Υπενθυμίζεται πως η πικρή συνταγή του ΔΝΤ, όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, περιλαμβάνει και τη μεσομακροπρόθεσμη μείωση της Εθνικής Σύνταξης κάτω από τα 384 ευρώ, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο της ανταποδοτικής, αλλά και την κατάργηση των εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα για τις εισφορές των επιστημόνων - γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών. 
Γιάννης Φώσκολος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου