Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

ΑΠΟΨΕΙΣ Τι φοβάστε, κύριε Ντράγκι;

Τι φοβάστε, κύριε Ντράγκι;

varoufakis-630.jpg

Γιάνης ΒαρουφάκηςΕπίσημο «μαζικό αίτημα» για τη δημοσιοποίηση της γνωμάτευσης της ΕΚΤ να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες | ΙΝΤΙΜΕ NEWS
Το 2015, δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησαν στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και στην επιβολή περιορισμών στις συναλλαγές (capital controls), με μεγάλο κόστος για την ελληνική οικονομία και με αποτέλεσμα την υποταγή της κυβέρνησης σε νέα υφεσιακά και αντικοινωνικά μέτρα που βύθισαν την Ελλάδα ακόμα βαθύτερα στη γενικευμένη πτώχευση.(*)
Το επιχείρημα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και του προέδρου της, Μάριο Ντράγκι, ήταν ότι η ΕΚΤ έδρασε νομίμως, τεχνοκρατικά και χωρίς πολιτική σκοπιμότητα. Ομως, από πηγές εντός της ΕΚΤ, τον Ιούλιο του 2015 ο Γερμανός ευρωβουλευτής Fabio De Masi (Die Linke, Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς) και ο υπογράφων μάθαμε πως, εκ των πραγμάτων, ο κ. Ντράγκι δεν ήταν σίγουρος για τη νομιμότητα των αποφάσεων της ΕΚΤ. Αυτό καταδεικνύεται από το γεγονός ότι παρέκαμψε τις νομικές υπηρεσίες της ΕΚΤ ζητώντας σχετική νομική γνωμάτευση από ιδιωτικό νομικό γραφείο.
Τον Ιούλιο του 2015 ζητήθηκε αντίτυπο εκείνης της γνωμάτευσης από τον κ. Ντράγκι, δεδομένου ότι συντάχθηκε με χρήματα των Ευρωπαίων πολιτών, για να ρίξει φως στη νομιμότητα μιας τόσο κρίσιμης απόφασης που θέτει σοβαρά ερωτήματα για την πολιτική ανεξαρτησία της ΕΚΤ και για το κατά πόσον η λαϊκή κυριαρχία χωρών σε «πρόγραμμα» είναι συμβατή με τη δυνατότητα της ΕΚΤ να κλείνει τις τράπεζές τους όταν οι κυβερνήσεις τους δεν «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις» της.
Ο κ. Ντράγκι απάντησε εγγράφως ότι αρνείται να δημοσιοποιήσει την εν λόγω γνωμάτευση επικαλούμενος την «υποχρέωσή του να προστατεύσει» την εμπιστευτικότητα της γνωμάτευσης του εν λόγω ιδιωτικού νομικού γραφείου.
Με την παραλαβή της άρνησης του κ. Ντράγκι, αναθέσαμε στον έγκριτο καθηγητή Δημόσιου, Ευρω- παϊκού και Διεθνούς Δικαίου Andreas Fischer-Lescano (Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία) να μας παράσχει νομική γνωμάτευση με το εξής ερώτημα: «Δικαιολογείται, νομικά, η άρνηση του κ. Ντράγκι να δημοσιοποιήσει τη γνωμάτευση περί της νομιμότητας των αποφάσεων της ΕΚΤ που έφεραν το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών;»
Η γνωμοδότηση του καθηγητή Fischer-Lescano ήταν κατηγορηματική: Η ΕΚΤ δεν διαθέτει νομικά επιχειρήματα για να αρνηθεί τη δημοσιοποίηση των γνωμοδοτήσεων που ζήτησε σχετικά με τις ενέργειές της και, συνεπώς, η άρνηση του κ. Ντράγκι παραβιάζει τις αρχές διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το δικαίωμα των πολιτών της στην ελευθερία πληροφόρησης (freedom of information).(**)
Στη βάση της γνωμοδότησης του καθηγητή Fischer-Lescano, αποφασίσαμε με τον Fabio De Masi να υποβάλουμε επίσημο «μαζικό αίτημα» (mass freedom of information request) προς την ΕΚΤ και τον πρόεδρό της για δημοσιοποίηση της σχετικής γνωμάτευσης. Παράλληλα, το DiEM25, το οποίο εκπροσωπώ, ξεκινά σήμερα εκστρατεία συλλογής υπογραφών προς υποστήριξη του αιτήματος που θα καταθέσουμε με τον Fabio στην ΕΚΤ.
Πρώτοι προσυπογράφοντες την εκστρατεία του DiEM25 είναι τρεις πολιτικοί: ο Benoît Hamon, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη γαλλική προεδρία το 2017, η Katja Kipping, συμπρόεδρος του Die Linke, Γερμανία, και η Gesine Schwan, δύο φορές υποψήφια του SPD για την προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και πρόεδρος του Viadrina European University. Από τον πανεπιστημιακό χώρο έχουν ήδη συνυπογράψει την εκστρατεία του DiEM25 οι:
▶Klaus Dörre, Πανεπιστήμιο Friedrich-Schiller, Jena, Γερμανία
▶ James K. Galbraith, Πανεπιστήμιο του Texas, Austin, ΗΠΑ
▶ Rudolf Hickel, Πανεπιστήμιο Bremen, Γερμανία
▶ Gustav A. Horn, Hans-Böckler-Stiftung, Γερμανία
▶Aidan Regan, University College Dublin, Ιρλανδία
▶ Jeffrey Sachs, University of Columbia, ΗΠΑ
▶ Joseph Vogl, Πανεπιστήμιο Humboldt, Γερμανία
▶ Arthur Gibson, Πανεπιστήμιο του Cambridge, Βρετανία.
Τις επόμενες εβδομάδες θα προστεθούν πολλές νέες υπογραφές από όλους τους πολιτικούς χώρους. Στις 8 Μαρτίου, μαζί με τον Fabio, θα δώσουμε σχετική συνέντευξη Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ η εκστρατεία συλλογής υπογραφών του DiEM25 θα λήξει σύντομα μετά την εκδήλωση του DiEM25 στη Ρώμη την 25η Μαρτίου του 2017, την 60ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης.
Το DiEM25 προσκαλεί όλους, ανεξαρτήτως πολιτικών χώρων, να συνυπογράψουν! Ο λόγος είναι απλός και το διακύβευμα μέγα:
● Η ισχύς της ΕΚΤ επί των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων της ευρωζώνης, δεδομένης της δυνατότητάς της να κλείνει τις τράπεζες μιας χώρας, είναι τεράστια.
● Η αυθαίρετη και αδιαφανής άσκησή της από μη εκλεγμένους κεντρικούς τραπεζίτες που συσκέπτονται και αποφασίζουν κεκλεισμένων των θυρών να κλείσουν οι τράπεζες μιας χώρας καταργεί τη δημοκρατία και έτσι απαξιώνει την Ευρωπαϊκή Ενωση στα μάτια των λαών της.
● Αν ισχύει, κύριε Ντράγκι, ότι οι αποφάσεις σας που έκλεισαν τις ελληνικές τράπεζες ήταν νόμιμες, γιατί αρνείστε να δημοσιοποιήσετε τη γνωμάτευση που ο ίδιος ζητήσατε; Τι φοβάστε;
Η εκστρατεία αυτή, στην οποία το DiEM25 προσκαλεί όλους τους Ευρωπαίους δημοκράτες και όσους πιστεύουν στη διαφάνεια, είναι μόνο η αρχή. Ενα μικρό βήμα για την αποκατάσταση δημοκρατικών αρχών που δεν έπρεπε ποτέ να έχουν παραμεριστεί. Αν αυτή η εκστρατεία έχει σημασία για κάθε Ευρωπαίο δημοκράτη, μετά τα γεγονότα του Ιουνίου 2015 έχει διπλή και τριπλή σημασία για εμάς τους Ελληνες.+
(*) Οι δύο αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που οδήγησαν στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και την ακόλουθη επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων ήταν οι εξής:
● Η πρώτη απόφαση ελήφθη στις 4 Φεβρουαρίου του 2015. Αφορούσε τον αποκλεισμό των ελληνικών τραπεζών από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, παραπέμποντάς τις στην ακριβότερη ρευστότητα που προσφερόταν από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας (ή ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας.
● Η δεύτερη απόφαση ελήφθη την 28η Ιουνίου του 2015. Αφορούσε το πάγωμα στην παροχή επιπλέον ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την Τράπεζα της Ελλάδας (ELA), εξαναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο στο κλείσιμό τους την επόμενη μέρα. (Σημειωτέον ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ως «αντίδραση» στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το τελεσίγραφο των πιστωτών σε δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει την αποδοχή ή απόρριψή του ο ελληνικός λαός.)
(**) Η γνωμοδότηση του καθηγητή Fischer-Lescano, καθώς και μια συνολική ανάλυση του τρόπου με τον οποίο οι δύο αποφάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ παραβίασαν το καταστατικό και την ανεξαρτησία της ΕΚΤ διατίθενται στην ιστοσελίδα του DiEM25.
■ Για να ΣΥΝ-ΥΠΟΓΡΑΨΕΙΣ επισκέψου την ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου