Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΑΖΙ Ποια μέτρα «κλειδώνουν» την τεχνική συμφωνία

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΜΑΖΙ

Ποια μέτρα «κλειδώνουν» την τεχνική συμφωνία

Με τους βασικούς άξονες της συμφωνίας να έχουν «κλειδώσει», κυβέρνηση και δανειστές συζητούν επιμέρους θέματα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

  • ΕΘΝΟΣ
  • 8:59,
Επιμέρους θέματα της αξιολόγησης θα έρθουν στη Βουλή το προσεχές διάστημα. Η «πρεμιέρα» γίνεται με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Επιμέρους θέματα της αξιολόγησης θα έρθουν στη Βουλή το προσεχές διάστημα. Η «πρεμιέρα» γίνεται με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Σε ένα «προσύμφωνο» έχουν καταλήξει για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, ενώ έχουν ποσοτικοποιηθεί τα αντίμετρα (π.χ. μείωση φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, ΕΝΦΙΑ, αναπτυξιακές δράσεις). Λύση φαίνεται πως έχει βρεθεί στα εργασιακά, που αποτελεί εμβληματικό θέμα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Με μία ενδιάμεση φόρμουλα επιχειρείται να ξεπεραστεί ο σκόπελος των ενεργειακών, θέμα που είναι ψηλά στην «ατζέντα» των βουλευτών της περιφέρειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που έχει συμφωνηθεί στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις είναι το ποσοστό του ΑΕΠ, που θα κατευθύνεται σε κάθε δράση. Αυτό που συζητείται τώρα είναι πώς θα καταμερίζεται αυτό το ποσοστό ανά μέτρο. Δηλαδή έχει συμφωνηθεί το ποσό που πρέπει να εξοικονομηθεί από το ψαλίδισμα της προσωπικής διαφοράς αλλά συζητείται πώς θα γίνει η μείωση (δηλαδή σχέση ποσοστού με ποσό σύνταξης) αλλά και ο χρόνος υλοποίησης (λόγω της σκληρής γραμμής του ΔΝΤ).
Στόχος της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει σύρσιμο των συζητήσεων, που θα επηρεάσει την οικονομία και τους στόχους που έχουν μπει. Επιμέρους θέματα που σχετίζονται με τη δεύτερη αξιολόγηση θα έρθουν στη Βουλή το επόμενο διάστημα. «Πρεμιέρα» γίνεται με το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, που έχει ήδη κατατεθεί στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και αναμένεται να ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα η συζήτηση.
Το πρώτο βήμα για την οριστική συμφωνία θα πρέπει να γίνει με το staff level agreement για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, που περιλαμβάνει τα εργασιακά και τα ενεργειακά. Στα εργασιακά το ΔΝΤ με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα κάνει πίσω σε μία σειρά ακραίων απαιτήσεων, όπως είναι η επαναφορά του λοκ άουτ. Πρόοδος υπάρχει στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτέλεσε τη «μητέρα των μαχών» για την κυβέρνηση. Η επιστροφή θα γίνει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος (τελειώνει το καλοκαίρι του 2018), ωστόσο υπό συζήτηση είναι ποια θα είναι η τελική διατύπωση.
Στις ομαδικές απολύσεις πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξει αύξηση του ποσοστού στο 10%, όπως ζητούσε το Ταμείο. Αυτό που προκρίνεται είναι να αλλάξει η διαδικασία της προέγκρισης και να πάει σε μία ανεξάρτητη αρχή (ενδεχομένως το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας).
Στον συνδικαλιστικό νόμο θα υπάρξουν επιμέρους παρεμβάσεις, με πιθανότερο οι αλλαγές να αφορούν τον τρόπο προκήρυξης των απεργιών (που θα εστιάζουν στα πρωτοβάθμια σωματεία από ό,τι φαίνεται και όχι συνολικά).
Στα ενεργειακά η συμβιβαστική φόρμουλα θα μπορούσε να περιλαμβάνει σε αυτήν τη φάση μόνο τις λιγνιτικές μονάδες. Σε αυτή την περίπτωση η διάθεση των υδροηλεκτρικών θα μπει σε δεύτερη φάση και μόνο αν δεν πετύχει το πρώτο στάδιο θα αναζητηθούν πρόσθετες λύσεις.
Ολα μαζί
Τα μέτρα και τα αντίμετρα θα έρθουν μαζί και αφού πρώτα οριστικοποιηθεί το συνολικό πακέτο της συμφωνίας. Τα μέτρα θα κινούνται σε δύο άξονες: το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Οι ρυθμίσεις θα τρέξουν από το 2019 και θα είναι μοιρασμένο 1% σε μείωση αφορολόγητου και 1% σε συνταξιοδοτικό. Το αφορολόγητο αναμένεται να πέσει κοντά στα 6.000 ευρώ και θα κλιμακώνεται, δηλαδή θα είναι χαμηλότερο για τους άγαμους και θα αυξάνεται για τους έγγαμους. Θα συνδυαστεί με ένα πακέτο αντιμέτρων που θα προβλέψει μείωση φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ο πρώτος συντελεστής θα πέσει από το 22% και αναμένεται να πάει στο 20% ή ενδεχομένως και στο 18%.
Στο Ασφαλιστικό οι παρεμβάσεις εστιάζουν στην προσωπική διαφορά, που συνολικά παίρνουν 1,4 εκατομμύρια άτομα. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν το 2019. Η ελληνική πλευρά εμμένει για δόσεις. Μία συμβιβαστική φόρμουλα είναι να εξοικονομηθεί 0,7% το 2019 και στη συνέχεια το εναπομείναν ποσό -που θα είναι κοντά στο 0,3%- στον επόμενο χρόνο.
Ωστόσο το Ταμείο ζητά «ξαφνικό θάνατο». Πάντως δεν θα «σπάσει» η συμφωνία γι΄ αυτό το θέμα, όπως τονίζουν πρόσωπα που γνωρίζουν. Το ψαλίδισμα της προσωπικής διαφοράς θα συνοδευτεί, όπως όλα δείχνουν, και από «πάγωμα» των αυξήσεων για τους υπόλοιπους συνταξιούχους.
Το πακέτο των αντιμέτρων θα χωρίζεται σε δύο θεματικές ενότητες: Σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό πακέτο, που θα περιλαμβάνει δράσεις για την προσέλκυση επενδύσεων και προγράμματα απασχόλησης. Σε δράσεις για τη στήριξη μεγάλων ομάδων του πληθυσμού. Για παράδειγμα αναζητούνται αντίμετρα στο Ασφαλιστικό και στο τραπέζι είναι από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι την ελάφρυνση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα. Για τα παιδιά θα υπάρχει ένα πλέγμα δράσεων από σχολικά γεύματα μέχρι πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνεται στο τελικό πακέτο και η συζήτηση έχει πλέον περάσει στο ποιες ομάδες θα ωφεληθούν περισσότερο.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου