Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

Αναπόφευκτα... τα προληπτικά μέτρα UPD

Αναπόφευκτα... τα προληπτικά μέτρα UPD

tsakalotos-moscovici-dobrovscis.jpg

Τσακαλώτος - Μοσκοβισί - ΝτομπρόβσκιςΣτόχος η πολιτική συμφωνία για να επιστρέψει το κουαρτέτο | EUROKINISSI
Μέχρι την Τετάρτη αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις - απάντηση προς τις νέες απαιτήσεις των πιστωτών, όπως αυτές κατατέθηκαν στην ελληνική πλευρά την Παρασκευή και αποτελούν τον άξονα των επεξεργασιών της ελληνικής πλευράς.
Την ίδια μέρα στην Αθήνα θα βρεθεί ο Πιέρ Μοσκοβισί για να συναντήσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προκειμένου να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, σύμφωνα με τον ίδιο.
Παρουσιάζοντας τις βελτιωμένες προβλέψεις της Κομισιόν για την χώρα μας στις Βρυξέλλες ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων δήλωσε ότι «εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το κάνουμε αυτό στη βάση των σωστών στοιχείων».
Στο μεταξύ δυσφορία έχει προκαλέσει στο Μαξίμου η κοινή πρόταση Ευρωζώνης-ΔΝΤ, ενώ ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι η μερίδα των «σκληρών» δανειστών επιχειρεί να αποδώσει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην Αθήνα.
Με τον χρόνο να πιέζει και τις δύο διαπραγματευόμενες πλευρές, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερα ανταλλάγματα ως αντίβαρο στα προληπτικά μέτρα που, όπως αποδεικνύεται, είναι αναπόφευκτα.
Αποδεκτή από την Αθήνα φαίνεται ότι έχει γίνει η επίμαχη απαίτηση να νομοθετηθούν από την κυβέρνηση πρόσθετα προληπτικά μέτρα για τη διασφάλιση της επίτευξης πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, στην οποία οι Ευρωπαίοι και ΔΝΤ τηρούν ενιαία στάση.
Στόχος είναι να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία ώστε οι εκπρόσωποι των θεσμών να επιστράψουν στην Αθήνα το κουαρτέτο για τα τυπικά και να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Βολές κατά του Ταμείου

Τα «βέλη» του προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έστρεψε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
«Το πρόβλημα είναι ότι τα στοιχεία του Ταμείου για την Ελλάδα είναι απαισιόδοξα» τόνισε, μεταξύ άλλων, και κάλεσε την Κριστίν Λαγκάνρτ να «διορθώσει» τα στοιχεία με τα υπάρχοντα δεδομένα.
Υπογράμμισε πως «η συνθήκη του ESM προβλέπει εμπλοκή της Κομισιόν και όπου είναι δυνατόν και του ΔΝΤ και «προς το παρόν συνεχίζουμε να συζητάμε την εμπλοκή του Ταμείου...» αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
Αναφερόμενος στις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις, είπε πως είναι αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης τονίζοντας «αυτό θα γίνει, αν όλες οι πλευρές κάνουν μία επιπλέον προσπάθεια».
Αναφερόμενος στις εν εξελίξεις διαπραγματεύσεις, είπε πως είναι αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης τονίζοντας «αυτό θα γίνει, αν όλες οι πλευρές κάνουν μία επιπλέον προσπάθεια».
Τέλος, ανέφερε πως «το Eurogroup είναι ανοικτό σε διαπραγματεύσεις για το χρέος, αλλά όχι ''κούρεμα''».

Σε αναζήτηση μίας «εποικοδομητικής λύσης»

Στο μεταξύ, στο Βερολίνο, εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Μέρκελ δηλώνει αισιόδοξος πως Ελλάδα και θεσμοί μπορούν να βρουν μία «καλή και εποικοδομητική» λύση.
«Πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε έναν καλό και εποικοδομητικό τρόπο για να προχωρήσουμε» τόνισε ο Στέφαν Ζάιμπερτ και μιλώντας εξ' ονόματος των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, υποστήριξε πως «έχουν επιδείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα».
«Η Γερμανία είναι δεσμευμένη στην επιτυχία του ελληνικού προγράμματος βοήθειας» πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο «θέλει να κρατήσει ενωμένη την Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας».
Καλεί το ΔΝΤ να αποφασίσει για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα | EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μπαράζ επαφών Τσακαλώτου

Αυτή την εβδομάδα θα κορυφωθούν οι επαφές των δύο πλευρών, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει μπαράζ επαφών με πρόσωπα-κλειδιά της διαπραγμάτευσης.
Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συζητήσεων, αλλά άσκησε έντονη κριτική στο ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ στην ουσία δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πλεονάσματος το 2019, αλλά το χρησιμοποιεί για να σπρώξει την Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό. Κι αυτό όταν το περασμένο καλοκαίρι η Ελλάδα ολοκλήρωσε δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό. 
Μιλώντας χθες στην Κεντική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε την άποψη που επαναλαμβάνει ο Πολ Τόμσεν ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Έλληνες.
«Είναι να γελάει κανείς και τον έχω καλέσει να έρθει στην Ελλάδα κα μετά να πάμε στη Γερμανία και να κάνουμε την σύγκριση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. 
Δήλωσε με νόημα ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις».
Τέλος, υπογράμμισε δε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για ένα Grexit προσθέτοντας ότι «όλοι προσπαθούν για να βρεθεί μια λύση. Με λίγη καλή θέληση και βούληση από όλες τις πλευρές μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία πολύ γρήγορα».

Στουρνάρας: Να κάνουν όλοι ένα βήμα πίσω

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής για το 2016, υποστήριξε ότι «περαιτέρω καθυστέρηση της ολοκλήρωσής της, πέραν του τρέχοντος μηνός, θα τροφοδοτήσει νέο κύκλο αβεβαιότητας, θα καταστήσει δυσχερέστερη την υλοποίηση συμφωνίας και θα υποσκάψει την προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομίας».
Όπως είπε, αυτό θα καταστήσει «ενδεχομένως, αναγκαία τη λήψη νέων μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, με αποτέλεσμα να μειώσει περαιτέρω τον ρυθμό ανάπτυξης. Ένα τέτοιο αρνητικό σπιράλ θα μπορούσε να επαναφέρει την οικονομία σε ύφεση και να οδηγήσει στην επανάληψη αρνητικών εξελίξεων που έλαβαν χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2015».
Και τόνισε ότι «δεν υπάρχει ορθολογική επιλογή μεταξύ της επιλογής να κλείσει τώρα η αξιολόγηση ή να κλείσει αργότερα. Αν γίνει αργότερα οι συνέπειες θα είναι πολύ χειρότερες».
Μεταξύ άλλω επισήμανε ότι το καίριο ζήτημα σήμερα είναι να ολοκληρωθεί έγκαιρα η αξιολόγηση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και να εξειδικευθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους μετά το 2018.
«Αυτή η προτροπή απευθύνεται, τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση, όσο και προς τους εταίρους της, προκειμένου να αρθούν όλα τα εμπόδια στη διαπραγμάτευση. Όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, δεν νοείται, μετά τις τόσες προσπάθειες και την ήδη επιτευχθείσα προσαρμογή, αποτυχία», υπογράμμισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου