Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Άμεση ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά χωρίς αποτίμηση μέτρων για το χρέος; - Οι κρίσιμες ημερομηνίες

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
ΑΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ «ΤΡΕΝΟ» ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ - ΤΙ ΖΗΤΑΝΕ Α.ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΕΚΤ
17:38
01/03/2017
Translate this page: EN FR DE ES RU AR
του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Α.Μέρκελ παρακάμπτει τον Β.Σόιμπλε και τις αδιέξοδες πολιτικές του και ενόψη και των γερμανικών εκλογών θέλει να λύσει το ελληνικό ζήτημα (με «αίμα» Ελλήνων φορολογουμένων βεβαίως) άμεσα και να κλείσει η β'αξιολόγηση και αμέσως μετά να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE από τις 27 Απριλίου στο πιο αισιόδοξο σενάριο μέχρι τις 17 Μαΐου στο επίσης αρκετά αισιόδοξο σενάριο.
 
To QE είναι υψίστης σημασίας καθώς χωρίς αυτό η χώρα δεν θα μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί και τότε θα αναγκαστεί να καταφύγει σε ένα τέταρτο μνημόνιο κάτι που κανείς στην Ελλάδα δεν θέλει να το ζήση μετά από 7 χρόνια συνεχούς οικονομικής κοπώσεως.
 
Η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού μνημονίου θα κλείσει κατά το πιθανότερο σενάριο 7 Απριλίου του 2017.
 
Αυτό όμωςδεν σημαίνει αυτόματη ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
 
Απλά η αξιολόγηση είναι μια εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεων. Δυστυχώς υπάρχουν και άλλες εκ των ουκ άνευ προϋποθέσεις.
 
Η ΕΚΤ θέλει να δώσει ποσοτική χαλάρωση στην Ελλάδα αλλά έχει ένα καταστατικό το οποίο δεν άγεται και φέρεται από πολιτικούς λόγους, πρέπει να πληρούνται ολοκληρωτικά κάποια κριτήρια.
 
Η ΕΚΤ έχει ζητήσει από την Ελλάδα:
 
Να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση (λογικό και γνωστό από την αρχή)
Να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις ως ένδειξη σταθερότητας (εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα αν φορολογείται μέχρι και ο αέρας πως αυτό θεωρείται μεταρρύθμιση)
Να εφαρμοστούν και να αποτιμηθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Προσοχή, δεν ζητάει να αναφερθούν απλά και να υπάρξει συμφωνία εαφρμογής του αλλά και να αποτιμηθούν οι επιπτώσεις τους στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
 
Αυτό όμως η Γερμανία δεν είναι διαθέσιμη να το κάνει πριν τις εκλογές και συγκεκριμένα η Α.Μέρκελ.
 
Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος. Να χαρακτηριστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο με έκθεση βιωσιμότητας και από το ΔΝΤ και από την ΕΚΤ. Εδώ γελάμε. Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει και το προηγούμενο.
 
Εν ολίγοις η Α.Μέρκελ δεν φτάνει μόνο να θέλει, αλλά θα πρέπει εν μέσω προεκλογικής περιόδου να προχωρήσει σε αναφορά και αποτίμηση μέτρων για το ελληνικό χρέος, ώστε μετά το ΔΝΤ και η ΕΚΤ να μπορούν βάση απτών κανόνων να το θεωρήσουν βιώσιμο.
 
Χωρίς αυτά, η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι εφικτή.
 
Υπάρχουν αναφορές ότι η γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μerkel θέλει η Ελλάδα να ενταχθεί σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 27 Απριλίου ή 17 Μαίου του 2017. 
 
Είναι διαθέσιμη η ίδια να κάνει την υπέρβαση και να αφήσει τις διαρροές περί συζητήσεως για το ελληνικό χρέος το 2018; Η αλήθεια είναι ότι ούτε και η ίδια ξέρει.
 
Ακολουθεί την τακτική «βλέποντας και κάνοντας» γιατι ξέρει ότι αν θέσει θέμα ελληνικού χρέους τώρα θα έχει ανιδράσεις εντός Γερμανίας, αν δεν το κανει πάλι και δημιουργηθεί νέα κρίση λόγω Ελλάδας ούτε αυτό μπορεί να το διαχειριστεί.
 
Το πρόβλημα εδράζεται στο ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος καθώς μόνο μια αναφορά και εφαρμογή από το 2018 δεν αρκούν. Όλα γύρω από αυτό θα περιστραφούν.
 
Η ΕΚΤ θέλει να μπει η Ελλάδα στο QE καθώς θέλει να την δει να απεξαρτάται επιτέλους από τα προγράμματα στήριξης-δανειοδότησης και να βγαίνει για χρήματα στις αγορές.
 
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αντλούν ρευστότητα με καλύτερους όρους που στο μέλλον θα μπορούν να την διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία. Και φυσικά κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι δεν θα διατρέχει η ευρωζώνη άλλους κινδύνους τουλάχιστον από την Ελλάδα γιατί η Ιταλία... παραμονεύει
 
Έτσι λοιπόν είναι πολύ πιθανό ότι το ζήτημα του χρέους και της ποσοτικής χαλάρωσης να πάει για μετά τις γερμανικές εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο του 2017 δηλαδή στο διάστημα Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου του 2017.
 
Μετά θα υπάρξει πρόβλημα. Το 4ο Μνημόνιο θα είναι προ των πυλών, ενώ θα έχει ξεκινήσει και η γ' αξιολόγηση.
pro news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου