Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πληροφορίες με το σταγονόμετρο από τις Βρυξέλλες

Πληροφορίες με το σταγονόμετρο από τις Βρυξέλλες

tsakalotos-eurogroup.jpg

Ευκλείδης Τσακαλώτος- EurogroupΕπιστρέφει στην Αθήνα η διαπραγματευτική ομάδα | © European Union
Σημάδια σύγκλισης σε ορισμένα από τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, τα οποία όμως δεν είναι ικανά ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για τεχνική συμφωνία, διαφάνηκαν στις συζητήσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
«Ολοκληρώθηκε η δια ζώσης διαπραγμάτευση. Απομένουν δύο έως τρία ζητήματα σε εκκρεμότητα, που τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα έχουν ολοκληρωθεί» ανέφεραν στο ΑΠΕ ΜΠΕ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών για τις επαφές που είχαν οι υπουργοί στις Βρυξέλλες με τους θεσμούς, ενώ το κυβερνητικό κλιμάκιο επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα.
Την άποψη ότι σημειώθηκε «κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες μεταξύ θεσμών και ελληνικής πλευράς, εξέφρασε εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) χωρίς να υπεισέρχεται σε περαιτέρω λεπτομέρειες
«Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Σύγκλιση απόψεων στο ασφαλιστικό

Την τελευταία ημέρα των επαφών, η διαπραγμάτευση απέκτησε πολιτικό χαρακτήρα, αφού στην ομάδα των δανειστών ενσωματώθηκαν ο αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν και το εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μπενουά Κερέ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες παρατηρήθηκε σύγκλιση απόψεων στο ασφαλιστικό ωστόσο τις δύο πλευρές χωρίζουν τόσα τα εργασιακά όσο και θέματα ενέργειας.
Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν εξ αποστάσεως καθώς δεν έχει γίνει γνωστό εάν οι θεσμοί επιστρέψουν στην Αθήνα. Στόχος να υπάρξει τεχνική συμφωνία έως το Eurogroup της 7ης Απριλίου στη Μάλτα και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος τον Μάιο αφού έχει προηγηθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ (21-23 Απριλίου στην Ουάσινγκτον) όπου και θα ξεκαθαρίσουν πολλά από τα εκκρεμή ζητήματα.

Πρωτοβουλίες Τσίπρα

Λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης και εν μέσω των δύσκολων διαπραγματεύσεων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να καλέσει τους προέδρους των δυο κορυφαίων ευρωπαϊκών οργάνων να τοποθετηθούν με σαφήνεια σχετικά με την Ελλάδα και το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο.
Ο Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με την οποία τους ζητά να απαντήσουν ξεκάθαρα εάν στην Ελλάδα πρέπει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο στην εργασία, που προβλέπει την ύπαρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

Τόμας Χέντελ: Nα μην επιτρέψει η Ε.Ε. στο ΔΝΤ να υπαγορεύει όρους στα εργασιακά

Παρέμβαση στο θέμα των εργασιακών σχέσεων είχαμε και από τον πρόεδρο της επιτροπής απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τόμας Χέντελ.
«Στο θέμα των "μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας", το ΔΝΤ μπλοκάρει τις λύσεις, οι οποίες βρέθηκαν από την ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2015, για να εξετάσει τα θέματα των μαζικών απολύσεων, των απεργιών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (στην Ελλάδα ), ώστε να προσαρμοστούν στα ισχύοντα με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το ΔΝΤ αντιτίθεται στην επανεισαγωγή "κανονικών" συμβάσεων εργασίας, οι οποίες να ανταποκρίνονται στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και επιμένει σε φιλικές προς τους εργοδότες κανόνες για μαζικές απολύσεις, παρά τις αντίθετες προτάσεις της επιτροπής των ειδικών. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ αρνούνται κάθε συζήτηση επ΄αυτού», γράφει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, ο Χέντελ.
Παράλληλα, τον καλεί «επειγόντως να υποστηρίξει η Ε.Ε. στο θέμα αυτό τους δικούς της κανόνες και προδιαγραφές, διότι εάν επικρατήσει το ΔΝΤ στο θέμα αυτό θα ήταν ένα κακό μήνυμα για τη διαμόρφωση ενός ευρωπαϊκού πλαισίου για το εργατικό δίκαιο, το οποίο να ανταποκρίνεται σε κανόνες και πρακτικές δεκαετιών. Η κοινωνική Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αφήνει να υπαγορεύονται οι προϋποθέσεις εκ των έξω, ούτε στην Ελλάδα».

«Κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης»

«Η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία θα είχε ολοκληρωθεί αν το ΔΝΤ δεν είχε τόσο αρνητική στάση», δήλωσε την Παρασκευή στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος.  
Στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης μετά το ντόρο που προκλήθηκε με την επικείμενη συμφωνία και τη συγκατάθεση της Ν.Δ. στα μέτρα, τόνισε: «Δεν θα καταργήσουμε μονομερώς τα μέτρα άρα δεν πρέπει να ανησυχούν ότι θα ακυρωθεί η συμφωνία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου