Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Στις Βρυξέλλες μέχρι την Πέμπτη για τα κρίσιμα ζητήματα

Στις Βρυξέλλες μέχρι την Πέμπτη για τα κρίσιμα ζητήματα

tsakalotos-moskovisi.jpg

Οι διαφορές στα πιο κρίσιμα ζητήματα παραμένουν | AP Photo/Virginia Mayo
Με σκοπό να κάμψει τη σκληρή στάση του ΔΝΤ και να γεφυρωθούν οι διαφορές στα πιο κρίσιμα ζητήματα παραμένει το οικονομικό επιτελείο στη βελγική πρωτεύουσα μετά τη χθεσινή σύντομη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στις Βρυξέλλες βρίσκονται και σήμερα, εκτός του Ευκλείδη Τσακαλώτου, που θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, οι Γιώργος Χουλιαράκης και Εφη Αχτσιόγλου για να έχουν επαφές με τους επικεφαλής των θεσμών. 
Με τις εντατικές διαπραγματεύσεις μέχρι την Πέμπτη αλλά και μετά στόχος είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τεχνική συμφωνία, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, ακόμα και στο άτυπο συμβούλιο της Μάλτας που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Απριλίου.
Οι δύο πλευρές αναζητούν συμβιβασμό σε ασφαλιστικό, εργασιακά και φορολογικό, ενώ το χάσμα αφορά και στα πρόσθετα μέτρα της περιόδου μετά το 2018, τα ενεργειακά και τα αντίμετρα.
Ακόμη, οι δανειστές ζητούν αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων, μη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών, καθιέρωση του λοκ άουτ και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εξακολουθεί να κρατά άτεγκτη στάση που έχει χαράξει από την πρώτη στιγμή επωφελούμενο από την ανοχή του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

ΔΝΤ: Πολύς νωρίς για εικασίες

Στην ανακοίνωση του Ταμείου για το αποτέλεσμα του Eurogroup αναφέρεται ότι «Είναι πολύ νωρίς να γίνουν εικασίες για το ενδεχόμενο συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στην παρούσα φάση»
«Ενώ υπήρξε κάποια πρόοδος στην τελευταία αποστολή, παραμένουν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα . Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε επίπεδο επικεφαλής των αποστολών, τις επόμενες ημέρες, σημειώνεται.
Ο προβληματισμός εντός του κυβερνώντος κόμματος είναι υπαρκτός για το πακέτο προνομοθέτησης μέτρων, που όπως φαίνεται θα καλυφθεί κατά 50% από έσοδα και κατά 50% από περικοπές δαπανών.
Σχολιάζοντας την πορεία της διαπραγμάτευσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε χθες πως «υπάρχει ένα σύστημα δυνάμεων που θέλουν να κλείσει η συμφωνία και ορισμένες χώρες που δεν θέλουν, αλλά δεν είναι η πλειοψηφία».
«Κάποιοι θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά δεν θέλουν τους όρους που θέτει το Ταμείο. Είναι ένας κόμπος που πρέπει να λυθεί το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης.
Σχολιάζοντας τις απαιτήσεις του Ταμείου επανέλαβε ότι πολλές απ΄ αυτές κινούνται «στη σφαίρα του παραλόγου ενώ τα μέτρα που μας ζητούν δεν βοηθούν σε τίποτε.
Ζητούν μείωση των φορολογικών συντελεστών υψηλών εισοδημάτων και των επιχειρηματικών κερδών και να μειώσουμε το αφορολόγητο για τα χαμηλά εισοδήματα. Είναι δυνατόν να δεχθεί η δική μας κυβέρνηση τέτοια μέτρα;», διερωτήθηκε.
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι παράγοντες που δηλώνουν ότι είναι αναγκαία η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ στο ελληνικό πρόγραμμα, ισχυροποιούν την διαπραγματευτική ισχύ του Ταμείου.
Ο Πάνος Σκουρλέτης επισήμανε ότι «το ΔΝΤ έχει ξεπεράσει τα όρια που θέτει η ίδια η συμφωνία, λες και δεν έχει υπάρξει όλος ο προηγούμενος ενάμισης χρόνος».
Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «εάν δεν διαμορφωθεί το ισοζύγιο μέτρων - αντίμετρων που θα οδηγήσουν στο μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, τότε η συμφωνία είναι ετεροβαρής, αποκτά άλλα χαρακτηριστικά και είναι έξω από τις επιδιώξεις τις δικές μας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου